Wybór komputera - Zestawy komputerowe

@trubul.as999

W takim razie można by jednak zmienić płytę główną. W esc jej nie ma i ogólnie jest teraz niedostępna… z uwagi na brak sprawnych chipsetów… ale jak już tych chipsetów B3 będzie więcej na rynku (co niby powinno następować już od pewnego czasu ekhem) to na pewno będzie to popularny model: Asrock P67 Pro.

Jak widać można do niego zakładać chłodzenia pasujące na socket 775, więc nie musiałbyś zmieniać chłodzenia. Nie wspiera ona cf, ale pewnie i tak byś z tego nie skorzystał, szczególnie że chcesz kupić pojedynczą mocną grafikę. W zamian za to będzie zapewne trochę tańsza. Sekcja zasilania procesora wygląda też bardzo solidnie (nie obrażając ud3 ;>). Ewentualnie w odpowiedniej cenie będzie model Pro 3 który jest ogólnie wyższej klasy niż tamten gigabyte.

No dobrze, ale kiedy będą one dostępne na esc.pl? Wiadomo coś?

Doradźcie czy taka konfiguracja do grafiki/wideo/programowania będzie w miarę dobra:

AMD Athlon II 255

Asus M4A785TD-V EVO

GOODRAM 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

MSI GTS450

Reszta w własnym zakresie

Nie chciałbym przekroczyć 1500zł.

Z góry dzięki :slight_smile:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Asus P8P67 EVO /intel P67/

Nvidia Geforce GTX 460

Kingston DDR3 4GB (2x2GB) (KVR1333D3N9K2/4G)

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 [HD103SJ] Dysk ???

Nagrywarka ??? (DVD)

Obudowa ??? (sam sobie wybiorę)

OCz ModXStream Pro 600W

Windows 7 Home Premium 64-bit OEM

A cos takiego ? Ma być do gier

Nie wiadomo, ale z drugiej strony prawie na pewno te płyty które są sprzedawane mają wadliwe chipsety… więc tak czy siak można by się wstrzymać te parę tygodni… nie wiadomo jak długo zajmować będzie wymiana płyty na nową z poprawionym chipsetem…

@Faja

Do dedykowanej grafiki lepiej płytę na 770 chipsecie brać… No i 5770 można dostać w podobnej cenie co podstawowe 1GB GTS450, a jest to zauważalnie wydajniejsza karta… więc ciężko byłoby uzasadnić taki wybór(jeśli masz zamiar programować w cuda to lepiej zarzuć ten pomysł od razu i weź się za opencl’a, lepiej na tym wyjdziesz).

np.

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] 165zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 90zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 220zł

Vertex3D Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 439zł

AMD Athlon II X3 435 /2.9GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 249zł

Razem: 1516zł (esc)

@wymiatacz01

Do grania zdecydowanie 2500K, 2gb pamięci dla gtx460 to przesada, ta karta nie będzie w stanie wykorzystać tyle pamięci… chyba że w gpgpu, ale to cię zapewne nie dotyczy.

Co do dysku… jeśli zależy ci na absolutnej ciszy to coś w stylu caviara green, jeśli bardziej na wydajności to dobry będzie np samsung F3. Co do nagrywarki to myślimy zapewne o nagrywarce dvd i tutaj najbardziej ciekawe modele nie są już produkowane, więc prawdę mówiąc jest to obojętne… chyba że planujesz nagrywać dużo płyt… wtedy możesz zainteresować się testami na cdrinfo czy jak ta strona i forum się zwą. Co do płyty głównej to wybrałbym możliwie najtańszą na chipsecie P67… na którym to nie ma produkowanych na razie budżetowych modeli… I tak niezła konfiguracja do grania, do 3500zł wygląda następująco:

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 199zł

MSI P67A-C45 /intel P67/ 439zł

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769zł

Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 999zł

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 279zł

Corsair SSD Force Series 60GB (275/285MB/s) 430zł

Cooler Master Elite 430 (black) 179zł

Razem: 3549zł (esc)

