W tej chwili około 400zł. Ale zastanawiam się, czy nie poczekać aż Radki serii 7 trochę stanieją a te 2-3 miesiące przesiedzieć na zintegrowanym intelu.
Powiedzmy że gtx660 (bez ti) jeszcze jako tako sensowny jest, bo wydajnościowo i cenowo zbliżony do 7870, a ten konkretny asus którego polecę ma bardzo ciche chłodzenie.
Link do koszyka:
http://proline.pl/?id=shopkoszyk&1:CORE … 0-DC2-2GD5
Intel Core i5-3570 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box. 775,00
ASROCK B75 Pro3-M Intel B75 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) mATX. 270,00
Be quiet! Straight Power E9-400W BN190. 289,00
Scythe Mugen 3 Rev.B (SCMG-3100). 199,00
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX. 139,00
OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB VTX4-25SAT3-128G. 409,00
Samsung SH-224BB SATA Black OEM. 60,00
Fractal Design Define R4 USB 3.0 Titanium Grey FD-CA-DEF-R4-TI. 419,00
ASUS GTX660 2048MB 192bit PCI-E DirectCU II. 909,00
Suma z rabatem (Przelew, Za pobraniem) - razem brutto: 3469,00
Mariosti, a p[lyta nie musiala byc koniecznie mATX, to bylo tylko moje pytanie czy mniejsze znaczy cichsze ok dzieki
a tak z ciekawosci to podkrecanie jest napewno bezpieczne ??
Płyta mATX bo ma bogate wyposażenie, nic nie wspomniano o rozbudowie komputera poprzez dodatkowe karty (co z Płytą mATX wciąż można zrobić), a na dodatek jest tania. Droższy model brałbym pod uwagę dopiero pod kątem oc.
Podkręcanie jest relatywnie bezpieczne, im bardziej osoba podkręcająca się na tym zna. Jeśli ktoś próbowałby się za to zabrać nie mając o tym pojęcia i nawet nie zasięgając najpierw dogłębnej wiedzy z bogactwa artykułów w sieci na ten temat, to bardzo odradzałbym takie próby.
Zresztą w tym zestawie podkręcanie nie ma sensu, bo procesor standardowo jest bardzo wydajny.
eee a co to jest OC ??
wiesz jesli mialabym sie brac za podkrecanie to napewno po zbadaniu doglebniej tego tematu za drogi sprzet kupuje by pozwolic sobie na jego spalenie jeszcze rpzed uzyciem
Mam na to torche czasu jeszcze bo po 1. win 8 musi wyjsc a po drugie musze poczekac az do mnie przyjedzie z Francji… planuje go dotac jakos w polowie listopada najpozniej… wiec jeszcze torche czasu na myslenie nad idealnym sprzetem mam
płyty są chłodzone pasywnie więc są całkowicie bezgłośne bez względu na rozmiar
co do podkręcania ,w niektórych biosach płyt są nawet opcje automatycznego podkręcenia tak że nie ma jakiś wielkich problemów z tym
ogólnie to tego konkretnego modelu procesora nie podkręcisz bo ma zablokowany mnożnik ,musiałabyś wybrać Intel Core i5-3570K, 3.4GHz jest niecałe 100zł droższy , do niego płyta ASRock z77 pro3 , umożliwi ci podkręcenie zmiana płyty i procesora to jakieś 170zł więcej
w twoim przypadku nie wiem czy warto dokładać kolejne pieniądze bo w codziennym użytkowaniu będzie bez różnicy ,dopiero w grach mając mocną kartę graficzną po podkręceniu procesora będzie kilka klatek więcej
no najbardziej obciazajacym go programem beda wlasnie gry
chodzi o to by poradzil sobie z duza iloscia graczy w czasie duzych pvp w WoWie, uruchomionym jednoczesnie Tsem lub innym mumblem, PetitRobertem i Officem
a nie ukrywam ze mzoe i w jakas inna gre zaczne grac jak wyjdzie jakies ciekawe MMO
Do takich zastosowań wystarczyłby Phenom II X4 którego pierwotnie polecałem, ten i5 będzie miał dostatek mocy obliczeniowej na wiele lat. Co do systemu to odradzam Win8, również pod kątem gier. Za jakiś czas zapewne wszystko będzie dobrze na nim chodziło, ale będzie to bezsensowne proszenie się o problemy. 7 jest sprawdzonym i dojrzałym systemem i kompletna baza oprogramowania jest do niego dostosowana, podczas gdy win8 znowu sporo zmienia z punktu widzenia oprogramowania, a wcale nie jest powiedziane że na lepsze.
Win 8 bedzie mial czas dojdzie.
