Wybór komputera - Zestawy komputerowe

dzieki wielkie!

mam jeszcze 1 pytanie - znajomy moze mi odsprzedac zueplnie nowa geforce gtx460 w cenie prawie takiej samej jak ten radeon, czy jakbym wzial ta karte i reszte tego zestawu co podaliscie do byloby OK?

Było by nawet lepiej niż ok. Zakładając że ufasz temu znajomemu ;p

Witam :wink:

Ile jest wart mniej więcej mój 3 letni komputer:

• Asus P5K-E

• Core 2 Duo E6550 2,33Ghz

• 8800GTS 640Mb

• 4GB 800MHz CL5 GoodRam

• Chieftec CFT-560-12S 560W

• WD Caviar 2500AAJS

• Nagrywarka DVD LG

• Jakaś tam obudowa I-Box Orion :stuck_out_tongue_winking_eye:

• To chyba wszystko ?

W zależności od tego ile za niego dostanę, lepszym wyjściem będzie złożyć komputerek Mini ITX (jako serwer/do internetu/prostych gier głównie 2D). Zależy mi na małym poborze mocy i ciszy. Nie mam doświadczenia, jeśli chodzi o małe komputerki, ale myślę o czymś takim:

• ASRock E350M1 (AMD Fusion - AMD APU Zacate E-350, niedługo wychodzi) ~390zł

• Antec ISK300-65 65W ~299zł

• Crucial 4GB 1333MHz CL9 (płyta główna obsługuje 800MHz/1066MHz, więc CL pójdzie w dół) ~135zł lub GoodRam 2GB 1333MHz CL9 ~69zł

• Western Digital Blue 160GB 5400rpm 8MB [WD1600BEVT] 2,5" ~145zł

• LG Slim GT20N SATA ~139zł

RAZEM: 1108zł, myślicie że z komputera wyżej starczy mi na Mini-ITX?

I mam jeszcze do tego komputerka kilka pytań: Czy do tej obudowy wsadzę zwykłą nagrywarkę DVD? Musi być slim? Jakie ciche dyski 2,5" polecacie, jak najtańsze, nie muszą być pojemne? Czy dałoby radę podłączyć to pod telewizor? 2Gb RAM wystarczy do tych zastosowań?

Witam.

Złożyłem zestaw komputerowy, dobry na kieszeń dla znajomego.

Proszę mi powiedzieć czy dane podzespoły będą ze sobą współpracować, czy nic się nie będzie gryzło ze względu na timingi pamięci, szynę itp itd.

Żadna zmiana w sprzęcie już nie wchodzi w grę.

Potrzebuje tylko informacji czy będzie to wszystko działać ze sobą.

Komputer miał być raptem za 900 zł, napęd już jest obudowa również.

Jeśli obudowa nie wspiera Mikro ATX to tego nie przykręci :expressionless:

No i w podobnej cenie masz GT 220, karta jest wydajniejsza.

A tak to komputer jest okej, wszystko do siebie pasuje. No i czy ktoś odpowie mi na pytanie wyżej? :wink:

Pozdrawiam!

Jeśli chodzi o płytę to wejdzie do obudowy bez problemu tylko nie będzie sięgać do jej samego końca a każda obudowa ma taki rozstaw śrub że pomieści płyty atx i matx

Lepiej dmuchać na zimne. Wiadomo, że do końca obudowy nie będzie sięgać, bo jest mniejsza, ale nie byłbym tego taki pewien czy wszystkie mają rozstaw na ATX i mATX :wink:

Przy tak mało typowym zastosowaniu sugerowałbym jednak wysilić się i zrobić obudowę samodzielnie dokładnie taką jaką potrzebujesz. 2GB wystarczą, ale biorąc pod uwagę obecne bardzo niskie ceny ramu szkoda byłoby nie brać 4gb kości.

Jeśli telewizor ma cyfrowe wejście na obraz (d-sub/dvi/hdmi) to oczywiście tak, jeśli ma tylko analogowego scarta itp to konieczny byłby dodatkowy konwerter zabijający jakość obrazu, a i sam telewizor bez takich interfejsów raczej nie powinien grzeszyć rozdzielczością, więc na jedno wychodzi.

Co do napędu optycznego - zależy to oczywiście od obudowy. Jeśli o dysk twardy chodzi, modele 7200rpm nie grzeszą zwykle kulturą pracy w formacie 2.5", ale z kolei 5400 są już bardzo wolne w porównaniu do desktopowych dysków. Spróbowałbym wrzucić tam 3.5" wd green’a, bądź samsunga serii EG.

@Mariosti*, dzięki. Jeśli chodzi o zrobienie obudowy samemu, to raczej nie za bardzo wchodzi w grę. Nie mam możliwości/zdolności na zrobienie własnej, a zapewne coś nie będzie grało :wink: A ta ma już zasilacz Delty bodajże 65W, czyli w sam raz.

