Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Omijać to z allegro jak najdalej.

Procesor:

AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

225 zł

Płyta główna:

AsRock 880G Extreme3 /AMD 880G/

410 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

339 zł

Druga pamięć RAM:

-

-

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

165 zł

Drugi dysk twardy:

-

-

Kieszeń HDD:

-

-

Karta graficzna:

-

-

Karta dźwiekowa:

-

-

Głośniki:

-

-

Napęd FDD:

-

-

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black)

99 zł

Karta sieciowa:

-

-

Tuner TV:

-

-

Klawiatura:

-

-

Mysz:

-

-

Podkładka pod mysz:

-

-

Obudowa:

I-BOX Orion 917 (b/z)

89 zł

Zasilacz:

Fortron FSP350-60APN 350W 

110 zł

Listwa zasilajaca:

-

-

Monitor:

-

-

Drukarka:

-

-

Kabel do drukarki:

-

-

Skaner:

-

-

System Operacyjny:

-

-

Oprogramowanie:

-

-

Oprogramowanie:

-

-

Suma: 1437	zł brutto

1177.87	zł netto

Sklep esc.pl

Karta graficzna zintegrowana w przyszłości można kupić na pci express.

Tak

Witam :slight_smile:

Szykuję się na zakup sprzętu w granicach 3000zł. Puszka będzie służyć do obróbki multimediów, prac wymagających większej mocy obliczeniowej (więc CUDA również się przyda) oraz wirtualizacji.

Dobrze, gdyby sprzęt opierał się na Intelu oraz nVidii. Generalnie sprzęt z 1 strony wygląda ok:

Z tym, że dysk będzie 1TB (na start, potem i tak będą dorzucane). Zastanawiam się nad startem z 6GB pamięci RAM. O ile większe to będą koszta i czy jest z tym związany jakiś spadek wydajności?

Czy warto dorzucić jeszcze trochę do procesora? Jeżeli tak, to na jaki i o ile wzrośnie cena?

I jeszcze jedna rzecz. Pasta. Ta stockowa daje rady czy warto kupić jakąś lepszą?

Płyta główna ma 2 porty PCI. Z wrzuceniem do niej karty dźwiękowej (Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champions Edition PCI) nie będzie problemu?

Dzięki z góry za odpowiedzi:)

PZDR, H

edytowano 17.08.2010 20:15

Jeszcze dwie rzeczy.

1. Chłodzenie na tego i5 jakie polecacie?

2. Płyta główna. Obsługuje tylko CF, bez SLI. Jest jakiś dobry odpowiednik z SLI?

Nie ma sensu nastawiać się na cuda bo to niszowa technologia, chyba że faktycznie masz na oku kilka aplikacji silnie z tej technologii korzystających (w co wątpię).

Koszta będą sporo większe, a na podstawce z 2 kanałowym kontrolerem nie można wykluczyć że 3 kości nie pójdą w trybie 2 kanałowym co wiązałoby się ze spadkiem wydajności podsystemu pamięci.

Nie warto, cena wzrośnie o setki złotych, wydajność o kilka procent, a dużo lepsze efekty można osiągnąć na 750’tce wysilając się nieco i czytając odpowiednie poradniki.

Na boxowym coolerze jest zasadniczo jakaś guma a nie pasta i dobra pasta na pewno zrobi pewną różnicę, ale różnica ta robi się tym większa im wydajniejsze chłodzenie, a stockowe do wydajnych z reguły nie należą.

Nie rozumiem skąd pomysł że miałby być problem z włożeniem karty do pasującego slotu.

Osobiście mugena 2 polecam, nie jest tani, ale nie jest też bardzo drogi, a wydajność stoi u niego na bardzo wysokim poziomie, przy wysokiej jakości wykonania i bardzo cichej pracy niezłego załączonego wentylatora sterowanego dzięki pwm.

Trochę droższy P55 deluxe wspiera też sli, ale zastanów się czy jest sens dopłacać z tego powodu.

Nie jestem na czasie ze sprzętem tego typu. Jak załatwić sprawę rozbudowy pamięci do więcej niż 4GB?

Arctic Silver 5 nadal jest dobra, czy polecasz coś innego?

Bardziej miałem na myśli kompatybilność.

Co do mugena, zmieści się w tej obudowie?

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :slight_smile:

PZDR, H

8GB ;>

Dobra

Na pewno wchodzi pentagram karakorum, a co do mugena to w sumie wejść nie powinien bo ja np mam 532 cm’a ale on ma szerokość ponad 20 cm podczas gdy elite ma tylko 18,5, a ja wcale luzu nie mam ;>

OK sprzęt wybrany :slight_smile:

Mariosti, dzięki za informacje!

