brutusa nigdzie już nie ma wsklepach internetowych trzeba brać Cooler Master Elite 430 http://www.morele.net/obudowa-cooler-ma … n1-326666/ wychodzi trochę drożej ,jeśli budżet nie jest napięty to warto dołożyć do tej zamiast tamtej, na chwilę obecną po wpisaniu kodu na montaż i wysyłkę całość wyniesie 3054zł
Dzieki za te propozycje Ale bylam wlasnie na miescie i wpadlam na sklep komputerowy. Poprosilam pracujaca tam osobe zeby mi zlozyl komputer. Polecil mi cos takiego:
1.PROCESOR: PROCESOR CORE i5 3470 3.2 GHz LGA1155 BOX
2.PŁYTA GŁÓWNA:MSI B75A-G43 Intel B75 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE)
3.RAM:KINGSTON KVR1333D3S8N9K2/4G
4.HDD:HDD WD CAVIAR 1TB WD10EZRX SATA III 64MB CACHE
5.NAPĘD:DVD-REC SAMSUNG SH-224BB SATA CZARNY BULK
6.FDD 1,44:
7.GRAFIKA:VERTEX AMD Radeon HD7770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (1150/5000)
8.MUZYKA:
9.KLAWIATURA,MYSZ:
10.MONITOR:MONITOR SAMSUNG LED 22" S22B300H CZARNY ASAP
11.GŁOŚNIKI
12.OBUDOWA:OBUDOWA I-BOX ORION 910B BEZ ZASILACZA PRESCOT
13.INNE:ZASILACZ CHIEFTEC GPA-500S8 (80+) 500W - BULK
Powiedzial tez, ze przy doplacie 80zl dodalby 4gb ramu i ja od siebie chcialabym zmienic dysk z 1 tera na 500 gb bo chyba az tak duzo nie jest potrzebne…
Co o tym myslicie? Koszt tego zestawu to 3000zl. Z dodanym ramem bedzie 3080 ale zmniejszy sie ta cena jak zmienie dysk na 500gb. Montaz za friko.
Aha i jeszcze jedno. W tym zestawie jest radeon a moj Luby mowil cos o Geforce. Gdybym wybrala geforce to czy cena duzo by wzrosla?
Sprzedawcy w sklepach to w większości niekompetentni idioci. Zestawy złożone przez nas będą lepsze.
-
Procesora nie podkręcisz
-
Napęd dyskietek w 2012 roku?! =D>
-
Obudowa do kitu.
-
Zasilacz mógłby być lepszy.
Też myślałem, że nigdy w życiu nie zapełnie 1TB, ale po roku miejsca zaczyna brakować…
http://www.ceneo.pl/13561708 “Ździerać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej…”
Aha Procesora ogolnie sie nie podkreca czy tylko tego konkretnego sie nie da? Z napedem dyskietek to faktycznie przesadzil… A mam tez pytanie czy zestawy zlozone przez Was beda mogly zostac podlaczone bezposrednio do internetu przez kabel czy musze cos jeszcze dokupowac? I czy gdybym zamienila procesor, wyrzucila naped dyskietek, wprowadzila inna obudowe i zasilacz to czy ten zestaw bylby juz dobry? Ten sklep mam dosc niedaleko i lepiej by mi bylo zamowic tam. Komputer ma byc niespodzianka wiec jesli przyjdzie mi paczka do domu a akurat bede nieobecna i odbierze ja Maz to zepsuje caly urok a w sklepie bede mogla odebrac osobiscie w dogodnym dla mnie terminie
Wybaczcie, ze takie glupoty wypisuje ale naprawde jestem w komputerach do kitu… ;/
Poproś obudowę SilentiumPC Brutus a zasilacz 450W marki XFX, Be Quiet lub Enermax. Jeśli mąż nie bawi się w podkręcanie procesorów to ja bym zostawił ten co jest. No ale taka odpowiednia cena za taki zestaw to powinno być około 2700 - 2800zł także jeszcze ponegocjuj
nie opłaca się kupować geforca, radeon VTX HD 7770 kosztuje 420zł w tej cenie dostanie się geforca gtx 550ti który jest słabszy od tego radeona 7770,lepszy sensowny geforce to przykładowo gtx 560 najtaniej za 650zł można dostać ,a gtx 560ti za 760zł obie te karty przebija radeon HD7850 który kosztuje podobnie
w tym sklepie w którym dostałaś propozycję przepłacisz i to sporo zobacz http://www.morele.net/inventory/info/dPZxwL/
złożyłem podobny zestaw jak ten ze sklepu ,ten sam procesor ,troszkę lepsza płyta główna bo więcej złącz sata III , 8GB Pamięci Ram ,dysk 1TB , lepsza obudawa ,ten sam monitor ,trochę lepszy zasilacz ,i karta graficzna lepsza do gier o średnio 45% od 7770 cały zestaw po odjęciu kosztów montażu to 3100zł 20zł drożej jak proponowali ci w sklepie ,a w grach dużo wydajniej ,
jeśli ten ich zestaw jest bez oryginalnego windows 7 to zobacz ile przepłacasz .
