Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Dźwiękówkę wybrałem ze względu na wzmacniacz słuchawkowy (przydatny przy sennheiser 555) i jednoczesną obsługę głośników 7.1 i eax w grach. Co do monitora to fullhd mi się nie widzi bo na natywnej ten zestaw raczej mi takiego metro 2033 w max opcji nie pociągnie (wolę niższą rozdziałkę ale max detale). Co do ssd na system to fajny pomysł, też o tym myślałem.

Na max detalach to i sporo mocniejsze konfiguracje nie dadzą sobie rady z metro nawet w rozdzielczości 1680x1050.

W fullhd znacznie rośnie sprawność takiego tandemu i spada wpływ wydajności procesora na liczbę klatek na sekundę. Dodatkowo rośnie pole widzenia w grach i przestrzeń robocza przy pracy i korzystaniu z komputera. Te aspekty będą dotyczyć wszystkich gier, lepiej obniżyć AA o jeden-dwa poziomy i mieć płynną rozgrywkę w większej rozdzielczości. W takich warunkach taki tandem osiąga wydajność kart graficznych za 2000zł, a dodatkowo 6850 mają ogromny potencjał oc. Do grania połączenie tych kart i monitora fullhd jest wg mnie i wszelkich recenzji optymalne. Dodatkowo… jeśli chcesz to zawsze możesz grać w mniejszej rozdzielczości, to że natywnie monitor będzie miał rozdzielczośc 1920x1080 nie oznacza że nie będzie mógł poprawie wyświetlać obrazu w niższych rozdzielczościach. Wynikający z tego spadek ostrości obrazu będzie praktycznie niezauważalny ponieważ piksele w takim 24" monitorze fullhd są bardzo małe (sam korzystam z 1920x1200 i nie ma problemu z pracą w niższych rozdzielczościach, z drugiej strony widziałem że na wielu 22’kach 1680x1050 piksele są już na tyle duże że dalsze obniżanie na nich rozdzielczości faktycznie znacznie pogarsza jakość obrazu) .

a jak z zasilaczem, ten podany przez ciebie wytrzyma po niewielkim oc procka i grafik, czy może lepszy będzie ten co ja wymieniłem

Wytrzyma i mocne oc proca i grafik, zasilacz ten może dostarczyć 0,5kW z samej linii +12V (41A), czyli dokładnie tyle samo co ten ocz, z tym że jak widać corsair jest sporo tańszy, ma dłuższą gwarancję i zbudowany jest na podzespołach przystosowanych do pracy 24/7 przy pełnym obciążeniu, tak więc jeśli już to będzie nawet pewniejszym źródłem zasilania tego zestawu w porównaniu do ocz’ta. Zaletą ocz’ta jest modularne okablowanie, ale co to za zaleta, szczególnie w dość przestronnej obudowie jaką jest cm 370, czy też proponowany przez ciebie gladiator.

Mariosti* dzięki za pomoc, jednak postanowiłem poczekać na nowe procki intela

Komputer do 1000 zł

Witam. Ostatnio mój 5letni komputer diabli wzięli, dlatego przymierzam się do zakupu nowego. Cena, jaką planuję wydać to około 1000 zł. Ze staruszka planuję wykorzystać sprawną nagrywarkę NEC oraz dysk twardy 120GB (Caviar WD 1200JD, 8mb cache, ATA). Więcej pojemności mi nie potrzeba, mam nadzieję, że znacznie nie spowolni poniższego zestawu:

Procesor: AMD Athlon II X2 250

Płyta główna: AsRock M3A785GMH/128M / Gigabyte GA-MA785GT-UD3H / MSI 785G-E53 AMD 785G

Pamięć RAM: Kingston DDR3 2x 1GB 1333MHz CL9

Zasilacz: be quiet! Pure Power L7-350W

Obudowa: Xigmatek Asgard II Black

Cena: <1000 zł

Komputer będzie wykorzystywany do domowo-biurowych czynności. Ewentualnie czasem jakieś starsze lub mniej wymagające gry. Dlatego rozglądam się za dobrą, zintegrowaną kartą graficzną. Wybrałem chipset AMD 785G, ze względu na dobrego (oczywiście jak na integrę) Radeona 4200. Raczej nie zamierzam podkręcać zestawu, ale może, może kiedyś…

Jeżeli chodzi o płyty główne, zastanawiam się nad trzema podanymi modelami (w kolejności, w jakiej wypisałem). Raczej optuję za AsRockiem, ale jeżeli ma jakieś znaczące wady go dyskwalifikujące (lub opłaca się dopłacić niewielką sumę do Gigusia lub MSI) to oczywiście zmienimy. Jestem oczywiście bardzo otwarty na wszelkie inne propozycje, nie tylko płyt głównych. Zależy mi jednak na tym, żeby integra była nie gorsza od Radka 4200 (lub zbliżona) i aby zmieścić się w sumie 1000 zł (+30 zł góra).

