Jako iż używam XP 32Bit nie potrzebne mi 8gb ale dzięki za podpowiedzi wezmę wszytsko pod uwagę i złoże coś porządnego.
@Edit
A kręcił będę trochę
Olbi
Jako iż używam XP 32Bit nie potrzebne mi 8gb ale dzięki za podpowiedzi wezmę wszytsko pod uwagę i złoże coś porządnego.
@Edit
A kręcił będę trochę
Olbi
Witam,
posiadam komputer 7-mio letni. Doszedłem do wniosku, że czas na zmiany. Postanowiłem, ze obudowa zostanie(o ile to możliwe) razem z napędem, reszta musi ulec zmianie. Komputer miałby służyć do gier i przeglądania internetu. Ogólnie miałby stanowić centrum multimedialne dla domowników. Budżet: 1600zł. Ułożyłem coś takiego:
Procesor: AMD PHENOM II X2 550 BOX / 3.1 GHz / Black Ed., AM3 (305 zł)
Płyta główna: GIGABYTE GA-880GA-UD3H - AMD 880G, DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, VGA, S-AM3 (369 zł)
Pamięć RAM: DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9 (69 zł)
Dysk Twardy: SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJ (205 zł)
Karta Graficzna: PCIex SAPPHIRE HD 5770 1024 MB DDR5, 128 bit - 11163-02-20R (469 zł)
Zasilacz: TRACER Highlander - 550W, Silent (140 zł)
Całość: 1557 zł
Chciałbym wiedzieć, jaka jest Wasza opinia na temat tego zestawu. Jestem otwarty na nowe propozycje i korekty, gdyż jestem w tym temacie dosyć zielony.
Ps. W przyszłości przewiduję ewentualne dokupienie RAM’u i wymiany chłodzenia BOX procesora.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za serdeczną pomoc.
Witam,
Miałem tu kiedyś inne konto ale zaginęło ;d ale mniejsza z tym.
Mój fundusz to około 1,7k zł. W tej cenie chcę znaleźć coś do grania. Mój obecny komputer złożony 3 lata temu, również przy nim mi pomogliście. Moje obecne podzespoły które są istotne w tym temacie to:
zasilacz corsair 450
dyski 2x samsung f3 500gb raid i 1 seagate 7200.10 500 gb
obudowa raidmax katana
Części nad kupnem których się zastanawiałem to:
i5 2500k
gtx 470
ram jakis (nie ogarniam prosze o pomoc )
płyta główna
To tyle także myśle, że uzyskam tu pomoc :> Zasilacz moim zdaniem da radę ale kto go tam wie ;d
Pozdrawiam
maciek17
Do tego zestawu wrzuciłbym tańszą płytę główną ASrock M3A770DE; dołożyłbym kolejne 2GB RAMu; zasilacz to kupa, a za nieco więcej dostaniesz oryginalną, dobrą nówkę sztukę nie śmiganą Jesteś pewien, że 1TB to nie za dużo dla Ciebie? Jaka jest Twoja stara obudowa, bo może być problem?
To są podzespoły, które aktualnie posiadasz? Co chcesz nowego kupić?
Nie wiem, może trochę pokręciłem, dla mnie się wydawało czytelne ;d
mam:
zasilacz corsair 450
dyski 2x samsung f3 500gb raid i 1 seagate 7200.10 500 gb
obudowa raidmax katana
do kupienie: (oczywiście wszelkie zmiany dopuszczalne)
i5 2500k
gtx 470
ram jakis (nie ogarniam prosze o pomoc )
płyta główna
Pisałem to dosyć późno, coś mi umknęło
Wybierając te części, które chcesz kupić wychodzi około 2,5k.
Core i5 2400
ASRock H67M
GoodRam 4GB 1333MHz CL9
EVGA GTX 460 768Mb
Razem: 1726zł.
Obudowa… ciężko mi określić, na pewno jest to obudowa ATX, ale czy są jakieś dodatkowe, wymagane kryteria opisujące ją, to nie wiem :oops: Co do dysku, to myślę, że 1TB będzie odpowiedni, zważywszy na to, że różnica cen między 500GB a 1 TB nie jest duża, a pojemności - już tak(w stosunku do mojego obecnego 80 GB dysku). Co do zasilacza, to chciałbym kupić w sklepie Arest we Wrocławiu już wszystkie części, a widzę, że nie ma tego(polecanego przez Ciebie) zasilacza w ofercie, czy mógłbyś polecić inny, czy może ten wybrany przez Ciebie jest idealny/najlepszy, dlatego mimo wszystko powinienem wybrać go? Mam jeszcze małą prośbę, mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć dlaczego polecona przez Ciebie płyta główna, jest lepsza od tej co wybrałem? Do niedawna myślałem, że solidna płyta główna jest świetną podstawą do iluzorycznej(przyszłościowej) rozbudowy(która też w zasadzie nie musi nastąpić). Zależy mi na tym by była ona funkcjonalna, a także by miała jakieś możliwości OC(zważając na to, że procesor wybrany przeze mnie nie jest z najwyższej półki, jeśli chodzi o wydajność) i przede wszystkim, aby była stabilna.
Ps. Proszę mi wybaczyć indolencję odnoszącą się do tematu komputerów i te pytania, ale… kto pyta nie błądzi, a ja nie chcę, aby znowu ktoś w sklepie wcisnął mi sprzęt do kitu(jak to było z Radeonem 9550SE)
Pozdrawiam serdecznie. :oops:
Witam.
