Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Nie, mam na myśli takie mobo http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=29014

870 i 890fx mają różnice marketingowe, ale już w porównaniu do 8x0gx te dwa pierwsze zapewniają nieco lepszą wydajność kontrolera pamięci zintegrowanego z procesorem(brak zintegrowanej grafiki). Większe różnice odczułbyś przy bardzo ostrym podkręcaniu do czego się nie deklarowałeś, więc na prawdę nie ma sensu przepłacać.

@_@ Ja wiem, że to fajnie na papierku wygląda. Za 330zł mamy 5xsata 3 i 2xusb 3, 2000mhz fsb i w ogóle wypas. Ale to przecież nie możliwe, bez zaniżania jakości komponentów. Pewnie jest złożona ze zdegradowanych półprzewodników z odpadów innych mobo :stuck_out_tongue: Szczerze mówiąc chciałbym osiągnąć stabilną pracę 1055T na 4GHz. Oczywiście zależy to też od sztuki mojego kawałka krzemu, ale nie chcę zaniżać mu szans ostro tnąc koszta płyty głównej. Czy też nie ma różnicy, czy wezmę taką płytę, czy crosshaira?

Zaproponowałeś wcześniej Xeona. Czy to nie jest architektura wybitnie serwerowa?

Widzisz, rzeczywistość działa to na odwrót, właśnie w asusie przepłacasz za markę i masę niepotrzebnego bullshitu z które nigdy nie skorzystasz. Na prawdę budżetowe płyty to 250 i mniej zł. W asrocku płacisz za płytę, nie za dodatki, kolorowe radiatorki, nie potrzebne oprogramowanie itp itd. Jedyne co będzie cię ograniczało przy podkręcaniu do 4GHz tego procesora to ten procesor.

Jak zapewne wiesz tego i5 750 czy też bliźniaczego xeona też podkręcisz do podobnego taktowania a przecież takt w takt te procesory są znacznie bardziej wydajne w większości zastosowań (nie zawsze jest to zasługa samej architektury ale to już inna kwestia).

To wybitnie serwerowa nazwa, architektura to zupełnie co innego i ma ją identyczną z i5 750 a w zasadzie to z wszelkimi innymi i3/5/7.

To ja dodam swoje 3 grosze :wink: Core i5 750/Xeon ma wydajniejsze rdzenie od tego Phenom’a, ale ten drugi lepiej sobie radzi w aplikacjach wykorzystujących 6 rdzeni. Te pierwsze się lepiej podkręcają (4GHz powinno pójść bez problemu, na tej platformie jedynymi ograniczeniami są procesory i BIOSy w niektórych mobasach :wink: ). Tylko kolejnym problemem będą palące się podstawki Socket 1156 (więcej na Google). Większość ludzi chyba zapomniała o tym problemie, a jak puścisz tego procka na 4GHz 24/7 to i Tobie może się przypalić. Rozwiązania już mają producenci płyt głównych (Gigabyte - płyty P55 A , Asus - płyty z dopiskiem -E ), więc proponowałbym się kierować modelami z naprawionym problemem (dodatkowo te modele mają USB 3.0 i Sata 3). Nie są dużo droższe, Asus P7P55D-E kosztuje około 520zł i to jego sugerowałbym kupić do tej platformy. Dodam, że nie wiem jak jest z innymi producentami i z tego co czytałem problem prawdopodobnie w jakimś stopniu został rozwiązany. Intel podobno wysłał Foxconn’owi zły projekt, bo go czas gonił i nie zdążyli poprawić zmian zanim Foxconn wyprodukował podstawki. Ale to tylko przypuszczenia. Lepiej dmuchać na zimne :smiley:

Pozdrawiam!

A jak się zapatrujecie na tą płytkę? http://www.ram.net.pl/product_info.php? … s_id=66300 Ma wszystko czego potrzebuję i stoi na 890fx.

Stąd bierze się moje kolejne pytanie. Nie miałem jeszcze win7 w rękach. Jak sobie radzi z rozdzielaniem zadań na rdzenie? Np. leci sobie antywirus, autocad na 2 rdzenie, winamp i (a co tam xD) konwertuję film w tle. Czy najnowsza winda mi przydzieli rdzenie do zadań? Czy będzie skakać po wszystkich? Czy może w ogóle odpali to wszystko na dwóch rdzeniach ? =| Bardziej niż wymagające, 6-rdzeniowe aplikacje, brałem pod uwagę odpalanie dużej ich ilości jednocześnie. Jeśli w tym wypadku x6 ma nic nie dać, to pomyślę nad intelem.

