Można odjąć 1 kość Ramu i wyjdzie prawie równe 2,5k, teraz jest 2600zł. Zaznaczam, że w tej chwile morele.net to dość drogi sklep, dlatego mniemam, że ten zestaw może kosztować nawet poniżej 2500 troszkę. Warto szukać.
Witajcie, szukam taniego i dobrego (do 150 zł) zasilacza pod ten komputer:
Z tym, że procesor będę wymieniał na Intel Core 2 Quad Q8300 i w przyszłości myślę, że dorzucę 2GB ramu + kupię nowy dysk twardy. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
Hej mam zamiar kupić taki zestaw komputerowy
Kod: Zaznacz cały
http://www.morele.net/inventory/info/urY01/
I resztę wykorzystać z starego komputera
Czyli
Zasilacz GPS-550W
Dyski i reszta sprzętu
(zasilacz wogule starczy do takiego sprzętu
co o tym myślicie o takim zestawie czy nie lepiej dać trochę gorsze podzespoły i wtedy całego nowego skompletować
Komputer głownie do gier będzie
Prosiłem bym o jakieś rady sugestie
Będzie ok, zmieniłbym też obudowę, bo zapewne nic ciekawego nie masz, choć kto wie.
Witam potrzębuje pomocy chciałbym żebyście mi pomogli złożyc komputer.Chce wymienić procesor i płyte główną brać intela czy amd black edition proszę o pomoc
– Dodane 02.07.2012 (Pn) 17:03 –
kwota jaką dysponuje to 600 zł
Fajnie, z czego mam powróży? magiczna kula, czy karty? hmm, kula będzie pewniejsza, zatem;
Twoje fundusze to …
Przeznaczenie to …
Obecnie posiadasz… ( w tym zasilacz)
Boshi.
Bardzo dziękuję za ten zestaw. Widzę że nikt już się nie odezwał …
Mam pytanie - a jakiej pojemności jest ten proponowany dysk, bo nie umiem doczytać ?
A co sądzisz na taki zestaw - ???
Procesor: Core i7-3770K 1359,01
Płyta Główna: Gigabyte Z77X-D3H 535 zł
Pamięć: GoodRam 2x8GB 334 zł
Dysk Twardy: WD EURX 1TB 373 zł
Napęd: LiteON iHAS124 74
Zasilacz: Chieftec CTG-500-80P bulk 199,81 zł
Wentylator: SilentiumPC Fortis HE1225 135 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 139 zł
karta graficzna Asus Radeon HD 7770 DirectCu v2 - 514 zł
Kto składał ci to? z jakiegoś innego forum? tak przypuszczam. Zestaw również jest ok, pod warunkiem, że ta karta jest trochę za słaba. Odpowiada HD6770 . Dysk podałem 1TB (Terabajt= 1000GB)
Jeżeli stać cię, to proponuję wymianę tego zasilacza na mój. Bulk to okrojona wersja, a cena w porównaniu do mojego jest podobna. Płyta może zostać ta z twojego + zmianę grafiki na moją. Odjąłbym 8GB pamięci bo 16 jest za dużo zdecydowanie.
Szczerze to nie chce mi się liczyć :D,. I jeszcze jedno: Nie brałbym też chłodzenia dodatkowego na razie, bo sam procesor w sobie jest na prawdę bardzo mocny i kręcenie go od początku jest bez sensu. Kiedyś jak zacznie brakować mocy można podkręcać, a co za tym idzie dokupić chłodzenie.
Boshi.
Bardzo Ci dziękuję i szczere podziwiam.
Pozwól , proszę - że zwrócę się do Ciebie z zapytaniem gdybym miała jakiś problem i czegoś nie wiedziała…
Pisz tutaj na forum, wiadomo, że co kilka głów to nie jedna, a są tu osoby z dużo większą wiedzą ode mnie. Największym plusem pisania na ogół jest to, że gdy ja się pomylę, zawsze znajdzie się ktoś inny kto chętnie poprawi i doda swoje 3 grosze
Hej mam zamiar kupić taki zestaw komputerowy
Kod: Zaznacz cały
http://www.morele.net/inventory/info/urY01/
I resztę wykorzystać z starego komputera
Czyli
Zasilacz GPS-550W
Dyski i reszta sprzętu
(zasilacz wogule starczy do takiego sprzętu
co o tym myślicie o takim zestawie czy nie lepiej dać trochę gorsze podzespoły i wtedy całego nowego skompletować
Komputer głownie do gier będzie
Prosiłem bym o jakieś rady sugestie
Cena do 2,5 tyś
MILOSZ507
mógłbyś zmienić procesor na Quada http://allegro.pl/najlepszy-core-2-quad … 31885.html
zmiana płyty, procesora i pamięci ram na coś sensownego (Intel Core i3-2120) to jakieś 750zł
co do AMD to osobiście wolałbym kupić tego Quada niż np Phenom II X4 Quad Core 965BE + płyta i pamięć ram dlatego że taniej wyjdzie i zostanie jeszcze na zasilacz lub chłodzenie procesora
zakładam że dysk twardy i napęd masz na sata a nie ata bo nowe płyty nie posiadają już tego archaicznego złącza a przejściówki są problematyczne
Obecne boxowe dodawane do amd i intel tylko na złom się nadają, sam proca nie podkręcam i z boxowym tygodnia nie wytrzymałem, głośne i nie wyrabiał 85 stopni w stresie to za dużo, a obudowę miałem dobrą Lancool K59 (3xwentylaotr 140 i 1x 120mm), nawet go w K59 chłodzeniem wodnym chłodziłem bez oc. Lepiej mieć coś lepszego niż box.
