Szykuję się na zakup sprzętu w granicach 3000zł. Puszka będzie służyć do obróbki multimediów, prac wymagających większej mocy obliczeniowej (więc CUDA również się przyda) oraz wirtualizacji.
Dobrze, gdyby sprzęt opierał się na Intelu oraz nVidii. Generalnie sprzęt z 1 strony wygląda ok:
Z tym, że dysk będzie 1TB (na start, potem i tak będą dorzucane). Zastanawiam się nad startem z 6GB pamięci RAM. O ile większe to będą koszta i czy jest z tym związany jakiś spadek wydajności?
Czy warto dorzucić jeszcze trochę do procesora? Jeżeli tak, to na jaki i o ile wzrośnie cena?
I jeszcze jedna rzecz. Pasta. Ta stockowa daje rady czy warto kupić jakąś lepszą?
Płyta główna ma 2 porty PCI. Z wrzuceniem do niej karty dźwiękowej (Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champions Edition PCI) nie będzie problemu?
Dzięki z góry za odpowiedzi:)
PZDR, H
edytowano 17.08.2010 20:15
Jeszcze dwie rzeczy.
Chłodzenie na tego i5 jakie polecacie?
Płyta główna. Obsługuje tylko CF, bez SLI. Jest jakiś dobry odpowiednik z SLI?
Nie ma sensu nastawiać się na cuda bo to niszowa technologia, chyba że faktycznie masz na oku kilka aplikacji silnie z tej technologii korzystających (w co wątpię).
Koszta będą sporo większe, a na podstawce z 2 kanałowym kontrolerem nie można wykluczyć że 3 kości nie pójdą w trybie 2 kanałowym co wiązałoby się ze spadkiem wydajności podsystemu pamięci.
Nie warto, cena wzrośnie o setki złotych, wydajność o kilka procent, a dużo lepsze efekty można osiągnąć na 750’tce wysilając się nieco i czytając odpowiednie poradniki.
Na boxowym coolerze jest zasadniczo jakaś guma a nie pasta i dobra pasta na pewno zrobi pewną różnicę, ale różnica ta robi się tym większa im wydajniejsze chłodzenie, a stockowe do wydajnych z reguły nie należą.
Nie rozumiem skąd pomysł że miałby być problem z włożeniem karty do pasującego slotu.
Osobiście mugena 2 polecam, nie jest tani, ale nie jest też bardzo drogi, a wydajność stoi u niego na bardzo wysokim poziomie, przy wysokiej jakości wykonania i bardzo cichej pracy niezłego załączonego wentylatora sterowanego dzięki pwm.
Trochę droższy P55 deluxe wspiera też sli, ale zastanów się czy jest sens dopłacać z tego powodu.
Na pewno wchodzi pentagram karakorum, a co do mugena to w sumie wejść nie powinien bo ja np mam 532 cm’a ale on ma szerokość ponad 20 cm podczas gdy elite ma tylko 18,5, a ja wcale luzu nie mam ;>
Witacjei! Potrzebuję nowy pc do neta, aplikacji, muzyki - w gry nie gram! monitor mam, myszka + klawiatura, napęd mam. Potrzebuje płytę, procek, ram, dysk, kartę graficzną, zasilacz 400w warriora ale pewnie bęzdzie do wymiany na silniejszy. Fundusz max 1300/1400 zł. Wymagania 4 rdzenie, 1TB, na początek 2gb DDR3, plus karta graficzna ( w gry nie gram ale interesuję się grafiką, fotografią, obróbka , montaż ) - zaproponujcie coś. Wertowałem na allegro i na szybko mam coś takiego :
Nie potrzebna dobra grafika to czemu nie spróbować z integrą? Zastanawiam się też co tam ten zasilacz feel robi ;> Rozumiem jak komuś do obudowy dołączą to, ale wybierać to specjalnie? oddzielnie? ;>
Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL 395zł
Ceny z esc, z płytą główną zintegrowana dość niezła jak na integrę grafika z własnymi 128mb ramu. System polecałbym 64bitowy chyba że masz jakiś ukryty interes w 32bitowej wersji. Alternatywa na intelu musiałaby być 2 rdzeniowa w tej sytuacji a przez to siłą rzeczy mniej atrakcyjna.
Wziąłbym tańsze pamięci i dołożył do karty graficznej. Ale jak do obróbki multimediów i prac wymagających większej mocy obliczeniowej to sprzęt bardzo dobry
To że interesujesz się grafiką, fotografią obróbką itp nie oznacza że potrzebujesz niezintegrowanej karty graficznej, i tak wszystko leci dziś po cyfrowych interfejsach, to nie te czasy kiedy kupowało się matroxy dla dobrej jakości obrazu wyświetlanego na monitorze ;>
No to jak wspominałem, grafikę można wywalić, a pakowanie się w ten stary socket jest średnim pomysłem. Co do zasilacza to warrior 400’tka spokojnie wystarczy do wszystkiego i nie ma sensu go wymieniać. W związku z tym zaproponowałbym coś takiego:
Ceny z esc, jak widać od razu 4GB ramu, dość mocny czterordzeniowiec, a na płycie głównej zintegrowana bardzo przyzwoita grafika z własnym ramem. Warto zwrócić tu uwagę że ten dysk twardy nie jest optymalnym wyborem na dysk systemowy (wysokie czasy dostępu), ale po prostu modele bardziej pasujące są sporo droższe.
Ta karta ma sens tylko do grania, w profesjonalnych zastosowaniach radeony dzięki dużo większej mocy obliczeniowej(hd5770 ma ją porównywalną do gtx480, a o hd5970 szkoda w ogóle wspominać) mają znacznie większy potencjał. hnt z początku napisał że gry nie są w jego celach, dlatego dalej sugerowałbym jedną z najtańszych kart dedykowanych, bo nawet gts250 jest tutaj znacznym “overkillem”.
Dokładnie, gry nie są tutaj ważne. Pytałem o kartę, gdyż myślałem, że za 200zł więcej jest coś godnego uwagi, a dodatkowa moc w grafice może się przydać (kto wie, może zdarzy się coś włączyć na tym pc). 1000zł to zdecydowanie przesada, bo jak wspomniałem, gry, jeżeli w ogóle będą, to tylko jako dodatek