Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Procesor… nie potrzebnie droższa wersja, dopłacasz prawie 2x więcej względem 930 i dostajesz żenujący wzrost mnożnika w zamian.

Grafika droga, stara nie aż tak wydajna i w sumie to już chyba nie produkowana od sporego czasu, jeśli pc nie ma być do gier to jest to zupełnie bezsensowna droga.

Ram na ten socket optymalnie będzie wziąć w 3 kościach aby w pełni wykorzystać kontroler zintegrowany z procesorem.

Intel Core i7-930 /2.8GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 1179zł

OCZ 6GB (3x2GB) 1600MHz CL8 Gold 669zł

AsRock X58 Extreme3 /intel X58/ 699zł

Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) 339zł

NEC AD-7243S SATA LabelFlash (black) 99zł

Chieftec 500W [APS-500S] 80+ 255zł

Samsung 1.5 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F2EG 349zł

Patriot PS-100 SSD 64GB (210MB/150MB/s) 715zł

Scythe Mugen II Rev.B 159zł

MSI Radeon HD5670 Cyclone 1024MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 435zł

Razem: 4898zł

Ceny z esc, do obudowy dla optymalnego chłodzenia przydałoby się jeszcze dokupić kilka niskoobrotowych wentylatorów, jeśli 1.5tb na magazyn danych to za mało to warto kupić drugi taki sam dysk. (dysk, cichy, tani, chłodny pojemny i sekwencyjnie wydajny co oznacza że doskonale uzupełnia się z ssd).

Dysk ssd na system, dokumenty i przede wszystkim oprogramowanie, zapewni znacznie większy wzrost wydajności niż te śmieszne 400mhz na procesorze (nie wspominając już o tym że to żaden problem zwiększyć taktowanie tego procesora o znacznie więcej). Grafika taka a nie inna bo na tej też można pograć, nie ma problemu z obsługą 2 monitorów przez cyfrowe interfejsy i ma dość ciche chłodzenie.

Obudowa ma swoje I/O na górze, bezpośrednio przy przedniej krawędzi (bardzo wygodne jeśli komputer będzie na podłodze itp).

A jak koniecznie będziesz chciał coś na miarę GTX295, to bierz GTX480 albo HD5870. Będą wydajniejsze/porównywalne, a nie będziesz miał problemu z mikroprzycięciami i innymi problemami, które mają karty graficzne “kanapki”.

Pozdrawiam!

Dzieki za odpowiedzi.

Komputer bedzie sluzyl tez do skladania filmow w HD.

I nie wiem czy to jakies moje uprzedzenie czy cos, ale wolalbym sie nie pakowac w ATI. chociaz nie wiem jak te nowe modele sie sprawuja, i wolalbym raczej cos z GeForce.

Racja, dzieki…

Jeszcze jedna sprawa.

istnieja takie karty, jedna lub dwie polaczone, zebym mial jeden pulpit na dwoch moich monitorach w hd 2x 1920x1080, a drugi osobny pulpit na dwoch projektorach 2x 1200x1024… ? wiem ze to mozna zrobic na osobnych rozdzielaczach, ale czy sa takie karty graficzne. ?

Miałem w sumie na myśli filmy, bo obróbka jednego i drugiego niczego nie wymaga od karty graficznej.

No widzisz, nazwałeś to poprawnie czyli “uprzedzenie”, pytasz się o poradę obiektywną więc na prawdę, proszę bez sugerowania się markami i producentami bo to niebywale żenujące jeśli o sprzęt komputerowy chodzi.

W przypadku cyfrowych wyjść 1 wyjście = 1 odbiornik, to nie przesył analogowy. Potrzeba karty najlepiej z 2x dvi dual link i 2 odpowiednimi przelotkami.

http://www.komputronik.pl/index.php/pro … DVI-D.html

Radeon 5770 posiada na gpu 5 wyjść obrazu więc powinno dać radę nawet z jedną taką przelotką (posiadają 2x dvi dual link, 1x hdmi co daje 5 cyfrowych wyjść).

Np. taki model, przy autoregulacji obrotów w spoczynku jest bardzo cicha (sam z takiej korzystam).

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=22372

Dysk doszedł. Oczywiście okazał się używany. Według crystal mark - 5200 odpaleń. Myślicie, że to błąd? 10 odpaleń dziennie przez 2 lata? x) Czasu pracy niestety nie wyświetla. Szybki skan hd tune nie pokazał żadnych bad sectorów. Mogę go zwrócić. Dostałem też propozycje obniżenia ceny do 600zł. Jak uważacie, opłaca się ten używany dysk ssd 250gb za 600zł? Czym go przetestować, żeby mieć pewność, że w 100% działa? Wzdłuż i wszerz x)

Domyślnie smart informuje właśnie o przepracowanych godzinach nie o odpaleniach. Co względem mtbf’a jest i tak bardzo małą wartością… ważną informacją o ssd byłaby tylko chyba… informacja o tym ile średnio dokonano zapisów we wszystkich sektorach tego dysku, bo to jest jedyny aspekt który go zużywa.

