Witam.
Na początku zaznaczę, że nie znam się na sprzęcie i częsciach komputerowych (cenie, jakości, markach, wytrzymałości, ich optymalizacji czy kompatybilności), ale jednocześnie jestem swiadomy tego, że można złożyć dobry komputer w niskiej cenie. Trzeba mi, a w zasadzie siostrom, PeCet do przeglądania internetu, słuchania muzyki w tle, obsługi prostych programów, i innych czynności niezbyt go obciążających (żadnych większych gier). Nie powinien być nadto energochłonny.
Części powinny być łatwo dostępne w internecie (ze wskazaniem na allegro); dobrze by też było gdyby były do kupienia w jednym sklepie internetowym…
Dysponuję 800-1200 zł. Oczywiście chciałbym jak najtańszy (te 300-400 zł wolałbym wydać na urządzenia peryferyjne czy coś innego), ale napewno nie kosztem jakości, solidności, wydajności czy trwałości; ogólnie korzystny stosunek cena/jakość.
Jest to inwestycja względnie długoterminowa. Względnie znaczy tyle, co kilka lat działania (mam nadzieję, że nie przesadzam; sugeruję się żywotnością poprzedniego komputera działającego nieprzerwanie od 2006r. do dziś). Oczywiście, żebyśmy się źle nie zrozumieli, nie wymagam od was tego co powinien zapewnic producent, chodzi mi o solidnośc częsci. Proszę tylko o dobór zoptymalizowanych cześci.
Dysk zostawiam ze starego kompa, więc tego nie uwzględniajcie.
Obudowa opcjonalnie.
Moje preferencje (wytłuszczone to ta moja pierwsza myśl):
Pamięć RAM: 2< 4 <6 GB
W doborze RAMu oraz reszty sprzętu daje wam wolną ręku.
W kontekście doboru karty graficznej i dźwiekowej - mam Monitor Samsung 920n oraz kupię jakiś zestaw dwugłośnikowy bez subwoofera.
Od złożenia i zainstalowania sterowników mam ludzi, nie musicie się martwić.
Dużo propozycji proszę, bo jeszcze z tymi ludźmi ustalę wersję finalną.
Z góry wszystkim wielkie dzięki.