Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Żaden z tych komputerów nie będzie dobry. Czyżby zestawy z Allegro? :wink: Drogie, słabe, chodzące na wytworze zasilaczo-podobnym. Żadnego z nich nie opłaca się kupić, natomiast złożyłem dla Ciebie już dużo bardziej sensowną konfigurację:

PROCESOR: AMD Phenom II x4 955 479zł

PŁYTA GŁÓWNA: Gigabyte MA770T-UD3 249zł

PAMIĘĆ: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 230zł

KARTA VGA: Asus GeForce GTX 460 768MB DDR5 599zł

DYSK TWARDY Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

NAPĘD: Samsung SH-S223C SATA 90zł

OBUDOWA: Cooler Master Elite 330 (Black) 159zł

ZASILACZ: Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 230zł

CENA: 2175zł esc.pl

I tutaj naprawdę opłaca się dołożyć te 85zł do zestawu wyżej - jest o niebo lepszy. Czterordzeniowy, wydajniejszy procesor, karta o 3 półki wyżej, no i co najważniejsze chyba - markowy zasilacz, który to uciągnie :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam!

Zaden nie jest ani dobry ani bardzo dobry są to złomy składane byle sprzedać, upchać badziewie, a procesor intela przyciągnie i za 2000zł jakiś się nabierze, nie wiedząc że można mieć dużo wydajniejszy komputer!!

W 1 masz gts250 z i3 trochu badziewnie złożone do tego nie polecany seagate, midi tower 600W ?? co to za wersja zasilacza?? Czy ty żle przepisałeś czy oni takie ciemnoty wciskają hehe

W 2 masz gt240 normalnie można ze śmiechu paść, do tego Tracer zasilacz z czarnej listy, mi kiedyś taki tracer zrobił bum, włączając tylko listwę, więc już nigdy z czarnej listy nie kupie zasilacza, który mi kompa może spalić, do tego obudowa tracera- słaba wentylacja itd, dysk seagate 500gb zaś badziew, ale gt240 z i3 to też ładnie, tutaj nawet i3 nie pomoże w grach bo gt240 do gier to tak jak J.K na premiera rofl

Witam. Mam pytanie czy złożony przeze mnie zestaw jest dobry. Przeznaczenie zestawu: do grania, filmy hd, Photoshop. Czy karta graficzna jest dobra??

Procesor wziąłem 2 rdzeniowy bo na płycie głównej mogę 2 rdzenie odblokować. Zasilacz ma być cichy i dlatego wybrałem BEQUIET. Napęd optyczny założę ze starego kompa. Myślę jeszcze nad jakąś obudową która jest w miarę tania i ma dobry przepływ powietrza. Limit cenowy na cały zestaw to 2050zł.

Procesor - AMD ATHLON II X2 265 BOX / 3.3 GHz, AM3 cena: 235 zł

Płyta główna - MSI 870A-G54 - AMD 870, DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, S-AM3 cena: 320 zł

Pamięć RAM - DDR3 GOODRAM - 4 GB / 1333 (2x 2 GB), CL9 cena: 214 zł

Dysk Twardy - SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJ cena: 199 zł

Karta Graficzna - PCIex MSI GF GTX 460 768 MB DDR5, 192 bit, DVI, HDMI - N460GTX CYCLONE 768D5/OC cena: 635 zł

Obudowa - COOLER MASTER ELITE RC-333 - ATX, bez zasilacza, czarna cena: 129 zł

Zasilacz - BEQUIET PurePower L7 - 530 W, PFC, 20 dB cena: 249 zł

Czytnik kart - Czytnik kart SAMSUNG SFD-321F/T6UB - 3.5", czarny cena: 28 zł

Łączna cena Arest.pl: 2009zł

Czekam na wasze opinie, sugestie :smiley:

Najgorszy wybór jaki może być dla gtx’a, można spokojnie albo dać asrock m3a770DE i wtedy dodać do athlon x4 640, albo zabrać jedną pamięć i dać to samo, teraz gry wymagają nawet 4 rdzenie i działają na nich spokojnie. Jeśli wolisz tą płytę to odejmij pamięć na razie 2gb starczy bez problemu, zawsze można później dołożyć, a procesor nie będzie się wymieniać co chwilę.

