a czy ktos mi pomoze? czy podalem taka kwote, ze moge za to kupic po prostu wszystko co najtansze, dlatego nie odpisujecie na moje posty? odpiszcie mi cokolwiek, zebym wiedzial, ze mnie nie zignorowaliscie
Witam.
W niedalekiej przyszłości planuję złożyć nowy komputer, bo aktualny już strasznie zamula. Nowa maszyna powinna być zbudowana na dobrych i nie najdroższych podzespołach (dlatego wybrałem amd + ati) z możliwością podkręcenia, wymiany niektórych części w przyszłości, tak aby służyła mi jak najdłużej. Komputera będę używał do: przeglądania internetu, grania oraz w dużym stopniu do wirtualizacji.
Myślę o:
Asus Crosshair IV Formula (najlepsza, lub jedna z najlepszych dla AM3 - wg. mnie płyta główna powinna być jak najlepsza)
AMD Phenom II x4 955
Radeon HD 5770 lub Radeon HD 6850
Seagate Barracuda 7200.12
Pytania do Was drodzy forumowicze
-
Co o Tym sądzicie?
-
Jaki model pamięci RAM? Niezbyt drogi ale dobry i wytrzymały. DDR3 najlepiej 1600MHz.
-
Jaki dysk systemowy SSD?
-
Jakiś dobry zasilacz i obudowa umożliwiająca umieszczenie kilku coolerów.
@kryptonite6, zależy ile Ci zostanie pieniędzy. Nie wiem gdzie bierzesz i ile Ci zostanie po tych zmianach. W każdym razie na lepszą grafikę na pewno starczy, myślę HD 6950/GTX 570, aczkolwiek mogę się mylić
@kapa21, złożenie takiego zestawu jednak jest bardzo trudne. Proponuję pozbierać około 1100zł, bo w sumie nie warto schodzić poniżej takiego zestawu:
AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 210zł
AMD Athlon II X2 250 /3.0GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 205zł
Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł
Samsung 250GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 130zł
Sapphire Radeon HD5670 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 279zł
I-BOX Force 2101 (b/z) 79zł
Tagan 350W U33II Super Rock Series 120zł
Razem: 1158zł, ceny z ESC.
@zdzisiu316, nie ma co przepłacać za płytę pod AM3, jak na nowe Bulldozey czeka Cię kolejna wymiana Z tańszych, a również bardzo dobrych to mogę polecić ASUS M4A89GTD PRO, test tutaj. Dysk bierz Samsung F3/F4, a po tym zabiegu powinno starczyć Ci na AMD Phenom II x6/lepszą kartę graficzną. RAM to ciężko powiedzieć, Patriot ma serię pod AMD, powinna być dobra. Z dysków SSD to pamiętam seria Corsair Force chyba była udana, ale generalnie nie siedzę w tym temacie. Pociągnie to Corsair VX 450 lub jeśli myślisz o rozbudowie to Seasonic S12II 520W. Jeśli chodzi o obudowę to zależy od funduszy. Nie ma co brać nie wiadomo czego myślę, Cooler Master CM690, Antec Three Hundred, Silentium PC Gladius, Cooler Master Elite 370 - sporo jest obudów z wieloma miejscami na wentylatory.
Spanikowałem trochę po tych doniesieniach o problemach z sandy bridge i mimo że to obchodzą podpinając napędy pod sata 3 nie jestem przekonany do sprzętu, który przy zakupie ma już jakąś wadę. Obmyśliłem coś takiego:
Intel Core i7-950 /3.06GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 1030 zł
Płyta główna: Asus P6X58D-E /intel X58/ 679 zł
Wentylator: Zalman CNPS10X Flex 139 zł
Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 139 zł
Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 205 zł
Karta graficzna: Asus Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP1069 zł
Nagrywarka DVD:Samsung SH-S223C SATA (black)90 zł
Obudowa: Cooler Master Storm Scout (Black)299 zł
Zasilacz:Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze 330 zł
3980 zł brutto zakupy esc.pl chyba, że ktoś ma lepszy namiar.
Ma to ręce i nogi?
Po co tak panikować, wadliwych jest 5% płyt, odczekać sobie aż wypuszczą nową wer chipsetu i kupić na i5-2600K, chyba że koniecznie musisz mieć teraz kompa, ja tam przyczaję się na obecnym P4 aż poprawią płyty.
