Asrock H67M będzie lepszy bo ma też 2 porty sata 3, gniazdo PCI też ma i usb3.0.
Nawet jeśli zamierzasz kupić highendową grafikę i highendowy procesor (a wątpię w to), to wciąż 430W corsair CX poradzi sobie z tym aż nadto dobrze. Zdecydowanie lepiej wyjdziesz kupując sobie porządną obudowę, jak silentiumpc brutusa.
To totalne bzdury. Jedyne co istotne to to że gts450, gtx550Ti, gtx560se i gtx560 są gorszymi wyborami od konkurencyjnych radeonów, po prostu kwestia stosunku ceny do wydajności/oc/zużycia energii.
Zasilacz nie jest zbyt zachęcający. Obudowa marna, 4GB ramu to wg mnie za mało jak na nowy zestaw do grania. Płyta główna kiepska. Procesor nieopłacalny. Karta graficzna w niewyróżniającej się wersji. 1TB zakładasz że przyda ci się taka pojemność.
Zdecydowanie lepiej sprawdzi się wg mnie taki zestaw:
Western Digital Caviar 1TB SATA3 (WD10EZRX) 358.00 zł
Corsair CMPSU-430CXV2EU 430W 177.00 zł
Asrock 970DE3/U3S3 AMD 770 Socket AM3+ (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) 246.00 zł
XFX ATI Radeon HD6870 Dual Heatpipe 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express 669.00 zł
AMD Phenom II Quad-Core X4 960T AM3 BOX 478.00 zł
Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM 72.00 zł
Patriot DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz G2 Series CL9 162.00 zł
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 135.00 zł
Razem: 2297.00 zł(techplanet.pl)
jestem zainteresowana kupnem nowego komputera - jednostki centralnej (procesor, zasilacz, dysk twardy, karta graficzna, karta sieciowa itp.) bez monitora, myszki, klawiatury, głośników i mogę przeznaczyć na ten cel około 1400-1600 zł. Ma to być komputer do użytku domowego, czyli przeglądania internetu, do multimediów, a także do mniej wymagających gier (coś a’la Simsy :D). Najlepiej jakby wszystkie części były ze sklepu ProLine, ale niekoniecznie. Ponadto, jeśli chodzi o dysk twardy to nie jest mi potrzebna zbyt duża pojemność. Proszę użytkowników o pomoc w doborze i z góry dziękuję, bo ja niestety nie nadążam za tym postępem technicznym
Pewnie ma gdzieś blisko lokalny oddział Proline. W razie reklamacji zawsze to wygodniej (i taniej) odnieść sprzęt do sklepu niż pakować go i wysyłać pocztą przez pół Polski No ale jak różnice w cenach są znaczne, to chyba warto zaryzykować.
Zasilacz - osobiście wybrałbym XFX Core 550W, budę na tańszego brata SilentiumPC Brutus 310 Pure Blach (moim zdaniem BT-410 przy tej cenie nie jest już atrakcyjnym wyrobem, bo za tyle samo można wyrwać już SilentiumPC Brutus 430 Pure Black - konstrukcja z 310/410 z USB 3.0 na froncie (tylko trzeba jeszcze mieć je jak do MOBO podłączyć). Nad kartą bym się zastanowił i bym dopłacił do wydajniejszej Asus GTX 560 Ti - różnica w wydajności jest, a jak się dobrze kartę pogoni to po OC może być na poziomie stockowego GTX 570.
Ja tu dorzucam, a jeśli chcesz zjechać z ceną niżej - to wtedy Sapphire HD6870 - układ nie należy do słabych, jak go pogonisz się zbliży wydajnością do GTX 560 Ti (oczywiście nie ma CUDA i PhysX, ale jak to do szczęścia Ci potrzebne nie jest, to OK). Chyba, że możesz z tą kartą graficzną poczekać, bo na rogu się czają inne GTX z serii 6xx, więc ceny powinny spaść - HD6850 się dostało, pospadały - zależnie od modelu, najwięcej stówkę póki co, HD6870 też spadł, ale symbolicznie.
Rzeczywiście, mea culpa. No ale trzeba mieć płytę, żeby korzystać z dobrodziejstw, jakie daje USB 3.0 Ale na zapas również można kupić tymbardziej, że różnica w cenie jest symboliczna.
Witam, zbliżam się do kupna kilku nowych części do swojego komputera i proszę Was o pomoc. Zastanawiam się nad kilkoma wariantami i nie wiem, które podzespoły wybrać. Mam nadzieję, że pomożecie.
Procecor:
AMD X6 FX-6100 3.3Ghz - 579 zł
czy
Intel Core i5 2400 3.10Ghz BOX - 789 zł
Płyta główna:
AMD
1.GIGABYTE GA-970A-D3 - 339 zł i tu mam pytanie, czy ta płyta główna obsłuży ten procek AMD’a? Bo porcesor jest na AM3+ a płyta na AM3. To samo z SATA, bo płyta ma SATA III ale ja mam dyski na SATA II. Czy SATA III ma obsługę wsteczną?
2.GIGABYTE GA-78LMT-S2P Rev. 4.0 - tutaj nie ma co prawda USB 3 ani SATA III ale wspiera procki FX.
Intel
GIGABYTE GA-H61MA-D3V - 259 zł
Karta graficzna:
1.AMD Radeon 6870 HIS 1GB - 759 zł
2.GeForce with CUDA GTX 560Ti MSI TWINFROZ OC 1024MB - 949 zł
3.GeForce with CUDA GTX 560 POV/TGT 2GB Ultra Charfed - 969 zł
Ram wybiorę już jakoś sam pod konkretną płytę główną.
Więc proszę Was o pomoc w wyborze spośród tych podzespołów. AMD czy Intel, Radeon czy GeForce? Komputer wykorzystuję do gier typu GTA IV, Crysis 2, Battlefield oraz do pracy z Adobe CS5 i programami do obróbki wideo.
Jaka płyta główna? Nie chcę kręcić, zależy mi jedynie na stabilności i niskiej cenie.
Może za rok wymieniłbym procesor po wejściu ivy bridge, gdy obecne i7 spadną.
Ze starego komputera biorę grafikę GT220 i dysk na SATA oraz zasilacz Chieftec 400W (starczy?).
Wiem, że większość poleca wzięcie i5 2500k i płytę z p67/68. Ile mogę zaoszczędzić na płycie biorąc jakąś bez tego chipsetu? Jeśli to możliwe wrzucajcie linki, które są na tym sklepie.
Wiem że moje informacje będą powierzchowne ale jestem zielony w dobieraniu podzespołów, gdyż każdy wygląda mi na taki sam. Więc moje pytanie brzmi, jakie podzespoły muszę kupić abym mógł zagrać w miarę porządne gry (mw3, DiRT3) ale też żeby był do użytku domowego.
Chcę przeznaczyć ~1500 zł.
Zdecydowałem się na procesor: ATHLON II X4 640 4x 3GHz BOX( AM3 ) albo Phenom II X4 3GHz 960T Black Edition - 400-450 zł
DDR3: 2 x 2GB - 100 zł
Dysk: 500 GB - 250 zł
Obudowa - 50 zł
Pozostała kwota na części: ~700 zł
Lecz nie wiem jaką wziąć płytę, grafikę, zasilacz.
Gry są jednym z bardziej wymagających zastosowań pc’tów i jak nadają się do grania, to nadają się do wszystkiego pod kątem samej wydajności podzespołów.