To jaki polecasz procesor?? Ja bym chciał taki żebym mógł mieć do odblokowania 2 rdzenie bo za 4 rdzeniowy to nie chce tyle kasy dawać a tak to kupie na 2 rdzenie i kolejne 2 sobie odblokuję i będzie taniej. Chyba że nie warto to jakiś DOBRY 3 albo 4 rdzeniowy AMD. Płytę główną nie zmieniam bo ta mi wystarczy.

RAM-y wezmę takie: DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9 cena: 105 zł Jak coś jest jeszcze niezbyt dobre do tego zestawu to pisz. Ten komputer ma mi posłużyć kolejne 4-6 lat :smiley:

Ale nikt nie powiedział, że uda Ci się odblokować kolejne 2 rdzenie. To jest loteria. W tym przypadku najlepiej byłoby brać AsRock M3A770DE i Phenom II x4 945/955, a jak nie ma pieniędzy to Athlon II x4.

Pozdrawiam.

Dobra. Przypuśćmy że wezmę AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition cena: 481 zł. I teraz pytanie. Czy ten model się opłaca?? Chodzi mi o stosunek możliwości, wydajności do ceny. A jeśli ten nie jest dobry to jaki jest dobry?? Aha i jeszcze jakąś w miarę fajną płytę główną tylko żeby była MSI bo ta co jest to będzie trochę za droga jak na taki zestaw. Nie może to być AsRock bo do AsRocka to nie mam zaufania. :slight_smile:

Gigabyte GA-770T-UD3 będzie dobra lub MSI 770-C45. Skłaniałbym się w stronę tej pierwszej.

Pozdrawiam!

Jaki zasilacz do tego? sorry za up ale spiesze się z kupnem

@s0ku

Można wybierać między ocz(oprócz z-series) i korsarzem, wybór powinien zależeć od ilości złączy pci-e,sata,molexów, modularny czy nie, długość kabli też może mieć znaczenie, oraz żeby miał 8pin na cpu bo zauważyłem nie każdy zasilacz ma.

@bolik90

Spoko, rozumiem, ale nie każdy procesor da się odblokować, tak jak ja kupiłem athlon x3 445 i nie dało się, dlatego nie masz 100% że Ci się powiedzie. Można spokojnie brać nawet zwykły Athlon x4 (zwykły bo bez L3) który również będzie bardzo dobry-jeśli się kasa liczy, bo co do phenoma 955 jeśli masz kasę i starcza w budżecie na komputer, to ja bym brał kosztem RAM jednej kości tak, ale kosztem zmiany na gorszą grafikę nie! Co do procesora to masz wybór między tym phenomem, a athlon x3/x4 więc, na pewno będą lepsze niż nie nieblokowany phenom x2, bo widziałem testy w których phenom x2 @4ghz gorszy o jakieś 5fps w grze Far Cry2 od athlon x3 445 3.1ghz co oznacza że podkręcony phenom jest gorszy od athlona z 3.1ghz, a co idzie wydatek na lepsze chłodzenie i większy pobór prądu wtedy po podkręceniu, a tu nic nie trzeba robić. Z płyty można było by jeszcze zaglądnąć na asusa/gigabyte jeśli nie starcza kasy na tą aż za ponad 300zł.

Wymień jeszcze jak się zmieścisz w budżecie a raczej tak, na obudowę z serii cooler master elite RC, ma dobrze wentylowaną obudowę, sam mam 330 wersję ma bez śrubkowy montaż-fajny bajer, nawet grafikę bardzo dobrze trzyma bez śrubki, tutaj recenzja jej http://oclab.pl/arts/cooler-master-elite-330/5/ .

Sam mam tą obudowę i potwierdzam, że sprawuje się wyśmienicie. Łatwa instalacja podzespołów, dobry przepływ powietrza itd…

Co myślicie o takiej obudowie

http://allegro.pl/obudowa-i-box-lynx-702sk-wyswietlacz-lcd-super-i1321202711.html

Pomiesci sie w niej

taki zestaw?

AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ - 330zł ,

MSI 770-G45 /AMD 770, DDR3-1600/ - 225zł ,

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 230zł ,

Corsair 500W [CMPSU-500CXEU] - 199zł ,

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI - 599zł

Raczej by się pomieścił ale ja na twoim miejscu brałbym jakąś obudowę która będzie miała dobrą cyrkulację powietrza bo inaczej to ci się ten zestaw ugotuje. I jeszcze zmieniłbym te RAMy na 2 GB. Zawsze można dokupić kolejne 2 GB RAMU. A tą kasę co ci oszczędzisz na RAM-ie to dołożysz do obudowy :smiley:

Może nie ugotuje, ale będzie gorąco :slight_smile:

Na twoim miejscu brał bym obudowę z Cooler Master’a. Tą co podałeś, to w ogóle jakieś nieporozumienie [-X

Asus M4A88TD-V EVO v Asus M4A88T-V EVO. 35 zł różnicy. przełoży się to na jakość czy raczej warto zainwestować w inny podzespół?

Witam wszystkich

Zamierzam kupić sobie nowy komputer.

PC wykorzystuje głównie do:

-surfowania po necie

-do grania w jakieś gry

Cena komputera najlepiej gdyby nie przekraczała 500zł.

Oto moje specyfikacje:

Procesor:myślałem nad sempronem 140/2.7 ghz

Płyta główna:tu kompletnie nie wiem co wybrać;ma po prostu spełniać wszystkie standardy

Pamięc ram:minimalnie 1gb DDR2 (Potem dołożę jeszcze jedną kość)

Dysk twardy: min 80 gb

Karta graficzna:raczej Nvidia. Myślałem nad 8600GT

Zasilacz:ma to wszystko utrzymać, lecz dobrze by było mieć trochę w zapasie

Obudowa: Myślę, że jakaś najtańsza może być.

Dźwięk: raczej zintegrowany. Muzyki nie słucham, ale chciałbym by jakoś to przyzwoicie grało :slight_smile:

Komputer będzie lekko podkręcany. W przyszłości pewnie będzie rozbudowywany, więc płyta główna musi spełniać standardy.

Dobrze gdyby części były z jednego sklepu/sprzedawcy. Gdyż nie chciałbym wydawać 100 zł na samą przesyłkę.

Myślę, że mi pomożecie. Chciałbym ‘‘wycisnąć’’ max z tej ceny (według cena->jakość).

@PortasPL

Proszę Cię nie kopiuj cudzych tekstów (i jeszcze z błędami :expressionless: )

Kupowanie komputera za 500zł moim zdaniem mija się z celem. Dla mnie minimalna cena to ~1000zł. Może dozbieraj sobie 500zł, wtedy będzie można poskładać coś lepszego :slight_smile:

Ja myślę że za tą kasę to ciężko ci będzie złożyć jakiś sensowny sprzęt. Dla mnie minimum to byłoby jakieś 900-1200zł.

Każdy z nich będzie dobry. Poczytaj opinie i wybierz ten najlepszy. Skłaniałbym się w stronę Korsarza lub ewentualnie OCZ ModXStream, bo jest modularny i też całkiem niezły. OCZ Z-Series ma certyfikat 80+ Silver, czyli najmniej energii pójdzie jako ciepło, ale chyba nie różni się niczym więcej od ModXStram ( RedEvil , czemu nie Z-Series?). Co do Tagana i OCZa to raczej bym je odrzucił. SXS2 nie ma modularnych kabli i jeśli możesz kupić MXS to nie ma się co nad nim zastanawiać.

A oto mój zestaw po poprawkach i poradach które uzyskałem na tym forum. Nie wszystkie zastosowałem ale niektóre tak:

Procesor - AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition cena: 481 zł Camino.pl

Płyta główna - MSI 870A-G54 - AMD 870, DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, S-AM3 cena: 305 zł Camino.pl

Pamięć RAM - DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9 cena: 110 zł Komputronik.pl

Dysk Twardy - SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJ cena: 195 zł Camino.pl

Karta Graficzna - PCIex MSI GF GTX 460 768 MB DDR5, 192 bit, DVI, HDMI - N460GTX CYCLONE 768D5/OC cena: 589 zł Camino.pl

Obudowa - Cooler Master Elite 330k - ATX, bez zasilacza, czarna cena: 149 zł Arest.pl

Zasilacz - be quiet! Pure Power L7-530W, PFC, 20 dB cena: 228 zł Camino.pl

Czytnik kart - Czytnik kart SAMSUNG SFD-321F/T6UB - 3.5", czarny cena: 28 zł Arest.pl

Łączna cena zestawu bez doliczonych kosztów przesyłki: 2085 zł

Łączna cena zestawu z doliczonymi kosztami przesyłki: 2128 zł

Dzięki wszystkim którzy zaoferowali mi swoją pomoc :smiley: :razz: