Ja bym może proponował przeczyścić laptopa i zrobić formata. The Sims3 powinny na takim sprzęcie działać bezproblemowo. Na razie The Sims 4 nie ma, nie wiadomo kiedy będą i jakie będą miały wymagania więc ciężko powiedzieć w jak mocnego laptopa trzeba celować.
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo … tml#opinie bez systemu można znaleźć za 3K
PC będzie oczywiście znacznie wydajniejszy na tym który złożyłeś ruszy każda gra na full.
żeby troszkę zejść z ceny zmieniłbym
płytę główną na ASRock Z77 Pro3 jest tańsza i lepsza 330zł
pamięć ram by wystarczyła 1600MHz a nawet 1333MHz i najlepiej żeby nie wystawały aż tyle bo mogą zawadzać potem najlepiej takie wybierz http://www.ceneo.pl/13196517
zasilacz coś drogi znalazłeś http://www.morele.net/zasilacz-ocz-fata … eu-251173/
A monitor posiadasz? Czy potrzebujesz laptopa bo przenosisz komputer? Bo jeśli nie i tylko dlatego że wolisz leżeć w trakcie pisania itp. to dla własnego zdrowia zainwestuj w krzesło, bo biurko to jedyne optymalne miejsce przy którym można przez dłuższy czas korzystać z komputera.
Masz zamiar podkręcać procesor? Renderować na nim itp że tak drogiego odblokowanego quada będziesz potrzebować?
W kwestii wspomnianych gier, nawet jeśli będziesz grać w nowe tytuły w zupełności wystarczy znacznie słabsza konfiguracja sprzętowa. W zamian komputer będzie znacznie szybszy w codziennym użytkowaniu (ssd), a i zostanie na dobre krzesło ;]
AMD Phenom II Quad Core X4 965 AM3 BOX 345.00 zł
Asrock 970 Pro3 AMD 970 Socket AM3+ (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) 243.00 zł
Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) 229.00 zł
Enermax NAXN 450W 164.00 zł
Vertex3D ATI Radeon HD7850 X-Edition 1GB DDR5/256bit HDMI/DVI/MiniDP PCI-Express 701.00 zł
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 145.00 zł
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 134.00 zł
Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM 73.00 zł
A-Data SSD XPG SX900 128GB SATA3 (ASX900S3-128GM-C) 2.5" 385.00 zł
Razem: 2419.00 zł
tak posiadam obecnie samsunga T220 lub jakoś taki, model sprzed 4-5 lat z tunerem TV, nie wiem czy obsluguje fullHD ale chyba nie, niemniej jednak zlacze HDMI ma i jakos obrazu mnie w zueplnosci zadowala. szczerze, to ja nawet nie specjalnie widze roznice pomiedzy fullHD a zwyklym
A co do lezenia, no ja od 5 lat pracuje (tudziez gram przy komputerze w lozku) i pierwsze dni w pracy gdzie mialam wysiedziec 12h przy biurku byly po prostu koszmarem, mi jest naprwde na lozku wygodniej.
A to że zastanaiwam sie nad stacjonarką, zamiast nad nowszym lapkiem, to fakt ze za np pol roku, rok czy nawet 2 prawdopodobnie bede mogla za niewielkie pieniadze dokupic sobie mocniejsza karte, czego juz w laptopie nie zrobie.
nie do konca rozumiem o co chodzi z tym quadem, w sensie ze 4 rdzeniowy ??
przyznam szczerze ze tu budzi sie we mnie troche gen lansu i bajeru
Co do konfiguracji którą podałes, jakos od zawsze byłam milośniczką GF i Intela wiec przy tym wolalabym zostać.
Widze że tez w poscie wyżej, zaproponowaliscie plyte Asrock. Hmm wybierajac to konfiguracje, celowo szukalam Gigabyta bo znam i lubie a o Asrocku mimo ze slyszałam, to za bardzo nie mialam z nim stycznosci. Czy możecie mi cos wiecej powiedziec o tym producencie ??
Jakby Asrock nie był dobry to byśmy go nie polecali.
