Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Fundusz wysoki to można sobie brać lepiej wyposażone płyty, chociaż Asrock jest dosyć dobrze wyposażony, jedynie Firewire brakuje które może się przydać do kamer, ale to można dokupić na pci. Co do zasilacza to przesada z mocą jest, można kupić tańszego S12 ~400W, ale CX bym nie brał, model CX430 z tego co wyczytałem na jakimś zagranicznym forum ma wstawione możliwie najtańsze kondensatory.

No i poza tym nikt nie korzysta z firewire.

Jest słabszy od CX400, nie jest zbudowany na komponentach klasy serwerowej, ale bez przesady. To zasadniczo klon Antec’a EW380 z dodatkowym amperem na 12V linii. Ma te 3-4% niższą sprawność od bronze ss’ów, ale podaje napięcia równie wysokiej jakości, a cenowo jest bardziej atrakcyjny. Na dobrą sprawę to mógłby być i ten 380W Seasonic S12II, byle nie był zbyt drogi w porównaniu do CX’a… po prostu kwestia opłacalności (i tak będzie obciążony w góra 50%, chyba że dołoży się jakąś bardzo mocną grafikę, co się nie zapowiada, ale wciąż nie stanowiłoby problemu).

Tagany też trzymały dobrze napięcia, a po jakimś czasie trzeba było wymieniać w nich masowo kondensatory i to na wszystkich liniach, żeby to był jeden model czy seria, ale jak sypie się kilka serii to warto na ten element zwrócić uwagę, ostatnio szukałem zasilacza do 200 zł miał być CX430, ale po natrafieniu na info o oszczędzaniu na kondensatorach wybrałem EW380.

Witam,

Chcę złożyć komputer. Głównie PCet do grania, tak, żeby na średnich/max poszły mi aktualne lub tytuły z 2009/2010, czasem obróbka video. Niestety nie orientuję się w aktualnym sprzęcie na świecie, nie wiem co obecnie opłaca się kupić, a co nie. Mój budżet to obecnie niestety 1500 zł. Zasilacz mam, MODECOM Carbon MC530 530W ATX, więc nie planuję go dorzucać do składaka. Nie interesuje mnie również monitor, klawiaturka, myszka itp. Dzięki. :smiley:

Witam, chciałbym złożyć komputer za około 1900zł, oto co udało mi się sklecić.

To w zasadzie tyle. Proszę znawców o zweryfikowanie i ewentualne korekty.

Z góry dziękuję za pomoc

seasonic to bardzo dobra firma zasilaczy wiec nie zgodze sie z stwierdzeniem ze to chała. Oj zle chyba przeczytalem cos mi sie wydaje ze chodzilo nie o seasonik

Siema, ja mam takie pytanie, co sadzicie o tym zestawie:

http://allegro.pl/adict-quad-x4-4x3-0-4 … 87757.html

chodzi mi o komputer do grania, wolalbym w sumie duo procesor ale z dostepnych w moim miescie jest tylko taki, a zalezy mi na czasie :slight_smile:

Moim zdaniem powinieneś omijać szerokim łukiem aukcje z gotowymi zestawami na allegro, nie kupować w sklepach stacjonarnych. Tylko złożyć sobie samemu.

Kiedy Wy się nauczycie, że zestawy z Allegro są g*** warte? Za każdym razem jest to samo pytanie. Wystarczy zaglądnąć w temat i mamy miliard odpowiedzi na każde z tych głupich pytań.

Ok w takim razie jaki sprzet byscie polecali w cenie do 1,7tys?

Składam PCta, DO GRANIA, lecz zupełnie nie wiem, co opłaca się kupić, a co nie. Wybrałem do tej pory następujące komponenty:

Intel Core i3 540 3,06 GHz BOX - 374,70 zł

Gigabyte GA-H55M-S2 - 237,99zł

Pamięć GoodRAM 4 GB DDR3 1333 MHz Dual - 131,70 zł

GT 430 - 233,29 zł

== ok. 1000 zł

Proszę o korektę i dorzucenie jakiegoś dysku, w miarę dobrego, poj. 500 gb w zupełności styka, jakiejś obudowy pod zasilacz modecom carbon 530w, tak, żeby w sumie nie wyszło więcej jak 500 zł za te 2 rzeczy. Dzięki. PRzede wszystkim zależy mi na cenie, aby koszt całego zestawu był jak najniższy.

lotoFFik ma w 100% rację :lol:

Siema, składam PEceta do grania opartego o AMD i GF, chciałbym wiedzieć co myślicie o tym zestawie:

ASUS Crosshair IV Formula - AMD 890FX

AMD CPU Phenom II X6 1090T AM3 Black Edition

Patriot V5 DDR3 PC3-16000

ASUS 1.536GB GEFORCE GTX 580 PCIe 2.0

Nie wybrałem jeszcze dysku i stacji DVD ale to już pestka :wink:

Olbi.

