Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Namówiłbym jednak kolegę na nieco mocniejszy zestaw. Niech lepiej troszkę poczeka i uzbiera ze 3k.

Płytę główną jakiegoś asusa pod AM3. Zależnie od gotówki.

kartę nieco lepszą MSI GeForce GTX560Ti 1GB DDR5 256bit PCI-E (N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC)

Tylko ok. 200 zł. więcej niż GTX460.

http://www.ceneo.pl/10708995

Witam, jeśli pomyliłem działy to przepraszam. Mam do was prośbę, a mianowicie chciałbym żebyście pomogli mi wybrać w miarę dobry procesor i kartę graficzną, bo ja nie bardzo się na tym znam. Druga sprawa to taka, że nie wiem czy kupić najpierw grafę czy procek. A co do ceny to w granicach 500 zł (oddzielnie procesor i grafika). Dodam jeszcze, że chciałbym żebyście dobierali pod kątem przystosowania do grania.

beztytuud.jpg

Nie wiedzieć czemu Everest nie wykrywa płyty głównej. Jest to Asrock G31M-VS2 INTEL G31+ICH7 CHIPSETS

Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam!

Kupuje nowy komputer. Ma być głównie do grania.

W sklepie doradzono mi taki zestaw za 2300 zł :

• Procesor - AMD Athlon II X3 450 BOX 45NM 1,5 mb 3,2 GH 3 rdzenie

• Płya Główna - Asus M4N68T - M LE V2/GF7D25+NF630A/DDR3/WGA

• RAM - GOODRAM DDR3 2x 2GB/1333 MHZ PC3 -10-600 CL

• Dysk - Samsung HD 103 SI, 1TB, 32Mb Sata Ecogreen

• Grafa - VGA Gigabyte GTS 450 OC CUDA 1GB ddr5 128 bit

• DVD RW LG 6H ZZNS4DRBB 3D BLACK BULK

• Zasilacz - XILENCE 550 V ATX 2.3 Green Power 80 +

• Obudowa - Tracer Transformer TRO 410+czytnik C23

• MS WINDOWS 7 HOME OEM 64 bity Polish 1 pack

Co o nim myślicie ? Ja się obawiam głównie procesora AMD. Wszędzie się czyta że intel jest lepszy do grania ? Czy to prawda ?

@wymiatacz01 - proponuję nieco inny :

AMD Phenom II X4 840 /3.2GHz, 95W, BOX, AM3/ - 369zł ,

MSI 870-G45 /AMD 870/ - 240zł ,

GoodRam 4GB 1333MHz CL9 - 139zł ,

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 139zł ,

Samsung SH-S223C SATA (black) - 90zł ,

Fortron FSP460-60GHN 460W - 190zł ,

Cooler Master Elite 370 (Black) - 179zł ,

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI- 669zł ,

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL - 339zł ,

Razem : 2354zł.

P.S - wszystko to znajdziesz na http://www.esc.pl , jeśli się zdecydujesz i zamówisz u nich , złożą Ci go za darmo , zainstalują system i na wszystkie podzespoły otrzymasz gwarancję.Dlaczego taki zestaw ? - w wielkim skrócie , płyta główna ,procesor , zasilacz , karta graficzna , obudowa , napęd i dysk HDD są o wiele lepsze niż te zasugerowane w sklepie w którym byłeś.

Witam. Nadszedł czas na zmodernizowanie mojego prawie 3-letniego komputera. Chciałbym wymienić w nim procesor, płytę główną, RAMy, kartę graficzną oraz zasilacz. Obecnie posiadam:

• procesor Core 2 Duo E8200 @2,67Ghz

• nie do końca sprawną płytę główną Asus P5K Green,

• RAMy OCZ 2x1GB oraz 2x2GB (czyli razem 6GB) DDR2 800MHz

• kartę graficzną GeForce 9600GT AMP!

• zasilacz BeQuiet 450W

Tak więc chciałbym wymienić te podzespoły na nowsze. Myślałem nad taką możliwością:

• procesor: do końca nie wiem jaki, myślałem nad Core i5, ale może być też coś od AMD

• płyta: to zależy czy Intel czy AMD

• RAMy: G.Skill 2x2GB DDR3 1600MHz

• karta graficzna: EVGA GeForce GTX 560 (choć jestem też otwarty na Radeony)

• a zasilacz: no cóż, niestety martwię się, że mój obecny nie udźwignie nowych podzespołów, więc tutaj czekam na Wasze propozycje.