Co do grafiki, modele geforce z obecnej rodziny są nieopłacalne nie licząc ścisłego high endu (droższe od konkurencyjnych radeonów) i mniej uniwersalne (mają architekturę okrojoną z myślą tylko o grach). Dlatego też nie mogę ich polecić.
Co do intela… wszystko dobrze, ale 2500K na pewno nie jest ponad 2x wydajniejszy od Phenoma II 965, a taka jest różnica ich cen. Dodatkowo i tak nie skorzystasz z dodatkowej wydajności tego intela więc po co przepłacać?
@ Mariosti
Zapewne ale dalej ciekawi mnie jaka jest roznica miedzy nim a gigabytem.
Co do AMD przyznam ze w tej chwili narobil mi metlik w glowie tworzac swoja konfiguracje nawet nie bralam go pod uwage, cale zycie mialam intela, i zawsze slyszalam ze jest “lepszy”. Teraz jesteme w stanie się sklonic ku niemu.
Przy okazji mam pytanie:
Poczatkowo jak skladalam moja propozycje, plyte dalam taka; (514) zl
GIGABYTE GA-Z68XP-UD3 Intel Z68 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE)
czyli ponad 2krotnie drozsza niz twoja propozycja. Kiedys slyszalam, ze na plycie nie warto oszczedzac i zeby nie patrzec na te ponizesz 300 zl (ale to bylo ponad 6 lat temu) czyzby az tak wiele sie od tego czasu zmienilo ??
edit zapomnialam dodac.
Jest jeszcze jednak mega wazna rzecz. Jako ze nie mieszkam sama ale z ojcem do tego w mega malym mieszkaniu, niezmiernie wazne jest aby komputer byl mega cichy. Czytalam komentarze do podzespolow ktore podalam wyzej, i niby bylo ok, ale w dizalaniu ich nie slyszalam. Ja czesto siedze rpzed komputerem przez cala noc wiec nie moze wyc tak jak wyl kiedys moj stary sprzet (notabene gigabyte na ktorego tak sie upieram ) i to nawet przy dosc sporym obciazeniu (czyt. gra) jestem w stanie dolozyc te kilkaset zl, za sprzet powiedzmy podobnej jaksci ale zeby byl jednak cichszy.
Czy versje mini będą bardziej ciche czy nie ?
Jeśli chcesz płacić mniejsze rachunki za prąd, wybierz Intela.
GIGABYTE GA-Z68XP-UD3 nie byłabyś w stanie wykorzystać tej płyty obsługuje cf i sli czyli możesz tam włożyć kilka kart graficznych amd lub nvidia opcja dla hardkorowców tamten ASRock co podałem już był niezły do tego i5 2500K którego to na tej płycie możesz podkręcić ale czy będziesz to robić i po co ?? musisz zdecydować jak wiesz że czegoś nie będziesz robić ,to marnujesz tylko pieniążki
Witam wszystkich. Zamierzam kupic komputer, a ze nie znam sie na tym zbyt dobrze to chcialam prosic o rade w tym temacie. Na poczatek, brat odradzil mi zakup komputera przez allegro bo znajdujace sie tam zestawy zawieraja rozne czesci typu “no name”(tzn, ze zawiera czesci, ktorych firma nie jest znana). On swoj komputer kupil w serwisie vico i nie wiem czy poprostu tam mu nagadali jakis glupot zeby stamtad kupil sprzet czy rzeczywiscie ma racje? Ponizej skopiuje parametry interesujacych mnie zestawow.