Czy 5200 odpaleń to faktycznie mało? HDD podczas pracy się zatrzymuje, jak np czytamy sobie stronke przez kilka minut. Czy ponowne rozbujanie jest liczone jako kolejne odpalenie dysku? Jak to się ma do SSD? :smiley: Myślicie, że się faktycznie opłaca ten dysk zostawić? Przekonuje się coraz bardziej, po tym jak zobaczyłem test random access w hd tune… Zmiażdżył wszystkie moje pozostałe nośniki będąc podpiętym do USB :lol: Smart chyba wyciąga info o czasie pracy z ?ilości obrotów? albo innego mechanicznego ustrojstwa.

“ważną informacją o ssd byłaby tylko chyba… informacja o tym ile średnio dokonano zapisów we wszystkich sektorach tego dysku, bo to jest jedyny aspekt który go zużywa.”

Ale niestety takiej się nie da uzyskać, co nie? :expressionless:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=7368

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=18707

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=23142

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=20704

http://www.ceneo.pl/5637363

posiadam DVD ROM Dysk twardy i obudowę - chcę złożyć resztę do ceny 1300 - proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie zestawu

dziękuję

Obudowa dobrze wentylowana?

Jeżeli planujesz grać, to lepiej wziąć słabszy procesor i mniej wypasioną płytę, a lepszą grafikę

Procesor: AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 225 zł

Płyta główna: AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 239 zł

Pamięć RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 390 zł

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4670 ultimate 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI 279 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 350W 169 zł

Suma: 1302 zł brutto

Natomiast jeżeli grać będziesz w raczej starsze tytuły, mniej wymagające czy nawet w ogóle, to lepiej zdać się na najsilniejszą obecnie zintegrowaną grafikę, a w razie czego w przyszłości dokupić grafikę oddzielną:

Procesor: AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 390 zł

Płyta główna: AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/ 320 zł

Suma: 1269 zł brutto

@Waise

W przypadku ssd liczba odpaleń nie ma znaczenia bo nie ma tu mechanicznych elementów, nie ma rozkręcania się do wysokich obrotów łożyskowanych talerzy, nie ma parkowania głowicy.

@2kj

5450 ma tylko 2x więcej procesorów strumieniowych od układu zintegrowanego z chipsetem 785g… wg mnie nie ma sensu brać tak tanio nowej karty graficznej gdy i tak będziesz miał tą integrę, lepiej pozbieraj sobie większy budżet na grafikę później, a teraz weź np nieco lepszą płytę główną, dlatego zaproponuję coś takiego:

AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 339zł

bequiet! PurePower L7 350W 169zł

AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 390zł

A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL8 Gaming 369zł

Razem: 1267zł

Też z esc. Ewentualnie jeśli nie potrzebujesz 4gb ramu (co ciężko dzisiaj powiedzieć przy jakimkolwiek zastosowaniu) to można się zastanowić nad 4 rdzeniowym Phenomem II 925

Znajdź 5 różnic :shock:

Tak jak powiedzieli poprzednicy, lepiej nie pchać się w kartę niewiele lepszą od zintegrowanej, a poczekać jakiś czas i uzbierać na coś lepszego, a w tej chwili kupić lepszy procesor. Tylko tutaj zastanowiłbym się między AMD Athlon II x4, a AMD Phenom II x2 555. Cztery rdzenie kontra dwa lepsze rdzenie, a do tego spróbowałbym odblokować je na AMD Phenom II x4 :wink: Moim zdaniem lepsza inwestycja.

Pozdrawiam!

tak komputer będzie służył do grania - w szczególności w tytuły MMO które nie wymagają jakichś chorych kart graficznych.

Obudowa z komputera kupionego jakieś 4 lata temu - pozbawiona ścian bocznych więc chyba dobra wentylacja (głowy nie dam, nie znam się zbytnio na cyrkulacji powietrza w takich jednostkach)

“AMD Phenom II x2 555” <- rozumiem ze to są te 2 rdzenie, o ile dobrze mi wiadomo ledwo kilka gier wykorzystuje 4 rdzenie, a grafiki tworzyć to ja nie tworzę

Tak wole 4 Gb RAM

Pytanie - czy fakt że mój dyska jest jescze typu ATA (7200 obrotów) wpłynie jakoś znacząco na ogólne działanie komputera ?

czyli ogólnie wyglądałoby to tak:

AMD Phenom II x2 555

Płyta główna: AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/ 320 zł

Ps. wie ktoś czy pasta termokontrolna jest przy procesorze czy muszę sobie kupić ?