co do pytania o procesory to tak tych konkretnych procesorów nie da się podkręcić ,ale nie każdy podkręca i nie każdy to umie ,procesory które można podkręcić mają w nazwie literke K np i5 2500K
ale nie będziesz w stanie i tak wykorzystać tej dodatkowej mocy obliczeniowej , a do podkręcania procesora potrzeba lepszego chłodzenia niż standardowe a to są już dodatkowe koszty ,płyta główna też nie może być byle jaka jeśli już decydujemy się na taki procesor całość wychodzi drożej wtedy byłoby trzeba brać słabszą kartę graficzną bo na dobrą już by brakło pieniążków a przy słabej karcie nie ma sensu podkręcać procesora bo nic to nie da
djosdqnielos,
Nq jednej we stron którą chyba nawet ty polecales. Porównalam sobie te karty. GF 660 ktora zamierzałam kupic i Radeona, i wedlug tych ich dziwnych testów wyszło ze jednak GF660 jest lepszy. Dlaczego wiec tak wiele osob upiera się przy Radeonie ?
te karty są porównywalne czasami wygrywa 7870 a czasami 660 jeden powie że to lepsze a inny że tamto z modeli gtx660 dobry jest http://www.morele.net/karta-graficzna-m … oc-517460/ ma świetne stosunkowo ciche chłodzenie
Pomoże mi ktoś w złożeniu komputera? Chciałbym zbudować go o AMD A10 5800K ze względu na cenę i czuję że lepszego nie będę potrzebował, to mi w zupełności wystarczy. Pamięć RAM to Geil EVO CORSA 8GB 2133Hz, jako że jest to nowa platforma to nie wiem jaką płytę główną wybrać, zasilacz, obudowę, monitor i dysk. Dobrze by było gdyby całość zmieściła się w 1500-2000 zł i nie potrzebna była modernizacja za 2 lata.
no ja myslam raczej o tej z Gigabyta na proline… w zasadzie chyba tylko ten sklep wchodzi w moim wypadku w gre. wiekszosc z tych konfiguracji ktore porownywalam byly tam tansze niz na morele. tylko hmm te karty wygladaja identycznie, a w opisie Gigabyta nie ma nic od CUDA cokolwiek to jest
Najbardziej istotna różnica to socket i chipset, intel bardzo się ceni, gigabyte obsługuje grafiki zintegrowane z procesorami na socket 1155, co jest zupełnie niepotrzebne przy dedykowanej grafice, sekcje zasilania procesorów mają bardzo podobnie rozbudowane, a z suchych danych dokładne porównanie wygląda tak:
Gigabyte Z68XP-UD3:
-2x pci-e x16
-3x pci-e x1
-2x pci
-4x slot na ram
-2x złącza sata 3 + 2 obsługiwane dodatkowym chipem
-4x złącza sata 2
-4x usb3.0 (2x z tyłu, 2x na płycie)
-2x fire wire (jeśli nie kojarzysz co to to nigdy się to tobie nie przyda)
-1x LAN 1Gbps
Asrock 970 Pro3:
-2x pci-e x16
-1x pci-e x1 (nieblokowany przez inne sloty)
-2x pci
-4x slot na ram
-6x złącza sata3
-2x usb3.0 (z tyłu)
-1x LAN 1Gbps
Tak więc jak widać wszelakie przewagi płyty gigabyte’a są w zupełnie nieistotnych kwestiach, może poza brakiem wyprowadzenia usb3.0 na front, ale już asrock 970 extreme 4 nie ma takiego problemu, a wciąż jest 150zł tańszy od gigabyte’a.