1.) PŁYTA GŁÓWNA - MARKOWA PŁYTA GIGABYTA GA-H61M-DS2V ZE ZŁĄCZEM CYFROWYM DVI
SUPER WYDAJNY Chipset INTEL® H61 (B3) OBSŁUGA PROCESORÓW Z NAJNOWSZEJ SERII I3 I5 I7
4 x ZŁĄCZA USB / PCI-E / GLAN / HDA / DVI VGA
PROCESOR
INTEL CORE i7-3770 4x 3,4GHz
W TRYBIE TURBO BOOST = 4x 3,9 GHz
NAJNOWSZA 3 GENERACJA PROCESORÓW, SERIA IVY BRIDGE
PROCESOR CZTERORDZENIOWY, POBÓR PRĄDU TYLKO 77W
PAMIĘĆ CACHE - 8MB WERSJA BOX
64-BIT DOŁĄCZONY WENTYLATOR
PAMIĘĆ OPERACYJNA
PAMIĘĆ RAM 8GB 1333MHz DDRIII
MARKOWI PRODUCENCI - ELIXIR GOODRAM OCZ PATRIOT KINGSTON
(W ZALEŻNOŚCI OD DOSTĘPNOŚCI)
NAJNOWSZA TECHNOLOGIA DDR3
OBSŁUGA TECHNOLOGII DUAL CHANNEL
KARTA GRAFICZNA
NVIDIA GEFORCE GT630 4096MB DDR3
PEŁNA OBSŁUGA DIRECT X 11 ORAZ PIXEL SHADER 5
WSPIERANA TECHNOLOGIA NVIDIA PHYSX PureVideo HD ORAZ CUDA
ZŁĄCZE HDMI W NAJNOWSZEJ WERSJI 1.4
TAKTOWANIE PROCESORA - 810 MHz
EFEKTYWNE TAKTOWANIE PAMIĘCI W 3D - 1820 MHz
KARTA DŹWIĘKOWA
KARTA DŹWIĘKOWA 6-KANAŁOWA
DŹWIĘK W TECHNOLOGII HIGH DEFINITION
KARTA SIECIOWA
KARTA SIECIOWA ETHERNET
10/100/1000 Mb/s GIGABIT ETHERNET
DYSK TWARDY
1000GB SATA3 64MB CACHE 5400RPM
NIEZAWODNY I CICHY DYSK TWARDY
NAJNOWSZY INTERFEJS SATA
CICHY WYMIAR PRACY
NAPĘD OPTYCZNY
NAGRYWARKA DVD DUAL LAYER 22x
DWUWARSTWOWA + OPROGRAMOWANIE NERO
ZASILACZ
ZASILACZ ATX 500W PFC 12CM WENTYLATOR
NIEZAWODNY WYDAJNY I STABILNY ZASILACZ Z FILTREM PFC
WOLNOOBROTOWY WENTYLATOR - PEWNOŚĆ CICHEJ PRACY
DODATKI
PEŁNE OKABLOWANIE
KOMPLET STEROWNIKÓW
2.)
Procesor
8 x 3.1/3.4GHz
ośmiordzeniowy 16mb cache
Plyta glowna
ASUS/MSI
Karta dźwiękowa:HD Audio 5:1
Karta sieciowa
Złącza USB: 10szt
Nagrywarka DVD
zapis/odczyt DVD CD
dual layer
Grafika
GTX650 2GB
GeForce nvidia 3D
Microsoft DirectX 11
Shader Model 5.0
Wyjsćie: HDMI DVI VGA
Dysk twardy
1000GB sata3
Pamiec ram
8GB
DDR3 1600 MHz
Procesor AMD FX - osiem
3.)