Ostatecznie jednak konfiguracja wygląda tak:

NAPĘD: SAMSUNG SH-S233C

OBUDOWA: COOLER MASTER ELITE RC-335 BLACK

GRAFIKA: ASUS GTS250 256bit 512MB

RAM: G.Skill DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 ECO

ZASILACZ: OCZ ModXStealth 600W

DYSK: Samsung SATA HD103SJ 1TB 32MB

PŁYTA: ASUS P7P55D

CHŁODZENIE: Scythe Mugen 2 Rev. B + Arctic Silver 5

No, budżet siłą wyższą musiał zostać przekroczony :wink:

PZDR, H

Witacjei! Potrzebuję nowy pc do neta, aplikacji, muzyki - w gry nie gram! monitor mam, myszka + klawiatura, napęd mam. Potrzebuje płytę, procek, ram, dysk, kartę graficzną, zasilacz 400w warriora ale pewnie bęzdzie do wymiany na silniejszy. Fundusz max 1300/1400 zł. Wymagania 4 rdzenie, 1TB, na początek 2gb DDR3, plus karta graficzna ( w gry nie gram ale interesuję się grafiką, fotografią, obróbka , montaż ) - zaproponujcie coś. Wertowałem na allegro i na szybko mam coś takiego :

PROCESOR INTEL CORE 2 QUAD Q8300 4x2.5GHz Nowy BOX 530

ASUS P5P43TD/USB3 P43 LGA 775 USB 3.0 350

KINGSTON 2GB 2048MB 1333MHz DDR3 CL9 NOWA/GWAR 160

DYSK SAMSUNG 1,5TB 1500GB HD154UI SATA2 2

KARTA GRAFICZNA PALIT GEFORCE 9500GT 1GB SILENT 230

Proszę o sugestie, poprawki!

A procesor? :mrgreen:

Zbędny balast

Ktoś spojrzał na to? Czy mógłby mi ktoś coś poradzić odnośnie tego zestawu?

Nie potrzebna dobra grafika to czemu nie spróbować z integrą? Zastanawiam się też co tam ten zasilacz feel robi ;> Rozumiem jak komuś do obudowy dołączą to, ale wybierać to specjalnie? oddzielnie? ;>

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL 395zł

NEC AD-7241S SATA LightScribe (black) 99zł

2xSamsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 330zł

Cooler Master Elite 332 (Black) 159zł

Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 299zł

bequiet! PurePower L7 350W 169zł

AsRock M3A790GXH/USB3 /AMD 790GX, DDR3-1600/ 299zł

AMD Phenom II X4 945 /3.0GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/ 530zł

Razem: 2280zł

Ceny z esc, z płytą główną zintegrowana dość niezła jak na integrę grafika z własnymi 128mb ramu. System polecałbym 64bitowy chyba że masz jakiś ukryty interes w 32bitowej wersji. Alternatywa na intelu musiałaby być 2 rdzeniowa w tej sytuacji a przez to siłą rzeczy mniej atrakcyjna.

Szczegóły :wink:

Procek przyjdzie Core i5-750 :slight_smile: No i obudowa CM HAF 922.

Wziąłbym tańsze pamięci i dołożył do karty graficznej. Ale jak do obróbki multimediów i prac wymagających większej mocy obliczeniowej to sprzęt bardzo dobry :slight_smile:

Pozdrawiam!

To że interesujesz się grafiką, fotografią obróbką itp nie oznacza że potrzebujesz niezintegrowanej karty graficznej, i tak wszystko leci dziś po cyfrowych interfejsach, to nie te czasy kiedy kupowało się matroxy dla dobrej jakości obrazu wyświetlanego na monitorze ;>

No to jak wspominałem, grafikę można wywalić, a pakowanie się w ten stary socket jest średnim pomysłem. Co do zasilacza to warrior 400’tka spokojnie wystarczy do wszystkiego i nie ma sensu go wymieniać. W związku z tym zaproponowałbym coś takiego:

AsRock M3A790GXH/USB3 /AMD 790GX, DDR3-1600/ 299zł

Samsung 1.5 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F2EG 295zł

Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 299zł

AMD Phenom II X4 945 /3.0GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/ 530zł

Razem: 1423zł

Ceny z esc, jak widać od razu 4GB ramu, dość mocny czterordzeniowiec, a na płycie głównej zintegrowana bardzo przyzwoita grafika z własnym ramem. Warto zwrócić tu uwagę że ten dysk twardy nie jest optymalnym wyborem na dysk systemowy (wysokie czasy dostępu), ale po prostu modele bardziej pasujące są sporo droższe.

No nie wiem czy to taki dobry pomysł :? Lepiej wziąć Samsung 1TB F3, jest szybszy.

No tak jest szybszy ale w specyfikacji zestawu był jednak nacisk na możliwie duży dysk twardy i wspomniałem o tym z resztą.

Zakładając, że mogę przeznaczyć na kartę 700zł, co możesz polecić od nVidii? Duży będzie wzrost wydajności w grach?

Warto trochę dołożyć i mieć spokój na dłużej z tą kartą: Gainward GeForce GTX 460 GoesLikeHell 1GB DDR5

Długo się zastanawiałam ze względu jednak na cenę która nie jest mała lecz teraz nie żałuję. Być może we wrześniu cena znów spadnie. Kto wie :wink:

Ta karta ma sens tylko do grania, w profesjonalnych zastosowaniach radeony dzięki dużo większej mocy obliczeniowej(hd5770 ma ją porównywalną do gtx480, a o hd5970 szkoda w ogóle wspominać) mają znacznie większy potencjał. hnt z początku napisał że gry nie są w jego celach, dlatego dalej sugerowałbym jedną z najtańszych kart dedykowanych, bo nawet gts250 jest tutaj znacznym “overkillem”.

Dokładnie, gry nie są tutaj ważne. Pytałem o kartę, gdyż myślałem, że za 200zł więcej jest coś godnego uwagi, a dodatkowa moc w grafice może się przydać (kto wie, może zdarzy się coś włączyć na tym pc). 1000zł to zdecydowanie przesada, bo jak wspomniałem, gry, jeżeli w ogóle będą, to tylko jako dodatek :slight_smile:

PS. Podoba mi się nazwa tego gtxa :smiley:

PZDR, H