Od razu mówię, że będę podkręcać procesor oraz RAMy, i może też kartę graficzną. A no i wszystko ma się zmieścić w tej obudowie :slight_smile:

Komputer będzie używany do grania w najnowsze gry i posługiwania się wieloma aplikacjami naraz.

Planowany budżet wynosi 2500 zł.

Czekam na propozycje i pozdrawiam :slight_smile:

Zobligowano mnie do złożenia komputera biurowego głównie. Jak to określiła przyszła właścicielka - szybki, dużo pamięci. Dysponujemy budżetem 2500-3000 zł. Proszę i sprawną pomoc bo czas nagli :wink:

@trubul.as999

Zasilacz bym na twoim miejscu zostawił, bo spokojnie da sobie radę z mocniejszą platformą niż cię stać ;p

No to tak, aby był postęp pod każdym kątem:

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 359zł

Gigabyte GA-P67A-UD3 /intel P67/ 459zł

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 790zł

Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 999zł

Razem: 2607zł (esc)

//Z 560 wyjdzie akurat 2500zł, ale oc + potencjalne odblokowanie 6950 daje w efekcie znacznie mocniejszą kartę graficzną za niewiele więcej. 8gb ramu - masz teraz 6, a ddr3 są obecnie bardzo tanie… na pewno lepiej wziąć 8gb 1600’tek niż 4gb 2000Mhz kości. @majkel07

Seasonic S12II-330 330W 80 Plus Bronze 179zł

Cooler Master Elite 370 (Black) 179zł

Intel Core i5-2500 /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 735zł

Gigabyte GA-H67M-UD2H /intel H67/ 349zł

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 279zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł

Corsair SSD Force Series 60GB (275/285MB/s) 430zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 199zł

Razem: 2440zł (esc.pl)

//Zasilacz dość niedrogi, a wysokiej jakości i bardzo wysokiej sprawności jak na taką moc, będzie bardzo pasował do zestawu, nawet w razie dorzucenia dedykowanej grafiki ze średniej półki. Ram oczywiście na zapas, bo można sobie na to pozwolić w tym budżecie i jego cena jest obecnie atrakcyjna. SSD na system operacyjny i oprogramowanie, klasyczny hdd na większe ilości danych. W razie potrzeby można to zmieścić do sporo mniejszej obudowy.

@Paagan

Zrzuty sugerują że twoją obecną grafiką jest integra z G31 więc oczywiście do grania podstawą będzie porządna karta graficzna. Do 500zł możesz wybrać radeona 5770 bądź podkręconą wersję gf’a gts450, z dużym wskazaniem na radeona jeśli nie porównujemy go z gts450 po bardzo mocnym oc (bo można to przecież też uczynić na radeonie).

Drugi w kolejności będzie wtedy procesor… dobrą wieścią jest fakt iż płyta ta wspiera wszystkie procesory na LGA775. Złą jest fakt iż ciekawe modele nie są już w zasadzie sprzedawane (Quady serii 8000 nie ze swoją małą ilością pamięci podręcznej i niskimi mnożnikami nie są najciekawszym wyborem), dlatego optymalnie byłoby spróbować kupić używanego quada serii 9000. W ostateczności można spróbować z 2rdzeniowcem serii 8000 ale nie będzie to dobry wybór jeśli nie masz zamiaru modernizować dalej komputera w dość długiej perspektywie (z quadem i 5770, jedyną słabostką takiego sprzętu mogłaby być zbyt mała ilość ramu, ale to wyszłoby w praniu i to akurat mały problem). Można spróbować z q6600 i jego podkręcaniem, ale na płycie z G31 to mocno ryzykowna opcja (trudno od niej wymagać dużych możliwości oc).

Witam , co powiecie o tym zestawie : http://www.proline.pl/?id=konfigurator& … 22NS50+B+O

Czy na da się on do grania w takie gry jak CoD MF2, NFS ,GTA 4, Balck Ops itp… ?

