Witam chciałbym zasięgnąć porady czy taki zestaw komputerowy (dokładnie sama jednostka centralna bez napędu DVD) jaki sobie ułożyłem będzie dobry (miał kosztować do 1300zł i przeznaczony do pracy oraz sporadycznego grania w nowsze produkcje)
Zasilacz zmienił bym na serie GHN, grafikę na Vertex3D HD5750, wydajność ta sama, a pobiera w stresie 43W, podobną ilość 4850 pobiera w 2d, 3d 110W, i jeszcze musiał byś zamontować do niej jakiś wentylator bo w słabo wentylowanej obudowie by się grzała.
Płyta główna: AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 220 zł
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 80 zł
Dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F4 139 zł albo Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 149 zł - 10zł więcej, a 180GB więcej miejsca, prędkość porównywalna, a seria pewna, chyba że poczekasz na 640GB w wersji F4, które nie wiadomo kiedy się pojawią…
Karta graficzna: HD5750 1GB 369 zł albo GTS450 512MB 369-390 zł - wydajność będziesz miał większą przy GF http://pclab.pl/art43219-8.html ale w dużych rozdzielczościach może lekko niekiedy zabraknąć pamięci, GF z 1GB kosztuje 430 zł
Obudowa: I-BOX Force 210x (b/z) 79 zł
Zasilacz: Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165 zł
Suma: 1262 zł brutto najtańsza wersja w Esc
Jaką rozdzielczość natywną ma Twój monitor, do którego będzie podpięty ten zestaw? Planujesz modernizację?
Rozdzielczość 1440x900. Modernizacja pewnie nie prędko, może za rok cały bądź nie cały Ale fajnie by było gdyby można go było w miarę łatwo rozbudować. Tzn żebym nie musiał wymieniać połowy sprzętu bo coś tam ze sobą nie gra, w granicach rozsądku oczywiście. Nie oczekuję tu cudów za 1300zł
Do takiej rozdzielczości to 512MB na grafice starczy Ci w każdej grze, dlatego brałbym GTS450 (poszukaj informacji o tych konkretnie dostępnych modelach). A jeżeli zmienisz monitor na 1080p czy coś tego pokroju, to tylko w nielicznych grach może będziesz musiał obniżyć lekko ustawienia (głównie siadające na pamięć grafiki czyli np. jakość tekstur).
Tak więc za twoją radą wyszukałem dwa GF gts450 512mb jeden od palita drugi MSI, który polecasz/polecacie bardziej? Różnica raptem 20zł inne chłodzenie i różnica w taktowaniu rdzenia.
Witam chciałbym się dowiedzieć co myślicie o takim zestawie:
PŁYTA GŁÓWNA - GIGABYTE GA-G41MT-D3 Intel G41
PROCESOR - CORE 2 Quad Q8300 2.5GHz LGA775
PAMIĘĆ - 2 x DDR3 2048MB PC1333
DYSK TWARDY - CAVIAR 500GB WD5000AADS SATA II 32MB
KARTA GRAFICZNA - GIGABYTE GeForce GTS 450 1024MB DDR5/128bit
OBUDOWA - Modecom B22 z zasilaczem logic 400W
Dodam iż jestem dość “zielony” jeśli chodzi o te sprawy, więc chciałbym wiedzieć czy nie ma w tym jakiegoś haka itd… Oczekiwałbym raczej komentarzy tego zestawu niż podawanie przez Was innych propozycji. Interesuje mnie też jak na tym będą chodzić gry… Czy to inwestycja tylko na teraz czy może te wymagania pozwalą grać w gry które dopiero wyjdą (czyli o jeszcze wyższych wymogach)?
PS. Jak nadmieniłem wcześniej nie mam o tych sprawach zbyt dużego pojęcia więc jakby ktoś byłby tak miły i napisał jeszcze czy ten procesor co napisałem jest iluś-rdzeniowy czy nie…? I Ile GB RAM tu jest??
@gerg0sz, w Twoim budżecie znalazłby się jeszcze Gainward, konkretnych modeli nie znam, poszukaj testów w internecie.
@Maciek1122, jest hak. Ciężko nazwać to inwestycją, bo sprzęt jest technologicznie bardzo stary (jak na komputerową elektronikę), wrzucony jest jeden z najsłabszych i najstarszych procesorów 4rdzeniowych, na starej podstawce i ze starym (dość słabym) chipsetem na słabo wyposażonej płycie (co prawda niezłej jakości elementy, ale spójrz tylko na panel wyjściowy płyty). RAM nie wiadomo jakiego producenta i jaki model (2 moduły po 2GB czyli 4GB), ale z nim nie powinno być problemów, dysk i karta graficzna w porządku, ale od zasilacza lepiej się trzymać z daleka. Gry mogą chodzić dość nieźle, szczególnie te które nie obciążają zbytnio procesora bo grafika jest całkiem dobra. Ale ze względu na procesor już dzisiaj nie odpalisz części gier na wysokich ustawieniach (choć wszystko zależy od tytułu, rozdzielczości i ustawień). W tym zestawie sensowny jest RAM, dysk, karta graficzna i obudowa jeżeli się podoba (ale oczywiście bez zasilacza).
Jednym słowem: jeżeli nie masz tego komputera w bardzo niskiej cenie, to nie fatyguj się nawet bo nie warto.
@gerg0sz, bierz MSI, masz o rok dłuższą gwarancję, poza tym MSI raczej nie robi lipy jeśli chodzi o chłodzenie, a Palit/Gainward wyprodukował najgłośniejsze i najmniej wydajne chłodzenie na GTX 460 (bardzo podobne jest też w GTS 450).
@Maciek1122, sprzęt jest złożony na najsłabszych zespołach pod platformę Intela. Płyta główna uboga, procesor z najsłabszej serii Intela (4rdzenie), 4GB Ram no-name, czyli bierzesz kota w worku, zasilacz, który tego nie pociągnie i jest na czarnej liście. Jakbyś podał cenę to by trochę rozjaśniło, no i czemu nie chcesz naszych propozycji?
200zł PŁYTA GŁÓWNA - GIGABYTE GA-G41MT-D3 Intel G41
530zł PROCESOR - CORE 2 Quad Q8300 2.5GHz LGA775
180zł PAMIĘĆ - 2 x DDR3 2048MB PC1333
160zł DYSK TWARDY - CAVIAR 500GB WD5000AADS SATA II 32MB
460zł KARTA GRAFICZNA - GIGABYTE GeForce GTS 450 1024MB DDR5/128bit
160zł OBUDOWA - Modecom B22 z zasilaczem logic 400W
Odnieście się teraz do cen… I jakbyście mogli to jednak podawajcie inne części w podobnej cenie. Dodam że to była tylko propozycja którą otrzymałem jeszcze na nic się nie godziłem ani nie kupowałem
Moje wnioski po waszych komentarzach: karta graficzna, dysk twardy, pamięć mogą być… Procek, płyta główna, zasilacz do wymiany
Z tym że ten i3 jest tylko 2rdzeniowcem i ogólnie jest to sporo wolniejsza wersja tego zestawu… sensowna jeśli planowałbyś późniejszą zmianę tego procesora na jakiegoś 4rdzeniowca itp.
@Maciek1122, w takim razie zdecydowanie nie bierz tego swojego zestawu, przedstawiony wyżej przez Mariosti* będzie znacznie lepszy (i bardziej przyszłościowy).
Witam sorki ze tu kilkam ale nie che zakladac nowego teamatu:) zakupiłem karte graficzna HD6850 i powiem jedno jest glosna a chłodzenie slabo sie spisuje:( na allegro znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/arctic-cooling-accelero-xtreme-plus-dla-ati-hd-gtx-i1412355652.html jak widać pasuje ono na HD6870. I tu pojawia się moje pytanie czy bedzie tez pasowało na moją karte??? bo widziłem aukcje kogos i pisze w opisie,że jest kompatybilne z drugiej strony na aukcji colling nie ma tego modelu podanego a w ciemno nie chce kupować… :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Współpracować będzie ale do możliwego odmówienia posłuszeństwa przez zasilacz (o którym nic prawie nie wiemy) i bynajmniej GT430 nie ma zabójczej mocy graficznej…
i5-750 nie ma zintegrowanej grafiki, więc nie wiem po co płyta z chipsetem H55.
i7-950 jest natomiast na inną podstawkę, więc sobie nie wymienisz.
Potrzebujesz aż tyle pamięci RAM? Do czego służyć Ci będzie komputer?
Dysk 5400prm, więc na główny systemowy raczej się nie nadaje, lepiej kupić szybszy mały dysk (np. Samsunga F3 500GB, F4 320GB) na system, a ten traktować jako magazyn dla danych.
Zasilacz w porządku, chociaż chyba niepotrzebnie taki mocny.
Tworze grafikę i wideo w jakosci HD ;d a co do i7-950 to wiem ze na inną ;d. Myslalem zeby kupic dwa dyski, jeden do 300GB na system, a drugi na pliki ;p
Głównie to tworze trailery/wideo z gier, przy użytkowaniu after effect i sony vegasa. Dysk do danych musze mieć ogrmony by przechowywać tymczasowe pliki np. z frapsa ;d. Nah, nad dyskiem SSD jeszcze nie rozmyślałem. Ale nad rozwiązaniem by dwa zastosować z którego jeden na windowsa, szybszy, mniejszy owszem. Co do obudowy - w niej można całkiem ciekawe chłodzenie dać, a ponadto ma dobre rozwiązania m.in czytnik twardych dysków ;d to też mi się przyda xd