Pozdrawiam,

kzzz

kzzz, możesz oszczędzić kilka złotych na procesorze (w Esc dokładnie 11zł) i wziąć najniższą wersję z tej samej rodziny (245).

Co do płyty głównej i zintegrowanej z nią karty graficznej, jakby się dało można rozejrzeć się za jeszcze lekko wydajniejszą opcją, dokładnie AsRock 880GMH/USB3 za 285zł. Dostajesz HD4250 (60MHz więcej na rdzeniu grafiki jak i na shaderach), a w tym modelu płyty masz jeszcze dodatkowo pamięć SidePort przeznaczoną grafice - kolejny wzrost wydajności.

Procesor: AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 199 zł

Płyta główna: AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/ 285 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 90 zł

Obudowa: I-BOX Force 210x (b/z) 79 zł

Zasilacz: Fortron FSP350-60APN 350W 110 zł

Suma: 763 zł brutto w Esc.pl - to takie rozsądne minimum

Na Twoim miejscu za resztę kasy kupiłbym nowy dysk twardy (niestety czasami to właśnie ten stary dysk będzie Ci spowalniał komputer)

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 149 zł

I sensowniejszy zasilacz coś typu:

Zasilacz: Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 350W 169 zł

I akurat mieścisz się w 1000zł-30zł.

AMD Athlon II X2 255 /3.1GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ - 215zł ,

AsRock 880GM-LE /AMD 880G/ - 230zł ,

Kingston 2GB 1333MHz CL9 - 99zł ,

I-BOX Orion 320TB - 99zł ,

Seasonic S12II-330 330W 80 Plus Bronze - 179zł ,

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 149zł ,

Razem : 971zł.

Niestety ten AsRock nie posiada pamięci SidePort, która zwiększa wydajność w grach (na pewno bardziej, niż te 200MHz na procesorze, które spokojnie da się samemu ustawić na 245).

Co o tym zestawie sądzicie?

Co do plyty głównej. Ma ktoś jakies propozycje ? Myśle nad AsRock 770 (lub 870)

No i jeszcze jak to jest z obudową? Którą wybrać aby komputer był dobrze chłodzony?

Jeżeli chodzi o mnie, na resztę się zdecydowałem - pozostał wybór obudowy. Zasatanawiam się nad CM Elite 334 oraz Xigmatek Asgard Black II. Którą z tych dwóch bardziej polecacie?

Witam

Za jakieś cztery miesiące zamierzam kupić sobie nowy komputer (części), ale już teraz chcę mieć zarys wszystkich podzespołów. PC wykorzystuje głównie do przeglądania netu, grania w gry (raczej nie w najnowsze tytuły) oraz do oglądania i obróbki filmów HD. Komputera raczej nie będę podkręcał, gdyż nigdy tego nie robiłem. PC będzie chodzić na Windows 7 Home Premium 64bit.

Sklep: http://www.esc.pl/ lub http://www.arest.pl/

Cena: Jakoś do 2500zł

Procesor: Myślę nad AMD PHENOM II X4 965 BOX bądź droższy AMD PHENOM II X4 970 BOX

Karta Graficzna: Raczej PCIex GIGABYTE GF GTX 460 1024 MB DDR5, 256 bit

Płyta Główna: Nie umiem się za bardzo zdecydować. Musi mieć port USB 3.0 i dobrą zintegrowaną kartę dźwiękową.

Dysk Twardy: SAMSUNG 500 GB, 16 MB, 7200 obr., 3.5", SATA

Pamięci Ram: Może DDR3 KINGSTON 3x2GB ?

Zasilacz: Ma to wszystko utrzymać, i mieć trochę mocy w zapasie.

Obudowa: COOLER MASTER ELITE RC-330K

Napęd: Szybki + lightscribe

Do tego zamierzam jeszcze dokupić COOLER MASTER Hyper 212 PLUS oraz jakąś dobrą pastę termo przewodzącą.

Za jakieś cztery miesiące zamierzam kupić sobie nowy komputer (części), ale już teraz chcę mieć zarys wszystkich podzespołów. PC wykorzystuje głównie do przeglądania netu, grania w gry (raczej nie w najnowsze tytuły) oraz do oglądania i obróbki filmów HD. Komputera raczej nie będę podkręcał, gdyż nigdy tego nie robiłem. PC będzie chodzić na Windows 7 Home Premium 64bit.