Jakkolwiek zwolennikiem amd jestem to myślę że to katastrofalnie zły pomysł.

Masz na myśli to że AMD nie pasuje do GF i powinienem wybrać ATI ?

@Mariosti*, dokładnie. poskładaj coś na Core i7 2600 lub 2600K (jeśli kręcisz) i jakąś przyzwoitą płytę główną, np Asrock P67 Extreme4, MSI P67-GD65, Gigabyte P67-UD4 czy Asus P8P67. Pamięci nie trzeba nie wiadomo jakich, na ESC za 249zł były Patrioty Sector 5 1600MHz CL8 (prawdopodobnie z 3DM Ventage w zestawie).

Pozdrawiam!

Do gier to nawet bardziej opłaca się i5-2500/2500K bo i tak nie skorzysta się tam z HT, a parę złotych można dorzucić np do pamięci 2x4GB 1600mhz cl9 adata, tak dla długowieczności… no i z powodu niebywale niskiej ceny ramu w skali wielu lat…

Znalazłem firmę w UK(Tu mieszkam) która robi “Custom Gaming PC’s” i znalazłem dwa zestawy które by mnie najbardziej interesowały, jeden budowany w oparciu o I7 a drugi o Phenom II, co ciekawe zestaw z Phenomem wypada lepiej w ich ocenie. Zapomniałem dodać że komputer nie będzie służył tylko do grania ale także i do obróbki multimediów, tworzenia grafika itp.

Phenom:

Xigmatek Utgard Case

Corsair TX 650W PSU

AMD Phenom II X6 1055T Hex Core 2.8GHz Processor

ASUS M4A87TD/USB3 USB 3.0 and SATA 600 Motherboard

4GB Corsair XMS3 DDR3 1600MHz RAM

ATI 5870 1GB PCI Express Graphics Card

I7

Antec 902 Gaming Case

Corsair TX 650W PSU

Intel Core i7 2600K 3.4GHz Processor

ASUS P8P67 Motherboard

4GB Corsair XMS3 DDR3 1600MHz/PC12800 RAM

Nvidia 768MB GTX 460 PCI Express Graphics Card

Obydwa w podobnym przedziale cenowym:

Nic dziwnego, że pierwszy zestaw wypada lepiej, skoro masz tam 6 jajek i HD 5870, a w drugim “tylko” GTX 460. Jakby je trochę zmodyfikować, czyli wziąć tańszą obudowę (Cooler Master CM 692 załatwi sprawę), tańszy zasilacz (650W to Ci na 2 takie karty wystarczy ze sporym zapasem, powiedzmy Corsair VX 450W), tańsze pamięci RAM (zakładam, że Patriot Sector 5 będą tańsze, a mają lepsze radiatory i wersje z mniejszymi opóźnieniami posiadają 3D Mark w zestawie), to powinno Ci starczyć na HD 6950 myślę.

Pozdrawiam!

To oczywiste bo radeon 5870 jest znacznie mocniejszą kartą od gtx’a 460… nie wspominając już o jego okrojonej wersji 768MB.

W takiej sytuacji tym bardziej najlepszą platformą będzie i7-2600K (bądź 2600 jeśli nie będzie za bardzo podkręcał procesora) i tym bardziej sensowne będzie wybranie jednak 8gb zestawu ramu, aby, jak to przewidziałem wcześniej, zestaw był długowieczny i nie wymagał żadnych modernizacji.

Wg. mnie w zestawach które wspomniałeś użyte są za drogie płyty główne, zbyt mocne zasilacze, w zestawie z i7 jest dość słaba grafika jak na taki budżet, no i można zawsze sporo zaoszczędzić na obudowie która żadnej funkcji wpływającej na wydajność komputera, poza chłodzeniem, jednak nie spełnia…

W podobnej cenie szukał bym raczej takiego zestawu (zakładając że w Polsce konfiguracja i7 którą przedstawiłeś kosztuje około 3500zł):

Intel Core i7-2600 /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming

AsRock P67 PRO3 /intel P67/

Cooler Master Elite 430 (black)

Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze

Gigabyte Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP

razem kosztuje to w Polsce nieco mniej niż zestaw który zaproponowałeś, a grafika tutaj jest bez porównania mocniejsza, jak widać jest duży zapas pamięci ram, zasilacz o wyższej sprawności i zasadniczo ani jednej wady względem tamtego zestawu… chyba że będzie chciał mocno podkręcać procesor w co wątpię (nawet serię non-K będzie można na 4 rdzeniach puścić przynajmniej na 3.9GHz dzięki częściowo odblokowanemu mnożnikowi).