Witam widzę ze składacie tu komputery wiec mam małą prośbę. Proszę o złożenie komputera do 1600 zł. Komputer ma być do gier. A i mam pytanie czy lepiej kupić teraz grafikę w tym 1600 zł, czy wstrzymać się i kupić za jakiś czasie ale za to dużo lepsza?
Jak jest z cenami podzespołów? za miesiąc dwa czy trzy jest możliwe że taki i7 spadnie 100-200 pln z ceny? czy ceny sie długo trzymają wysokiego puapu.
Ceny jego mogą spaść, gdzie ja wyjdą nowe procesory Brodwell, czyli pod grudzień.
Ciężko jest też nam przewidzieć, i za pewne spada cos za 2 miesiace, lecz do gier swobodnie wystarczy i5 i do użytku domowego.
Chyba ze renderujesz grafika 3D do tego może bawisz sie w streamowania, czy nagrywanie filmów, no to te watki i wieksza moc moze sie przydac, lecz i5 do większości tych zadań tez spokojnie powinien dać sobie radę, a za cenę i7 warto w tedy dołożyc sobie do lepszej grafiki czy też dysku SSD, czy jeszcze do czegoś innego.
Nie spadną na pewno o 100-200 zł. Intel nie obniża cen swoich układów, nawet gdy te mają swoich następców. Spójrz na różnicę w cenie między i7 LGA 1155 a i7 1150.
Broadwell dla desktopów ma wyjść w 1 kwartale 2015, ale to też nie jest pewne.
Powiem w skrócie, co strona to są podanne inne informacje, z kilku stron wiem że niby ma być to pod koniec tego roku czyli Grudzień, ale znając Intela może to wyskoczyć też na początku 2015.
A procesory Brodwell z Odblokowanym mnożnikiem mają być na przełomie Września 2015, ale znając intela wszystko może się zmienić.
Tak samo podobnież już do sprzedaży maja trafiać Laptopy z procesorami Brodwell, a ostatnio były pokazane chyba już Laptopy na Computex czy jakoś tak.
Trochę się rozpisałem, ale może się przydać informacja.
Ponieważ mój własny wątek zbyt się rozrósł i stał się nieaktualny postanowiłem że nie zaszkodzi zapytać tutaj. Mam do wydania około 200 euro na procesor i RAM, nie liczę że za tą kwote dostane jeszcze HDD czy napęd DVD ale może… byłoby fajnie gdybyście mogli zaproponowac 2 opcje: tańszą i droższą
Chciałbym prosić o ocenę, propozycję zmian tym w zestawie komputerowym. Ma on być przeznaczony głównie do gier i zamierzam przeznaczyć na niego ~1200 zł. Obudowę i nagrywarkę już posiadam z poprzedniego kompa
Nie jestem pewien co do tej R7 250X, ponoć jest wyraźnie wydajniejsza od 7750, a porównywalna do 7770, ale ma mniejsze TDP i to do mnie przemawia. Niestety, nie znalazłem żadnego rzetelnego benchmarka, który potwierdziłby to, że R7 250X nie odstaje wydajnością od 7770.
RAM, MOBO i obudowę wybrałem po taniości. Zasilacz chyba można by wybrać słabszy i tańszy, bo komputer nie będzie modyfikowany w jakieś prądożerne podzespoły, nie będzie też podkręcany.
O czymś zapomniałem? Będę wdzięczny za wskazówki. Zastanawiam się jak wypada chłodzenie w wybranym przeze mnie modelu R7 250X - nie jest zbyt głośne?
Znowu cztery litery potruję, płytę już mam (GB Z87 HD3) jednak na procek postanowiłem więcej przeznaczyć i mam 1000 zł do wydania. W lapku którego sprzedaję jest teraz całkiem wydajny I7 3630QM, który w wielo wątkowości od 4670 radzi sobie lepiej, dostanę coś do 1000 zł o podobnej wydajności (z tego co przeczytałem to I7 tej samej generacji w jednym z programów które używam potrafią dać do 50% więcej wydajności)? Jak wypada ten XEON e3 1240 w stosunku i I7 4770 i i5 4670? Warto czekać jeszcze tydzień do następnej wypłaty czy zamówić tego Xeona? Bo Radek tak sobie siedzi w tej obudowie i mu smutno, że nie ma co robić
Próbuję sobie poskładać kompa do półprofesjonalnej obróbki wideo w cenie nie przekraczającej 4500zł. Zależy mi przede wszystkim na dużej szybkości, więc raz, że karta kompatybilna z adobe i relatywnie dobra, a dwa, że dwa dyski SSD (jeden na system, drugi na tempa i materiały do montażu, na resztę danych mam już dysk zwykły sata 1tb). Jak to wszystko poskładałem to wyszło mi niestety o 1000zł za dużo. Jak myślicie - co tu można bezpiecznie podmienić bez dużej straty w jakości całego sprzętu? No i czy widzicie tu jakieś błędy, że np. coś z czymś nie będzie działało prawidłowo?
CPU Intel Core i5-4670K 3.4GHz Quad-Core Processor 840 zł