Aktualnie mam taką płytę (ma jeszcze rok gwarancji), ale żeby wsadzić 2+4GB DDR2 to musiał bym dokupić te 4GB bez ECC, a takich to niestety ze świecą albo większym kontem bankowym szukać (chyba musi być bez ECC, choć kiedyś jakaś tania płyta mi obsługiwała pamięć ECC).
Od 2001 roku nie wymienieniałęm nic w kompie, ostatnie prace na nim jednak są już tak uciążliwe i denerwujące że postanowilem zakupić nowy sprzęt. Głównie chce tu zainwestować w samą skrzynkę bo monitor i całą resztę akurat mam dobrej jakości. Więc tak, nawiasem mówiąc nie wiem czy dobry temat wybrałem do tego rodzaju postu, więc jeśli nie będzie treść pasować to proszę moderatora o przeniesienie.
Byłem wczoraj w sklepie komputerowym i dostałem kartę z zestawami komputerowymi, na sprzęt mam dostępny budżet do 2 tysięcy. Z listy podanych na karcie sklepu wybrałem jeden w opinii znajomych bardzo dobry zestaw jak za taką cenę. Jednak przypomniałem sobie o tym forum i chciał bym poznać waszą opinie i propozycję gdy by ktoś miał jakiś pomysł na konfiguracje zestawu komputerowego. O to zestaw jaki wybrałem:
Procesor: AMD X4 FX - 4100 (4 X 3,6 GHz, cache 12MB)
Karta sieciowa i karta dźwiękowa 7.1 zintegrowana z płyta główną.
1864zł , zostaje na klawiaturę i myszkę
AMD X4 FX - 4100 to słaby procesor, niby ma 4 rdzenie ale wydajnościowo nie powala ,nie wiadomo też co tam w tym sklepie wsadzili jako “zasilacz” i co to za obudowa.
Przecież Fortisa można mieć taniej. A wiadomo przecież, że Fortis to ta sama wydajność tylko, że samo chłodzenie jest sporo mniejsze i ma dużo cichszy wentylator
Odnośnie mojego wcześniejszego postu w tym temacie to doszły mnie słuchy ze zestaw za 1690 zł jest lepszą opcją od tego za 1850zł, chodzi tu głównie o procesor, ponoć Intel Core i3 2120 sporo lepszy bardziej wydajniejszy od AMD, prawda to ?
W tym zestawie za 1700 jest podany procesor Intel Pentium Dual CoreG840 czyli znacznie słabszy od tego podanego w zestawie sklepu (Intel Core i3 2120). Jak podmienię tylko procesor z tych konfiguracji to system będzie z sobą współpracował ?
karambapdk , będzie ,ale moim zdaniem MSI B75MA-P45 pomomo że to mATX jest lepszą płytą ,obsługuje 32 GB RAM > AsRock 16GB, obsługuje wyższe częstotliwości dla RAM, ma USB 3.0, PCI-E 3.0 co w przypadku i3 + 7750/70 przełoży się na wzrost wydajności w grach w stosunku do 2.0 .
Obudowa - lepszy Brutus ,2 wentylatory w cenie , filtry przeciw kurzowe itd - w tej cenie jest najlepszą obudowa.
Witam, mam do Was prośbę Panowie. Kuzyn poprosił mnie o złożenie mu jakiegoś kompa z przedziału 1000-1500 zł, a ja trochę wypadłem z tematu sprzętowego i nie wiem co jest dobre a co nie. Nie musi mieć żadnych wodotrysków ani obsługiwać wypaśnych gier, po prostu komputer do normalnego korzystania + od czasu do czasu w jakieś tam gry pewnie będzie chciał pograć.
To jest Sempron a nie Phenom (Phenom II X2) ,słabizna pokroju dwu rdzeniowego Athlona II x2 , który i tak jest wydajniejszy Lepiej było by wziąć Celerona G530 który w gruncie rzeczy jest porządnym prockiem jak na tą cenę.