Zrobiłem aktualizację zestawów na lipiec. Bez obrazków, bo na sierpień szykuje małą rewolucję.
Witam.
Chciałbym kupić komputer do 500zł.
Czyna tym z początku tematu GX 620 Dell mógłbym spokojnie grać w WoWa na raidach?
Później nadawał y się pod małą rozbudowę ?
Da radę grać, z rozbudową to trzeba dobrze części wybierać, bo się trochę różnią.
Witam. Potrzebuję pomocy Panów i Pań obcykanych w składaniu zestawów. 
Będą do złożenia dwa zestawiki. Jeden za 2000zł a drugi 2500zł. Przede wszystkim chodzi o gry. Proszę nie wliczać monitora, bo już takowy jest w posiadaniu LCD 19cali. I, który z nich będzie bardziej opłacalny w stosunku cena/wydajność? (Zestaw składam dla kolegi, on daje kase ja zamawiam części.)
Prosze o rade w sprawie takiego zestawu komputera. Oczywiście śledze tamat i propozycje zestawów ale jakoś nic mi szczególnie nie wpadło w oko.
CEL KOMPUTERA: Wmiarę aby był wydajny z biegiem czasu do wszystkich nowo powstających gier. Reszta w sumie nie jest juz tak istotna, bo jeśli da rade z gramy to tym bardziej z resztą. Napewno chciałbym jeszcze aby była dobra karta muzyczna (jak sądze zinteegrowana z płytą głowną)
Zasilacz: ZASILACZ BEQUIET STRAIGHT POWER E7-550W
Myślałem o 750W ale to chyba przesada aby aż taki kupować zważywszy że nie bedzie az tak obciążony. Dodam że na starym kompie posiadam taki sam tylko 500W i oprócz standardowych podezespołow obsługuje (drugi ROM), dwa dyski wewnetrzne, 3 niezależne wiatraczki w środku, tuner tv. Na nowym kompie napewno będzie mniejsze obciążenie (bez podwójnych podzespołow które wymnieniałem)
Pamięć: Mysle że 2x2GB wystarczą (ewentualnie kiedyś w czasie dokupić kolejne 2GB). Najlepiej Kingstona. Pytanie tylko ile MHz i jakie DDR - 3 ?
Płyta: Tu niemam pojęcia co i jak? Ważne aby była dobrana do reszty komponentów i do CELÓW KOMPUTERA. W starym kompie posiadam Asusa.
Procesor Tu też nie mam za bardzo pojęcia, ale miałem procesor na starym kompie z rodziny AMD i przy tej rodzinie chce pozostać. Może coś z Phenom II x4 (musi być 4 rdzeniowy), oczywiście o najlepszych parametrach.
Grafika: Tu jest rzecz jasna najlepsza grafika do gier. W granicach 1000zł
Dysk: Wezme jak zwykle z rodziny Samsunga (w starym kompie mam dwa z tej firmy).W nowym najlepiej aby miał 750Gb. Możecie wymienić jakiś dokłady model który byłby najlepszy
Dysk na system: Widzę że ostatnio ludzie kupują specjalny dysk tylko na system, ale niewiele o tym czytałem? Polecacie takie rozwiązanie? Plusy minus? zdaje się 80Gb na sam system wystarczy?
Monitor
Napewno LZD i 22 cale. Na starym kompie mam LG i przy tej firmie chciałbym zostać. Oczywiscie zależy mi aby monitor był o wszelkich najlepszych parametrach (tak do 1000zł). Do gier i ogladania filmów. Co sądzicie o tym? LG 22 W2286L-PF LCD wide LED
Od razu mówie że nie będzie do niego nic podpinane a jedynie będzie służył jako moniotor do komputera.
Obudowa:
Oczywiście sama paka, szukam najlepiej jakieś przeżroczystej - od lewej strony burty. Jesli ktos ma jakieś sugestie to chętnie zajrzę
Mysz, klawiatura, RAM, Tuner TV przełoże ze starego kompa. Tylko jedno pytanie (pewno głupie), co z kartą sieciową. Bedzie przy płycie głownej czy trzeba kupic osobno.
No i ostatnia sprawa, jakie oprogramowanie? Mam cały czas XP i w sumie nie wiem czy sie przesiadać jeszcze na cos innego (vista, WIN7). Boje się tego że mogą mi nie pójśc niektóre programy ktore używam (przynamniej takie problemy mieli kumple). Więc jak , porzucić całkiem XP?
