Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Bo jest bardziej wydajny niż poprzednie Core i Phenomy II… nawet kosztem męczenia się z wymianą płyty głównej.

@19bartek62

Corsair CX430 będzie wystarczająco mocny i będzie miał dość duży zapas mocy. Jedynie zastanowiłbym się nad pamięcią ram którą wybierasz, zapewne wybierasz 3x2GB kości. Nie jest to do końca optymalny wybór, bo nie jestem pewien czy będzie to poprawnie działać w trybie 2kanałowym, a tryb jednokanałowy będzie się wiązał z niższą wydajnością systemu. Dodatkowo 1600MHz taktowanie na denebie nie będzie łatwe do ustawienia. Lepiej wybierz najtańsze 2x4GB 1333MHz.

@Mariosti*

Dzięki za pomoc z dobraniem zasilacza.

RAM jeszcze nie kupiłem , więc posłucham Ciebie i zmienię na takie:

GoodRAM DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 .

@19bartek62

Jeszcze jedno, w przypadku karty graficznej upewnij się że będzie dodana do niej przelotka molex=>pcie, bo zasilacz ma tylko jedno złącze pcie (na czymś koszty trzeba było ciąć).

Czyli mówicie że lepiej wziąć “gorszy” procesor a lepszą grafę ? Poprostu zauważyłem na allegro za 3100 takiego kompa więc pomyślałem że to jakaś super okazja. Co do karty graficznej - nie da się kupić jakiegoś odpowiednika tego radeona tylko geforce ? Bo w sumie macie racje. Lepiej mieć 2 gb niż jeden. Co do ceny myślałem że za 2,5k złotych można kupić bardzo dobrego kompa ale się niestety przleicyzłem dlatego stawka wzrosła o 1000 zeta. Jeżeli uważasz że ten zestaw który mi zaproponowaleś jest naprawdę dobty to kupię. Ramu - wiadomo im więcej tym lepiej :slight_smile: Nie jestem tylko przkeonany co do zasilacza - do słabszego kompa - tego z AMd proponowali mi 550w a ty mi proponujesz 430 do intela 4-rdzeniowego :slight_smile: I jescze pytanko

i7 jest gorsza do gier niż i5 ? Hmmm godne uwagi

To w sumie na rozdzielczość 1280 na 1024 jest lepszy ten radeon czy ten geforce ?

Geforce ma PhysX natomiast radeon tego nie ma.

Do gier tak właśnie jest lepiej, bo większość pracy odwala właśnie grafika.

Zamiast 6950 może być gtx560, zamiast 6970 może być gtx570, to równie dobre karty graficzne, której byś nie wybrał zrobisz dobrze.

Ilość ramu na karcie mówi tylko ile ramu ma karta, nic nie mówi o wydajności karty.

Kwestia z budowaniem pc’tów jest taka że można w nie wpakować i 10tysięcy i z każdym zwiększeniem budżetu wyjdzie troszkę lepszy pc’et. Za 2500zł można spokojnie złożyć mocnego pc’ta do grania, ale taki za 3000zł będzie odpowiednio lepszy.

Jest dobry, a twoje stwierdzenie o ramie jest prawdziwe z uwagi na lenistwo programistów i nieustanne rozpasanie się oprogramowania i gier, przez co z dużym prawdopodobieństwem można założyć że te 8gb ramu przydadzą się już niedługo(w sumie już do gry metro sugerowane jest 8gb ramu ;]).

Widzisz… zasilacz zasilaczowi nie równy, ta 430’stka nominalnie nie ma problemu z dostarczaniem aż 360W z linii +12V, a cały zestaw ze wszystkich linii nie będzie potrzebował takiej mocy… dodatkowo ten konkretny model przeze mnie polecony nie ma problemu z ewentualnym przeciążeniem i potrafi pracować stabilnie nawet na 120% swojej specyfikacji, co oznacza tylko tyle że nie będzie wcale mocno obciążony zasilając ten zestaw.

W odróżnieniu od tej 430’tki, proponowana 550’tka mogła być od tego corsaira znacznie słabsza mimo iż jej nazwa sugeruje co innego. Nie ma przyjętego standardu nazewnictwa i testowania zasilaczy, przez co jest tutaj ogromne pole do przekrętów (certyfikaty 80plus też mają ogromną wadę, testy odbywają się w nienaturalnie niskiej temperaturze, co powoduje że przechodzą je często słabe zasilacze które w normalnych warunkach nie dadzą sobie rady z nominalnym obciążeniem).

Jeszcze jedno - “słabszy komp” z Phenomem II będzie zużywał więcej energii, bo Sandy Bridge intela produkowane są w mniejszym 32nm procesie, a dodatkowo zasilane są dość niskim napięciem i mają nieco bardziej rozwinięte dynamiczne zarządzanie taktowaniem procesora, zasilanie rdzeni itp… dopiero procesory amd oparte o architekturę bulldozer zniwelują tę różnicę, ale do ich premiery pozostało jeszcze sporo czasu.

i7 i i5 to czysty marketing, to te same procesory, tylko 2600 ma 2MB więcej pamięci podręcznej (co głównie odbija się na wydajności zintegrowanej karty graficznej z której nie będziesz korzystał), 100MHz wyższym taktowaniem(przez co w testach 1-4 wątkowych będzie wypadał minimalnie lepiej od 2500, ale ponieważ sugeruję wersję 2500K to nie jest to problem bo będziesz mógł po prostu podkręcić procesor w razie potrzeby przez trywialne zwiększenie mnożnika), oraz włączonym HT(czyli sprzętowym przełączaniem 2 wątków na każdym rdzeniu, co powoduje że system operacyjny widzi 8 rdzeni logicznych, które wykonywane są na 4 rdzeniach fizycznych, przez to na procesor nałożony jest dodatkowy narzut obsługi tych 4 wirtualnych rdzeni, a ponieważ gry rzadko kiedy dobrze wykorzystują 4 rdzenie, to nie ma co liczyć na widoczną korzyść z dodatkowych 4 wirtualnych rdzeni które tylko zwiększają w tym przypadku obciążenie procesora zbędnymi cyklami związanymi z przełączaniem, obsługą i przerzucaniem większej liczby wątków, owszem, czasem HT jest przydatne i pozwala na lepsze wykorzystanie mocy obliczeniowej rdzeni, ale gry nie są takim zastosowaniem).

Ogólnie lepszą kartą jest tam radeon, ale różnica na jego korzyść widoczna jest dopiero w wysokich rozdzielczościach, a dodatkowo jest te 100zł droższy, więc w twoim przypadku wg mnie najlepszy będzie 560Ti… szczególnie w tej wersji od MSI którą proponowałem.

W bardziej wymagających grach i tak nie będziesz mógł z niego korzystać bo jedna karta graficzna nie będzie wyrabiała i z liczeniem fizyki i renderowaniem grafiki jednocześnie, ale ogółem jest to jakaś zaleta gf’ów… topniejąca, ale jednak.

A do rozdzielczości 1920x1080 która karta by była lepsza ten geforce gtx560Ti od msi http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=36981

czy np radeon 6950 od msi http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=36201

Czy coś innego do 1000-1100pln. Reszta podzespołów w podpisie. Celem jest dobra wydajność w grach w rozdzielczości powyżej.

@kriston

W fullhd średnio to radeon jest bardziej wydajny, a z tym chłodzeniem nie będzie zapewne problemu w razie potrzeby z jego podkręceniem i ewentualnym odblokowaniem, a to oznacza potencjalnie dużą różnicą.

//oczywiście średnio, oznacza średnio, jeśli grasz głównie w tytuły w których gf sprawdza się znacznie lepiej to to on będzie dla ciebie lepszym wyborem.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Kupię to co mi radziłeś w tamtym poście plus gt 560 ti - w sumie to go kupuje dopiero w czerwcu bo rodzice powiedzieli że się kompletnie przestaną uczyć itd. więc to może trochę jeszcze stanieje.

Rozumiem że 22 calowy monitor jest fulHD 1920 x 1080 ?

