Niemniej jednak wystarczy mu. Zestaw Boshiego oczywiście jest lepszy ale i droższy. Moim zdaniem nie ma sensu kupować czegoś co się nie wykorzysta a za parę lat i tak będzie przestarzałe.
Sam mam 2 kompy. W stacjonarce właśnie ten Sempron i ta karta o której pisałem a w lapku I5 - właściwie nie odczuwam różnicy. Nie gram w wypasione gry a tylko one plus jakaś obróbka profesjonalnej grafiki wymaga dużej mocy.
Forto , oczywiście ogólnie masz racje, ale nie zapominajmy o tym ,że (nie wiem ile ma lat i w co gra ,ale dostanie “nowy” komputer i może być bardzo rozczarowany ) kuzyn gerrda , będzie chciał sobie pograć na tym kompie a to na tym zestawie może być poniekąd “ciężkie” .Naprawdę lepiej wziąć Celerona G530 i chociaż Ge Force GT220 klik
Cześć! Zamierzam kupić PC (sama skrzynka). Mam monitor 24’’, potrzebuje dość szybkiego PC.
Myślałem nad i5-2500k (widziałem u kumpla podkręcony na 4,5Ghz chodzi stabilnie) + jakaś płyta główna, która obsługuje zintegrowaną kartę graficzną (póki co nie potrzebuję mocnej karty graficznej)
Zauważyłem, że cena i5-3570k na Ivy Bridge jest niewiele wyższa (40-50zł) od i5-2500k, więc myślałem nad zakupem:
Procesor: i5-3570k
Chłodzenie CPU: Scythe Mugen 2 rev.B
Płyta Główna: ASRock Z77 (myślałem nad Extreme6 - tutaj proszę o poradę, płyta ma obsługiwać kartę zintegrowaną intela HD4000)
Pamięć RAM: 4x4GB Kingston HyperX 1600Mhz (potrzebne mi jest 16GB? czy może wystarczy 8GB? - zamierzam często uruchamiać jakieś wirtualne maszyny na VmWare albo VirtualBoxie)
Dysk 1 (system): Samsung 830 128GB SSD
Dysk 2 (dane): 1TB (7200rpm - tutaj proszę o poradę jaki dysk wybrać)
Zasilacz: XFX Core 550W
Obudowa: Fractal Designe Define R3 USB 3.0
Planuje w późniejszym czasie dokupić kartę graficzną (około po pół roku). Prawdopodobnie będzie to HD7870. Czy taki zasilacz wystarczy? Zamierzam też podkręcić od razu procesor na ok 4,5Ghz. Myślę, że nie powinno być problemu przy takim chłodzeniu?
Prosiłbym raczej o konstruktywną krytykę, niż ironiczne komentarze…
Akurat tak się składa, że będę musiał przeprowadzić grubo ponad 1000 symulacji na uczelnię, program ten jest w stanie wykorzystywać tylko CPU do obliczeń. Im więcej symulacji przeprowadzę, tym badania będą bardziej miarodajne.
Czy zasilacz będzie wystarczający po dokupieniu karty graficznej?
Napisałem, że po pół roku dokupię kartę graficzną, ale możliwe, że ja kasa wpadnie wcześniej, to szybciej kupię grafikę.
Co z płyta główną? Może są jakieś lepsze w zbliżonej cenie?
Może zaproponujesz jakiś szybki dysk twardy (godny polecenia) do przechowywania danych?
Mam Barracuda serii 7200.12 500GB SATA3, daje wynik przy odczycie do 115MB/s, chodzi szybko choć gdy masz go 40cm od ucha w chińskiej obudowie to słychać jak czyta i zapisuje dane.
Może zrób sobie RAID 0 na 2 dyskach HDD to uzyskasz o wiele lepsze wyniki dla zapisu i odczytu danych niesystemowych.
brass , Ivy Bridge się gorzej na powietrzu kręci, ale za to HD4000 jest wydajniejszy niż HD3000, tak więc zintegrowana karta graficzna lepsza jest. Jeżeli wiesz, że HD3000 Ci starczy to lepiej 2500K, bo go łatwiej wykręcić
szymonp51 , ano, możesz wziąć też 2500K - lepiej się kręci na powietrzu
Jeśli ten wiatrak będzie bardziej cichy od standardowego to jak najbardziej bym go wziął. Cisza jest dla mnie dość ważna, spędzam trochę przy komputerze i zależy mi aby maszyna pracowała stosunkowo cicho.
Chyba najlepiej będzie jak zainstaluje ten dostarczany z procesorem i i jak mi będzie przeszkadzać to kupię ten który poleciłeś.