Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Pragnę dodać że również wykorzystuję tą kartę graficzną w programie Autodesk Inventor i spisuje się świetnie. Może faktycznie nie jest to karta do tego typu programów ale złego o niej nie mogę powiedzieć. W zaawansowanych modelach skomplikowanych nie ma mowy o spowolnieniu itp. To tylko moja opinia i zdaję sobie sprawę że nVidia Quadro była by lepsza, cóż wybór padł na GTX460 :slight_smile:

Quadro ma tylko inną nazwę i sterowniki. Jeśli używany program wspiera sprzętową akcelerację ze strony gpu bez pomocy tych “profesjonalnych sterowników” to nic się nie traci na wyborze “zwykłej” karty graficznej. A jeśli nie wspiera to warto wybrać taką “zwykłą” kartę graficzną aby miała bliźniaczy model quadro. Podmiana biosu na ten z “modelu profesjonalnego” załatwia resztę.

Witam wszystkich.

Poniżej podaje zestaw do oceny , czy poszczególne podzespoły bedą do siebie pasować?

Procesor: Procesor AMD Phenom II X4 955 Quad Core (AM3,125W) tu nie wiem czy jest boxowy wentylator w zestawie dlatego zamieszcze linka

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=43315 ale chyba tak sądząc po kodzie producenta: HDZ955FBGMBOX

???Wentylator: Chłodzenie CPU Cooler Master RR-910-HTX3-GP

???Pasta: Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5

Płyta główna:

Asrock EXTREME3 AMD 870 Socket AM3 albo Gigabyte GA-870A-UD3 AMD 870 albo Gigabyte GA-790XT-USB3 Socket AM3

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5/256b D/H PCI-E

Dysk twardy: Dysk twardy Samsung 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB

Pamięci DDR3: Pamięć DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

Zasilacz: Zasilacz do obudowy OCZ ModXStream Pro 600W Mod.

Napęd: Nagrywarka DVD Samsung SH-S223L SATA LS czar. bulk

Obudowa: Obudowa ATX Midi Thermaltake V3 VL80001W2Z czarna

Proszę mi doradzić jeżeli macie Państwo jakieś uwagi dotyczące

powyższej konfiguracji.

• Monitor 22’ lub 23’ proszę mi jakiś doradzić do 600zł z full hd i

złączem hdmi.

Zaznaczam ze części wybieram tylko ze sklepu ram.net.pl

Chcialbym zebyscie mi pomogli złozyc komputer+ monitor za 2500zł. Komputer do Gier.Z góry dzięki za wszelkie propozycję.

Witam!

Bardzo proszę pomoc w złożeniu komputera do 2000zł bez dysku i napędu ponieważ posiadam te podzespoły. Zakładałem już wcześniej temat ale nikt mi nie pomógł dlatego tutaj proszę. Potrzebuję komputera do pracy (student) praca w programie autocad i sporadycznie do gier. Interesowała by mnie czterordzeniowa platforma Intel z dobrą grafiką tak żeby uzyskać maksymalnie wydajny zestaw w tych pieniądzach. Nie zależy mi na głośności pracy komputera ani na estetycznej obudowie ale na jak najlepszych podzespołach bazowych. Mam nadzieję że ktoś dobrze ogarnięty w temacie pomoże mi w wyborze sprzętu. Z góry dzięki za wszelkie propozycję.

Pisze na dole:

Dołączony wentylator: Tak :slight_smile:

Tylko, że ten boxowy wentylator jest strasznie głośny więc i tak na starcie można go wymienić

To mamy Ci pomóc, czy zrobić całą robotę za Ciebie? :wink: W tym przypadku przeczytaj nazwę tematu i wejdź na pierwszą stronę…

Zamiast tego bierz Zalman STG-2 i pamiętaj podkręcić procka :smiley:

Brałbym tą ostatnią, tylko nie wiem czy AMD 790 będzie kompatybilny z nowymi prockami, ale chyba tak.

Reszta jest bez zarzutu, chociaż możesz jeszcze zamiast tej grafiki poszukać MSI Cyclone GTX 460, a zasilacz spokojnie starczy 500W, chyba że wymieniasz na długi czas i chcesz mieć spokój :wink:

Witam wszystkich … :slight_smile:

Poniżej podaje zestaw do oceny.Chcę się dowiedzieć czy ten komputer będzie dobry?? :slight_smile:

Procesor:intel core i3-530 2.93

płyta główna : Gigabyte intel h55

Karta Graficzna : GeForce GTS-250 1.0 GB

zasilacz: Modecom Logic 530w 12 cm

Dysk twardy : 1.0 tb sata2 32mb cache

Napęd: nagrywarka DVD SATA 22x

Obudowa: midi tower z USB i audio

Prosze o komentarze z góry dzieki ; ))

Płyta z chipsetem h55 nie ma sensu jeśli kupujesz oddzielną kartę graficzną, zasilacz to jakaś masakra, a o obudowie nic nie napisałeś. Przydałby się też jakiś ram… No i w cenie tego gf’a można dorwać radeona 4870 który jednak jest nieco wydajniejszy.