//8gb ramu oczywiście trochę na wyrost, ale nie przeszkadza to, bo koszt jest mały, a w przyszłości się przyda. Grafika często nieco szybsza od 560Ti z potencjalną możliwością zmodowania na mocniejszy model. Procesor z odblokowanym mnożnikiem… gdyby brakowało mocy obliczeniowej. Budżet minimalnie przekroczony, ale zawsze można wziąć tańszą obudowę. SSD na system da bardzo dużego kopa temu zestawowi, nawet w pracy na co dzień. Zasilacz, na 12V nie ma problemu z dostarczaniem 400W, a cały zestaw po podkręceniu nie będzie się do tej wartości zbliżał na wszystkich liniach, tak więc wciąż będzie miał dobre 20-30% zapasu w zanadrzu. Jedyną niedogodnością będzie potrzeba zastosowania przelotki z molexa na pcie bo zasilacz ma tylko jedną, a do karty trzeba podpiąć dwie.

Obudowa ma szerokość 202mm, Fortis wchodzi do obudów 185mm+, do chłodzeń które stykają się hp z procem trzeba stosować gęste pasty np STG1 się nie nadaje, ale STG2 jest do tego bardzo dobra, z resztą obecnie to jedna z najlepszych past, nie licząc Liquid Ultra/Pro, diamentowych, PK1 które są od niej co najmniej 2x droższe, i diamentowa najtańsza ma tylko 1,5g, co starcza na 1-3 użycia

http://chlodzenie.net/reviews/wielki-te … ona-druga/

Jak będzie Asrock to na razie chłodzenia nie trzeba kupować, lepiej dozbierać do Fortisa.

No właśnie rzecz w tym, że nie mogę się wstrzymać kilka tygodni :slight_smile: Komputer muszę mieć gotowy do 26 marca. Dlaczego? - klik. Niestety gwarancja na płytę główną kończy się pod koniec marca…

Czyli składamy pod AMD?

@Tobi: No nie wiem… Na pewno będzie wydajniej chłodził od tego Spartana. Ale też trochę więcej kosztuje. Zastanowię się, którego wziąć, jak zobaczę jak sprawa ceny podzespołów AMD (bo chyba nie ma innego wyjścia jak robienie pod AMD?) odnosi się do kwoty, jaką mogę przeznaczyć na komputer.

Pozdrawiam.

Te zapisy w licencji dotyczą raczej systemu dołączanego do zakupionego komputera. Twój podpis sugeruje że system oem kupiłeś oddzielnie, więc nie jest powiązany z twoją konfiguracją sprzętową… sugeruje to właśnie uzależnienie go od gwarancji, na pewno nie jest to uzależnienie od konkretnego podzespołu, tylko od gwarancji na cały komputer. W twoim przypadku nie ma do czynienia z gotowym zestawem, a to co robisz modernizując kilka części to nie jest instalowanie systemu na innej maszynie, na co właśnie licencja oem nie pozwala… na dobrą sprawę nie będziesz musiał nawet reinstalować systemu operacyjnego, tylko podpiąć dysk pod nową płytę główną… (nareszcie po tylu latach windows nie jest już pod tym kątem gorszy od linuksa ;p).

Nie lepsza by była jakaś geforce ? Czy w ogóle w dzisiejszych grach odczuję tego radeona w sensie tan dodatkowy 1gb ? Bo jednak 4 stówy droższy niż geforce gtx 460. Reszta wporzo. 3500 kanta dosyć sporo no ale sprzęt pierwsza klasa.

PS

Słyszałem coś o tym że do intela bardziej pasuję geforcy a do amd radeony ? Chyba że źle słyszałem.

W kilku grach i ogólnie w niższych rozdzielczościach tak, 560Ti (a przynajmniej nie jest wtedy gorsza)… w przypadku zmodyfikowania 6950 na 6970 nie ma realnej konkurencji w tej cenie (bo jest to już wydajność na poziomie sporo droższego gtx’a 570).

Nie, ale zestaw zapewne nie jest pomyślany tylko na dzisiejsze gry, a Cayman da sobie radę z wykorzystaniem takiej ilości pamięci w grach.

Słyszałeś bardzo źle. Jeśli już to można powiedzieć że geforce’y nie pasują do 2-rdzeniowców z uwagi na bardzo zachłanne sterowniki… w przypadku takich 4rdzeniowców nie ma różnicy jaką kartę zastosujesz.

