Ogólnie ciężko powiedzieć przy obecnym postępie myślę około 2-3 lata. Oczywiście pamiętaj, że nie masz karty graficznej więc nie pograsz w nowe gry na tym kompie. Pierwsze co będzie do kupienia do karta grafiki pokroju HD7770, GTX750.
w nowe gry już nie gram, raczej się to nie zmieni. obudowy nie dam rady bo jest lekko zdekompletowana, nie ma obu boków…
Atronics, rozumiem że karta graficzna jest zintegrowana. Nie mogę znaleźć jej danych - czy to totalny szmelc, czy takie minimum do oglądania filmów itp?
Czy jakbym kupił sprzęt z linków, które podałeś, to coś jeszcze muszę dokupić? nie chodzi mi o monitor i klawiaturę, raczej o kable, wentylatory czy coś takiego…
Edit: zapomniałem, że musi być wyjście na TV kablem DVI, a najlepiej hdmi
edit2: do takiego kompa win7 czy xp? (nie chce visty)
Chcę złożyć komputer do 1750zł, powiedzmy że do firmy.
Czyli Excel, Word, ~100 kart Firefoksa, radio internetowe i wirtualizowany Debian (zwłaszcza zależy na tym ostatnim).
A więc zależy mi na:
CPU z pełnym wsparciem 64-bit + wirtualizacja. Przypuszczam że w grę wchodzi tylko AMD (cena)
Dość szybki RAM 8GB
Dość szybki również dysk 500GB
Conajmniej 6xUSB (w tym co najmniej 2xUSB3.0)
Bezgłośny (lub tylko minimalnie hałasujący)
Karta graficzna z DVI+HDMI. Mam monitor Full HD i nawet do filmów “po godzinach” chyba integrowana wystarczy.
Napęd DVD
Porządny zasilacz
Windows 8 (standardowa wersja) 64-bit w cenie. Mam już licencję na MSO2013.
Całość ma dość szybko startować
I jeśli da radę (a wątpię), to mógłby być jeszcze jakiś dysk systemowy SSD ~64GB.
Chcę czegoś co potrzyma mi co najmniej 5 lat, a najlepiej jeszcze dłużej.
Będę go składać samemu oczywiście, żadnych gotowców, żadnych “specjalistów” - chociaż pewność wtedy mam co, gdzie i jak jest, zwłaszcza w kwestii oprogramowania.
No powiem Ci że ciekawe to tylko zbierać zaś na grafikę… to przez miesiąc nie będę mógł wyciągać z tego wszystkiego jeszcze ;d bo nawet gdybym przełożył hd3670(512) to ten intelowski układ chyba będzie wydajniejszy, zgadza się?
PS: a wejdzie później do tego Zalmana ten 270x? to długie mi się bardzo wydaje…
Niestety, cena już wzrasta do prawie 2K. Ja chciałbym żeby Windows zawierał się w tych 1700zł. Na razie mam tylko licencję na Office, a na Windows nie.