Ja tak dokładnie to się nie znam, szukam zestawu w cenie do 1600zł maksymalnie, wolałbym żeby ta kwota była nieprzekroczona, bo potem będzie mniej na monitor.
Jak na razie dzięki pomocy forumowiczów mam złożony ten zestaw:
Natomiast im dłużej przeglądam inne fora, czytam o procesorach to coraz bardziej się przekonuję do Core i3 / i5, mimo dwóch rdzeni są podobno wydajniejsze od q6300 tego Phenoma II x4 965 czy też Phenoma II X6 1045 o dziwo.
Sam nie wiem, co polecacie?
Zastanawiam się jeszcze nad tym zestawem co podał karnistery a dokładnie:
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3)
CPU: Intel Pentium Dual-Core G850 LGA1155
GPU: Sapphire ATI Radeon HD7770 GHz Edition 1GB
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
PSU: Enermax NAXN 450W / Zalman ZM 450GS
CASE: Aerocool PGS Strike-X One / SilentiumPC Brutus 410
HDD: Samsung/WD/Seagate 320GB
Pieniądze będę miał w ciągu miesiąca, dwóch ale teraz już szukam i szperam, bo jak sami wiecie, dobrze wiedzieć na czym się stoi, i jak przyjdzie kasa to iść do sklepu i kupić od ręki
Intel Pentium G 860, 3.00GHz + gigabyte radeon 7850
albo phenom II x4 965 BE + gigabyte 7770
według mnie lepszym wyborem będzie pentium g860 z o wiele wydajniejszą grafiką od 7770 czyli 7850 porównanie wydajności tych kart http://www.anandtech.com/bench/Product/549?vs=536 dla tego że pentium pobiera 65Watt ,a phenom aż 125W , wydajność ma przyzwoitą bardzo jak za taką cenę 230zł jest opłacalny bardziej , i można zmienić kiedyś na 4 rdzeniowego i5
A z tym pentium to na prawdę jest dobry wybór, bo później mógłbym dokupić np Core i5, a do tego jest wydajny chyba jak Phenom, dziwne - skąd to się bierze, ma mniej pamięci podręcznej, mniej rdzeni…
– Dodane 19.01.2013 (So) 18:03 –
Aha, a czy z tą płytą nie będzie problemów ? To jest micro ATX, 2 wejścia na pamięć RAM tylko, jedno PCI-E, trochę kiepsko.
jedno PCI-E x16 starczy no chyba że 2 karty graficzne chcesz tam pakować. Rdzenie to nie wszystko gry rzadko w pełni wykorzystują 4 rdzenie a więcej to chyba jedynie max Payne 3, karta graficzna i tak odwala największą robotę ,a procesor to tylko fizykę, sztuczną inteligencję czyli im więcej przeciwników, i przedmiotów na planszy tym bardziej procesor jest obciążony przykłady gdzie potrzeba bardzo wydajnego procesora np.symulator flight x tam procesor gra główną rolę
w innych można iść na kompromis i wybrać porządną kartę kosztem procesora ,a procesor łatwo zmienić na lepszy podobnie kartę , ale obecnie chyba lepiej wybrać słabszy procek i lepszą kartę da to lepszy efekt końcowy w grach (ilość fps i jakość grafiki )
lepsza płyta główna do takiego zestawu to http://www.morele.net/plyta-glowna-asro … o3-471781/ format ATX i więcej złącz przeczytaj opis droższa trochę co do pamięci ram to nie sądzę żeby więcej jak 16 GB było ci kiedykolwiek potrzebne jak teraz 4 GB wystarcza
Czy ta karta, 7850 od Gigabyte jest dobra ? Porównałem ją z tym samym modelem innego producenta, po za tym jakieś dziwne wejście na monitor jest, a producent nie dodaje przejściówki nawet.
Co możecie powiedzieć o graniu na tym Intelu g860 ? Czy wejdą takie tytuły jak Battlefield 3, GTA IV, Skyrim ? W internecie zdania są różne, nie wiem co sądzić, za 1800zł mam Phenoma II x4 965 BE + 4GB RAM i grafiką 7850, ale nie wiem czy tyle uzbieram, najbardziej okazyjan wydaje się oferta z tym dwurdzeniowym Intelem, ale z kolei nie mam pewności, że pogram w dobre gry…
A co sądzicie o Core i3 ? Czy na prawdę jest taki beznadziejny w BF3 ? Jak sobie radzi z grami, i czy uda mi się go kupić do 450zł ?
i3 w BF3 radzi sobie bardzo dobrze, zerknij sobie chociażby na gameplaye na YT ogólnie też chciałem brać Phenoma ale co raz bardziej skłonny jestem do i3.
Czytałem kilka recenzji i rzekomo i3 jest tandetny w BF, ja też chciałem Phenoma ale im dłużej się zagłębiam w temat procesora, tym bardziej jestem skłonny kupić coś ze stajni Intela.
A ten model co mi podałeś, to dobry jest? Dużo strasznie narobili tych modeli i zgłupieć można…
Niektóre lepsze, niektóre są gorsze, ja szukam jakiegoś dobrego core i3, najlepszego do 450zł.