Rodzina produktów M-JEX
Procesor AMD FX-8120 Turbo 4.0GHz (8 x 3.1GHz, 16MB Cache)
Łączne taktowanie 24.8 GHz (8 rdzeni x 3.1GHz)
Płyta główna Gigabyte / Asus
Pamięć RAM 8 GB (DDR3 1333 MHz, Kingston)
Typ karty graficznej GeForce GTX650 2GB DDR5 (128bit, DirectX 11 i Shader 5)
Zainstalowana pamięć wideo 2048 MB (DDR5)
Dysk twardy (HDD) 500 GB (SATA)
Nagrywarka DVD±RW Super Multi (+ DVD-RAM) Dual Layer
Karta dźwiękowa 7.1 (8 kanałowa, zintegrowana 6 kanałów tył + 2 kanały przód)
Karta sieciowa LAN 1x10/100/1000BaseT Gigabit (RJ45, zintegrowana)
Zasilacz ATX 550W, APFC, 80+
OVP (zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem)
OLP (zabezpieczenie przeciążeniowe)
SCP (zabezpieczenie przeciwzwarciowe)
Obudowa Wysokość 430 mm
Szerokość 190 mm
Głębokość 485 mm
Złącza AUDIO i USB • 4 x USB 2.0 + 4 opcjonalne
• 2 x USB 2.0 na przednim panelu
• 2 x wyjście na słuchawki/głośniki + 1 x wyjście na przednim panelu
• 1 x wejście na mikrofon + 1 x wejście na przednim panelu
Monitor LED LG 21.5" E2242C-BN
Parametry monitora Przekątna ekranu 21,5 cali
Typ panela LED TFT TN
Zalecana rozdzielczość obrazu 1920 x 1080 pikseli
Czas reakcji matrycy 5 ms
Jasność 250 cd/m2
Kontrast 5 000 000:1
Kąty 90/85
Typ sygnału wejściowego RGB
Typ gniazda wejściowego (sygnałowego) 15-stykowe D-Sub
Pobór mocy (praca/spoczynek) 23/0.3 Wat
Szerokość 509 mm
Wysokość 387 mm (313 mm bez podstawy)
Głębokość 181 mm (57 mm bez podstawy)
Montaż na ścianie: VESA 75 mm x 75 mm
Masa netto 2.8 kg
Akcesoria Klawiatura + mysz laserowa A4Tech
Informacje Do komputerów dołączony jest komplet sterowników oraz pełne okablowanie
Komputery nie są plombowane, gwarancja jest na poszczególne komponenty
Zainstalowany system operacyjny brak (zobacz aukcję z oprogramowaniem)
4.)
KOMPUTER
CZTERORDZENIOWY
INTELI5 3450 NOWOŚĆ
4 x 3,1/3,5GHZ 6MB CACHE
KARTA GRAFIKI
GEFORCEGTX550Ti 1
HDMI DVI 3D DIRECTX 11
PAMIĘĆ RAM
8GB DDR3 1600MHZ
DYSK TWARDY
1500GB SATA3
NAGRYWARKA
DVDRW DUAL LAYER +/-
MONITOR 22" LED
Wybaczcie, ze tak bez ladu i skladu ale nie wiem co, gdzie i do czego wiec po prostu kopiowalam jak lecialo. Czy te zestawy sa dobre? Jesli tak, ktory z powyzszych bys wybral? Zaznacze, ze ma to byc komputer do uzytku mojego jak i mojego Ukochanego, ktory lubi sobie pograc w gierki, wiem ze zalezy mu np, na diablo III i fifa 13 a obie maja dosc duze wymagania sprzetowe… Jezeli to pomoze podam linki do allegro z wybranymi sprzetami.
Prosze o pomoc!!
Dziekuje za uwage
Słuchaj brata bo dobrze mówi.
Ale te dane kopiowałaś z jakieś oferty z allegro.
To jest jedna z najgorszych kart (z najnowszej serii NV) ale wszyscy widzą że ma 4GB pamięci i myślą że dobra.
Te informacje mówią same za siebie.
STOP gotowym zestawom komputerowym!
– Dodane 15.10.2012 (Pn) 17:10 –
Napisz ile możesz przeznaczyć na komputer i czy potrzebujesz również np monitora?
Nie kupuj zestawów na allegro bo są nic nie warte.
Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli dac sobie spokoj z allegro tak? Dla mnie bylaby to najlepsza opcja bo sa to gotowe zestawy i nie mialabym problemu z dobieraniem tych wszystkich czesci… A budzet mam ok 3tys zl (cena powinna miec w sobie i komputer i monitor). Moze jest cos co polecacie Wy? Jakies “zestawy” ale nie z allegro tylko takie, ktore sami wybieracie? Bo wiem, ze sa strony na ktorych samemu sie dobiera czesci itp.
Veviwe
te zestawy z allegro są bardzo kiepskie.sklepy internetowe takie jak morele.pl złożą ci komputer w całość za symboliczną złotówkę więc nie ma się czym martwić tylko wybrać podzespoły na pewno taki komputer będzie o wiele lepszy
Są strony gdzie można złożyć komputer od podstaw (z wybranych przez siebie elementów), dodatkowo sklepy mają usługę montażu podzespołów i przyjeżdża do ciebie złożony komputer.