Sklep: http://www.esc.pl/ lub http://www.arest.pl/

Cena: Jakoś do 2500zł

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ - 530zł ,

AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ - 335zł ,

Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 HyperX - 220zł ,

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 149zł ,

LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe - 99zł ,

bequiet! PurePower L7 530W 80+ - 249zł ,

Cooler Master Elite 370 - 179zł ,

Vertex3D Radeon HD6850 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP - 659zł ,

Razem : 2420zł.

Nie lepiej tego GTX 460? Szczerze mówiąc zawsze miałem kartę z Nvidii, i jestem bardziej przekonany do tych kart.

Karty są podobne wydajnościowo, ale pobór karty od nV jest większy o 50W, to jaki jest sens brać kartę z większym poborem, bo ma się do nich większe zaufanie? Chyba nie czytałeś o sterach palących karty które były na oficjalnej stronie nvidii.

Kupiłbym Fractal Design Integra 500W ze względu na dłuższe kable, przy montażu zasilacza na dole w tej obudowie dłuższe wiązki mogą się przydać.

Ostatecznie biore taki zestaw:

Pozdrawiam

Nadszedł wreszcie czas na zakup wymarzonego komputera. Komputer będzie wykorzystywany do pracy (obróbka dużych plików graficznych, kopiowanie plików na inne dyski, skład komputerowy), oglądania filmów, słuchania muzyki, gry (niezbyt wymagające, ale karta powinna mieć jakiś zapas mocy na przyszłość).

Starałam się wybrać zestaw jak najbardziej zrównoważony. Proszę o opinie, jeżeli uważacie, że można go poprawić. Zakupy będę robić w proline, arest, morele, sferis - wszędzie możliwy odbiór osobisty, co pozwoli uniknąć kosztów dostawy. Porównywałam ceny z esc i niestety ostatnio są wysokie.

Intel Xeon X3440 (840zł)

Asus P7P55D-E P55 (495zł)

Prolimatech Megahalems (189zł)

Enermax T.B. Silence UCTB12 (29zł)

Crucial Ballistix BL25664TR1608 4GB(2x2GB)1600MHz CL8 (278zł)

EVGA GF GTX 460 768 MB DDR5, 192 bit (589zł)

CORSAIR CMPSU-650TXEU 650 W (315zł)

OCZ Vertex 2 E SSD 2,5" 60GB OCZSSD2-2VTXE60G (509zł)

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 (140zł)

Cooler Master Dominator II 692 Advanced (379zł)

lub Fractal Design Arc - przewidywana cena ok. 390zł

Jednak poczekam ze dwa miesiące. Może ceny spadną, i wtedy będę składał PC.

Ale już teraz chcę wybrać sklep, w którym zamówię wszystkie części wraz z oprogramowaniem (Win7+ Office 2010). Myślę nad:

http://www.arest.pl/ Tanie części oraz blisko mojego domu (30km)

http://esc.pl/ Bardzo tanie części, ale jakoś mnie nie przekonuje

http://www.komputronik.pl/ Części raczej droższe niż w dwóch pierwszych sklepach, ale jednak to Komputronik. Obsługa na najwyższym poziomie

http://www.ram.net.pl/ Tanie części

Brałbym w ESC z tych sklepów chyba. W Areście bodajże mają droższe części, komputronik ma najdroższe części i obsługa jednak nie jest aż taka dobra, jak można sobie nieraz poczytać, a w Ram’ie bałbym się zamawiać ze względu na najgorsze opinie, najczęściej problemy z gwarancją lub z produktem, który jest na stronie, a fizycznie go nie ma. W ESC zamawiałem i produkty dotarły na drugi dzień bodajże, wszystko było w porządku, generalnie sklep cieszy się dużą popularnością na DobreProgramy.

Pozdrawiam!

Jednak zdecydowałem się na http://esc.pl/ ze względu na ich ceny oraz Wasze opinie.

Co do zestawu to wstępnie wybrałem coś takiego:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3

AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/

Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 HyperX

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Cooler Master Centurion 590

G GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe (black)

bequiet! PurePower L7 530W

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI

Razem: 2477zł

Jaj już mówiłem nie bawię się w podkręcanie, bo nigdy tego nie robiłem. W gry gram na nowym monitorze 21,5" w rozdzielczości 1920x1080. Wybrałem słabszego GTX (768MB) ze względu na cenę. Co do zasilacza, to na pewno to wszystko utrzyma?