Wybór komputera - Zestawy komputerowe

A jeśli chodzi o najtańszy sklep internetowy z cześciami to który najlepiej wybrac?

arest? Złożyć sobie moge sam… o ile nie będzie to coś skomplikowanego. Do tej pory składałem komputery na kilka platform. No chyba, że jest to w cenie

Hm, z ostatnich sklepów jakie obczaiłem, to Imperium.net.pl ma dobre ceny i praktycznie same pozytywne komentarze. A sprawdzone sklepy również z dobrymi cenami to Esc.pl, Agito.pl.

Pozdrawiam!

www.arest.pl ze Wrocławia, mogę polecić byłem nawet u nich bo pamięci geil ddr3 wywalały mi bsod’y podczas instalacji windy, więc musiałem im zawieźć kompa, do tego nowego biosa wgrali i all działa:) Wybrałem arest bo mam ok 2h autobusem albo połowę samochodem, więc w razie W zawsze mogę podjechać z kompem. Sam szef siedzi w serwisie, a kompa mi zrobili w ok 2h na miejscu, to pogadałem sobie z sprzedawcami, to są ok, widać że się znają na robocie, a klientów nawet w sobotę to mieli tyle co w mojej okolicy przez miesiąc haha

A może sie ktoś wypowiedzieć na temat Płyty głównej: MSI 870A-G54? ma USB 3.0 oraz Sata III (właśnie jak to jest? dysk twardy SATA II wejdziedzie do SATA III? większa wydajność niż po podłączeniu SATA II do SATA II?)

Chłodzenie cały czas mnie kusi ku Mugen 2 rev.B tylko nie wiem czy nie będzie kolidować z ramami i czy zmieści się do obudowy Gigabyte Luxo M1000.

Co do tego i5 vs phenom. Chodzi mi że procesor intela jest lepszy/szybszy, nawet po podkręceniu i5>phenom. i5 również dobrze się podkręca. Oczywiście oba nie będą ograniczać, ale jeśli ma się wybór-budżet odpowiedni, to lepszy będzie właśnie intel.

@s0ku

Ja bym wolał coś z giga albo asusa, ewentualnie asrocka, Do tego Dyski sata2 będą działać tylko wersji 2, a nie nowszej, tak jak usb, trzeba mieć odpowiedni pendrive itp by mógł wykorzystać tą moc. Zawsze wszystkie łącza są kompatybilne wstecz.

Ok rozumiem :slight_smile: @RedEvil potrafisz jakąś płyte wymienić z giga, asusa albo asrocka? Ja jedynie wiem że AsRock 870 Extreme 3 jest polecany i Asus M4A88TD-V EVO/USB3 tylko że ten drugi trochę przekracza środki na komputer :stuck_out_tongue: jest zadrogi :slight_smile: czyli jakbyś miał wybierać AsRock 870 Extreme 3 czy MSI 870A-G54 to wybrałbyś firmę AsRock?

PS: Czyli jak mam usb 3.0 to moge do niego podpiąć myszkę, pendrive, drukarke itp. które mają złącze 2.0?

No to tak. AsRock 870 Extreme 3 będzie dobrą płytą.

Tak, wszystkie urządzenia, która chodzą na USB 2.0 będą równie dobrze chodzić na USB 3.0.

s0ku , wybrałeś już chłodzenie na procesor?

@ RedEvil - tak, procesor Intela będzie szybszy, bardzo dobrze się kręci, nawet po OC Phenoma może być trochę z przodu. Tylko jeśli do Intela dodamy GTX 460 to gry będą wolniej chodziły niż przy AMD i GTX 470 SOC.

Narazie stawiam sobie pytanie czy będą mocno kręcił bo do rozważania mam pare propozycji:

Pożądne kręcenie -->

Scythe mugen 2 rev.B (tylko nie wiem czy nie będzie kolidować z ramami i czy zmieści sie do obudowy tej luxo m1000)

Zalman Flex + jakiś wentyl cichy i wydajny np. SilentiumPC Zephyr

Zlaman Performa

SilentiumPC HE1225

Z tych najbardziej był bym przekonany ku Mugenowi - najczęściej kupowane chłdozenie, ciche i bardzo wydajne jedyny minus - gabaryty.

Lub delikatne podkręcenie (zastąpienie BOX’owego chłodzenia):

SilentiumPC HE923

Cooler Master TX3

Nawet jak Mugen będzie kolidował z RAMami to możesz je w sadzić w inne sloty i powinno być cacy. A co do tego czy się zmieści - popatrz w internecie, może ktoś ma takie połączenie albo zobacz wymiary :wink:

Zostanie z centymetr luzu do boku obudowy styknie?

Wiesz, teoretycznie wystarczy 1 metr^(-n) przy n dążącym do nieskończoności, innymi słowy ważne aby nie wystawał poza obudowę, chociaż znajdą się i tacy którym to nie przeszkadza.

Hmm a co wy na Zalman Flex + SilentiumPC Zephyr. Tańczy mniejszy… a co z wydajnością i hałasem ?

Witam. Mam pytanie czy złożony przeze mnie zestaw jest dobry tzn. chcę go używać do grania w gry na średniej jakości grafy, ponad to filmy hd i prace biurowe oraz używanie Photoshopa. Zastanawiam się czy BOXowe chłodzenie da radę?? Limit cenowy to 2000zł.