Proszę o rady 
Tak więc zestaw do 2000zł:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) 99zł
Connect3D Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 369zł
AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333 249zł
Thermaltake V3 okno (b/z) 169zł
bequiet! PurePower L7 430W 215zł
GoodRam 2GB 1333MHz CL9 199zł
AMD Athlon II X4 640 /3.0GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3 469zł
Razem: 1948zł
Komputer za 2500zł
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) 99zł
OCZ ModXStream Pro 500W 290zł
Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 399zł
AsRock M3A785GM-LE /AMD 785G, DDR3-1600, mATX 239zł
Thermaltake V3 okno (b/z) 169zł
Sapphire Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP 669zł
AMD Athlon II X4 640 /3.0GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3 469zł
Razem: 2513zł
Ceny z http://www.esc.pl Zestawy różnią się ilością pamięci RAM, zasilaczem OCZ i kartą HD 5770 …
Zestawy dość mocne…Chociaż można parę rzeczy po zmieniać ,ale to kosztem czegoś…
Witam, poszukuje komputera do 3000zł. Komputer będzie służył głownie do grania i surfowania w internecie…złożyłem taki zestaw:
Wentylator:
Procesor:
AMD Phenom II X6 1055T /2.8GHz, 125W, BOX, AM3/
799 zł
Płyta główna:
AsRock 890GM PRO3 /AMD 890GX/
390 zł
Pamięć RAM:
G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 RM
459 zł
Dysk twardy:
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
290 zł
Karta graficzna:
Asus Radeon HD5770 CuCore 1024MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI
669 zł
Nagrywarka DVD:
LG GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe (black)
115 zł
Karta sieciowa:
Pentagram HorNet /PCI/
20 zł
Obudowa:
I-BOX Orion 320TB (b/z)
99 zł
Zasilacz:
Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus
259 zł
Cena: 3100
Czy da się tu jeszcze coś poprawić ? Zastanawiałem się również nad Kartą GTX 260 co o niej sądzicie ?
Lepiej sata.
lub http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=25758
zależy jaką masz rozdzielczość monitora.
monitor dopiero dokupię. A co z GTX 260 ?
A jaka konkretnie wersja?
Szybszy od 5770 ten gtx specjalnie nie jest, przez co ten dx11 można uznać za zaletę w przypadku radka.
Jestem wielkim zwolennikiem procesorów amd ale jeśli twoim głównym celem będzie granie to najlepiej obecnie sprawdzają się 4 rdzeniowce o architekturze nehalema bez ht i takie też w tym budżecie są zupełnie osiągalne.
Z graniem na myśli w tej cenie brałbym coś takiego:
AsRock P55DE3 /intel P55, DDR3 1600, GLan/ 299zł
Intel Xeon X3430 /2.4GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 699zł
Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 399zł
Chieftec 500W [APS-500S] 80+ 255zł
NEC AD-7243S SATA LabelFlash (black) 99zł
2x Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 358zł
Sapphire Radeon HD5830 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP + Call of Duty 869zł
Cooler Master Elite 334 (black) 159zł
Razem: 3137zł
Cena minimalnie wyższa z uwagi na wyższej jakości obudowę. Procesor w dużej mierze z myślą o podkręcaniu ale nawet przy standardowym taktowaniu w grach Phenom X6 miałby z nim duży problem. Co do pamięci to właśnie np zamiast tej obudowy można wziąć tamte 1600mhz cl8 gskill’e.
Witam, możecie ocenić te zestawy , powiedzieć mi który jest lepszy i czy jest miedzy nimi duza roznica?