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 199zł

MSI P67A-C45 /intel P67/ 439zł

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769zł

MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI 899zł

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 279zł

Corsair SSD Force Series 60GB (275/285MB/s) 430zł

Cooler Master Elite 430 (black) 179zł

Czyli taki zestaw będzie najodpowiedniejszy za tą cenę i w ogóle ?

Dzięki wielkie za pomoc

@Mariosti*

Wpadłem na pomysł żeby wziąc mocniejszy zasilacz :

zasilacz-tacens-valeo-500w-modularny-bronze

ma az pięc wtyczek molex . cena ok 250 zl

Co o tym myślisz ?

@wymiatacz01

Tak, wygląda w porządku.

@19bartek62

Valeo III 500’tka na papierze wydaje się przyzwoity, ale nawet na papierze nie ma pełnej jego specyfikacji, bo nie wiadomo ile amperów w sumie może nominalnie dostarczać z linii +12V… przez to zakładam że nie jest to sporo więcej niż 30A, a to oznacza że ten zasilacz nie jest w ogóle mocniejszy od CX’a 430 (który jest na rynku trochę dłużej i bez problemu można znaleźć bardzo wnikliwe testy tego zasilacza, w przypadku tacensa jest to totalna niewiadoma, na dodatek jest dość drogi w porównaniu do corsaira), ta więc w zasadzie ryzykujesz zakup droższego zasilacza który w ogóle nie będzie lepszy… (wtyczki to tylko kawałek plastiku, nie mają żadnego związku z możliwościami zasilacza, zostały sprowadzone do narzędzia pozycjonującego zasilacze w różnych segmentach ich rynku).

Jeśli możesz wydać 250zł na zasilacz to lepszym wyborem od tacensa będzie np Seasonic S12II-430… ale on sprowadza się do zasilacza o takich samych parametrach co cx-430, ale z wyższą sprawnością, wyższej jakości podzespołami itp… ogólnie różnica w cenie spora, nieadekwatna do zysków… W miarę ciekawy jest tutaj bequiet PurePower L7 530W, nazwa jest nieco zwodnicza bo nominalnie jest tylko o 60W mocniejszy od cx-430, ale to zawsze coś, a dodatkowo ma niezłą sprawność, bogatszy zestaw okablowania i dobrą kulturę pracy. Ogólnie rzecz biorąc nie zauważysz różnicy między nim a cx-430, nie licząc tego że wydasz na niego sporo więcej, ale źle się nie stanie, tak więc wybór jest twój. Ewentualnie cenowo, pomiędzy jest cx-500… spodziewając się że ma podobną charakterystykę do cx-430, a ma przy tym moc jak bq 530W i jednocześnie ma tą dodatkową wtyczkę pcie… ehh no nie potrzebujesz do zestawu aż tyle amperów po prostu… jakbyś chciał kręcić na chłodzeniu wodnym podbijając mocno napięcia, to wtedy owszem, przydałby się potworek klasy TX650 i wyżej, ale robił tego zapewne nie będziesz, więc szkoda kasę marnować, lepiej wydać to na lepszą obudowę, albo coś w tym stylu…

Zadzwoniłem na infolinię Microsoftu, wyjaśniając bardzo dokładnie sprawę. Mariosti* - miałeś rację, system będzie cały czas legalny, nawet po wymianie płyty głównej po gwarancji :slight_smile: Tak więc postanowiłem, że jak wejdą na rynek płyty ze steppingiem B3, to zamówię:

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 359zł

Asrock P67 Pro lub Pro 3 (to zależy jaka będzie ich cena)

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769zł

Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP (zmodyfikowany na HD6970) 999zł

Obecny wiatraczek Arctic Cooling Freezer 7 Pro chyba też nie jest z tych najgorszych.

A pastę to chyba wezmę Zalman ZM-STG2; no chyba, że zaproponujecie jakąś lepszą :slight_smile:

Dziękuję wszystkim (a w szczególności Mariosti* :wink: ) za pomoc i pozdrawiam.

