Wybór komputera - Zestawy komputerowe

1. Różnica między tymi procesorami jest znikoma więc po co przepłacać …

2. ASRock 880GMH/USB3 - posiada sekcję zasilania typu 4+1 , chipsety 880G i 710G , możliwość obsługi 6 rdzeniowych procesorów , ma funkcje TURBO UCC , TURBO 50 , OC DNA , Instant Boot , Instant Flash i co najważniejsze SidePort Memory - dodatkowa pamięć instalowana na płytach głównych dedykowana tylko zintegrowanej karcie graficznej. Podobnie jak w przypadku standardowych kart, jest ona dużo szybsza. Efekt to większa wydajność układu graficznego i mniejsze zużycie pamięci RAM. Karta graficzna ( zintegrowana ) to wydajny Radeon HD 4250 do tego jeden port USB 3.0 Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego ze zintegrowaną grafiką.Tak płyta pozwoli odblokować Ci dodatkowy rdzeń procesora .

3. Różnica miedzy pamięciami 1333MHz a 1600MHz jest znikoma - teraz ciekawostka A-DATA wykorzystuje projekty pamięci RAM ( wdraża je do produkcji ) które nie przeszły testów w firmie KINGSTON

4. Tracer 500W Highlander - jest na czarnej liście zasilaczy - http://forum.programosy.pl/czarna-lista … 13278.html ,

5. dysk niekoniecznie pojemny ale szybki - sugerujesz to a następnie uwzględniasz w swojej konfiguracji Western Digital Green 1 TB - jak już chcesz tej firmy dysk to kup sobie coś z serii BLACK - zestawienie najszybszych dysków twardych

6. Polecam sklep http://www.esc.pl - poświęcając swój wolny czas na pomaganie innym na forum staram się to robić to jak najlepiej - zanim coś polecę staram się aby stosunek wydajności do ceny był jak najwyższy.

P.S - lepszymi wyborami płyty głównej są modele : Gigabyte 880GMA-UD2H /AMD 880G/ i Asus M4A88T-M /AMD 880G/ ale kosztują 349zł i 295zł

Ok przekonałeś mnie. Myślałem że im większa pamięć podręczna to dysk szybszy .Jednak to wcale tak nie jest. Nie koniecznie chcę dysk z WD, wręcz wolę samsunga z powodu że moim zdaniem są najmniej awaryjne.

Pamięć jak piszesz lepiej wybrać lepszego producenta.

Na zasilaczach jak widzisz się nie znam. Tylko z pięć lat temu przy kupnie kompa można było wybrać obudowę z zasilaczem do 150zł (bez wodotrysków) i jakoś to chodziło.

Zobaczę jeszcze na te płyty ale moim zdaniem jeżeli dokładać te 100 zł to na jakiś lepszy procesor.

Pozdrawiam!

Wielkie dzięki !

edit:

ESC oczywiście składa te podzespoły?

edit:

a właśnie czy opłaca się dać te 100zł wiecej za Phenoma X4 840?

Opłaca się , ten procesor miał być nowym Athlonem II X4 o numerze 650 jednak AMD postanowiła go zaliczyć do grupy Phenom z oznaczeniem 840. Wydajność Phenoma X4 840 jest na poziomie, który powinien Cię zadowolić – jest on szybszy niż Athlon II X4 645 , natomiast niewiele wolniejszy niż Phenom II X4 925.Jego wydajność jest w pełni wystarczająca zarówno do grania w najnowsze gry, jak również wymagających programów graficznych. Bardzo dużym atutem jest stosunek ceny do wydajności .

P.S - co do pamięci RAM - przy ich wyborze kieruj się propozycjami rekomendowanych i sprawdzonych w testach pamięci ze strony producenta płyty. :smiley:

Witam!

Proszę o złożenie zestawu w granicach 800zł. Najlepiej ze sklepu esc.pl. Bez zasilacza i napędu, choć zasilacz to jakiś Noname 400W DR8400BTX. Komputer nie jest dla mnie, ale ma służyć głównie do gier, niekoniecznie najnowszych i na pełnych wymaganiach (zresztą cena mówi sama za siebie).

Pozdrawiam.

Kilka postów temu prosiłem o pomoc, dzięki wielkie. Ostatecznie kupiłem taki zestaw :

AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition, AM3, 3,4GHz, 8MB,125W, BOX (HDZ965FBGMBOX)

MSI Radeon HD5750, 1GB DDR5 (128bit), PCI-E 2.1, D-Sub, DVI, HDMI (R5750-MD1G)

Patriot 4GB DDR3 1333 PGS AMD LLK CL7 Dual (2 x 2GB) (PGS34G1333LLKA)

Gigabyte GA-MA770T-UD3

Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ)

OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU (OCZ600MXSP-EU)

Cooler Master ELITE 330K

Całość 2032,00 zł

Czyli zestaw ma się składać z : procesora ,płyty głównej ,karty graficznej ,pamięci RAM , dysku twardego i obudowy - i wszystko za jedyne 800zł ? Chyba przeceniasz nasze możliwości. Doradź koledze aby sobie kupił na Allegro konsolę …

Komp ma być dla młodych dzieciaków, którzy nie muszą grać w żadne nowości. Ja na cenach podzespołów nie za bardzo się znam, dlatego pisze tutaj. Za 1000zł dałoby się coś złożyć? Jeśli tak to proszę o propozycje. Chciałbym, żeby chodziły gry typu Colin dirt, Race Driver GRID itp, ewentualnie nowsze, ale nie koniecznie na najwyższych wymaganiach.

