Żadna nowoczesna płyta już nie obsługuje serialu PATA.
Nie wiem czy są jakieś przejściówki, powiem szczerze nie interesowałem się tym wiec musiał byś, spojrzeć, ale tak czy siak wydaje mi się że lepiej jest za inwestować, w nowy dysk.
Proponuje coś takiego:
1
2
3
4
5
6
7
Suma i przewidywany czas realizacji:1484,001 - 2 dni
Problem polega na tym,że niedawno kupiłem nowy dysk pod PATA 250GB, mam na nim ważne dane, więc i tak musiałbym kupić kontroler PCI-PATA. Nie jest drogi, bo tylko 40zł,a a za cenę dysku i napędu może dałoby radę dokupić lepszy procesor bądź płytę główną? Zasilacz 450W wystarczy w przyszłości jak będę chciał dołożyć k.graficzną?
Co do płyty głównej to ta MSI wydaję się całkiem,całkiem. Ona ma już ten “nowy BIOS”? tzn,że w biosie jest już GUI ,a nie niebieskie tło? (Chyba chodzi o UEFI) Płya może być droższa, wole wydać więcej 50zł i mieć możliwość jakiś ustawień w bios niż tylko bootowanie ;d
Nie jestem obecnie w temacie podzespołów komputerowych i nie wiem, jakie teraz nowości występują na półkach i co jest najwydajniejsze i najbardziej opłacalne cenowo.
Kompa kupowałem ostatnio w roku 2007 i od tego czasu zatrzymałem się z wiedzą.
Gta 5 nadchodzi i chciałbym zagrać. W tym celu nie wiem czy kupić nowego, czy ulepszyć starego. W sumie mój “dziadek” chodzi i ma się dobrze, dysk wymieniony(zepsuł sie jeszcze na gwarancji - wymienili na nowy).
Płyta może być jednak przeszkodą w modernizacji
Podaje podzespoły:
Zaslilacz: Ostatnio wymieniany bo Modecom Feel 3 się spalił. Jednak zabrał ze sobą tylko samego siebie. Jak widać zadziałały zabezpieczenia. Obecny ma moc 400 lub 450W
Procesor: Core 2 Duo E6300 @ 2.10 GhZ
Ram: 4 GB DDR 2 667MhZ
Płyta Główna: Gigabyte GA-945P-S3
Grafika: Geforce 9500 GT - zapomniałem ile ma pamięci - bodajże 0.5 lub 1 GB
Jeżeli modernizacja, to oczywiście wchodziłobny w grę allegro.
Jeżeli chodzi o nowy sprzęt - wchodziłaby w grę nowa skrzynka. Bez dysku, DVD-ROMu, być może obudowy.
Pytam,bo zaintrygowała mnie strona http://www.jaki-procesor.pl/ . Jeśli posortujemy ranking według puntków wydajności to pomiędzi i7 znajduję się AMD X8 FX-9370. Cena jest dużo niższa niż otaczające go i7, a wydajność taka sama. Tylko o jaką wydajność tu chodzi,bo te pkt mi nic nie mówią ?
Czy płyta główna MSI Z87M-G43 Intel Z87 LGA 1150 jest dobra? I o co chodzi z tą jedną kością UEFI? czy dwie kości są do czegoś przydatne? I czy płyta pasuje do tego zestawu (w zalączniku)?
Witam. Chciałbym abyście złożyli mi komputerek do 1000zł. Zastosowanie do gier. Posiadam obudowę, zasilacz xfx core 550w i dysk twardy. Czyli prosiłbym o kartę główną, kartę graficzną, pamięci ram i procesor. Może być Intel jak i Amd.
No to proszę o pomoc w wyborze komputera tak do max 3300zł.
Główne zastosowanie to gry Dyski i napęd już mam więc wszystko oprócz tego myślałem o karcie graficznej r9 290 ale nie wiem czy to dobry wybór proszę o doradzienie