PHENOM II X4 945 3,0GHz 8MB AM3 HDX945WFGMBOX
M4A77TD PRO AM3 AMD770 4DDR3 CrossFIRE ATX
DDR3 4GB dual 1600 cl9
500GB 7200RPM SATAII 16MB HD502HJ NCQ
Radeon HD5770 CUCORE 1GB DDR5 128BIT 2xDVI+HDMI+D-Sub BOX
DVDRRW 22x SATA black SH-S223C/RSMS ret. ł
Chieftec APS-500S 500W zasilacz
Obudowa RETINA TRO-117 Seria S bez zasilacza
Procesor: AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/
Płyta główna: Asus M4A77TD /AMD 770, DDR3-1600/
Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
Karta graficzna: Asus GeForce GTS 250 DK 1024MB DDR3 /256bit/ HDTV 2xDVI
Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W
Witam,
chciałbym wymienić swój zestaw. W ciągu ostatniego tygodnia przeczytałem “aż za dużo” artykułów i stron na temat sprzętu, i mogę powiedzieć to, czego nie mogłem od ostatnich 3 lat. “Orientuje się na rynku części komputerowych”. Chciałbym więc przedstawić zestaw części które biorę pod uwagę, i poprosić wszystkich o uwagi i komentarze. Zestaw nie jest zbyt innowacyjny. Wręcz przeciwnie, proponowane przeze mnie części podchodzą pod sztampowe. Jednak już raz byłem królikiem doświadczalnym. Wystarczy.
Obecnie posiadam takie oto części pozostałe ze starej konfiguracji:
HDD:
Samsung SpinPoint F3 1,5TB
Samsung ATA 160GB
zewnętrzny Transcended 320GB USB 2.0
Karta dźwiękowa:
SB X-Fi Platinum
PSU:
Silver Power Gorilla 750W (80+)
Reszta części poszła na szrot
No to jedziem.
Procesor - wiadomo, od tego należy zacząć składanie komputera, ponieważ w dużej mierze determinuje resztę. Moje wymagania to dużo rdzeni. Na pewno też dobre właściwości OC. Nie potrzebuję maszyny do gier, a do pracy w wielu aplikacjach, często profesjonalnych (głównie CAD, Sony VEGAS), dlatego jestem bardziej skłonny do najnowszych AMD i mój ranking wygląda obecnie tak:
1090T - 1170zł - Podobno dobrze się kręci na powietrzu. Ma odblokowany mnożnik. Cena dosyć zaporowa, ale jeśli warto, to ujdzie.
1055T - 800zł - startuje z 400mhz mniej oraz ma zablokowany mnożnik, ale różnica w cenie to 400zł. Czy po OC jest porównywalny z 1090T po OC?
Standardowo i7 930. Podobna cena procka, 8 wątków i większa wydajność na rdzeń. Ale to chyba bardziej cacko do grania. I oczywiście cały rig byłby droższy (triple channel i mobo pod x58…brrr)
A może warto jeszcze chwilę poczekać? Mogę się wstrzymać miesiąc, nawet 2 jak się uprę, ale tylko jeśli faktycznie warto. Czy ceny tak drastycznie spadną do września? Albo czy wyjdzie coś nowego? (1090T rev 2 32nm?! =3)
Opcja numer 2, to kupić teraz jakiegoś słabszego 4 rdzenia AMD, i “przeczekać” z wydajną maszyną do buldożera, ale kuuuurde, czekać rok? Gdybym miał pewność, że 1090T nie straci tak bardzo na wartości w rok…
MOBO - potrzebuję płyty na lata, która zapewni mi dobre możliwości apgrejdu
Wybór wydaje mi się prosty
pod maszynki AMD - asus crosshair IV formula - 800zł Świetna do OC, świetny asortyment, świetny wygląd, świetna jakość, świetna cen… ups, ale jednak pod tego i7 jest gorzej, bo
pod Intela
GA-X58A-UD3R kosztuje tyle co ów asus, który ją zmiata
GA-X58A-U7 kosztuje 1200zł, ale faktycznie może się z crosshairem ścigać.
asus rampage IV formula kosztuje 1500zł - no comment 
Chodzą słuchy, że wyjdzie nowy asus crosshair. Ktoś coś słyszał? Ponownie jak z procesorami…warto czekać?
RAM - wymagania: musi posiadać radiator i nie być zbyt kłopotliwy przy OC, >1333MHz. Jestem fanboyem OCZ, więc moje propocyzje to:
DDR3 4GB 1600MHz OCZ BLACK (2x2GB) CL8 1,65V - 480zł - nie jest zaporowo drogi, nie zauważę też różnicy między droższą wersją z CL7, wręcz dedykowane do 1090T. Może bym się nawet szarpnął na 2 zestawy.