Proponuję coś ze zintegrowaną grafiką :

AMD Athlon II X3 445 /3.1GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ - 259zł ,

Asus M4A88T-M /AMD 880G/ - 295zł ,

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 135zł ,

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 139zł ,

I-BOX Orion 320TB (b/z) - 99zł ,

Razem : 927zł

Problemem jest jednak zasilacz niewiadomego pochodzenia , co do tej konfiguracji ,niestety ilość funduszy ma wpływ na takie a nie inne podzespoły , mogło być troszkę taniej ale stosunek wydajności do ceny tego zestawu jest naprawdę wysoki , a po dokupieniu zewnętrznej karty graficznej i solidnego, markowego zasilacza komputer będzie długo służył dzieciom i rodzicom…

Wygląda to dość ciekawie i rzeczywiście jest ten zestaw “wyżyłowany” na maksa jeśli chodzi o tę kwotę. Dzięki kliszka za szybką odpowiedź i naprowadzenie, gdyż obiecałem, że spróbuję pomóc złożyć coś w miarę sensownego, a raczej użytkownicy tego forum:).

Pozdrawiam.

Apik,

Ten zasilacz to nic innego, jak DEER, czyli badziew z czarnej listy. Zalecana wymiana.

40zł można jeszcze przyoszczędzić na HDD

W grach na PC trochę mniej już siedzę niż kiedyś, ale trochę słabo to widzę z tymi grami co wymieniłeś… :?

Ja na swoim pentiumie dual e2200 2,2GHz, 2GB DDR2 800, Ge-force 9500GT 1GB bez problemu gram w gry typu: GRID, DIRT, CoD MW2, Medal of honor 2010 itp. Może nie na najwyższych wymaganiach bo mój komp to już gruchot, ale na średnich co najmniej.

To pochwal się rozdzielczością, wygładzaniem, filtrowaniem anizotropowym :wink:

No i nic dziwnego, to całkiem przyzwoity zestaw, znacznie lepszy niż ten za 900 zł…

Jak pisałem wyżej, niekoniecznie na najwyższych wymaganiach, więc nie ma się czym chwalić, ale w CoD MW 2 grałem na full HD, ale nie pamiętam innych parametrów, z tym że na pewno nie było niżej niż na średnich.

OK, zboczyliśmy trochę z tematu, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady. Pozdrawiam.

_ Wewnętrzny, 2.5-calowy energooszczędny dysk twardy o pojemności 160 GB przeznaczony dla notebooków _ - Tak na marginesie - prędkość obrotowa - 5400 obr./min. , pamięć cache - 8 MB … nic więcej nie będę komentować.

To widać ,że siedzisz już mniej w grach …a słabą to masz wiedzę na ten temat.

Witam

Prosił bym o pomoc w złożeniu komputera, który ma służyć głównie do grania ale i również do użytku codziennego.

Zastanawiałem się nad procesorem 4 rdzeniowym- czytałem gdzieś że im więcej rdzeni tym gra się lepiej.

Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok 1500zł. Chciałbym aby ten komputer dało się w przyszłości rozbudować (wymiana grafiki, dokupienie RAMu itp.)

PS. Przeglądając allegro natrafiłem na taki zestaw http://allegro.pl/hit-do-gier-4x3-0ghz-4gb-ddr3-gts450-1gb-500gb-i1461910046.html - ponoć komputery składane na allegro nie są najlepszej jakości, no ale warto zapytać :smiley:

@Feudall

Niewiadomego pochodzenia i jakości zasilacz to główna wada tego zestawu… dodatkowo w cenie GTS450 można kupić sporo wydajniejsze radeony 5770… no i płyta główna nie należy do zbyt ciekawych pod AM3.

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł

I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł

Vertex3D Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 439zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 220zł

AMD Athlon II X3 435 /2.9GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 249zł

Razem: 1516zł (przykładowo w esc)

To zasadniczo nieprawdziwe stwierdzenie bo większość gier nie wykorzystuje dobrze nawet 4 rdzeni, ale z ogólnego punktu widzenia, tak, niektóre gry są bardzo zależne od wydajności procesora i potrafią wykorzystać wiele rdzeni. Ogólnie rzecz biorąc do uniwersalnego, mocnego komputera dobrze mieć więcej niż 2 rdzenie.

W razie czego płyta główna którą zaproponowałem wspiera ACC więc będzie można próbować odblokować czwarty rdzeń i cache L3.

Co sądzicie o tej karcie warto ? Czy w tej cenie lepiej coś innego ?

http://www.esc.pl/product_info.php?manu … s_id=28299

W tej konkretnej kwocie zdaje się to być najlepsza karta, ale jeśli zakres to +/- 100zł.

100zł więcej i szansa na zmodowanie na 6970:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=36749

ewentualnie 130zł mniej i tylko kilka procent wolniej:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=33737

średnio minimalnie wydajniejszy jest Ti, ale jest też 40zł droższy:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=36396

Najbardziej kusi oczywiście 6950@6970 ;>