Tak, sprzęt komputerowy zasadniczo potaniał i płyty tańsze od poleconego przeze mnie asrocka są już mocno budżetowe i często funkcjonalnie okrojone, dlatego właśnie poleciłem ten a nie inny model, w coraz droższych modelach robi się coraz trudniej o wartościową funkcjonalność.
Wersje mini czego? Płyty głównej nie ma znaczenia, są pasywnie chłodzone.
Mając na uwadze głośność zmodyfikuję moje polecenie następująco:
-z hdd można zrezygnować, ssd jest bezgłośny. Jeśli jednak hdd musi też być (bo 128GB to za mało), to sugeruję serię green, talerze kręcą się w nich wolniej i są cichsze, ewentualnie za 300zł więcej jest 256GB wersja tegoż ssd.
-obudowa, dużo droższa ale skutecznie tłumiąca dźwięki
-zasilacz sporo droższy, ale bardzo wysokiej sprawności i praktycznie bezgłośny
-bardzo ciche chłodzenie na procesor
-karta graficzna z cichym chłodzeniem (akurat gigabyte ma taki model, ostatnio w recenzji na pclab uzyskał najniższy odczyt głośności z HD7850)
dodatkowo z uwagi na obudowę z wyprowadzonymi portami usb3.0 na przód, droższa wersja płyty głównej z odpowiednimi wyprowadzeniami i mocniejszą, chłodzoną sekcją zasilania procesora.
AMD Phenom II Quad Core X4 965 AM3 BOX 343.00 zł
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 133.00 zł
A-Data SSD XPG SX900 128GB SATA3 (ASX900S3-128GM-C) 2.5" 385.00 zł
Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM 73.00 zł
Fractal Design Define R4 USB 3.0 Titanium 408.00 zł
Gigabyte ATI Radeon HD7850 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) 711.00 zł
Scythe Mugen 3 Cooler Rev.B 199.00 zł
be quiet! STRAIGHT POWER E9 400W 279.00 zł
Gigabyte GA-970A-UD3 AMD 970 Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) 329.00 zł Usuń
Razem: 2860.00 zł(techplanet)
Taki zestaw będzie niesamowicie cichy, należy oczywiście pamiętać o regulacji obrotów wentylatorów, czy to z poziomu biosu, czy to regulatora w obudowie.
Veviwe, myślę, że to ciekawy zestaw. Procesor jest bardzo podatny na podkręcanie, a karta graficzna jest w stanie uciągnąć Diablo 3 i Fife na średnio-wysokich detalach - http://www.morele.net/inventory/info/HWgNi/
Cuda przydaje się w programach do obróbki grafiki itp przykładowo program Sony Vegas wykorzystuje tę technologię , PhysX jest odpowiedzialne za jakość wyświetlanej grafiki jakieś dodatkowe efekty w grach itp… poprostu lepsza fizyka ,przykładowo grasz w jakąś grę przy maksymalnych ustawieniach graficznych to na kartach nvidia będzie trochę więcej latać ■■■■■ół na ekranie tak najprościej tłumacząc normalnie nie zwróciłabyś na to uwagi, różnicę można dostrzec dopiero porównując dwa obrazy obok siebie
co do samego chłodzenia to WindForce w kartach gigabyte i TWINFROZR MSI oba dobre i ciche
Mariosti bardzo dziekuje niemniej jednak wole zostac wierna Intelowi i geforcowi
A gdyby jako podstawe dac to
http://proline.pl/?id=konfigurator&0:CO … 40001W2Z;7:
co ewentualnie dodac zamienic …czy nie lepiej aby plyta i karta byly tej samej firmy ??
ps. przy okazji wiecie skad tanio sprowadzic francuska klawiature ?
To nie ma żadnego znaczenia.
-Zestaw owszem, wydajny do grania, ale
-ram bez sensu tak drogi,
-ssd - wspominany przeze mnie model jest sporo wydajniejszy, a różnica cenowa minimalna
-brak zasilacza w zestawie
-obudowa uboga, przeciwieństwo obudowy cichej i bardzo droga jak na to co sobą reprezentuje. Sugerowany przeze mnie fractal define R4 to zupełnie inna liga.