Mogę prosić o propozycje do i7 930? =) GA-X58A-UD3R? To by przekroczyło mój budżet o jakieś 800zł z ramami :stuck_out_tongue: Jaki inny proc+mobo+ram?

Na innych podstawkach też zdarzały się przypadki spalenia, chociaż w Foxconnach chyba częściej.

Co do zestawu, to Mariosti* dobrze pisze. :slight_smile:

Tak, dokładnie. Również brałbym Core i5 750/Xeona. Ciekawie zapowiada się Core i5 760, bo jest tylko o ~15zł droższy :wink:

Pozdrawiam!

A nie lepiej wyjdę na i7 870? Fakt, trochę droższy, ale wciąż w moim zasięgu, a zgodnie z np. tymitestami, 870 po OC zje 1090T, więc 1055T powinien w ogóle miażdzyć. A chodzi na tej samej podstawce co owe 750 i 760. Tylko jaką płytę do tego? Najlepiej w okolicach 500zł :confused: No i żeby mi się foxconn nie jarał :smiley:

870 to ciągle ten sam procesor co 750, tylko z wyższym mnożnikiem i niepotrzebnym do niczego HT(o czym wspominałem wcześniej), a różnica w cenie nie jest mała (za 400zł masz już niezłe płyty główne na ten socket).

Po ustawieniu takiego samego taktowania nie będziesz w stanie rozróżnić tych procesorów…

Jeśli koniecznie chcesz wydać sporo więcej to faktycznie poleć na i7 930, on przynajmniej może teoretycznie mieć jakąkolwiek przewagę w porównaniu do tak samo taktowanego i5 750 (i ma, ale niespecjalnie często) i przynajmniej jego socket nie jest oficjalnie skazany na szybką śmierć (może kiedyś intel wypuści na niego “tanie” 32nm 6 rdzeniowce).

Co do tego asrocka na 890FX to bardzo atrakcyjny cenowo jak za tą ilość bajerów i wyposażenia (w sumie to już odpowiednik tego crosshaira ;p ).

Witam. Chce wybrac siostrze komputer, glownie do internetu, filmow, muzyki i office’a, ale zdarza jej sie grac w gry od czasu do czasu (np. rts-y, rpg, seria sims). Szukam czegos < 2000 zl, ale z tego co widze to nawet tansza konfiguracja powinna jej wystarczyc. Chce kupic tylko sam komputer, bez dvd. Dodam, ze jestem raczej laikiem jesli chodzi o dobor komponentow komputerow PC.

Znalazlem ponizsza propozycje konfiguracji na proline.pl:

Procesor: AMD Athlon II x2 240 s.AM3 BOX - 219,00

Płyta główna: Asus M4N68T-M LE nForce630a s.AM3 - 189,00

Pamięć RAM: GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 - 349,00

Karta graficzna: Sapphire HD5450 512MB 64 PCI-E DDR3 - 205,00

Dysk Twardy: WD WD6400AARS 640GB sATA II 64MB - 189,00

Obudowa: Tracer TRO-406 Blaster 500W Seria E+ Black - 209,00

1360 zl

Na moje oko to dobra propozycja, co o tym myslicie?

Czy plyta glowna MSI 785G-E53 ze zintegrowana karta graficzna sie oplaca?

Właśnie poszedłbym w stronę dobrej płyty głównej z mocną integrą i oczywiście pewnym oddzielny zasilaczem. Np.

bequiet! PurePower L7 350W 169zł

Cooler Master Elite 334 (black) 159zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 369zł

AMD Athlon II X3 440 /3.0GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 295zł

AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 339zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

Razem: 1510zł

Procesor z jeszcze jednym rdzeniem bo jak się domyślam komputer ma sprawnie działać parę lat. A za resztę kwoty można wziąć jakąś przyzwoitą grafikę gdyby ta zintegrowania nie była wystarczająca.