Do intela OCZ Gold 1600MHZ 3x2GB - koło 650zł. Są tanie, wydają się dobre i niestety nie są czarne. Nic więcej nie wiem 
Chłodzenie - Komputer będzie intensywnie podkręcany, więc spęłnia ważną rolę. Ograniczę się (a raczej portfel mnie ograniczy) do chłodzenia powietrzem. Ale chcę, żeby było tak efektywnie jak i efektownie.
cooler + radiator:
SPIRE THERMAX ECLIPSE II 130zł
XIGMATEK DARK KNIGHT HDT-S1283V 159zł
SCYTHE MUGEN 2 REV.B 149zł
lion square =((( jest piękny, ale i syfiasty :(((
Ktoś coś wie o konwekcji? =) Planuje postawić płytę poziomo, więc i skrzydła większości radiatorów będą poziomo (
Orochi). Wiadomo, że konwekcja w takich warunkach g… da. Zmniejszy to zauważalnie wydajność? Czy tylko o ułamek procenta, ze względu na aktywny cooler?
Obudowa-chłodzenie :
najchętniej 5 razy enermax magma 12cm, ale to 250zł za same wiatraki…
5 razy XIGMATEK 140mm XLF-F1453to 200zł.
Najtaniej, a wciąż dobrze to revoltec Dark Red 12cm - razem 5 wentylatorów to 150zł. Jak widać trzymam się czerwonego, bo w takiej (czerwono - czarnej) stylistyce będzie komputer… zamknięty we własnoręcznie zlepionej obudowie z pleksy.
P.S. Znalazłem też Xigmateki czerwone po 29zł od sztuki 12cm. I to chyba najlepsza opcja. Nie świecą jak te cholerne Revolteci 
Poszukuję filtrów do tych wentylatorów. Jest w ogóle taka opcja? Najchętniej w formie przeźroczystej (polimetakrylan metylu :D), lub czarnej gęstej siatki. Skoro chcę kupić ładne wiatraki, to musi je być trochę widać z zewnątrz. A może jakaś HEPA? x) Jak bardzo stłamsi to przepływ powietrza?
GPU - Nie bez powodu ląduje na samym końcu. Zależy mi na tym najmniej, gdyż nie będę grać na PC. Waham się między czterema opcjami
od najtańszej do najdroższej:
HD4850 - 450zł
HD4870 - 500zł
HD4870x2 - 750zł
GTX460 - 900zł
Nie są to (szczególnie pierwsze dwie) karty najwyższej wydajności i świeżości, ale bez problemu uniosą 24 calowy monitor 1090p i na pewno się nie zakrztuszą na używanych przeze mnie programach. Główne skrzypce gra tu cena, a raczej cena/jakość. GTX460 już i tak naciąga mój budżet do granic możliwości.
W zestawieniu nie uwzględniłem nagrywarki DVD. Nie ma też obudowy, o czym pisałem, ale pomimo wiary w swoje manualne zdolności i dostępu do skomplikowanych obrabiarek, proszę o zaproponowanie jakiegoś dobrego pudełka.
Z tego co napisałeś wynika że potrzebujesz bardziej szybkiego hdd niż 6 fizycznych rdzeni.
1090T będzie wolniejszy od podkręconego odpowiednio 1055T bo ten drugi będzie miał wtedy wyżej taktowane fsb co mniej lub bardziej ale zawsze przekłada się na wzrost wydajności przy tym samym taktowaniu.
Tak duże kwoty na płyty główne nie mają absolutnie żadnego sensu jeśli nie chcesz traktować procesorów ln2. Kupić można to z czego faktycznie się skorzysta.
Dla powietrznego chłodzenie położenie płyty głównej poziomo nie robi problemu, ale ogólnie dla wspierania chłodzenia komputera konwekcją ciepła lepiej aby obudowa była pionowa. I co do obudowy to polecić mogę niespecjalnie drogą w stosunku do tego co oferuje cooler master’a 692. W opcji ma co prawda okno, ale odradzałbym to bo komputer do poważnych zastosowań nie powinien wyglądać jak zabawka a poza tym te świecidełka bezsensownie zwiększają cenę zestawu.
1600mhz ram’y dla amd to ryzykowna sprawa bo nie każda sztuka procesora pod am3 jest w stanie takie ramy obsłużyć bez podkręcania przez fsb co z kolei destabilizuje niezwykle przydatną funkcję C&Q. A z kolei pod intela warto zainwestować w 2ghz kości cl9, nie ma co aż tak patrzeć na timingi bo różnicę w timingach nadrabia to taktowanie z nawiązką, a większa przepustowość to już czysty zysk.