Procesor - AMD PHENOM II X2 555 BOX / 3.2 GHz / Black Ed., AM3 cena: 319 zł

Płyta główna - MSI 870A-G54 - AMD 870, DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, S-AM3 cena: 320 zł

Pamięć RAM - DDR3 GOODRAM - 4 GB / 1333 (2x 2 GB), CL9 cena: 214 zł

Dysk Twardy - SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJcena: 199 zł

Karta Graficzna - PCIex MSI GTS 250 1024 MB DDR3, 256 bit, OEM - N250GTS Twin Frozr 1G cena: 415 zł

Obudowa - TRACER AMOR TRO-402 - ATX, bez zasilacza, czarno-srebrna cena: 95 zł

Zasilacz - BEQUIET PurePower L7 - 530 W, PFC, 20 dB cena: 249 zł

Czytnik kart - Czytnik kart SAMSUNG SFD-321F/T6UB - 3.5", czarny cena: 28 zł

Łączna cena bez rabatu: 1876 zł

Łączna cena po rabacie: 1839 zł

Czekam na wasze propozycje :smiley:

Styknie. I tu bym jego brał, ewentualnie Zalman CNPS 10x Quiet - może będzie mniejszy od Mugena, wypada troszkę słabiej.

Pozdrawiam!

Chciałem się dowiedziec się czy Takowy Zestaw będzie w miarę dobry ? Oczywiscie chodzi w głównej mierze o kontekst “Gry i Multimedia”.

Procesor : Amd Phenom II X4 955

Karta Graficzna : Gigabyte Gtx 460 1 GB

Płyta Główna : Msi 770 C-45 (Niestety nie ma Wersjii (G) a może stety jedynie ta jest u mnie w okolicy chyba że wy coś podpasujecie Kwota 220,230)

Dysk : Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)

RAM: Kingston (2x2) 4 GB 1333Mhz

Obudowa : Cooler Master Elite 333

Zasilacz : i Tu mam dylemat CORSAIR CX500 czy CHIEFTEC GPS-500A

Dzięki Wielkie za Podpowiedzi :slight_smile:

Jak kolega powyżej też mam problem z dobranim zasilacza do mojego zestawu, chce się zmieścić w 300zł za zasilacz i do tego sprzętu najlepszym rozwiązanim będzie 600W i mam parę rozważań. Przypominam mój zestaw:

Pamięć RAM: GoodRam DDR3 4GB PC1333 Dual 2x2GB Value CL9

Procesor:AMD Phenom II X4 955 Quad Core + Zalman Flex (+SilentiumPC Zephyr)

Karta Graficzna: Gigabyte GF GTX470 SOC PCI-E

Napęd:Samsung SH-S223L

Płyta Główna:MSI 770-G45

Obudowa:Gigabyte Luxo M1000

Dysk Twardy:Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB

Karta muzyczna: Asus Xonar DX/XD

Zasilacz:

-TAGAN TG600-U33II 600W

-OCZ Stealthxstream 2 600W

-OCZ ModXStream pro 600W

-OCZ Z-Series 550W SLI 80+

-Corsair VX550

Lub jakieś inne propozycje :slight_smile: Wymagania to: CICHY, do 300zł, wydajny, stałe i mocne napięcie, żeby nadawał się do podkręcania podzespołów. Ogólnie to sie nie znam więc nie wiem jakie cechy jeszcze są ważne :slight_smile: Poprostu nie chce mieć z nim problemów w przyszłości. Jakieś propozycje ? To pisać nie wstydzić się :P.

@bolik zestaw beznadziejny jak za tyle pieniędzy, można o wiele lepszy złożyć

Np. Athlon II 640 x4, radek 5770/gts450/gtx460/asrock m3a770de/2GB ram ddr3 goodram/ dvdrw ok 80zł/ dysk taki jaki podałeś to 200zł, powinno być ok twojego budżetu, do tego obudowa dobrej firmy a nie tracera, coolermaster elite rc np wersja 330, i fortron 500W/460W lub ocz 500W

SRY że tak bez cen itp, tak nie w porządku, ale nie mam zbytnio czasu na sklep wchodzić, przepraszam.

pozdro

Chodzi mi że obudowa/procek jak i grafika są raczej nie na miejscu w tym czasie.

Witam

Potrzebuje kupić obudowe do takiego zestawu

AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ - 330zł ,

MSI 770-G45 /AMD 770, DDR3-1600/ - 225zł ,

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 230zł ,

Corsair 500W [CMPSU-500CXEU] - 199zł ,

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI - 599zł ,

Tak ogólnie podobają mi się takie małe obudowy. Mógł by ktoś doradzić? Dobrze by było gdyby z przodu był np wyświetlacz i jakieś dodatkowe funkcje. Kolor czarny lub jakiś ciemny

z góry dzieki

jaka kwota?

Witam mam pytanie chciałbym się dowiedzieć który zestaw jest lepszy:)

1. PŁYTA GŁÓWNA ASUS P7H55 H55 4DDR3 1800 GLAN 1156

PROCESOR Intel Core i3-540 3.06 GHz BOX

PAMIĘĆ DDR3 4GB (2x2048MB) 1333MHz

GRAFIKA ASUS GTS250 1GB DDR3

DŹWIĘK Zintegrowany

DYSK TWARDY Seagate 1TB 7200 SATAII

NAPĘD LG GH22 SATA

STACJA Czytnik kart ALL-IN-ONE

OBUDOWA Midi Tower 600W

KLAWIATURA Ps/2

MYSZ Ps/2

DODATKI