@Mariosti*

Szukając SSD pod twoją propozycję wpadłem na http://allegro.pl/show_item.php?item=1154513231 i kupiłem :stuck_out_tongue: Wiem, że jest to dysk z pierwszej edycji dysków ssd od OCZ i np nie posiada wewnętrznego ramu, ale 256gb w tej cenie? Ten dysk w komputroniku i tak chodzi po 2,5k (czyli normalnie za ze 2). Źle zrobiłem? :stuck_out_tongue: W związku z tym na resztę mam maks 2,8k. Przychylając się jednak w stronę AMD:

1055T - 750

Asrock Deluxe3 AMD 890FX - 500

OCZ amd be 4gb 1600mhz cl8 - 450

mugen II + enermax magma 12cm - 140 + 50

lancoolK58/CM HAF 922/CM 690 II - 320

DWD RW - 80zł

razem: 2290zł

oraz części które mam:

Gigabyte 8800gt turbo force (oc’d)

samsung F3 1,5TB

OCZ ssd solid series 250gb

sb x-fi platinum

silver power gorilla 750W 80+

Zostaje mi 500zł które oczywiścię mogę zostawić, albo mogę coś jeszcze znacząco upgradować. Np lepsza grafa (sprzedać tą za 300, dopłacić 200 i mam 4870), 2 hdd samsung f3 500gb w raid 0, crosshair IV, 1090T, drugie 4gb ramu, blue ray rw x) Proszę o komentarze i propozycje :wink: Za 2200 kupię i7 930 + mobo i ram? :stuck_out_tongue:

elektrodowiec, możesz sprecyzować te gierki? Jakieś nowsze, wymagające produkcje? Jeżeli nie, to integra będzie dobra i zestaw by Mariosti*.

Czy dobrze zrobiłeś zobaczysz jak dojdzie. Czy będzie wszystko w porządku. Moim zdaniem jednak nie ma sensu kupowania dysku SSD 256GB. Taki dysk kupuje się o pojemności ~40-80GB i stawiasz na nim sam system i ewentualnie gry, ważne programy. Kupujesz drugiego twardziela 500GB za ~170zł, na którym trzymasz różne inne “duperele”, które nie wymagają takiej prędkości.

Dodane 22.07.2010 (Cz) 22:21

Ten dysk SSD miałeś wcześniej czy napisałeś ten co teraz kupiłeś? Właściwie to masz Samsunga F3, więc tym bardziej niepotrzebny Ci SSD, a już na pewno nie taki duży :wink:

Kartę graficzną możesz zostawić skoro mówisz, że i tak nie będziesz grał w gry.

Kartę dźwiękową też :stuck_out_tongue:

Zasilacz będzie dobry.

F3 może nie odbiegać strasznie sekwencyjnymi zapisami/odczytami ale w porównaniu do praktycznie jakiegokolwiek ssd z nogami i rękami jest to niebo a ziemia, szczególnie i przede wszystkim jeśli o dysk systemowy chodzi. Nawet porównywanie macierzy z takich F3’ek nie ma sensu, owszem będą dużo szybsze sekwencyjnie ale dysk systemowy w ten sposób nie działa.

Bezgłośność + błyskawiczny dostęp do plików widać jak na dłoni, szczególnie przy zasobożernych aplikacjach typu gimp, visual studio itd. To że ten ssd jest tak pojemny nie przeszkadza w tej sytuacji bo za tą kwotę kupiłoby się najwyżej jedną porządną 64’kę, która owszem wystarczy w zupełności do zastosowań w których sprawdza się najlepiej i byłaby nieco szybsza od tego 256… ale po prostu bym nie narzekał na taką okazję ;p Można wrzucić też zdjęcia i muzykę z takiej okazji co przełoży się na jeszcze cichszą pracę komputera (dysk cichszy niż bezgłośny być nie może ;p).

@Waise

Co do karty to nie warto wg mnie na 4870 przechodzić z 8800gt szczególnie jeśli nie masz “parcia” na gry. Jak będziesz miał za rok,dwa możliwość kupienia tanio gtx’a 465 albo nawet radka 5870 to wtedy będziesz mógł się zastanowić ;>

Skoro znalazł okazję na 256GB za 700zł, to przecież może poszukać drugiej okazji na 64GB wydajniejsze za 300zł :wink: Nie musi kupować ze sklepu, a zawsze trochę pieniędzy jest.

Co do różnicy między SSD a HDD, właściwie to nie wiem jaka jest między nimi odczuwalna różnica, ale nie wydaje mi się, żeby to było rzeczywiście tak wiele porównując do Samsunga F3. Ale na pewno ten SSD się nie zmarnuje :mrgreen:

Najważniejszą różnicą między HDD a SSD jest to, że w HDD ruszasz częścią mechaniczną, a w SSD tylko elektronami =) Znaczy to, że dostęp do dysku SSD trwa tyle, co rozruszanie elektronów, a z racji ich bardzo małej bezwładności, jest to jakieś 3847576330947835 razy krócej. Oczywiście do tego wszystkiego mobo musi wysłać odpowiedni request i stery muszą się połapać co jest w ogóle grane, ale i tak daje to przyspieszenie reakcji takiego dysku jakieś 30 razy. Oczywiście jak już się rozbuja dysk hdd, to “prawie” dogoni ssd, z tym, że znów tylko na r/w sekwencyjnym, czyli w obrębie jednego dużego pliku ułożonego na kolejnych sektorach dysku. Już przy R/W małych pliczków (jak np systemowe biblioteki) znów lepszy będzie SSD, bo może znacznie szybciej skakać między plikami (nie używa mechanicznej “łapki” tylko bramki nand i elektrony again).