@Mariosti*

Ale tam dalej była mowa, że:

Mi chodzi o to, że sama aktywacja nie jest aż tak ważna (no bo przecież dysku nie wymieniam), tylko chcę mieć świadomość, że mam legalny system :slight_smile: A przecież OEM “wiąże” się z płytą główną, więc wydaje mi się, że mogę zmienić płytę główną tylko w okresie gwarancji, aby zachować “legalność” systemu, dobrze mówię?

Pozdrawiam.

Kupuje tylko jendostkę centralną - monitor mam z 2008 roku więc nie ma sensu wymieniać. Ma 19 calów więc nie wiem czy rozdzielczość ponad 1280 x 1024 pójdzie mi na tym monitorze ?

@wymiatacz01

Zapewne to panel lcd więc nie, większej rozdzielczości nie obsłuży i w takiej sytuacji 560Ti będzie tobie bardziej pasowało.

Jaką grafikę byście doradzili do płyty głównej intel D865GBF (z prockiem Pentium4, 2.4 gHz)?

Zależy mi na jak-największej wydajności w grach.

1. Procesor Intel QUAD-CORE i7-2600k 4x3,4 GHz

2. Płyta główna GIGABYTE P67A-UD3 SOCKET 1155 BOX

3. Pamięć DDR3 4096MB 1333 Mhz - 2 x 2GB (dual channel)

4. Karta graficzna NVIDIA GEFORCE GTX 560 Ti 1024MB 256BIT DDR5

5. Dysk twardy - 500GB SATAIII 7200RPM, 6Gb/s

6. Nagrywarka DVDRW - 22x dwuwarstwowa, z funkcją wypalania napisów Light Scribe.

7. Karta sieciowa - zintegrowana na płycie głównej 10/100/1000 Mbit/s

8. Karta muzyczna - zintegrowana na płycie głównej - 8-mio kanałowa

9. Pełne okablowanie (sata, hdd, dvdrw, zasilanie)

10. Komplet sterowników potrzebnych do instalcji urządzeń (karty graficznej, muzycznej, itp.) pod Windows XP, windows Vista i Windows 7

11. Zasilacz o mocy 550W PFC

12. Obudowa IBOX VIRGO 918 (wyjścia USB oraz Audio na przednim panelu).

To wszystko za 3.099 zł.

Co uważacie o tym zestawie ? Wszystko mniej więcej jak doradzałeś. Oprócz tego mam dwa pytania.

Jak kupię sobie sevena OEM i mi padnie płyta główna po gwarancji to muszę kupować nowy system ? Da się tego jakoś uniknąć ?

Oraz jak to będzie z grami między 2001 a 2005 rokiem ( w starsze nie gram) czy będą mi chodzić ? Np świetna europa universalis 2 (wymagania - Pentium II 350MHz, 64MB RAM) czy ponadczasowy sudden strike.

@wymiatacz01 - zastanów się jaka konfiguracja( zestaw) Cię interesuje i wtedy proś o pomoc. Chciałeś zestaw za 2500zł , następnie za 3000 - 3500zł , Mariosti* złożył bardzo dobry zestaw na bazie procesora i5 - 2500K - Ty jednak wolisz z mocniejszym procesorem i7-2600K ale za to z gorszą płytą główną , pamięcią RAM , której nie podałeś nazwy producenta ,a co gorsze jest jej o 4 GB mniej niż w zestawie Mariostiego* , brak w tym zestawie dysku SSD , a dysk HDD jest o połowę mniejszy…Zasilacz niewiadomego producenta , obudowa to bardzo przeciętna propozycja firmy IBOX bez siatki anty-pyłowej i dodatkowego chłodzenia . Z tego co wiem to firma MSI jako pierwsza poprawiła wady konstrukcyjne płyt głównych z podstawką 1155 - Ty wybrałeś produkt GIGABYTE. MSI P67A-C45 to płyta z serii MILITARY CLASS - czyli najwyższa jakość i stabilność…Co do karty graficznej - Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ jest bezdyskusyjnie lepszym wyborem niż NVIDIA GEFORCE GTX 560 Ti 1024MB 256BIT DDR5.