Co do opcji z intelem to nie patrzyłbym koniecznie na 3 kanałowe i7, zdecydowanie bardziej atrakcyjne cenowo i wydajnościowo są najtańsze 4 rdzeniowe i5.
Co do chłodzenia procesora no to mugena II faktycznie dotykałem i jest niespotykanie solidnie wykonany, a dodatkowo każdy detal jest bardzo dopracowany… jak za tak wysoką jakość i świetną wydajność cena jest dość przystępna.
Ogółem nie podliczałem ile konkretnie chcesz przeznaczyć na ten zestaw, ale z miejsca widać że dobre 3,5k więc zaproponują coś takiego ;]
Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) 339zł
A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 Gaming 499zł
AsRock P55 PRO /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/ 399zł
Intel Xeon X3430 /2.4GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 699zł //optimum do oc ;> chociaż 750’tka jest już niewiele droższa
//więc można wybrać ją dla wyższego mnożnika na starcie
Scythe Mugen II Rev.B 159zł
Gigabyte Radeon HD4850 Zalman 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 379zł
Patriot PS-100 SSD 64GB (210MB/150MB/s) 715zł
//bardzo szybki dysk ssd dla systemu i kilku potężnych aplikacji w praktyce gwarantowany nieporównywalny komfort pracy i akustyczny i wydajnościowy oczywiście, można mieć i raid 0 z nawet 4 zwykłych dysków twardych i mimo wysokich transferów sekwencyjnych będzie ciągle bez porównania wolniejszy w dostępie do plików, a zupełnie zmiażdżony przy dostępie do wielu małych plików (czyli zasadniczo przy pracy z zasobochłonnymi aplikacjami). Ktoś może powiedzieć że 64gb to mało ale jest to w zupełności wystarczająco na 2 systemy i sporo oprogramowania. Od wszelkiej muzyki, zdjęć, obrazów i innych dużych plików są w końcu dyski twarde (a i te nie będąc obciążone pracą systemu operacyjnego uzyskują nieco na swojej szybkości działania).
Razem: 3189zł
Grafiki w obu zestawach są podobne wydajnościowo ale radeon wspiera dx11 więc tutaj punkt dla zestawu 1. Wpływ niższych timingów na wydajność 2 zestawu będzie zauważalny tylko w syntetykach, a w syntetyki się nie gra ani nie pracuje na nich więc tutaj 2 zestaw ma niezauważalną w praktyce przewagę. W przypadku procesorów mamy wielki plus dla zestawu 1 bo 550’tka nie gwarantuje 4 działających rdzeni, a w perspektywie korzystania z tego zestawu przez przynajmniej 2 lata 4 rdzenie stają się wielkim atutem na każdym polu a nie tylko w zastosowaniach profesjonalnych jak to jeszcze niedawno było. APS to bardzo przyzwoita seria zasilaczy ale osobiście do tak słabej (przynajmniej jeśli o zużycie energii chodzi) konfiguracji brałbym najwyżej corsaira CX 400.
Tak więc suma summarum lepszym wyborem będzie zestaw pierwszy.
@Mariosti* dzięki za szybką odpowiedź. Kilka nowych pytań.
Czy 1055T może faktycznie osiągnąć takie taktowanie jakie można wycisnąć z 1090T?
Jeśli tak, to tym bardziej uzasadniona jest taka płyta, jak crosshair. Daje ona też większe szanse na “przyszłość” (pod nazwą bulldozier") niż ów ASRock pod intela (do których nadal mam drobne uprzedzenia
).
Wiem, że wobec konwekcji, lepiej będzie trzymać płytę pionowo, ale chciałbym wiedzieć jakiego rzędu jest to różnica. Pewnie groszowego, ale może ktoś kręcił PCtem i mierzył certyfikowanym pirometrem 
Obudowa fajna. Jak już porzucę pomysł budowy własnej, to pomyślę nad nią. Dobrze, że da się wyłączyć podświetlenie, ale brakuje mi jakichś czerwonych elementów i takiej zgrabnej półki na pierdoły na wierzchu, jak ma 1.5 raza droższy Cooler Master HAF Mini RC-922M-KWN1-GP. A co myślicie o tej obudowie?