Jeśli chodzi o obudowę to przede wszystkim liczą się rozmiary. Jak będzie mało/zbyt mało miejsca to albo tego nie wciśniesz, albo będzie bardzo słaba wentylacja. Wszystko w obudowie się pogotuje. Jeśli nie wiesz co to za obudowa, to sądzę że jest to pospolity no-name. Ciężko w takiej obudowie upchać to wszystko, gdzieś wsadzić niepotrzebne kable od zasilacza i jeszcze zadbać o cyrkulację powietrza (Do tego na 90% nie zmieści się polecane niżej chłodzenie procesora).
Zasilacz podałem praktycznie najtańszy z tych dobrych. Tańsze mają albo zbyt mało mocy, albo brak potrzebnych wtyczek. W Areście również są takie zasilacze: http://www.arest.pl/produkt/Zasilacze-L … 450-W-PFC/ - ten będzie odpowiedni, troszkę droższy, ale jest bodajże lepszy od polecanego wcześniej Fortrona.
Płyta nie jest lepsza, ale jest tania i oferuje bardzo dużo. Nie ma co brać droższej płyty, ponieważ nowe procesory AMD będą potrzebowały znowu nowych płyt, a do tej będziesz mógł wsadzić najwyżej sześciordzeniowe Phenom’y (chyba, że wyjdzie coś nowego). Podkręcanie jest na przyzwoitym poziomie, a do tego jeszcze przydałoby się chłodzenie na procesor (z tych w sklepie chyba najrozsądniejszym i zarazem nie najdroższym będzie Scythe Katana 3). Płyta główna ma opcję, która pozwala odblokować procesory. Będziesz mógł swój spróbować odblokować do pełnego AMD Phenom II x4 955, a jeśli odblokowany przejdzie wszystkie testy bez błędu (3D Mark, OCCT głównie), to można cieszyć się dwoma darmowymi rdzeniami w procesorze, do tego będziesz mógł oczywiście podkręcić, jeśli temperatury nie będą za duże, chociaż często odblokowane rdzenie nie pozwalają na takie duże OC.
No i bardzo dobrze, że tutaj napisałeś. Wiele jest pseudo-informatycznych sklepów, gdzie wciskają byle sprzedać #-o
Pozdrawiam!
Witam, to ja maciek17 znalazłem swoje stare konto :>
Jeszcze jedno pytanie, czy jakbym zdecydowal sie na i5 2400-2500 i gtx 470 to zasilacz dałby rade?
i czy płyta GA-P67A-UD3 jest warta uwagi?
VX450 tak.
Tak, ale konkurencyjny Asrock P67 Pro3 ma bardziej solidną sekcję zasilania i jest parę zł tańszy, a że z cf zapewne nie skorzystasz to nie ma wad względem gigabyte’a.
Kurczę, widze, że z kasą się nie wyrobie. A może doradzicie mi takie średnie ceny za jakie sprzedac to:
e2180 @ 3.1ghz @ pentagram 120mm
ip35
8800 gt galaxy
i dysk 500 gb seagate 7200.11
bo kuców mam tylko nie wiem za ile ;d
Zostaw sobie pentagrama, w płytach Asrocka są dodatkowe otwory dzięki czemu można montować coolery pasujące na s.775
Przecież Ci podałem wszystko, co w tej cenie kupisz. Mówiłem, że w tej cenie lepiej raczej nie znajdziesz:
Także nie wiem czemu nagle twierdzisz, że Ci nie starczy kasy
Za to wyżej to… 450~500zł myślę.
Ale chciałbym wyrwać lepszą grafe :> gtx 470 ;d
@maciek14, To zostaw sobie Karakorum i dwa Samsungi F3. Sprzedaj resztę i powinno Ci starczyć na:
Core i5 2400
ASRock H67M
GoodRam 4GB 1333MHz CL9
ATi Radeon HD 6950/GTX 560 Ti
@Mariosti*, jesteś pewien, że w każdej płytce ASRocka są dodatkowe dziury?
Tak, na 1156 też dawali, z resztą widać na zdjęciach na ich stronie.
Aha, no to w takim razie brać śmiało
Pozdrawiam!
Czesc, mam takie pytanko, mam zamiar zlozyc nowy komputer zupelnie od 0, chodzi mi o komputer do grania, niestety jestem zupelnie zielny w tym temacie, chcialem kupic zestaw z allegro ale pare stron temu zjechaliscie mnie za to, tak wiec chodzi mi komputer do grania, glownie w World of Warcraft wiec nie musi byc jakis mega mocny ale chetnie od czasu do czasu pogralbym w jakies nowe gry (nie zalezy mi na full detalach itp itd), tak wiec zastanawiam sie czy zmieszcze sie w 2000zł czy potrzbuje jeszcze troche skolwoac? jesli tak to podalibyscie jakis przykaldowy sprzet ktory powinienem do niego wsadzic?
Zakładając że chodzi o samą “skrzynkę” a nie o cały zestaw z monitorem i peryferiami:
Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł
AsRock ASRock H67M /intel H67/ 299zł
Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 149zł
Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł
I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł
Intel Core i5-2300 /2.8GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 649zł
Gigabyte Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP 459zł
Razem: 2029zł (w esc)
Ewentualnie jeśli komputer miałby być te 30zł tańszy to 5770 można zastąpić minimalnie słabszym gts450 1gb.
Bardzo dobry zestawik, nic dodać nic ująć. No takiego GTS 450 i to OC można już dostać za 430 zł w sklepie.