Fander z wentylem Mugena do push pull. Nie wiem ile to faktycznie da, zobaczymy
zarówno i7 860 jak i 920 są już znacznie droższe od 1055 i płyty do nich też są droższe niż pod AMD, a są bardzo porównywalne z phenomem 1090. Natomiast OCowany 1090 i 1055 też nie wykazują większych różnic. Oczywiście 1055T jest z tego wszystkiego najsłabszy, ale przy 4-5 stówek różnicy w cenie, to na prawdę grzech brać te wyższe
A reszta tego pierdzielnika? Nie próbuję wcisnąć phenoma w s1156 albo jakaś inna skucha? x)
Witam. Z myślą o kupnie nowego PC wybrałem sobie poniższe podzespoły. Komputer będzie służył do grania. Będę wdzięczy za podpowiedź, które ewentualnie części można wymienić.
Płyta główna: GIGABYTE GA-MA770T-UD3,
Procesor: AMD Phenom X4 955 BE,
Karta graficzna: GIGABYTE Radeon HD5770,
RAM: 2x2GB DDR3 GoodRAM 1333MHz,
HDD: SEAGATE 500GB ST3500418AS.
Dodam jeszcze, że maksymalnie chciałbym na niego wydać 2500zł.
Zwracam się do Was z małą poradą. Otóż mój obecny komputer ma już blisko 9 lat Najwyższy czas staruszka się pozbyć. Głównie komputer będzie mi służył do filmów w jakości 1080p oraz do takich gier jak COD4, Heroes V z myślą o Heroes VI i mam nadzieję hucznie zapowiadane Diablo III. W czym problem? Nie śpieszy mi się jeszcze z zakupem komputera i jestem skłonna poczekać do przyszłych wakacji. Aktualnie mój budżet na komputer wynosi 2 000 zł bez monitora ponieważ zainwestowałam już w tym roku w LG 23’ W2353V z którego jestem ogromnie zadowolona. Tak więc moi drodzy poczekać do przyszłych wakacji i mogę spodziewać się za tę sumę lepszego komputera w przyszłym roku? Za rok mój budżet wzrósłby na komputer o 700 zł.
Niestety z takim podejściem komputera nie kupi się nigdy, bo zawsze za rok będzie można kupić coś lepszego za te same pieniądze Choć fakt faktem, że w ciągu ostatniego roku ceny niechętnie poszły w dół i ja za swój sprzęt musiałbym wydać teraz tyle samo, co w październiku zeszłego roku. A czy są rokowania na spadki cen w najbliższym czasie, tego niestety nie wiem
Witam ja znowu borykam się z wyborem części do komputera za, powiedziałbym, bardzo duży budżet - około 5000 zł., ale chciałbym nie przekraczać tej granicy ani o przysłowiowy grosz. Niestety, mam też dość wysokie wymagania od płyty głównej, mianowicie musi mieć aż trzy złącza PCI ułożone w taki sposób, aby po włożeniu karty graficznej, nie wadziła mi ona o taki port. Komputer będzie wykorzystywany do obróbki video (SD, bo nie mam źródła i na czym oglądać HD), transkodowania plików i troszkę rzadziej do gier. Peryferia zostają od starego komputera, zatem tu można być spokojnym. Dodam tylko, że mam monitor LCD NECa 15" o maksymalnej rozdzielczości 1024x768, ale planuję kiedyś kupić lepszy. Poza tym komputer mam w takim miejscu, że myślę, aby obudowa miała możliwość instalacji wiatraczków z góry.
Razem: 4904zł … Ceny z http://www.esc.pl … Dałem ładniejszą obudowę… Więcej ramu, 2 dyski…Jeden OCZ 60GB na Windowsa, a drugi 1 TB na dane i inne pierdoły… Zmieniłem kartę graficzną z racji tego ,że i tak nie grasz dużo ,a ona i tak jest bardzo dobra…I masz przede wszystkim porządną płytę główną…Myślę ,że będzie Ci odpowiadał ten zestaw…
Fajna propozycja, szczególnie gdy trochę zaoszczędzę na dysku do danych, bo zostawiam go sobie od starszego komputera. Kolejne pytanie, czy ten SSD da mi takiego kopa wydajności na systemie, że opłaci mi się go kupować, bo relatywnie tani nie jest. Obudowę jednak bym zostawił swoją, bo niestety, proponowana nie weszłaby mi ona pod biurko. Problemem mogą być moje karty rozszerzeń, bo mam TV Leadteka XP/2000 Expert (cały czas w gnieździe) oraz kartę wideo Pinnacle, a tu widzę, że płytka ma tylko 2 stare PCI i nie wiem, czy kartę graficzną mogę włożyć na przykład na dolne PCI-E.
Problem stanowi też brak kontrolera IDE na płycie głównej, ponieważ posiadam jeszcze starą kieszeń na HDD IDE i czasem jednak z niej korzystam, chyba, że wymyślę obejście tego jakąś przejściówką.
Mam takie pytanko, a mianowicie chodzi o złożenie kompa w przystępnej cenie dla użytku domowego. Chodzi o to aby służył mi on do gier, słuchania muzyki, itp.(Ma on być pod Windows 7) Cena do 4000zł wliczając w to cenę monitora.
nFastest- dzięki za propozycję kompa i wszystko jest git. Nawet fajnie, że dałeś mi za 3k bo to taniej wyjdzie i zaoszczędzę… Tylko tera monitor sobie poszukam i będzie jak znalazł. nFastest co do pamięci ram to raczej sam sobie zaproponuję bo uznaję 2 firmy: Geil i Kingston.