Telewizor jest w miarę nowy, ma sporo wejść HDMI, czyli nie będzie problemu.

Do tej obudowy nie wsadzę zwykłego napędu i dysku 3,5": “Zatoki: zewnętrzne 1 x 5.25” na napęd optyczny typu slim; wewnętrzne 2 x 2.5" na dyski twarde". Co prawda nie potrzebuję tam dużego dysku, a SSD jednak są za drogie i to się trochę mija z celem. Chociaż o tylko 10zł jest w ESC chyba lepszy dysk: Samsung 250GB 7200rpm 16MB HM250HJ - co o nim sądzisz? Wydaje się lepszy.

Orientujesz się może ile mniej więcej dostanę za tego PC’ta:

Dzięki, pozdrawiam.

EDIT: Znalazłem jeszcze obudowę Chieftec BT-02B, brzydsza, ale ma zatokę 3,5", 5,25" na nagrywarkę, tylko nie wiem czy Slim. Zasilacz 180W, więc pewnie też pociągnie z gniazdka. Co o tym myślicie? :smiley:

Co do dysku to sugerowałbym się recenzjami stąd:

www.silentpcreview.com

robione są profesjonalnie z ogromnym naciskiem na akustykę testowanych urządzeń.

Nie pozostaje ci nic innego jak poszukać po allegro analogicznych aukcji i poobserwować za ile schodzą takie części.

Okej, dzięki wielkie :wink:

Witam.

Ostatnio dotarło do mnie, że nadszedł czas by wymienić komputer. Chodzi mi głównie o dobrą “maszynę” do najnowszych gier. Niestety kupno na części nie wchodzi w grę. Dysponuję budżetem 1700zł. Proszę Was, Drodzy Użytkownicy forum, o pomoc przy wyborze nowego komputera. Mile widziane byłyby linki na allegro gdyż zależy mi na czasie. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Nie wiem co oznacza wg ciebie “na części”. Jeśli pasuje ci zamówienie tego co chcesz w sklepie, z zaznaczeniem tego że chcesz aby wysłano ci to już złożone, to wszystko będzie w porządku.

Zakładam że chodzi o sam komputer, bez monitora i peryferiów (to dość istotne a nic nie napisałeś na ten temat):

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł

I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI 559zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 210zł

AMD Athlon II X4 640 /3.0GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 349zł

Razem: 1726zł (przykładowo w esc, po napisaniu o tym w komentarzu do zamówienia powinni nieodpłatnie zmontować go przed wysłaniem, przy czym oczywiście wysyłka wtedy nie nastąpi tak szybko).

witam. zatrzymalem sie w czasach athlonow 1800+, nie bardzo wiem co sie teraz dzieje :slight_smile: chcialbym wymienic moj stary sprzet na cos nowszego, bo przy wlaczonym gadu-gadu i mozilli przycinaja mi sie filmiki na youtube. mam do wydania ok 500-600zl. w tej cenie chcialbym kupic plyte glowna, procesor, karte graficzna, ramy, dysk twardy, obudowe i zasilacz. czyli chyba cala jednostke :smiley: mam nagrywarke dvd, jakas stara, ale chyba zostawie. komputer uzywam glownie do internetu, youtube i ogladania filmow, ale lubie od czasu do czasu pograc w jakas gre. przewaznie jakas starsza (need for speed underground 2, GTA san andreas). chcialbym sprzet ktory pozwolilby pograc w nowsze gry, oczywiscie na niskich ustawieniach ale zeby plynnie dzialaly. widzialem na allegro gotowe zestawy za ok 500-700zl, wiec podejrzewam ze da sie cos dla mnie znalezc, jednak zdazylem juz wyczytac z Waszych postow ze gotowe zestawy na allegro sa do… no, do niczego :stuck_out_tongue:

bardzo Was prosze o pomoc :wink:

@UP, napisz co aktualnie posiadasz. Może coś się jeszcze przyda/sprzeda :wink:

athlon xp 1800+

plyta DFI AD77

grafika GeForce FX5200

pamiec dolozylbym do drugiego domowego komputera, ojciec sie ucieszy :wink:

dysk WDC 80gb, podobnie jak ramy, dolozylbym do drugiego kompa

obudowa nieznana, zasilacz 350W - model nieznany.

EDIT:

chcialbym kupic juz cos z serii core duo lub athlona x2. te 700zl wystarczy na komplet? czy wymagam zbyt wiele? :smiley:

Witam. Proszę o pomoc w złożeniu komputera (tylko skrzynka) do 4000zl. Cel: gry, multimedia, Marnie u mnie z wiedzą w tej materii więc kieruje się głównie tym co przeczytałem, a szczególnie przejrzyste były propozycje ze strony purepc.pl gdzie znalazłem gotowe zestawy za daną kwotę.

