Jest ok, z wyjątkiem pamięci , brałbym jedną kość 4 GB. GTX 560TI jest trochę wolniejsze od ww. karty przez ciebie. Do tego ma większy pobór prądu przez co wydziela więcej ciepła. Nie ma co zmieniać.
ma USB 3.0 i sata 3 gdybyś dokupił kiedyś dysk SSD .Jeśli nie zamierzasz Podkręcać procesora kiedyś tam to bierz drugą opcję powinieneś zmieścić się wtedy w +/-3000zł
główna różnica taka że ten pierwszy procesor można naprawdę sporo podkręcić i ogólnie wyjdzie trochę ponad budżet
Dobre budy w podobnej cenie to SilentiumPC Brutus, ale nie wyglądają tak ostentacyjnie jak aerocool, tak więc jeśli zależy tobie na wyglądzie to ta buda aerocool’a może być… jednakże w tej samej cenie brutus będzie solidniejszy.
Bez problemu, to wciąż energooszczędny zestaw, nawet jak planujesz podkręcanie. Tym bardziej że ten zasilacz de facto potrafi dostarczać i więcej mocy niż nominalnie, bo to bliźniacza konstrukcja z ponad 500W seasoniciem.
Co do 3570K vs 2500K, ten drugi będzie lepszy tylko przy bardzo mocnym oc na które zapewne się nie nastawiasz. W innym przypadku ivy będzie jednak minimalnie wydajniejsze i będzie zużywało mniej energii. A że różnica w cenie między nimi bardzo mała, to nie widzę sensu wybierania 2500K.
Tak, wygląda w porządku. Co do gier dzisiejszych to większość tak, w 1080p na full będzie płynne, w niektórych AntiAliasing trzeba będzie wyłączyć itp. ale zasadniczo wszystkie na wysokich do maksymalnych ustawieniach będą chodzić w porządku. Co do rozdzielczości wyższych to tutaj już z max ustawień w bardziej wymagających tytułach trzeba będzie schodzić, bo w takich rozdzielczościach dobrze radzą sobie dopiero karty ponad 2x droższe od 560Ti, a w wyjątkach dopiero naj naj droższe modele w tandemach. Tak więc jak na ten budżet jest wyciśnięte optymalnie i zestaw będzie też długowieczny, bo platforma bardzo mocna jest i spokojnie za parę lat będzie mogła przyjąć kilka razy wydajniejszą grafikę.
Cześć, mój obecny komputer ma 7 lat. Chciałem poszukać czegoś taniego, by móc “normalnie” - tzn. płynnie - korzystać z internetu i przede wszystkim w ciszy, ponieważ szum wieczorem jest dość uciążliwy… Na Allegro znalazłem taki sprzęt: http://allegro.pl/nowy-intel-2-x-3-0ghz … 62714.html
Nie znam się na podzespołach, ale komputer będzie mi potrzebny tylko do korzystania z internetu… Do gier mam laptop, którego jednak nie mogę podłączać do sieci… Gdyby ktoś był w stanie napisać mi coś na temat tego komputera lub polecić coś do 1000 zł, to byłbym wdzięczny.
Jeszcze tutaj podaje dwa adresy, bo chyba kupno z Komputronika wydaje się “bezpieczniejsze”…
Akurat na to nie masz co liczyć, ten ivy bridge to będzie w zasadzie najmocniejszy procesor dostępny na tą podstawkę. Chodziło mi bardziej o czasów c2d wydajność procesorów rośnie bardzo powoli, dorzucając do tego potencjał oc tego i5 przez wiele lat będziesz miał taką wydajność jak topowe procesory dostępne za te parę lat.
No cóż w zamieszczonych linkach były komputery nawet za 1400zł. Co by nie było, tak czy siak lepiej będzie złożyć pc’ta samemu/zamówić konkretne podzespoły. Przykładowy zestaw ode mnie:
-Zasilacz o bardzo wysokiej sprawności GOLD (~90%), tak więc nie grzeje się, jest cichy i cały zestaw zużywa mniej energii. W testach na niemieckim forum poradził sobie nawet z podkręconym Phenomem II X4 i radeonem HD6850, tak więc nawet w razie rozbudowy nie będzie problemów. -Ram $GB w zupełności wystarczą, a wyżej taktowany i w dwóch kościach aby zintegrowana z procesorem grafika nie była ograniczana. -SSD bardzo szybkie… spokojnie i windows 7 na nią wejdzie i zostanie wciąż miejsce na programy dokumenty itp. Przede wszystkim maszyna będzie niesamowicie responsywna i wydajna, ciężko będzie się przesiąść nawet na kilka razy droższe zestawy bez ssd. Jest też bezgłośny bo nie ma elementów ruchomych i też zużywa mało energii w porównaniu do desktopowych hdd (Jak będzie potrzeba przechowywania dużej ilości danych to oczywiście hdd należałoby kupić). -płyta główna z 4 portami usb 3.0, 6 portami sata III, jedno złącze pci-e x16 (np dla mocnej karty graficznej), jedno pci-e x1 i pci (kompatybilne ze starszymi kartami rozszerzeń, jak np wiele tunerów tv, kart muzycznych itp). -obudowa jest akurat zupełnie byle jaka aby zmieścić się w budżecie. -bez napędu optycznego bo zakładam że nie będzie potrzebny, uprzedzam że nie ma żadnego problemu w instalowaniu systemów operacyjnych z pendrive’a. Przy dodatkowym budżecie zmieniłbym właśnie obudowę i kupił porządne chłodzenie na procesor, tak aby całość była na prawdę bardzo cicha, a konkretnie:
-Obudowa niewielka, przewiewna, solidna, od razu z miejscami na montaż również 2.5" ssd, w standardzie jeden wentylator 12cm. -Chłodzenie wertykalne, też z 12cm wentylatorem bardzo ciche i w idle i w stresie. Nie jest tak wydajne jak horyzontalne coolery, ale w razie potrzeby w przyszłości też da sobie radę z topowymi procesorami i przede wszystkim bez problemu mieści się w małej obudowie i dodatkowo chłodzi pamięci ram. Możliwa jest też wymiana wentylatora na jeszcze wydajniejszy i cichszy model 14cm. Jeśli spora obudowa nie będzie stanowiła problemu to zamiast tego fractala dobrym wyborem będzie silentiumpc brutus 430, obudowa solidniejsza, pojemniejsza, z wyprowadzonymi usb 3.0 na froncie i z dwoma 12cm wentylatorami w standardzie. Aby z niej w pełni skorzystać płyta główna z wewnętrznym złączem usb 3.0 i dwoma portami usb 3.0 z tyłu (tak aby można było podłączyć te dwa na froncie).
Obudowa, pamięć? Zasilacz bierz 550W Reszta ok, tylko nie lepiej ci wziąć I7-3770k? Skoro bierzesz płytę z chipsetem do podkręcania to bierz i taki procesor. Teraz nie musisz tego robić, ale kiedyś jak braknie mocy to kto wie, choć ten procesor to potwór sam w sobie. Ile masz na to pieniędzy bo można by kartę mocniejszą wsadzić skoro bawisz się w Ivy i7 to kasy masz trochę widze.