Jak to na morelach wygląda w przypadku odbioru osobistego? Oni aż tydzień składają tego kompa i potem wysyłają/umożliwiają odbiór osobisty, czy tydzień wychodzi z przesyłką? Chętnie bym skorzystał z przesyłki, ale mają limit wysyłania za pobraniem do 5000 zł. A odebrać znowu mogę jedynie w przyszłym tygodniu…
W najbliższej przyszłości chcę sobie kupić nowego desktopa za ~3000 zł. Chciałbym Was poprosić o doradzenie jakie części wziąć. Komputer przeznaczony pod gry.
Cel: komputer dla syna (7 lat) - ma uciągnąć Trainz Simulator 12 i Minecraft’a (totalnie amatorska zabawa bez grania po sieci i niekoniecznie z full detalami)
Co już mam:
obudowa ModeCom it’s micro-ATX - ze względu na brak miejsca musi taka zostać;
zasilacz ModeCom MC-S300 PFC micro-ATX;
napęd optyczny;
czytnik kart;
klawiatura i mysz;
monitor Samsung T24B301 Full HD, wejście: tylko HDMI ( brak D-Sub i DVI );
system operacyjny: WIndows 7 Home Premium OEM 64-bit;
Proszę o pomoc w doborze następujących komponentów:
płyta główna micro-ATX;
procesor z układem chłodzenia;
pamięć operacyjna;
karta graficzna;
HDD 1TB;
zasilacz (jeśli uznacie, że obecny nie podoła ale dużego wyboru raczej nie ma);
Warunki jakie muszą spełnić powyższe komponenty:
płyta główna oczywiście w formacie micro-ATX;
procesor - preferuję Intela i zastanawiam się nad i3 lub i5 ale jestem otwarty na inne propozycje;
pamięć operacyjna - myślę, ze 8GB w zupełności wystarczy (w jednej kości z opcją rozbudowy o kolejne 8GB w przyszłości);
karta graficzna - jeśli zintegrowana w prockach podoła założeniom to w zupełności wystarczy ale musi mieć wyjście DVI lub HDMI;
dysk nie musi być specjalnie szybki bo powędruje do zewnętrznej obudowy jako magazyn danych a system postawię na posiadanym obecnie 500 gigowym Samsungu SATA;
w dalszej przyszłości (nowe, bardziej wymagające gry) zakładam wymianę obudowy, zasilacza, rozszerzenie pamięci i wymianę karty grafiki na mocniejsze, więc wolałbym zainwestować maksymalnie w procesor;
nie interesuje mnie podkręcanie procesora ani inne rodzaje tuningu w celu podniesienia wydajności komputera;
mam możliwość zakupu w ABC Data ale inne źródła też biorę pod uwagę;
Tym sposobem dokładasz 10zł na obecną chwilę i masz odblokowany procesor oraz GTX770. Oraz bardzo dobrą płytę na Z77. Peryferii nie podmieniałem, bo to nie moja działka Obudowę możesz zostawić tego Zalmana jeśli Ci się podoba. Osobiście wolałbym Gladiusa. Napisz jaki masz budżet, bo można by tu wstawić lepsze RAMy niż te Goodramy.
Budżet do 4 tysięcy nie więcej. A poza tym jak patrzyłem w testach to ta haswellowska i5-tka nie jest wcale taka zła. A poza tym zestaw na sockecie 1150 akurat mieści się w budżecie, a poza tym jest wydajny. Ale czekam na opinie innych forumowiczów, a poza tym zasięgnę języka u specjalisty. Jak narazie to dzięki.