Mugen II jest arcy, tyle już wiem. Byłem o krok od kupna, ale wpadłem na testy na dużym amerykańskim serwisie, i podobnoż ten spire thermax jest o ćwierć cala za noctuą NH-D14 zarówno wydajnością jak i głośnością. Z tym, że ta noctua stoi za 300zł. Spire Thermax Eclipse II jest nowy, więc stosunkowo jeszcze tani i mało znany.
“1600mhz ram’y dla amd to ryzykowna sprawa bo nie każda sztuka procesora pod am3 jest w stanie takie ramy obsłużyć bez podkręcania przez fsb co z kolei destabilizuje niezwykle przydatną funkcję C&Q.”
Nie wiem co o tym myśleć
Czyli lepiej wziąć te OCZy w wersji 1333? Ale tu już pewnie różnicę poczuję.
O SSD już rozmyślałem. To bardzo kuszące, ale jednak wciąż za drogie. Na pewno za “niedługo” się skuszę, ale ceny muszą spaść o co najmniej 1/3.
Dzięki jeszcze za ten intelowski config. Nie jestem do intela tak bezgranicznie otwarty, jak do AMD. Nie chce mi się wierzyć, że nie płacąc im ponad kafla za procka, można dostać coś z nóżkami. No i ta roszada z podstawkami sprawia, że rig starczy pewnie na maks 2 lata.
Fabryczne taktowanie 1090 można przy pomocy 1055 osiągnąć bez problemu, ale już maksymalne taktowanie jakie da się wycisnąć z 1090 będzie w większości przypadków wyższe od tego jakie da się maksymalnie osiągnąć na 1055 z uwagi na odblokowany mnożnik.
Crosshair nie daje ani jednego procenta większych szans na bulldozera od jakiejkolwiek płyty asrocka ponieważ bulldozer będzie na nowej podstawce, a jeśli nie to płyty asrocka też będą go wspierały. Sugerowanie się uprzedzeniami do marki która produkowała takie sobie płyty główne 5 lat temu (kiedy wynikało to z tego że należała do asus’a, co się już dawno zmieniło) powoduje tylko bezsensowne napychanie kabzy tym którzy jadą w dużej mierze na marce.
Widziałem wiele obudów i zasadniczo wyraźnie lepszych obudów od tego dominatora nie ma a już na pewno nie są warte dopłat które żądają producenci. W dominatorze masz małą półeczkę w która działa też jako zewnętrzny dok na dysk twardy. Co do haf’a to owszem wybitna wręcz wentylacja ale wg mnie to już trochę przesada (gabaryty, nietypowe ogromne wentylatory, strasznie ażurowa konstrukcja - mało powściągliwa w porównaniu do 692).
Jeśli faktycznie zamiast pewniaka rozważasz coś tak sobie sprawdzonego… Zauważ że nawet ta noctua w porównaniu do true czy mugena II to tylko pojedyncze stopnie różnicy.
Lepiej wziąć po prostu jak najtańsze ram’y, np 1600mhz geile cl9 za niecałe 400zł.
Tak jak na początku wspomniałem totalna zmiana architektury w połączeniu z prawdopodobnie nowym procesem technologicznym musi wiązać się z nową podstawką (a przynajmniej będzie to uzasadnione). Roszady w przypadku intela owszem są chamskim wykorzystywaniem pozycji lidera czego w sumie dawniej nie robili, ale jednak pamiętaj że mając takiego i5 750 przetaktowanego na powiedzmy 3,5-4ghz będziesz miał procesor który za 2 lata wciąż powinien być konkurencyjny w stosunku do nowych procesorów, tak przynajmniej sugerują ostatnie lata zwiększania się wydajności procesorów… chyba nie powiesz mi że obecnie wysoko taktowany c2q to szrot? Dodatkowo zauważ że jeśli wydasz na procesor 700zł, a na płytę 400 zamiast 1200 na procesor i 800 na płytę to chyba przyznasz mi rację że ta wymiana płyty i procesora za 2 lata wciąż będzie znacznie bardziej opłacalna od samej wymiany procesora za 2 lata (zakładając że faktycznie za 2 lata byłby na am3 dostępny znacznie wydajniejszy od obecnych phenomów II procesor na co liczyć nie można bo byłoby to zupełnie nielogiczne).