P.S - Czym się rożni wersja OEM od BOX - to na temat dylematów co do wersji systemu operacyjnego OEM

@kliszka,

Piszesz na tym forum, że

To jest chyba to, o co mi chodzi. Obecna płyta ma wadę fabryczną (od zawsze miała uszkodzone czujniki) i ma jeszcze gwarancję (do 26 marca 2011). Tak więc wymiana płyty głównej, a co za tym idzie reszty podzespołów wymienionych przeze mnie stronę temu, aby było wszystko cacy, musi nastąpić podczas gwarancji na obecną płytę główną, tak? Tak więc, jeśli ten nowy chipset nie wiadomo kiedy wyjdzie (Gigabyte mówił coś o kwietniu, ale to dla mnie za późno), to czy moglibyście zamienić płytę główną i procesor Intela na odpowiedniki o podobnej wydajności od AMD? Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ ja całkowicie nie znam się na rynku AMD :slight_smile:

Pozdrawiam.

@kliszka

U staliliśmy wcześniej że grafika będzie wykorzystywana w niskich rozdzielczościach, więc 560Ti gorszy od radeona nie będzie (przynajmniej standardowo), a jest trochę tańszy, no i przede wszystkim zainteresowany delikatnie preferuje gf’y (tak przynajmniej wnioskuję z wypowiedzi) tak więc ten gf może być.

@wymiatacz01

P oza wspomnianymi przez kliszkę wadami tego co zaprezentowałeś… 2600K jest dużo droższy od 2500K, a w grach bardziej wydajne będą rdzenie bez HT, więc de facto do swoich zastosowań weźmiesz gorszy i droższy procesor…

Jeszcze zwrócę uwagę na:

Nie wolno zwracać na to uwagę! (;)) mechaniczne dyski twarde na dobrą sprawę nie nasyciły jeszcze przepustowości SATA 1 z 2003 roku! (wyjątki chwilowo są w stanie przekroczyć jego przepustowość o marne 5%)… Sata3 ma sens dopiero w nowych ssd które pojawią się w tym roku, jak np intele G3, modele z kontrolerami SF2000, Cruciale C400 itp…

Z mieniając grafikę na Ti i ograniczając maksymalnie koszt zestawu wyszłoby wobec tego coś takiego:

Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 135zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769zł

MSI P67A-C45 /intel P67/ 439zł

I-BOX Force 2105 (b/z) 79zł

MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI 899zł

Razem: 2715zł

// G rafika MSI jest o 30zł droższa od najtańszych 560Ti, ale ma bardzo dobre chłodzenie i jest nieźle podkręcona fabrycznie tak więc bez wątpienia jest to najciekawsze 560Ti, przynajmniej spośród dostępnych w esc w tej chwili. Dodatkowo zestaw ten zachowa się w grach dokładnie jak ten za 3100 który przedstawiłeś, a nawet lepiej (z uwagi na dobrą wersję karty graficznej). Rezygnowanie z ssd spowoduje sporą przeciętność tego zestawu (mimo jego wielkich możliwości), a pominięcie 8gb ramu przy takim budżecie i tak niskich jego cenach też jest wg mnie błędem. @trubul.as999** P łyty z nowymi chipsetami intela mają się zacząć pojawiać pod koniec tego miesiąca, nie jest to kwestia gigabyte’a tylko intela. A MD do grania nie ma odpowiednika 4 rdzeniowego Sandy Bridge ani pod kątem wydajności, ani pod kątem podkręcalności, ani pod kątem energooszczędności. Phenomy II są ok, ale ich architektura jest sporo słabsza od Nehalema, a Sandy Bridge jest jej sporo ulepszoną formą i na dodatek wydajne 4rdzeniowce o nią oparte są atrakcyjne wycenione… to coś diametralnie zmieniającego “grę”. D latego też będąc na twoim miejscu próbowałbym jednak dowiedzieć się… np z jakiejś infolinii microsoftu jak wygląda twoja sytuacja… bo z tego co ja tutaj widzę sugerowane jest że licencja ms jest zupełnie nielogiczna tak jakby była kobietą… chociaż w sumie jest to umowa prawna więc czemu nie… Zwykle takie umowy jednak powinny być sensowne i okres gwarancyjny jakiejś przypadkowej płyty głównej która akurat pracuje w twoim własnym pc’cie na którym sobie zainstalowałeś system operacyjny kupiony osobno jest zupełnie bez sensu, bo te dwie rzeczy nie mają żadnego związku. OEM jak to rozumiem i jak mówi zasadnicza definicja takiego typu licencji oznacza powiązanie z jedną maszyną, a nie z okresem gwarancyjnym płyty głównej. To tylko podzespół komputera który może się zużyć, tak jak filtr powietrza w silniku samochodu… O**czywiście nie czytałem tej licencji bo czasami mam życie, ale jednak trudno byłoby mi sobie wyobrazić aby aż taki bezsens pozostał bez internetowej nagonki na microsoft za idiotyzm(powiązanie z gwarancją komputera wyprodukowanego, jako całości, przez OEM (Original Equipment Manufacturer - np dell, hp) systemu dołączonego do nowego komputera ma sens, bo wtedy wymiana płyty głównej byłaby wymianą na gwarancji komputera, tutaj mamy do czynienia z niestandardowym komputerem składanym na zamówienie z niezależnych podzespołów i na dodatek system operacyjny był zakupiony zupełnie niezależnie od nich… do czego dążę… co jeśli zainstalowałbym go na 4letnim komputerze w którym podzespoły są po gwarancji i popsuła mi się płyta główna? Np po jednym dniu od zainstalowania, tak zupełnie przypadkiem… Okazałoby się że po jednym dniu skończyła mi się licencja na system operacyjny za który wydałem kilkaset złotych? Do tego właśnie sprowadza się twoja sytuacja… osobiście olałabym na twoim miejscu sprawę i wymienił po prostu płytę główną, bo nie będziesz instalował systemu na innym komputerze (na co ta licencja oczywiście nie pozwala), tylko na tym samym, ale doprowadzonym do stanu używalności).Jeśli to nie wypali, no to przyzwoita platforma do grania na AM3 wyglądałaby w twoim przypadku następująco:

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 279zł

AsRock 870 Extreme3 /AMD 870/ 315zł

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 479zł

Gigabyte Radeon HD6970 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 1269zł

Razem: 2342zł

// M ożna zastosować tamte 1600MHz adaty na przyszłość, ale obecnie deneb miały problem z takim ich taktowaniem bez podkręcania przez fsb, a jest to dość niewygodne przy codziennym używaniu komputera. M ożna też wziąć hd6950 i zmodować je na 6970 w celu uzyskania podobnego efektu niższą ceną… Można wziąć gtx570 jeśli bardziej pasują ci gf’y… opcji jest sporo. P henom II X6 nie ma sensu bo z 6-rdzeniowca ciężko będzie skorzystać w grach, a z co do X4’ek 955 ma już odblokowany mnożnik więc trywialne jest ustawienie mu taktowania na takie jak w droższych 4 rdzeniowych modelach. P ozostaje jeszcze trzecia opcja, czyli socket 1156… podkręcony i5-760 w całokształcie wciąż będzie się sprawdzał sporo lepiej od podkręconego Phenoma II X4… tak więc:

Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 999zł

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 359zł

AsRock P55 PRO/USB3 /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/ 339zł

Intel Core i5-760 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 699zł

Razem: 2396zł

Jakiej mocy zasilacz brac pod ten zestaw :

Płyta Głowna : Płyta główna Asus M4A77T/USB3 A770 Socket AM3

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Quad Core 3,2Ghz S-AM3 BOX Black Edition

Pamiec Ram : G.Skill DDR3 6GB 1600 Mhz CL9 NQ

Dysk: Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB 7200rpm SATA2 3,5cala

Karta Graficzna :HIS Radeon HD6870 1GB DDR5 256bit PCI-E

@Mariosti*

Dziękuję za wyczerpującego posta :slight_smile: Dzisiaj zadzwonię na infolinię Microsoftu, opiszę dokładnie sprawę i dam znać tutaj co i jak.

Co do zestawów, jeśli okaże się, że mogę tylko do końca gwarancji wymienić płytę główną, to bym brał ten 2 zestaw z Core i5-760 na pokładzie.

A takie ostatnie pytanie: skoro chipsety serii 6 (P67/H67/P65/PH67) mają błąd układu logiki, to czemu oferujesz wymiataczowi01 płytę na P67? Może nie doczytałem czegoś w Waszej konwersacji, ale pytam się tak z ciekawości.

Pozdrawiam.