Tak wyglądałby ten zestaw po doprecyzowaniu szczegółów:

AsRock P55DE3 /intel P55, DDR3 1600, GLan/ 269zł

Intel Core i3-530 /2.93GHz, 4MB, LGA1156, BOX/ 415zł

Geil 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Value 299zł

Cooler Master Elite 334 (black) 159zł

Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] 190zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 225zł

NEC AD-7241S SATA LightScribe (black) 99zł

Asus Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI 439zł

Razem: 2095zł

Omijać z daleka.

Na początek radziłbym usunąć ten obrazek z podpisu.

Procesor:

Intel Core i3-530 /2.93GHz, 4MB, LGA1156, BOX/

415 zł

Płyta główna:

AsRock H55DE3 /intel H55/

320 zł

Wentylator:

-

-

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

339 zł

Druga pamięć RAM:

-

-

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

155 zł

Drugi dysk twardy:

-

-

Kieszeń HDD:

-

-

Karta graficzna:

PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI

349 zł

Karta dźwiekowa:

-

-

Głośniki:

-

-

Napęd FDD:

-

-

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

90 zł

Karta sieciowa:

-

-

Tuner TV:

-

-

Klawiatura:

-

-

Mysz:

-

-

Podkładka pod mysz:

-

-

Obudowa:

I-BOX Orion 911 (b/z)

99 zł

Zasilacz:

OCZ StealthXStream 500W

225 zł

Listwa zasilajaca:

-

-

Monitor:

-

-

Drukarka:

-

-

Kabel do drukarki:

-

-

Skaner:

-

-

System Operacyjny:

-

-

Oprogramowanie:

-

-

Oprogramowanie:

-

-

Suma: 1992	zł brutto

1632.79	zł netto

sklep: esc.pl

Po co droższa i gorsza płyta na h55 chipsecie? Po co droższe ramy które nie są lepsze? Po co 500W zasilacz?

Witam wszystkich …

Poniżej podaje zestaw do oceny. I jaka cena tego jest?

Procesor: Intel Core i3-530/2.93/1066FSB/LGA1156

Płyta Gigabyte Gigabyte GA-P55-US3L,H55/DDDR3-200MHz/LGA1156

RAM: 2GB/DDR3/1600GHz/CL.9/PATRIOT

Karta Graficzna:SVGA GF GTS250/1GB/256B/DDR3/PCi-E/ASUS

DVD: DVD+/- RW ASUS 24x SATA

Dysk Twardy:HDD 500GB/SATA-II/16MB/7200/SEAGATE

Obud. AKYGA 6201/ATX/BZ

ZASILACZ 530W MODECOM CARBON

Mariosti* , ja do tego wyżej dałem. :slight_smile:

spoko :smiley:

Chcę zakupić w/w zestaw, lecz przeczytałem kilka postów wcześniej by kupić inną kartę graficzną, dokładniej mówiąc " InnoVision GTX 470 ". Tylko teraz nie wiem którą wziąść, tzn. chodzi mi o to że ta sama karta graficzna może być sprzedawana w różnych tj. wersjach - z większą ilościąramu, od innego producenta itp. i nie wiem która byłaby najwydajniejszą. Oczywiście nie może też być zbyt droga, tak bym się zmieścił w 3tyś. z w/w zestawem. A i zapomniał bym o najważniejszym. Z tego zestawu nie potrzebuje nagrywarki i dysku twardego gdyż je posiadam, tak więc można by było dołożyć pieniędzy na reszte podzespołów. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc w złożeniu jak najwydatniejszego sprzętu, głównie kierujmy się że do gier :wink:

Pozdrawiam Serdecznie

@UP

GTX 470 będzie zauważalnie wydajniejszy, ale pobiera więcej prądu ( zasilacz go jednak spokojnie uciągnie, większe rachunki o kilka zł :wink: ), jest cieplejszy (nie przeszkodzi jak nie trzymasz ręki w obudowie), no i głośny, chociaż z opinii posiadaczy jakoś szczególnie się nie wybija poza inne karty graficzne. I mimo dużej temperatury całkiem nieźle się kręci. Osobiście stawiałbym na wydajność, ale każdy woli co innego :wink: GTX 470 od InnoVision będzie dobry, bo nie ma co przepłacać za referenta, który nie będzie się różnił od karty 200zł droższej, jak już to dopłacić więcej i mieć GTX 470 Twin Frozr II od MSI albo wersję AMP! od Zotaca (lepsze, cichsze chłodzenie).

A co do dysku - podaj jaki to model, bo może lepiej będzie jednak kupić nowy :wink:

Jakieś dziwne te zestawy. Czasem w tanszych jest lepszy procesor lub grafika, ogólnie bardzo dziwnie to wygląda. Według mnie zestawy na pclabie są o wiele lepiej wyważone.

Każe Ci ktoś tutaj wchodzić?

Nie, żyje w wolnym kraju i mam prawo robić co chcę a w tym wypowiadać się na forum i jeśli trzeba to krytykować. Normalne…

Jak Ci się nie podoba to nie wchodź, a reklamy niestety nie masz prawa tutaj robić ;]