Czy wszystkie podzespoły będą ze sobą współpracowały ?

@Pon.Lok

Tak będą współpracowały, tylko po co tak kosztowny zasilacz do tego zestawu? No i hdd z “eko” serii niepotrzebnie obniży wydajność systemu.

Tak więc hdd, zasilacz i grafikę zmieniłbym na poniższe:

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 135,00

Corsair CX430 CMPSU-430CXEU 430W 189,00

MSI HD5770 1024MB DDR5 128bit PCI-e 459,00

W efekcie będzie nieco wydajniej przy nawet 10zł niższej cenie.

@Mariosti*

Na pewno uważasz, że podany komputer z podkręconym procesorem i RAMami da radę? Na tej stronie wyszło, że powinienem mieć 600W, ale nie mogłem tam podkręcić RAMów, więc pewnie byłoby jeszcze trochę więcej.

Co do płyty głównej i procesora to mi odpowiadają, ale mam pytanie co do RAMów i karty graficznej.

Słyszałem o marce A-Data, ale ja ani żaden z moich znajomych nigdy jej nie używaliśmy. Jest ona godna zaufania? I czy czuć dużą różnicę pomiędzy opóźnieniem CL9 a CL7?

A co do karty - hmm Radeon HD6950, zwłaszcza z podmienionym BIOSem, byłby zapewne wydajniejszy od tego GeForca GTX560, ale jakoś nie słyszałem nigdy o marce Vertex3D. Czy nie lepiej wziąć jakiejś innej marki np. Sapphire’a? Czy może ten Vertex3D jest tak dobry, że nikt o nim nie słyszał? :wink:

Pozdrawiam.

Witam, chcę sobie kupić nowe części na allegro do komputera w cenie max 1100zł. Komputer ma służyć do grania. Podkręcać nic nie będę, na razie znalazłem taki zestaw:

Płyta główna (S775):

Gigabyte GA-X38-DS5 ~ 300zł

albo inne (ważne, żeby pamięć była DDR2 800mhz lub DDR3 1333mhz i złącze PCI-E x16 2.0)

CPU:

Dual-Core E5700 ~ 250zł

albo inne (jakaś inna dwurdzeniówka, tylko nie AMD)

GPU:

GeForce 9800GT 1GB ~ 320zł

albo inne (GTS250 1GB; GT240 1GB; HD5770 1GB; HD4850 512MB albo jeszcze inne)

Zasilacz:

OCZ StealthXStream 2 500W (OCZ500SXS2-EU) ~ 230zł

albo inne (Modecom MC-530; Chieftec GPS-50A 550W; Corsair CMPSU-500CXEU albo jeszcze inne)

Czy te części są dobre i do siebie pasują? Potrzebuję tylko wymienione wyżej części.

Stronka ta zakłada że przypadkiem kupisz marny zasilacz z kiepską linią 12V. Jeśli chcesz się upewnić to możesz podać konkretny model zasilacza(), ale ogólnie rzecz biorąc nie powinno być problemów z dobrą 450’tką, szczególnie biorąc pod uwagę fakt iż sandy zużywa bardzo mało energii jak na 4 rdzeniowca, a przy podkręcaniu mnożnikiem zapewne nie będziesz ustawiał jakiś ekstremalnych napięć więc tutaj też jakiegoś kolosalnego wzrostu zużycia energii nie będzie (np. takiego jak przy podkręcaniu phenoma II X6, szczególnie przez fsb). Jeśli odnosić chcesz się do testów zużycia energii na różnych serwisach to właściwie zawsze jest tam mierzona moc oddawana z sieci energetycznej co oznacza że trzeba ją jeszcze pomnożyć przez sprawność zasilacza aby otrzymać jego faktyczne obciążenie i tak, http://www.tweaktown.com/reviews/3790/h … dex17.html

podkręcony 6970 na prawie 1GHz + 6rdzeniowy i7 980x podkręcony na aż 4.2GHz w stresie z sieci ciągnie niecałe 420W, co po wzięciu pod uwagę nawet wysokiej 87% sprawności zasilacza daje niecałe 370W, a więc do nominalnego obciążenia twojego zasilacza wciąż pozostawałoby sporo zapasu, a twój zestaw tyle nie pociągnie, głównie z uwagi na procesor. No i poza tym dobre zasilacze nie mają problemów z dostarczaniem 100% mocy na tabliczce znamionowej, więc tym bardziej nie ma się o co martwić.