Rzekłbym nawet więcej i sugeruję zakup wspomnianej wcześniej płyty AsRock M3A770DE, a do końca roku powinna być szeroka oferta płyt na chipsecie 990FX/F/FX kompatybilnych i z procesorem który teraz kupisz i z bulldozerami. Tak jak wspomniałeś, nie ma sensu kupować drogiej płyty głównej na AM3 w tej sytuacji. //szczerze poleciłbym przy tym budżecie coś z sandy bridge, ale intel dały ciała z tymi chipsetami
Zasadniczo każdy ssd o pojemności 50 lub 60GB lub ich wielokrotności, na kontrolerze sandforce SF-1200 i nowszych wersjach jest godnym polecenia modelem bez słabych stron, z doskonałą wydajnością i sprzętowym gc który nie wymaga trim’a do działania, a więc daje możliwość spinania takich ssd w raid 0. Tak więc praktycznie bliźniacze modele z Corsair Force to: OCZ Agility 2 i Vertex 2, Patriot Inferno, Mushkin Callisto, G.Skill Phoenix, A-Data S599 i jeszcze trochę innych… Z początku w recenzjach można spotkać się ze sporymi różnicami w ich wydajności mimo tych samych podzespołów, ale była to kwestia niedopracowanego firmware’u i do tej pory produkty te w pełni już dojrzały… z resztą tuż tuż w sklepach zaczną się pojawiać ssd na kontrolerach SF-2500 o ponad 0.5GB/s sekwencyjnego zapisu i odczytu i jeszcze bardziej makabrycznej liczbie iops’ów w porównaniu do modeli na enterprise’owej wersji sf-1200.
Wadliwe są chipsety, nie płyty i przez to sytuacja jest poważna bo mogą być w zasadzie wszędzie…
Wracając do wspomnianego przez użytkownika Tobi czekania, jak sądzicie o jakim okresie czasu mówimy, zanim w sklepach pojawią się poprawione wersje sprzętu. Trochę mi na czasie zależy, bo obecnie pracuję na bardzo marnym sprzęcie.
Moim zdaniem, nawet czytałem gdzieś, że to okres początku kwietnia. Niestety sam będę musaił zaczekać ;/
Z tego co dzisiaj czytałem, to wadliwe chipsety szacuje się na ~15%. Mnie to nie zniechęca do SB, bo do wykorzystywania są jeszcze porty SATA 3, a pozostałe i tak nie zawsze się psują/szybko się psują, a już na pewno nigdy nie uszkodzą sprzętu do niego podłączonego. I pomyśleć, że to przez bodajże za wysokie napięcie na jakimś tranzystorku/tranzystorkach Coś Intel ma ostatnio pecha, to się jara, to się porty psują… Z dwojga złego to lepsze to niż sfajczone sockety
A swoją drogą to jakie RAMy polecacie do Core i5 2500K? Planuję OC (myślę, że granica 4Ghz będzie odpowiednia na 24/7), myślałem nad Patriot Sector 5? Tak do 250zł.
Pozdrawiam
DDR3 Obojętne, przecież te proce kręci się mnożnikiem nie przez szynę, możesz sobie kupić najtańsze (chyba) Cruciale 2x2GB 1333 za 135 zł lub coś droższego 1600, niższe CL, albo takie jakie się spodobają, ja tam zamówiłem Corsair XMS3 1600 2x2GB, bo mi się radiatory spodobały
Sockety produkował Foxconn i Lotes, nie Intel i jarały się tylko przy konkretnym OC.
Okej, dzięki Myślałem po prostu, że są jakieś lepsze pod SB. Zaraz szlag mnie trafi, co oni porobili w ESC z tymi płytami głównymi :shock: ASrock w górę poszedł, akurat teraz :-x
AsRock idzie w górę bo to popularne płyty, i jest ponoć problem z dostępnością u dystrybutorów, jak się sprzedaje to czemu by ceny nie podnieść, podobnie jak i5-2500k którego brakowało w sklepach, na esc.pl ma cenę 900 zł.
No rozumiem, ale akurat dzień przed zakupem. Jak zwykle szczęście się mnie trzyma
Witam
Jaką kartę graficzną byście polecili do zestawu z podpisu mój budżet to około 700pln chciałbym żeby karta nie była ograniczana przez resztę podzespołów i była maksymalnie wydajna na tej konfiguracji, myślałem o geforce gtx 460 lub gigabyte radeon 6850 OC a może coś innego byście polecili ?