Zasilacz starczy, płytę najwyżej bym podmienił na MSI Z77A-G43 nowszy chipset, ma zintegrowaną grafikę w razie awarii tej w pci-e zawsze jest czym zastąpić, ma też wtyk 20pin dla frontpanelów usb3.0.
Tobi to już kwestia osobista jeżeli chodzi o hałas. Jak dla mnie nie jest tak źle, w stresie ( OCCT po 30 min) dobija do ok 70C więc aż tak źle nie jest.
Hałas może nie jest strasznie uciążliwy, mi jednak przeszkadzał bo budowałem kompa maksymalnie cichego, nie po to kupuje dyski ssd, zmieniam fabryczne pierdziawki na grafice żeby boxowego słuchać, a temp ok 70 st to już prawie temp niebezpieczna:
To teraz ja proszę o pomoc w złożeniu jakiegoś zestawu.
Fundusze jakimi dysponuję to ~3000zł na samą jednostkę centralną (wszystko).
Komputer będzie służył do podstawowych czynności (żadnych zaawansowanych obróbek grafiki) i do gier.
Zaznaczę, że procesor to najlepiej i5, lub i7 (jeśli przy takich funduszach się opłaci), no i może dysk SSD (jeśli to ma sens).
Dzięki za pomoc.
3060zł http://www.morele.net/inventory/info/12LxwR/ możesz zamienić kartę graficzną zamiast MSI gtx560TI 839zł na trochę słabszą http://www.morele.net/karta-graficzna-x … fc-364293/ 675zł lub jak możesz wyjść poza budżet wydajniejszą http://www.morele.net/karta-graficzna-s … 0g-464722/ jeśli weźmiesz tańszą 6870 można by wtedy przyoszczędzoną kasę przeznaczyć na pojemniejszy dysk twardy czy SSD 120GB zamiast 60GB jeśli całkiem zrezygnujesz z dysku SSD to można jeszcze inaczej poskładać dysk SSD przyśpieszy ładowanie systemu otwieranie programów znajdującym się na nim … ale bez da się żyć i wtedy brać jeszcze lepszą kartę graficzną jeśli starczy funduszy http://www.morele.net/karta-graficzna-s … 0g-462854/
– Dodane 04.07.2012 (Śr) 16:47 –
jeszcze 20 minut temu cena zestawu wynosiła 3060zł a teraz już 3187 ale szaleją z tymi cenami na morele :x
@djosdanielos, dzięki za pomoc jeszcze mam kilka pytań.
Asrock to na pewno dobra firma płyt głównych? Asus nie lepszy?
Odnośnie karty graficznej, Radeony lepsze od Geforce?
Słyszałem że dyski Seagate są awaryjne. Nie lepiej coś od np WD/Samsung?
Nie chce na siłę składać komputera z SSD. Chce, żeby to był dobry sprzęt. Jeśli rezygnując z SSD otrzymam lepsze podzespoły to mija się z celem kupowanie SSD. Więc mógłbym prosić o jeszcze jedną konfiguracje z uwzględnieniem jakiejś lepszej grafiki i dysku 1TB lepszej firmy zamiast SSD.
Odnośnie ceny to morele to jeden z droższych sklepów, więc jeśli będzie stówka na górkę, to myślę, że w innych sklepach uda mi się tą stówkę zbić.
Co do morele to masz racje oczywiście. Odpowiadając na pytania
Radeon/Geforce? - zależy od ceny do wydajności, nie raz lepszy jest radeon nie raz Geforce, przykładowo w cenie do 700 zł Wg mnie 6870 będzie najlepszym wyborem.
Płyty ASroca są w tej chwili jedne z najlepiej polecanych. To nie to samo co kiedyś.
Również brałbym WD serii blue. Seagate ma tylko roczną gwarancję.