No nie będę narzekał, że kupiłem 250GB za cene 60 :stuck_out_tongue: Nawet jeśli nie jest najnowszy. Na pewno się przestrzeń przyda, właśnie z racji bezgłośności. No i w sumie przy takiej objętości mogę sobie pozwolić na zainstalowanie wszystkich programów na ssd. A hdd zostanie na magazyn :slight_smile:

Ta moja 8800 troszkę hałasuje… Nie jakoś strasznie, ale w 3d na pewno będzie się wybijać ponad resztę, a skoro już odpicowuję kompa, to może warto o to zadbać? Już mam kupca za 300zł. Myślicie, że HD5770 to dobry ruch?

ED!T

@loltoFFik Bez przesady, napisałem ten, co teraz kupiłem. Raid 0 z dwóch 250 ssd x)…

Warto kupić 8gb ramu? Albo przeprowadzić jeszcze jakiś inny upgrade? Przekonałem się do tej mobo. Naprawdę solidny ten ASRock z tego co czytam :slight_smile: I mam go w sklepie 500 metrów od domu praktycznie najtaniej w Polszy.

Kup 4gb, a jak już nie będzie to wystarcza ilość to dokupisz kolejne dwa moduły, proste ;p Przy czym w połączeniu ze swapem na dysku ssd tak wielka ilość ramu robi się coraz mniej potrzebna.

Jako systemowy dysk mam kingstona 128gb v+, wcześniej było to f1 640gb czyli też bardzo szybki dysk twardy i nie ma żadnego porównania, tylko w i/o sekwencyjnym są w tym samym rzędzie wielkości, muszę poszukać odpowiednich testów które to wykażą bo w atto był on akurat tylko 2-3x szybszy w każdym trybie (akurat ten ssd ma też bardzo wysokie zapisy/odczyty sekwencyjne).

Witam!

Jestem raczej nowy na forum, i niezabardzo doświadczony w skladaniu komputerow, dlatego zwracam sie tu, gdzie duzo facowcow :slight_smile:

Chce poskladac sobie kompa min do filmow HD i obrobki muzyki, raczej mniej pod katem gier, bo w takowe nie gram za czesto.

Raczej non stop bede pracowal przy podlaczonych 2 monitorach.

Dwie rzeczy ktore juz sobie dobralem to procesor i karta graficzna, i te dwie rzeczy racze wolalbym nie zmieniac, aczkolwiek jak macie jakies propozycje to piszcie.

Procesor : INTEL CORE i7 960 BOX BLOOMFIELD

Karta graficzna : GeForce GTX295

Co rozchodzi sie o RAM to 4x2Gb …? zalezy od ceny, bede wdzieczny za jakiekolwiek propozycje… ale tak kolo 6, 8 Gb by sie przydalo

Karta dzwiekowa mam profesionalna zewnetrzna, wiec nie trzeba .

Jezeli chodzi o plyte glowna, to czekam na propozycje, bo nie wiem na co patrzec…

no i przydalaby sie jakas zwyklejsza nagrywarka plyt, i obudowa (oczywiscie (tez nie musi byc jakas super odjechana, ale przydaloby sie zeby miala z przodu jakies usb, e-sate lub co tam mozna))

no i cena: … sam nie wiem ,ale tak kolo 5500… ? zmieszcze sie ?

bede wdzieczy na jakiekolwiek propozycje, pozdrawiam

Po co ci taka grafika do obróbki muzyki, jeśli mogę wiedzieć? I taki procesor jeszcze bardziej. Nie wiem co za kawałki chcesz przerabiać, ale masz wyraźne parcie na super sprzęt. Jeśli mogę coś polecić, to złóż platformę pod i7 930 z (a c tam) płytą główną ga-x58a-u7. Do tego 6gb ramu. Jak masz za dużo kasy, to weź sobie 12, będzie szpan i na dłużej starczy. Co do obudowy, to nie może być “bele co”, bo do nagrywania będzie ci komp huczał. Polecam lancool k58. Gumowe amory na wiatrakach i inne bajery czynią ją dość dobrze wyciszoną.