Jeśli jest pozbawiona ścian bocznych, to możesz się spodziewać dużego syfu w środku obudowy, a do tego możesz mieć gorszy obieg powietrza w obudowie (jeśli masz w obudowie wentylatory odpowiednio ustawione), a jeśli praktycznie nie masz obiegu, to możesz mieć kilka stopni niższe temperatury.

Tak jak napisałem, w tym procesorze masz dwa dobre rdzenie, a w tamtym cztery słabsze. W grach ten pierwszy będzie lepszy, a ten drugi w aplikacjach wielowątkowych. Wspomniałem jeszcze o odblokowaniu pozostałych dwóch rdzeni (zależy od procesora, na jaki trafisz, a Twoja płyta główna będzie to wspierać). Nie jest to nic skomplikowanego, a możesz dostać cztery dobre rdzenie :smiley: Jak to zrobić?

Nie. Z tego co widzę, ta płyta główna, którą chcesz kupić, ma gniazdo ATA i będzie działać wszystko w porządku.

Mówisz o paście termoprzewodzącej? Tak, jest już nałożona na procesor czy tam chłodzenie, nie pamiętam :wink:

Co do pamięci RAM to bierz najtańszy zestaw 2x2GB DDR3 jaki znajdziesz w sklepie.

Witam!

Proszę o pomoc w dobraniu konfiguracji komputera, który będzie służył praktycznie tylko jednemu zastosowaniu - grze w Starcrafta 2(w przyszłości może Diablo 3).

Wymagania systemowe gry

http://us.blizzard.com/support/article. … cale=en_US

Chciałbym się zamknąć w kwocie poniżej 2000PLN bez monitora, z kartą grafiki nVidia.

Pozdrawiam.

bequiet! PurePower L7 350W 169zł

A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL8 Gaming 369zł

I-BOX Orion 913 (b/z) 79zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

NEC AD-7243S SATA LabelFlash (black) 99zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 230zł

AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ 345zł

Asus GeForce GTS 250 1024MB DDR3 /256bit/ HDTV HDMI, DVI 499zł

Razem: 1969zł

Z tym że pamiętaj że od ati masz nieco taniej grafikę sporo wydajniejszą (czyli 4870).

Tak apropo sklepów.

Polecam sklep morele.net

Zamówiłem tam ostatnio kompa z X4 955 i HD5770.

Najniższe ceny! (taniej niż w techplanet.pl) Proponuję dodać cały zestaw do koszyka i go zapisać.

Ceny codziennie są aktualizowane i spadają z powodu niższego kursu dolara. Warto poczekać trochę z kupnem komputera.

@UP to reklama? :wink:

Proponuję samemu sprawdzić ceny, mnie w Techplanet jak i w Agito wyszło taniej.

No więc w poniedziałek kupuję coś takiego:

Phenom II x6 1055T

Asrock Deluxe3 AMD 890FX

mugen II + Fander Selekta 12cm (push-pull)

Cooler Master 690 II Advanced

nagrywarka DVD LG gh22ns40

3x140mm i 1x120mm scythe slip stream + filtry

Scythe Kaze Master Pro 5,25"

cena w sumie: 2125zł

oraz części które już miałem/już kupiłem:

GoodRam 1600Mhz cl 8 4x2gb (8gb) - tanio wyciągnąłem :stuck_out_tongue:

Gigabyte 8800gt turbo force (oc’d)

samsung F3 1,5TB

intel x25-m g2 80gb

sb x-fi platinum

silver power gorilla 750W 80+

W najbliższym czasie planuję wymianę GPU na gtx460 (pewnie najtańszy - xfx 768mb). Prośba jest taka: Jeśli gdzieś zje*ałem, to niech ktoś mnie szybko powstrzyma :))

Właściwie to nie wiem po co Ci Fander Selekta na Mugenie II, bo boxowy wentylator jest bardzo dobry. Ale jak już bierzesz, to możesz mi przy okazji powiedzieć jak się sprawuje, bo zamierzam kupić taki sam, a jak okaże się bardzo dobry to go walne na Mugena II :wink: A Scythe pójdzie wtedy na obudowę.

Jeżeli potrzebujesz sześciordzeniowca, to śmiało bierz. Jeśli jesteś graczem/nie wykorzystasz sześć rdzeni - bierz Phenom II x4 965 C3.

EDIT: Tak, przeczytałem poprzednie posty i przypomniałem sobie, że nie grasz :stuck_out_tongue: Zastanów się jeszcze poważnie nad Core i7 860, posiada co prawda 4 rdzenie, ale Hyper-Threading i będzie wydajniejszy od tego Phenoma.

EDIT2: Tak, doczytałem testy i procesory wychodzą właściwie porównywalnie xD

EDIT3: A z resztą, sam poczytaj: http://pclab.pl/art41665-5.html i wybierz to, co Ci bardziej odpowiada :wink:

Pozdrawiam!