Oto jedna z nich:

Intel Core i7 950

Asus P6X58D-E

GoodRam 3x2GB 1600 MHz Play CL8

Gigabyte GeForce GTX 470 OC2

WD 1TB Green

Zasilacz: Seasonic M12II-520

Napęd: Samsung SH-223C

Cooler: Zalman CNPS 10X Flex

Wentylator SilentiumPC Zephyr 120

• obudowa, która by to wszystko pomieściła, w miarę ekonomicznej cenie do 200 zł

Ten zestaw to była propozycja na styczeń, tymczasem w lutowych pojawiły się nowe procesory Intela Sandy Bridge. I tu mam pytanie: czy warto wybrać Intel Core i5-2500K (dodam, że nie mam pojęcia od podkręcaniu procesora i nie wiem czy dam sobie z tym radę) lub Intel Core i7-2600K?

Czy pozostać przy tej karcie graficznej czy proponujecie coś innego? Za każdą sugestię z góry dziękuję.

Zakupy planuje zrobić na esc.pl

Bierz Core i5 2500K, kosztuje mniej od i7 a wydajność ma na tym samym poziomie i mniej zżera prądu. Do tego myślę dobrą płytą główną byłby Asus P8P67. Pamięć bierz 2x2GB lub 2x4GB, ze wskazaniem na tą pierwszą możliwość - kontroler pamięci obsługuje Dual Channel. Jeśli chcesz mieć szybki dysk to Samsung F3/F4 będzie dobry. Lepszym wyborem będzie Scythe Mugen II B. Po tym zabiegu powinno Ci starczyć na obudowę Cooler Master CM 690 i lepszą kartę graficzną. Łącznie masz lepszą wentylację i sporo większą wydajność.

Pozdrawiam!

Witam. Planuję zakup nowego komputera i proszę o pomoc w dobraniu najlepszej konfiguracji. Trochę poszperałem w internecie na temat sprzętu i wydaje mi się, że zestaw ze strony purepc.pl jest ok (wybrałem tylko inną płytę główną). Sprzęt będzie służył do multimediów, internetu, rzadziej do gier ale przydałoby się także aby pozwalał na w miarę komfortowe granie w najnowsze gry. Nie zależy mi jakoś szczególnie na świetnej jakości grafiki w grach, więc wydaje mi się, że karta graficzna HD5770 będzie wystarczająca do moich potrzeb. Chyba ważniejszy w moim przypadku będzie procesor i RAM, gdyż komputer będę używał najczęściej do gry w pokera online, który jest mało wymagający co do grafiki. Za to w tym czasie potrzebuję również kilku jednocześnie uruchomionych programów w tym taki który korzysta ze sporej bazy danych na dysku i wyświetla pewne rzeczy na kilkunastu otwartych oknach ze stolikami, czasami też Skype czy Camtasia. Ze względu na ograniczone środki pieniężne, SSD i procesory Intela raczej nie wchodzą w grę a nie wiem czy ten Phenom II sobie poradzi z tym wszystkim. Zamiast proponowanej przez purepc.pl płyty głównej: Gigabyte 770T-UD3L chyba znacznie lepsza będzie nieco droższa: ASRock 870 Extreme 3, ze względu na SATA III, eSATA, USB 3.0 i max 16GB RAM, czego brakuje w tej pierwszej. Poza tym jest chyba dobra w perspektywie ulepszenia sprzętu w przyszłości (AMD X6 ?). Czy do tego zestawu wystarczy tańsza obudowa czy potrzeba tu jakiejś droższej z lepszą wentylacją?

Potrzebuję też jakiś w miarę tani monitor. Zastanawiałem się nad 24’’ ale purepc poleca do tego zestawu monitory 20’’ lub 22’’. Czy 24’’ będzie dobrze obsługiwany przez tą kartę graficzną? Może lepiej wziąć mniejszy monitor i trochę zaoszczędzić, tym bardziej, że i tak już przekroczyłem wcześniej zakładany budżet :smiley: a w przyszłości możliwe, że będę potrzebował też drugiego monitora.

Co sądzicie o takim zestawie? Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię i radę.

ASRock 870 Extreme 3 - 296 zł

AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 3200MHz - 315 zł

Vertex3D Radeon HD 5770 1GB - 459 zł

GoodRam 2x2GB - 139 zł

Samsung DVD SH-223C - 90 zł

Samsung 500GB F3 SATA II - 139 zł

Cooler: Xigmatek Gaia SD1283 - 99 zł

Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN 80+, 460W - 169 zł

RAZEM: 1706 zł

• Monitor: LG W2453V-PF (16:9, 2ms, DVI, HDMI) - 839 zł :?:

loltoFFik , Dzięki. Jakieś sugestie odnośnie karty graficznej?