-płyta główna, jak porównywać do tych dla amd, to ta jest porównywalna do tego asrocka 970 pro3 za ponad 150zł mniej.
-procesor wciąż drogi, wciąż nie będzie w korzystaniu z komputera w jakikolwiek sposób lepszy od phenoma II X4 965 kosztującego 2x mniej
-grafika w cenie HD7950 od którego to lepsza nie jest, a już na pewno nie bardziej uniwersalna (gpgpu w geforce nowych jest strasznie okrojone), czy też bardziej długowieczna (2x węższa magistrala pamięci w tej samej cenie to jakiś żart). Sugeruję pozostać przy HD7850 i nie marnować pieniędzy.
Ostatecznie - ponieważ gf’y w tej samej cenie są zwyczajnie gorsze od radeonów tutaj nie przyznam aby takie zagranie było sensowne, ale jeśli koniecznie chcesz platformę intela i decydujesz się na większy budżet (z tego co zaprezentowałaś to nawet na sporo większy), to nie ma problemu, mogę zasugerować powyższy zestaw na platformie intela bo jednak będzie bardziej wydajny.
Mianowicie:
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 133.00 zł
A-Data SSD XPG SX900 128GB SATA3 (ASX900S3-128GM-C) 2.5" 385.00 zł
Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM 73.00 zł
Fractal Design Define R4 USB 3.0 Titanium 408.00 zł
Gigabyte ATI Radeon HD7850 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) 711.00 zł
Scythe Mugen 3 Cooler Rev.B 199.00 zł
be quiet! STRAIGHT POWER E9 400W 279.00 zł
ASRock B75 Pro3-M Intel B75 LGA1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX 247.00 zł
Intel Core i5-3570 Ivy Bridge LGA1155 BOX 789.00 zł
Razem: 3224.00 zł(techplanet)
Procesor - model w zasadzie topowy, płyta główna z wyprowadzeniami usb3.0 na przód obudowy i portem sata 3 dla ssd. Reszta z powyższego opisu. Nawet nie wyszło aż tak drożej bo płyta główna tańsza (intele zużywają mniej energii, no i nie będzie tu podkręcania, więc pakowanie się w kosztowne płyty główne byłoby błędem).
Z uwagi na to że płyta mATX, można zastanowić się nad obudową Define Mini, jeśli rozmiar komputera ma znaczenie. (pełnowymiarowy Define R4 będzie na przyszłość bardziej uniwersalną obudową, a jest to konstrukcja na tyle solidna że bez obaw można ją wykorzystywać jako podstawkę pod książki itp.)
no wlasnie… nigdzie nie znalazlam jakiegos porownania tych chipsetow… czym sie roznia ?
Wielkosc nie ma najmniejszego znaczenia, ale na proline nie widzialam tej obudowy o ktorej mowisz. A ta swoja wybieralam tylko i wylacznie ze wzxgledow estetycznych
Co do specyfikacji, jak juz wspominalam wyzej ostatecznie chce decydowac sie na GeForca.
Czy moglbys mi skonfigurowac taki zestaw na proline i linka podeslac, bo tylko i wylacznie ten sklep wchodzi teraz w gre
Zastanawiam się nad grafiką do tego zestawu:
PROCESOR QUAD CORE I5-3470 3.20 GHZ BOX s.1155 - 708,27zł
Płyta MSI B75MA-E33 /B75/DDR3/SATA3/USB3/PCIe3.0/s.1155/mATX - 198,27zł
KINGSTON KHX1600C9D3 / 4G - 74,60zł
Dysk WD WD10EZEX 1TB Caviar Blue 64MB SATA III 3,5" - 278,16zł
BE QUIET! SYSTEM POWER (BN090) S6-SYS-UA-450W - 80+ - 187,67zł
SILENTIUMPC BRUTUS 430 PURE BLACK BT-430 - 169,00zł
Czy Radek HD7770 podkręcony na 1150/5000Mhz jest warty uwagi i widocznie wydajniejszy od standardowej wersji? Czy będzie on jednak się bardzo grzał i hałasował? Dużo bardziej to prądożerne? Jeśli tego dziwnego lepiej nie brać to który?
elkanguro , ile masz kasy na tę grafikę ?