Moze z nim byv tak jak z Vista. tak wszyscy narzekali a w sumie urzytkownik domowy nie zauwazylby roznicy gdyby sie nie naczytal w sieci przynajmniej ja zadowolona z niej bylam, a gdyby mi cos nie pasowalo, to i tak mam wciaz win 7.
a win 8 wyglada ciekawie pod wzgledem wizualnym i chce sprobowac, poza tym ja 7 mam niestety po polsku
a teraz akurat mam okazje by te 8 dostac i to po fr,
Mariosti*
z tych tańszych 7770 którego producenta byś polecił gigabyte czy vtx
boje się trochę że jak wybiorę gigabyte to trafię na piszczącego ,a vtx wydaje się ok ale znalazłem pewien test http://ht4u.net/reviews/2012/vtx3d_rade … ndex12.php i mnie to zasmuciło bardzo ,bo widzę że przy Furmark zużycie energii wyższe niż np przy gtx460 czy to jest możliwe że przez wyższe napięcia jest o tyle aż większy pobór prądu? jak się ma furmark do gier z tym poborem energii ?
Zużycie energii vtx musi mieć wyższe od referenta bo ma duuużo wyższe od niego taktowanie zarówno rdzenia jak i ramu, co w zupełności to usprawiedliwia. Co do testu który przytoczyłeś nawet w tym furmarku wynik nie jest wysoki i sugeruje najwyżej że nie następuje throttling taktowania gpu w tym vtx.
W vtx z recenzji wynika że pod obciążeniem nie należy do cichych kart (ale nie jest też jakimś wyjcem) i pod tym kątem gigabyte prowadzi zdecydowanie. Piszczące cewki mogą trafić się w każdym, dosłownie każdym urządzeniu które ma cewki. Marka producenta nie ma żadnego znaczenia.
Tak więc jeśli wydajność jest priorytetem to zdecydowanie vtx, jeśli cisza to gigabyte.
Witajcie!
Planuję zakup komputera do:internetu, muzyki, filmów i gier. Będą to starsze tytuły (Postal2, Quake4, NFS UG2).
Chcę by komputer był możliwie bezgłośny i energooszczędny (HTPC?). Raczej będzie mi służył przez kilka lat, także nie chce go modernizować w bliższej przyszłości. No chyba, że SSD do 300zł (raczej Samsung).
Mój obecny komputer:
Planowany:
za całość: 812,47 zł
Czy to będzie dobry wybór? Zestaw poradzi sobie z WIN 7? Może coś zmienić, dodać?
elkanguro , myślę, że lepiej poczekać na premierę Radków z serii 8, ja sam się nadziałem bo pod koniec wakacji kupiłem Radka 7850, a teraz są 1,5-2 stówy taniej.
Tak przy okazji, bo konsultowalam to jeszcze z kolega z pracy. i On potwierdizl rowniez moje obawy, nie pomyliles sie z zasilaczem ?? jestes pewny ze 400 w wystarczy ??
Nie pomyliłem się, w odróżnieniu od kolegi z pracy wiem na pewno że ten zestaw nigdy nie pociągnie więcej niż 250W, a ten zasilacz choć na etykiecie ma 400W, potrafi dostarczyć sporo więcej. Właśnie dlatego poleciłem go jako model bardzo cichy.
Lepiej z tym kolegą nie rozmawiaj na temat komputerów Nie wiem skąd się biorą takie pomysły co do zasilaczy. Masakra. Rok temu składałem komputer w jednym ze sklepów internetowych na Athlonie II X3 455 oraz Radku HD6750 i do tego zasilacz Be Quiet Pure Power 350W po czym facet ze sklepu dzwoni, że chyba trochę za słaby zasilacz wziąłem do takiego sprzętu:) Powiedziałem mu żeby się nie bał tylko składał zgodnie z zamówieniem no i jakimś cudem komputer nie wybuchł
Teraz natomiast kolega poprosił o ofertę z jakiegoś sklepu stacjonarnego i dostał ofertę na zestaw z core i3 oraz geforcem chyba gtx 460 albo gts 450 oraz zasilacz 750W
Normalnie ręce opadają na (nie)kompetencje sprzedawców.
Przepraszam za lekkie zboczenie z tematu.
Witam. Kolega ma niezbyt dobry komputer i co zrozumiałe chciałby mieć lepszy Czy z tego zestawu da się jeszcze coś wyciągnąć nie wymieniając wszystkich komponentów, czy pozostaje mu kupić nowy?
Płyta główna: MSI (MS-7021) KT6V-LSR Socket-A
Zasilacz: ModeCom Feel 400
Procesor: AMD athlon XP 2000+
Karta graficzna: GeForce FX 5200
RAM: 1 GB
Najpierw zacznijmy od wymiany zasilacza, a potem można pomyśleć dalej
Zasilacz swoją drogą, ale czy do tej płyty da się coś sensownego dobrać?
W tego kompa nie opłaca się inwestować.