System operacyjny też ma być brany pod uwagę?
Tak, dobrze by bylo gdyby zestaw zawieral juz windowsa (aby nie viste bo Ukochany jej nie lubi:P) Ale z tego co widzialam, to win 7 kosztuje ok 400zl wiec pewnie ciezko bedzie sie zmiescic w tej cenie… No i widzicie, trzeba wybrac elementy i podzespoly a niestety ja tego nie zrobie - nawet nie wiem co komputer powinien w sobie miec :?
Swietni jestescie z tymi odpoiwedziami Balam sie, ze bede musiala czekac 2-3 dni zeby cokolwiek przeczytac a tu prosze, wystarczy kilka minut
Od siebie proponuje taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/gh17AM/
Dodatkowo jak w koszyku na dole po lewej wpiszesz ten kod W3FHN58JFW to przesyłkę będziesz miała za darmo i montaż podzespołów będzie kosztował 1zł.
@djeiosdanielos
Podkrecac nie bede bo nie do konca wiem jak to dziala, nie umiem i boje sie zepsuc dlatego zostaje poki co przy fabrycznych ustawieniach, moze kiedys jak fundusze pozwolą.
Czy móglby mi ktoś ogarniety, zrobic porownanie specyfikacji (tak lopatologicznie, bo jestem blondynka ) tego mojego, jakiegos podobnego na GeForce i intelu z czyms na AMD i radeonie w sensie wydajnosc, jak to ma sie do rzecyzwistosic i ceny. A może tak ktoś udzielby mi sie na priv tudziez TS ? tak jest troche jednak latwiej bo moge wypytac o wszystko ;D
P.S dziekuje wszystkim za pomoc w konfiguracji, i wszystkie propozycje. Mam jednak nadal metlik i watpliwosci. Wiadomo kazdy wierny jest innej firmie, co innego woli.
musiałabyś zagłębić się w różnych testach http://www.purepc.pl/procesory/wielki_t … page=0%2C6
intel jest wydajniejszy ale też droższy a porównując cenę i5 2500K do tego phenoma x4 965 to ponad raz tyle trzeba zapłacić ,wydajność w grach powinna być raz taka ,a tak nie jest różnicę w cenie można przeznaczyć na dysk SSD tak jak w poprzednich postach sugerowano ,
jeśli nie masz zamiaru podkręcać procesora to nie potrzeba ci i5 2500K i płyty na chipsecie z77 bo wystarczy na b75 + Intel Core i3-2120 3.3GHz + 7850 + SSD będzie to zestaw porównywalny do tego który podał @ Mariosti droższy o około 150zł więc tutaj tyle nie przepłacasz , a dodam że procesor można będzie wymienić na lepszy ,bo w przypadku zestawu AMD nie ma już za bardzo na co wymienić bo ten phenom nie ma godnego konkurenta skoro masz 3 tyś to można zmieścić i5 i SSD czyli tak http://www.morele.net/inventory/info/3Kiok8/ do tego obudowa brutus 410
co do kart to porównaj tu http://www.anandtech.com/bench/Product/548?vs=660 nie bierz tego za pewniak ale jakiś punkt odniesienia będziesz mieć
Veviwe, nie bierz żadnych gotowców z allegro ani nie idź do żadnego “salonu komputerowego”. Zamów to, co Ci podał kolega falcon89 w morele.net.
PS: Nie wiem jak dokładnie to wygląda w morele.net, ale w kdo.pl, jeśli składasz cały komputer i jeszcze kupujesz windowsa czy inne oprogramowanie to do Ciebie przyjeżdża już komputer z zainstalowanym i skonfigurowanym systemem, gotowy do pracy od razu po podłączeniu do gniazdka. Polecam.
http://www.morele.net/inventory/info/lDJorP/
różnica taka od zestawu kilka postów wyżej że słabszy procesor ale bardziej opłacalny ,połączony z wydajniejszą kartą graficzną co przełoży się na bardziej komfortowe granie w rozdzielczości full HD przy większej ilości detali bez względu na co się zdecydujesz, będzie to lepsze od tych gotowców z allegro