Różnica między tymi procesorami jest znikoma więc po co przepłacać …
ASRock 880GMH/USB3 - posiada sekcję zasilania typu 4+1 , chipsety 880G i 710G , możliwość obsługi 6 rdzeniowych procesorów , ma funkcje TURBO UCC , TURBO 50 , OC DNA , Instant Boot , Instant Flash i co najważniejsze SidePort Memory - dodatkowa pamięć instalowana na płytach głównych dedykowana tylko zintegrowanej karcie graficznej. Podobnie jak w przypadku standardowych kart, jest ona dużo szybsza. Efekt to większa wydajność układu graficznego i mniejsze zużycie pamięci RAM. Karta graficzna ( zintegrowana ) to wydajny Radeon HD 4250 do tego jeden port USB 3.0 Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego ze zintegrowaną grafiką.Tak płyta pozwoli odblokować Ci dodatkowy rdzeń procesora .
Różnica miedzy pamięciami 1333MHz a 1600MHz jest znikoma - teraz ciekawostka A-DATA wykorzystuje projekty pamięci RAM ( wdraża je do produkcji ) które nie przeszły testów w firmie KINGSTON
dysk niekoniecznie pojemny ale szybki - sugerujesz to a następnie uwzględniasz w swojej konfiguracji Western Digital Green1 TB - jak już chcesz tej firmy dysk to kup sobie coś z serii BLACK - zestawienie najszybszych dysków twardych
Polecam sklep http://www.esc.pl - poświęcając swój wolny czas na pomaganie innym na forum staram się to robić to jak najlepiej - zanim coś polecę staram się aby stosunek wydajności do ceny był jak najwyższy.
P.S - lepszymi wyborami płyty głównej są modele : Gigabyte 880GMA-UD2H /AMD 880G/ i Asus M4A88T-M /AMD 880G/ ale kosztują 349zł i 295zł
Ok przekonałeś mnie. Myślałem że im większa pamięć podręczna to dysk szybszy .Jednak to wcale tak nie jest. Nie koniecznie chcę dysk z WD, wręcz wolę samsunga z powodu że moim zdaniem są najmniej awaryjne.
Pamięć jak piszesz lepiej wybrać lepszego producenta.
Na zasilaczach jak widzisz się nie znam. Tylko z pięć lat temu przy kupnie kompa można było wybrać obudowę z zasilaczem do 150zł (bez wodotrysków) i jakoś to chodziło.
Zobaczę jeszcze na te płyty ale moim zdaniem jeżeli dokładać te 100 zł to na jakiś lepszy procesor.
Pozdrawiam!
Wielkie dzięki !
edit:
ESC oczywiście składa te podzespoły?
edit:
a właśnie czy opłaca się dać te 100zł wiecej za Phenoma X4 840?
Opłaca się , ten procesor miał być nowym Athlonem II X4 o numerze 650 jednak AMD postanowiła go zaliczyć do grupy Phenom z oznaczeniem 840. Wydajność Phenoma X4 840 jest na poziomie, który powinien Cię zadowolić – jest on szybszy niż Athlon II X4 645 , natomiast niewiele wolniejszy niż Phenom II X4 925.Jego wydajność jest w pełni wystarczająca zarówno do grania w najnowsze gry, jak również wymagających programów graficznych. Bardzo dużym atutem jest stosunek ceny do wydajności .
P.S - co do pamięci RAM - przy ich wyborze kieruj się propozycjami rekomendowanych i sprawdzonych w testach pamięci ze strony producenta płyty.
Proszę o złożenie zestawu w granicach 800zł. Najlepiej ze sklepu esc.pl. Bez zasilacza i napędu, choć zasilacz to jakiś Noname 400W DR8400BTX. Komputer nie jest dla mnie, ale ma służyć głównie do gier, niekoniecznie najnowszych i na pełnych wymaganiach (zresztą cena mówi sama za siebie).
Czyli zestaw ma się składać z : procesora ,płyty głównej ,karty graficznej ,pamięci RAM , dysku twardego i obudowy - i wszystko za jedyne 800zł ? Chyba przeceniasz nasze możliwości. Doradź koledze aby sobie kupił na Allegro konsolę …
Komp ma być dla młodych dzieciaków, którzy nie muszą grać w żadne nowości. Ja na cenach podzespołów nie za bardzo się znam, dlatego pisze tutaj. Za 1000zł dałoby się coś złożyć? Jeśli tak to proszę o propozycje. Chciałbym, żeby chodziły gry typu Colin dirt, Race Driver GRID itp, ewentualnie nowsze, ale nie koniecznie na najwyższych wymaganiach.
Problemem jest jednak zasilacz niewiadomego pochodzenia , co do tej konfiguracji ,niestety ilość funduszy ma wpływ na takie a nie inne podzespoły , mogło być troszkę taniej ale stosunek wydajności do ceny tego zestawu jest naprawdę wysoki , a po dokupieniu zewnętrznej karty graficznej i solidnego, markowego zasilacza komputer będzie długo służył dzieciom i rodzicom…
Wygląda to dość ciekawie i rzeczywiście jest ten zestaw “wyżyłowany” na maksa jeśli chodzi o tę kwotę. Dzięki kliszka za szybką odpowiedź i naprowadzenie, gdyż obiecałem, że spróbuję pomóc złożyć coś w miarę sensownego, a raczej użytkownicy tego forum:).
Ja na swoim pentiumie dual e2200 2,2GHz, 2GB DDR2 800, Ge-force 9500GT 1GB bez problemu gram w gry typu: GRID, DIRT, CoD MW2, Medal of honor 2010 itp. Może nie na najwyższych wymaganiach bo mój komp to już gruchot, ale na średnich co najmniej.
Jak pisałem wyżej, niekoniecznie na najwyższych wymaganiach, więc nie ma się czym chwalić, ale w CoD MW 2 grałem na full HD, ale nie pamiętam innych parametrów, z tym że na pewno nie było niżej niż na średnich.
OK, zboczyliśmy trochę z tematu, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady. Pozdrawiam.
_ Wewnętrzny, 2.5-calowy energooszczędny dysk twardy o pojemności 160 GB przeznaczony dla notebooków _ - Tak na marginesie - prędkość obrotowa - 5400 obr./min. , pamięć cache - 8 MB … nic więcej nie będę komentować.
To widać ,że siedzisz już mniej w grach …a słabą to masz wiedzę na ten temat.
Niewiadomego pochodzenia i jakości zasilacz to główna wada tego zestawu… dodatkowo w cenie GTS450 można kupić sporo wydajniejsze radeony 5770… no i płyta główna nie należy do zbyt ciekawych pod AM3.
To zasadniczo nieprawdziwe stwierdzenie bo większość gier nie wykorzystuje dobrze nawet 4 rdzeni, ale z ogólnego punktu widzenia, tak, niektóre gry są bardzo zależne od wydajności procesora i potrafią wykorzystać wiele rdzeni. Ogólnie rzecz biorąc do uniwersalnego, mocnego komputera dobrze mieć więcej niż 2 rdzenie.
W razie czego płyta główna którą zaproponowałem wspiera ACC więc będzie można próbować odblokować czwarty rdzeń i cache L3.