Kiedyś na socket A, 939 itp. różnice można było zauważyć, ale głównie na kontrolerach amd. W przypadku intela już od wielu lat głównie liczyła się przepustowość ramu, czyli jego taktowanie. Sama marka jest wg mnie w porządku, sprzedają pamięci o dobrych parametrach w całkiem rozsądnych cenach. Sam używałem ich przy budowie kilku komputerów, głównie modeli z wyższej półki i problemów z nimi nie było.

Vertex3D to to samo co PowerColor i Diamond i jakakolwiek inna marka produkowana przez TUL, tak więc mimo nazwa jest nieznana, to producent jest od bardzo dawna. Co do tego konkretnego vertex’a to czytałem o sukcesach w jego odblokowywaniu i ma całkiem porządne chłodzenie montowane fabrycznie.

Co do wydajności to 6950 vs 560 są dość równorzędnymi przeciwnikami, jeśli korzystasz z rozdzielczości powyżej 1680x1050 to średnio przewagę zyskuje radeon. Optymalny wybór zależałby od tego w które gry chcesz grać, bo od tego sporo zależy, ale średnio nieco wydajniejszą kartą jest radeon. W razie jego odblokowania i podkręcenia do podobnych zegarów co 6970 karta ta będzie bardziej konkurentem gtx’a 570, tak więc ja bym się nie zastanawiał specjalnie, ale jeśli np grasz prawie tylko w gry w których gf’y radzą sobie dużo lepiej to też nie masz co się zastanawiać.

@Mjecisuaf

intel, nawet LGA775 byle nie amd? Serio?

gf’y w połączeniu z 2rdzeniowcami to raczej słaby pomysł w obliczu niedawnych testów na nvision więc co do karty sugerowałbym jednak radeona.

Co do zasilacza to Corsair CX430 z wielkim zapasem wystarczy też do podkręcania, nie ma sensu marnować pieniędzy na mocniejsze modele do tak słabych konfiguracji.

Tak więc co do procesora to na twoim miejscu brałbym tylko coś na AM3, z możliwie tanią płytą główną, w razie czego będziesz mógł płytę później zmienić na jakiś bardziej rozbudowany model obsługujący bulldozery bez zmiany procesora i ramu.

//Jeśli z niezrozumiałych powodów uprzesz się przy intelu to koniecznie weź płytę na ddr3, bo te pamięci są po prostu tanie.

Osobiście z takim budżetem brałbym na twoim miejscu coś takiego:

Vertex3D Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 439zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 220zł

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł

AMD Athlon II X3 450 /3.2GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 269zł

Razem: 1093zł (esc)

Dobra dzięki, już wszystko wiem :slight_smile: Poczytałem sobie jeszcze trochę tym i raczej wezmę taki zestaw jaki podałeś.

@Mariosti*

Mój model zasilacza to: BeQuiet Straight Power E5-450W

Do tego przepisałem na wszelki wypadek napięcia z BIOSu (tak wiem, że lepiej miernikiem, no ale niestety takiego nie posiadam):

+12V - 12,432V

+5V - 5,04V

+3,3V - 3,280V

Na moje oko mieszczą się w normie.

A co do RAMów i karty graficznej to mnie przekonałeś :slight_smile:

I jeszcze tylko jedno pytanie - czy opłaca się dokupować do komputera kartę dźwiękową i jeśli tak, to którą warto wziąć? Będę też kupował nowe głośniki, ale nie jakieś super-wypas za ponad tysiąc, tylko raczej zwykłe komputerowe głośniczki, aby dobrze grały podczas słuchania muzyki czy grania za max. 250-300 zł.

Pozdrawiam.

O takie mierzenie napięć nie ma sensu, ale sam zasilacz ma aż 30Amperów na 12V linii tak więc jest w porządku, poradzi sobie z bardzo dużymi obciążeniami.

