Zamierzam w najbliższym czasie zmienić mojego pięcioletniego PC na coś nowego, ale ponieważ moja edukacja w temacie hardware skończyła się wraz ze składaniem poprzedniego komputera, będę wdzięczny za wszelkie porady. Komputer służy mi dość standardowo, nie pracuję z zaawansowanymi programami graficznymi, więc ma głównie odtwarzać filmy w Full HD, obsłużyć dwa ekrany (monitor + TV) i nie dławić się przy kilku otwartych programach. Jeśli chodzi o gry to wiadomo - jak mi czas pozwoli to chętnie w coś sobie pogram, choć nie zależy mi znowu na ultra detalach w najnowszych grach AD 2012. Jak odpalą płynnie na średnich przy rozdzielczości 1440x900 też będę zadowolony (w sumie ważne, żeby CoD: MW3 chodził dobrze).
Potrzebuję zestawu mobo + procesor + karta graficzna + pamięć + dysk + zasilacz + obudowa. Wstępnie wybrałem sobie poniższe elementy, jak macie jakieś uwagi będę wdzięczny:
Intel Core i3-2120 3,30 GHz 3MB cache s. 1155 Box
GIGABYTE GA-H77M-D3H H77 mATX s.1155
GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9
ASUS GTS450 1024MB 128bit PCI-E DDR5
Seagate ST500DM002 500GB sATA III 16MB
Zasilacz Be quiet! Pure Power L7-530W BN106
Wyszło trochę więcej niż na początku zakładałem (z obudową i napędem DVD-RW w proline.pl 1919 złotych), dlatego zastanawiam się między innymi czy potrzebna mi ta droższa płyta główna (wymieniona kosztuje 315 złotych, tańsze od GIGABYTE można dostać już od 165, z tym że nie mają USB3 i SATA III). Mam jeszcze pytanie odnoście grafiki - czy zintegrowane układy graficzne na procesorze, płycie głównej i osobna karta graficzna nie gryzą się ze sobą (nawet jeśli są wyłączone w BIOSie)? Jak ten zintegrowany układ graficzny z procesora i3-2120 ma się do mojego obecnego GF 8600 GT pod względem wydajności? Czy jeśli odpuściłbym sobie na przykład granie w nowe gry, ta zintegrowana grafika spokojnie obsłuży filmy w rozdzielczości Full HD i zapewni komfortową pracę na dwóch monitorach (czy można do niej w ogóle podpiąć monitory przez DVI i D-Sub?)?
Jak oceniacie ten zestaw? Może polecacie coś innego? Fajnie byłoby, gdyby wszystkie podzespoły udało mi się dostać w Proline (mam przysłowiowy rzut beretem, zawsze to komfort w przypadku konieczności reklamacji), ale jeśli różnica w cenie podzespołów będzie znacząca, albo inny, lepszy jakościowy sprzęt niedostępny, to oczywiście rozważę także inne sklepy.