Jeśli o płytę chodzi to ta wpadła mi w oko: Płyta główna Asus P8B75-M LE lub Płyta główna Asrock B75 PRO3-M
Głównie o co mi chodzi to o dwa złącza PCI Express 2.0 x16 choć ta ma jedno 2.0 i jedno 3.0 ale z tego co wiem to różnią się tylko przepustowością i karty pod 2.0 będą działać na 3.0 i odwrotnie.
Tobi, dzięki za odpowiedź. Teraz się zastanawiam…a nie uważasz, że do OC moja propozycja będzie lepsza? W przyszłości zamierzam podkręcić ten procesor.
ja bym jeszcze pomyślał nad SilentiumPC Brutus 430 Pure Black bo ma USB 3.0 na przednim panelu
płytę wybrałbym jednak z tych co proponowałeś ASRock B75 Pro3-M bo ma więcej złącz sata III przyda ci się więcej niż jedno gdybyś dokupił kiedyś SSD ponadto 4 sloty na pamięć ram a nie 2 jak w tym asusie i lepsza sekcja zasilania, fajniejszy bios, cena podobna ale ASRock jednak oferuje więcej
i zasilacz który podał Falcon http://www.agito.pl/zasilacz-thermaltak … tr=1-33596 lepszy od tego OCZ sprawność 88% dłuższe kable ,zasilanie procesora 12V (4+4)pin (spora ilość płyt głównych z mocniejszymi sekcjami zasilania ma, gniazdo 8pin , np ten ASRock
ten OCZ to jest już dosyć stara konstrukcja w porównaniu do Thermaltake który wcale nie jest słabszy bo na linii +12V ma tyle samo 504Watt
Może sekcja zasilania nie wygląda imponująco, ale w porównaniu do P67 tam jest cyfrowa, testów wydajności sekcji raczej się nie znajdzie dla tych modeli ale ogólnie ten typ powinien być wydajniejszy. I jak pisałem Z77 Pro3 ma 20 pinowe złącze dla USB3, w modelu P67 Pro3 jak byś chciał podpinać USB3 to wymagała by to adaptera za jakieś 40 zł, bo Gladius M40 ma 20 pinowe wew złącze dla USB3.