W tej cenie to te karty są najlepsze. Może gdzieś znajdziesz GTX 470, a jakiś czas temu chodziły nowe Asusy GTX 480 po 750zł, ale wątpliwe że znajdziesz i tutaj bez podkręcenia procesora się raczej nie obejdzie.
Pozdrawiam!
Mógłby ktoś coś napisać na temat mojego zestawu z poprzedniej strony?
6 postów przed tamtą wypowiedzią też na poprzedniej stronie był już przedstawiony optymalny piecyk do 1700zł, ale widać nie zauważyłeś go… Co do monitora to możesz oszczędzić parę złotych i wziąć nie gorszego benq…
Widziałem tamten post ale zestaw w nim podany trochę różni się od tego który sobie wybrałem. Przede wszystkim płyta główna która nie ma USB 3.0 i SATA III. Zamiast 870 Extreme 3 wezmę chyba tańszą 770 Extreme 3 i zaoszczędzę jeszcze trochę zostając przy moim starym napędzie pod IDE. Grafikę też wezmę tańszą HD 5750, ale nie Vertex3D która nie ma dwóch wyjść DVI. Za to chyba lepszym wyborem od wcześniejszego Phenoma będzie nieco droższy Athlon II X4. Myślę, że taki sprzęt w zupełności wystarczający do moich potrzeb i będzie mi służył wiele lat
Ostatecznie zostaje taki zestaw (chyba, że coś naprawdę źle dobrałem to proszę o propozycje co zmienić):
ASRock 770 Extreme 3 - 259 zł
AMD Athlon II X4 640 3.0GHz - 349 zł
Gigabyte Radeon HD 5750 1GB - 420 zł
Samsung 500GB F3 SATA II - 139 zł
GoodRam 2x2GB 1333MHz - 139 zł
Zasilacz Fortron 460W - 169 zł
jakaś obudowa - ok. 130 zł
Razem: 1600 zł
-
BenQ G2420HDBL - 700 zł
-
Windows 7 Home Premium - 359 zł
Witam
Zamierzam kupić komputer. Będę grał na nim tylko i wyłącznie w Lineage2.(reszta gier mnie nie interesuje)
Nie chcę zbytnio przepłacać, poza tym nie potrafię sam złożyć komputera, wybrać odpowiednich podzespołów.
Chciałbym, żeby gra nie ścinała się i żeby można było odpalić z 3 konta Teraz gram na laptopie i tylko 1 konto moge odpalic, a o
mass pvp moge zapomniec.
Czy zmieszczę się w kwocie 1500zł za skrzynke?
Wszystkich zorientowanych w tematyce proszę o pomoc
Ps. Czy opłaca się kupować tanie zestawy z allegro? Widziałem taki za 1300zł, ale nie wiem co o tym sądzić
Pozdr
Wygląda ok. Co do usb3.0 - 2 porty faktycznie będą przydatne, szczególnie jeśli wykorzystuje się pendrive’y itp. i wielce prawdopodobne jest że będziesz korzystał z takowego peryferium w przeciągu roku.
Co do sata III… ten interfejs będzie przydatny na płycie głównej tylko jeśli będziesz miał zamiar kupić wysokiej wydajności ssd które będą się pojawiać w tym roku (np na kontrolerze sf-2500)… obecne ssd (nie licząc cruciala C-400) nasycają tylko przepustowość sata II, a dyski mechaniczne prawdopodobnie nigdy nie nasycą przepustowości tego interfejsu… no do końca roku na rynku pojawią się płyty główne pod socket AM3+ kompatybilne z procesorami AM3 i posiadające nowe chipsety serii 900… z myślą o nich warto wybrać możliwie najtańszą płytę główną na AM3… chyba że nie bierzesz pod uwagę takiej ścieżki.
Jakiś milion razy wspomniano tutaj że nie, nie opłaca się kupować zestawów z allegro (w większości) przez bardzo “marketowy” dobór podzespołów w nich używanych.
Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł
I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł
Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F4 135zł
Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł
AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 210zł
Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł
AMD Athlon II X4 640 /3.0GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 349zł
Vertex3D Radeon HD5750 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 359zł
Razem: 1522zł (przykładowo w esc).
Taki zestaw nada się do znacznie więcej niż grania w lineage. //w razie czego 500GB model samsunga f3 jest tylko 4zł droższy.