PS. http://www.asrock.com/news/events/20110 … ty.pl.html .Całkiem interesująca oferta :slight_smile:

@Mariosti*

Dzięki, to dało dużo do myślenia i wybiorę jeden z corsair cx430 lub ta cx500.

A kasę jak mówisz do czego innego się dołoży :).

Mariotisi

Dopiero zobaczyłem - po co mi dwa dyski 1tb i 60 gb ?

O tym mówię. Co to w ogóle za dysk ?

To ssd, dysk półprzewodnikowy oparty o kontroler sandforce 1200 i pamięci flash. Jest optymalną pamięcią masową do postawienia na niej systemu operacyjnego, instalacji wszelkich programów i gier w które aktualnie grasz. Specyfika wydajności takiego ssd powoduje że znacznie zwiększa wydajność pracy całego komputera. Nie jest konieczny, ale zrobi ogromną różnicę.

Klasyczny hdd 1tb domyślnie ma być do przechowywania danych zajmujących dużo miejsca typu, filmy, zdjęcia, muzyka, archiwa itp. a charakteryzują się one liniowym schematem odczytu/zapisu i przez to nie są potrzebne niskie czasy dostępu. Jest to zupełne przeciwieństwo systemu i wielu programów, tam potrzebne jest szybkie odczytywanie i zapisywanie wielu plików rozsianych po różnych obszarach partycji, w takim zastosowaniu ssd jest doskonały bo o ile hdd jest w stanie przy dobrych lotach wykonać do 300 operacji zapis/odczytu w ciągu jednej sekundy, to F60 daje sobie radę szczytowo nawet 50 tysiącami takich operacji w ciągu jednej sekundy… spora różnica dodatkowo średni czas dostępu dodanych w hdd to jakieś 11-17 ms, w ssd to okolice 0.1ms ;>

Hehe no właśnie ten komputer jest bardziej do gier. 60 gb to trochę mało. 20 gb system i zostaje jakieś 35 gb na gry. GTA zajmuje chyba 15gb więc zmieszczą mi się około 2 gry z modami itd. Tak czy inaczej będę musiał reszte gier włożyć do terabajtowego dysku. Czy wtedy też da mi to coś ?

Siemka jaki procesor będzie dobry do gier i do multimedii ?

1. http://www.proline.pl/?p=AMD+X2+II+555+AM3+B

2. http://www.proline.pl/?p=AMD+II+X4+645+AM3

3. http://www.proline.pl/?p=AMD+II+X4+640+AM3

p.S czy ten zestaw będzie ze sobą współpracował ?

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AM … 22NS50+B+O

No przede wszystkim os i soft będą chodzić szybko, a to podstawa komputera. Co do gier to przecież nie grasz jednocześnie w 10 tytułów…

@Pon.Lok

645’ka będzie średnio najbardziej wydajna z tych 3 procesorów. Stricte w grach obecnie lepszy często byłby 555, ale ja w tej sytuacji brałbym jednak x4’kę… kto wie, możę przypadkiem uda ci się odblokować cache L3. Co do zestawu to wygląda ok.

To jak już sprawę zestawu mamy to warto dołożyć te ok 20zł na 645 niż 640 ? a może kupić x3 i bawić się w overlocking ? ale to jak loteria więc nie wiem czy warto nawet nie wiem czy ta płyta którą mam w zestawie ma ACC. A jak bym kupił jednak 640 to będzie ona pasowała do tego zestawu co podałem 2x posty wyżej ?

OC to nie loteria, to norma. Loterią jest np odblokowywanie rdzeni i pamięci podręcznej, ale że te athlony są 4rdzeniowe to nie ma nic do odblokowania. Oc w ich przypadku polega na podkręcaniu przez fsb, czyli tak jak podkręcano procesory od dawien dawna dopóki popularne nie stały się modele z odblokowanymi mnożnikami ;> Tak więc w przypadku 645 masz szansę na te 100MHz wyższe taktowanie po oc, co wynika z wyższego mnożnika.

No to nakłada się pytanie czy warto kupować 645 dla tego 100MHz i czy te 100MHz da dużo ? A i czy różnica pomiędzy 640 a 645 jest odczuwalna ?