Sam głównie z integr słuchałem, ale niedawno sobie kupiłem porządną kartę muzyczną którą widać w podpisie i… efekt jest taki jak można się spodziewać… dynamika zrobiła się niebywała na głośnikach, a na słuchawkach jakość jest zupełnie nieporównywalna… oczywiście efekt ten jest słyszalny dopiero gdy ma się porównanie, więc jeśli nie jesteś jakimś koneserem słuchania w ciszy płyt audio, to nie ciężko jest mi polecić coś lepszego od integry… ewentualnie jeśli masz amplituner i do niego puszczasz z komputera sygnał przez spdif bądź toslink to też nie ma sensu kupować dedykowanej karty muzycznej, bo nic nie zyskasz (interfejsy te przesyłają cyfrowego pcm’a, a cała utrata jakości w integrach wynika ze słabych konwerterów cyfrowo analogowych).

Tak więc jeśli iść w stronę dedykowanej karty muzycznej to wg mnie nie ma sensu oszczędzać, bo niespecjalnie dużym kosztem można uzyskać sprzęt o jakości wręcz referencyjnej, na wiele lat.

Jeśli chodzi o kartę dźwiękową, niedrogą a nieporównywalnie lepszą, to polecam Asus Xonar DX. Używam jej i jestem bardzo zadowolony, czasem zdarza się lekkie niedopracowanie w sterownikach, ale naprawdę rzadko. Ewentualnie masz jeszcze Creative Sound Blaster Xtreme gamer, ale ten droższy i IMO nie opłaca się dopłacać.

Pozdrawiam!

No dobra, czyli zasilacza nie wymieniam.

A co do karty dźwiękowej, to chyba na razie nie będę kupować. Koneserem muzyki to ja nie jestem, więc będę słuchał na integrze :slight_smile:

@loltoFFik: no niestety, ale ja nie mam dobrych skojarzeń właśnie z tym Xonarem DX :slight_smile: Najpierw brat mojego kolegi kupił tą kartę - podobno mu się spaliła. Potem mój kolega ją kupił - nie działała. Odesłał na gwarancję, przysłali kolejną i to samo - nie działa. Może po prostu mieli pecha, ale nie chcę mieć podobnych problemów.

A i jeszcze zapomniałem się zapytać - jaki wybrać wentylator do tego i5, aby dobrze chłodził?

Pozdrawiam.

Stery obecnie gorsze ma Creative szczególnie pod Win7.

Wadliwa seria zawsze może się trafić, nie ma sensu skreślać od razu całej marki, bo jak by zacząć wymieniać producentów którym takie rzeczy się trafiały to nic byś nie kupił.

Fundusz jaki masz, i ile jest od płyty głównej do bocznej ścianki, do większości obudów wchodzi SilentiumPC Spartan ~70 zł

http://www.cooling.pl/silentiumpc-spart … 52332.html

http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fr … 52864.html

Tylko w AC jest problem z wymianą wentylatora, AC lubi utrudniać życie i stosuje nie typowe montaże.

Jak masz przynajmniej 160mm do boku to warto kupić Fortisa, konstrukcja nie wiele gorsza od Mugena, a cena niższa o jakieś 30-40 zł

http://www.cooling.pl/silentiumpc-spart … 52332.html

Swoją mam od blisko 1,5 roku i śmiem twierdzić, że albo brat kolegi miał wielkiego pecha, albo po prostu coś źle zrobił, może przez przypadek uszkodził?

Wątpię, aby uszkodził, ponieważ to nie był jego pierwszy czy drugi składany komputer. Możliwe, że miał pecha. Ale ja już postanowiłem, że jak jakość dźwięku nie będzie mnie zadowalać, to dokupię jakąś kartę dźwiękową :slight_smile:

Fundusz chcę mieć taki, jaki miałem przy zakupie wentylatora do obecnego procesora (teraz mam wentylator Arctic Cooling Freezer 7 Pro), czyli max. 80 zł.

Z tego co wyczytałem w specyfikacji mojej obudowy, to widzę, że 160mm się chyba nie zmieści, tak?

Czyli brać tego SilentiumPC Spartan HE923? A i jest napisane, że do tego wentylatora należy użyć gęstej pasty termoprzewodzącej. Z tego co wyczytałem, najlepsza będzie Zalman ZM-STG2. Nada się do tego wentylatora?