Co do niewierzenia w szybki procesor i5-i7 za 700zł… 4 rdzeniowe modele bez HT zapewniają że zawsze będziesz miał maksymalną skalowalność(ht skaluje się tylko w szczególnych sytuacjach), minimalny narzut zasobów (obsługa logicznych rdzeni), nieco niższe zużycie energii (czyli i mniej wydzielanego ciepła a co za tym idzie duży potencjał oc), no i znacznie niższą cenę od modeli z ht, z dodatkową pamięcią podręczną i przede wszystkim z wyższymi mnożnikami. Jeśli jesteś świadomym użytkownikiem i jesteś w stanie ze zrozumieniem przeczytać pierwszy lepszy poradnik o podkręcaniu pc’ta to na prawdę nie ma sensu przepłacać. Już od czasów celerona 300 dla powiedzmy “power userów” zawsze polecane były procesory które dawały najwięcej za najniższą cenę, a nie te w których najwięcej przepłacasz. To oczywiście odnosi się też do wyboru 1055 vs 1090.
Ok, biorąc pod uwagę naszą pogawędkę, obecnie myślę nad czymś takim:
CPU: 1055T - koło 750zł
Mobo: crosshair IV formula - 780zł (wiem, upierdliwy jestem. Jeszcze to przemyślę)
RAM: Ocz amd BE - 450zł - geile na allegro chodzą drożej, i w ogóle te oczy pryz cl8 to jedne z najtańszych ramów. Złe będą?
Cooler: Scythe Mugen 2 rev B - 140zł
GPU: 4870 - 500zł (tego jeszcze nie wiem, ale brzmi rozsądnie :P)
Obudowa CM 692 lub HAF - 330-410zł (musze zobaczyć na żywo. Haf zapewne jest po prostu tak wyhypeowany przez grafików
Jakieś wentylatorki, pasta itp - 100zł
napęd DVD-RW 100zł?
razem: 3150-3230
brzmi to lepiej? Robił ktoś już sam obudowe z PMMA? ^^ Wyszło by pewnie z 200zł taniej 
Jeszcze tylko ponawiam pytanie. Kupować teraz, czy czekać do września-października?
Nie mam zamiaru podkręcać.
Mam jeszcze kilka wątpliwości: mianowicie czy nie warto zaoszczędzić na procku włożyć 4 rdzenie i kupić droższą kartę np. GTX 465 ?
Podkręcone 5830 jest porównywalne z gtx’em 475, podkręcenie procesora jest banalne (podobnie jak grafiki) no i jak wspomniałem nawet bez podkręcenia przykładowy i5 750 nie będzie wolniejszy.
– Dodane 21.07.2010 (Śr) 0:33 –
Jeśli chciałbyś czekać to raczej do 2011 Q1 na jakiegoś bulldozera ;>
A co do płyty to jeśli koniecznie chcesz to am3 (sam mam 550BE ale wtedy kiedy go wybierałem była zdecydowanie inna sytuacja na rynku) to lepszym wyborem będzie np AsRock 870 Extreme3 kosztujący ułamek ceny crosshaira a posiadający bardzo solidne, chłodzone zasilanie procesora, usb3.0, sata3 i cf(którego podobnie jak sli w polsce z uwagi na ceny kart nikt nie poleca ale mimo to przy wyborze płyty jest uznawany za atut ;]).
ocz’ty będą dobre i jeśli nie zależy ci na oszczędności 50 paru złotych to możesz je śmiało brać.
Co do pleksy robiłem z 6 milimetrowej lampę stojącą o wysokości 1.5 metra i specjalnych czarów tam nie było potrzeba, montowałem wszystko na śruby wkręcane w otwory wywiercone w krawędziach płyt plexi. Trzeba pamiętać o tym aby w odpowiednim momencie zdejmować ochronne folie z odpowiednich stron skręcanych płyt, aby nie przetopić ścianek przy nawiercaniu otworów i aby nie zapalić pleksy przy wycinaniu otworów (nie można za dużej częstotliwości na wyrzynarce dawać). No i oczywiście precyzja precyzja i jeszcze raz precyzja przy wymierzaniu i wycinaniu elementów.
Czyli takie Mobo? http://allegro.pl/item1128443597_asrock … v_wwa.html jakie są różnice między chipsetem 870 a 890? ładne, czarne PCB, ale wszystko niebieskie, a ja bym chciał czerwone
A tak serio, czym się będzie w wydajności różnić? A może DFI 780?