Wybór laptopa do 3800 +/- 300 zł do normalnych czynności(w tym granie od czasu do czasu)

Witam
Laptopa używam do standardowego przeglądania internetu, pisania pism/exel oraz do grania, chociaż ta ostatnia czynność jest dośc mocno ograniczona przez stary sprzęt, co ze słabą wydajnością baterii skłania mnie do zakupu czegoś nowego. Najlepiej na lata.

1. Budżet to powiedzmy 3800 zł +/- 300 zł
  2. System nie jest obligatoryjny, ale miło widziany
  3. Procesor z małego researchu jaki zrobiłem to raczej i5 8300H lub i7 8750H chociaż nie wiem czy byłbym go wstanie w pełni wykorzystać
  4. Karta graficzna to coś z GTX 1050 lub 1050Ti ale tutaj ponownie nie wiem czy dla kogos takiego jak ja, który przesiada się z GeF 710M różnica będzie zauważalna. Przeskok z 710M na 1050 to juz będzie szok raczej.
  5. RAMu chyba 8GB, bo nie sądzę że przy moich aktywnościach bym wykorzystał 16 GB, ale mnie poprawcie jesli się mylę.
  6. I teraz nie wiem czy lepiej pójść w jakies 240 GB SSD i olac 1 TB HDD(5400 obr. więc chyba cienko ;/) czy zrobić wręcz na odwrót. Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek zużył całą pamięć w poprzednim lapku(około 200 GB). Ewentualnie mógłbym przecież dokupić później któryś z tych rodzajów, jesli bym odkrył, ze mi nie wystarcza.
  7. 15 cali w zupełnosci wystarczy, a matryca IPS chyba- nie wiem czy jestem na tyle wymagającym użytkownikiem, bym dostrzegł różnicę.

Propozycje:

Chciałbym zeby ten zakup zamknął sprawę laptopa na następne 5 lat i fajnie gdybym mógł od czasu do czasu w coś pograć bez cięć i spadków FPSów(nie musi być na full). Cenowo opcja III wychodzi dużo drożej, ale jeżeli warto będzie dopłacić, to byłbym skłonny to zrobić. Nie wiem tez czy czekać na jakieś promocje na x-kom lub z innych zródeł brać.

Proszę o poradę i z góry dziękuję :slight_smile:
Pozdrawiam

Zależy oczywiście w co chcesz grać (które gry) i na jakich detalach?

1. System nie jest obligatoryjny, ale miło widziany

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) - 3799zł z tą lepszą matrycą IPS

ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe) - 300zł

Plus rejestracja na https://lenovopremiumcare.pl/

Zapoznaj się z pojęciem undrvolting - pomaga zredukować temperaturę układów i to sporo podczas grania.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedź :slight_smile:
Co do gier no to powiedzmy ze najnowsze FIFA, PES do tego GTA V + lekki oldschool w postaci Call of Duty 4. Detale? Głownie zależy mi na płynności, ale jak juz kupuję, to żeby jednak wizualne aspekty też trzymały jakis godny poziom.

Lenovo Legion Y530 to dobry wybór. a z tą akcją premium care to już w ogóle, generalnie w razie problemów lenovo ma 5 dni na naprawę albo zwrócą ci kasę i naprawiony sprzęt. ja mam legiona i bardzo z niego zadowolony jestem.

Procesor wystarczy i5H, przyzwoity w dodatku 4 rdzeniowy.
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/256/Win10 GTX1050Ti FHD
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti FHD
Matryca FULL HD IPS, aluminiowa obudowa przy tym stonowany design, system w cenie.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti
Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji 4 rdzeniowy, ciekawy design, dobra kultura pracy stabilna praca procesora i procesora graficznego pod obciążeniem, umiarkowane temperatury i hałas.

Dysk SSD
ADATA 240GB M.2 PCIe XPG SX8200

GTX1050ti pozwoli bez problemu zagrać w w/w gry.

Ten lenovo jak najbardziej mogę polecić :wink: u mnie spisuje się znakomicie, zarówno do grania jak i do wszelkiego rodzaju czynności związanych z uczelnią, bez żadnego problemu ciągnie wszystkie programy, a niektóre z nich faktycznie są wymagające :wink:

A czy jest możliwość późniejszego dokupienia dodatkowego dysku ssd czy musiałbym od razu brać? Skłaniałem się początkowo za tym Acerem, ale skoro polecacie Legiona, to moze faktycznie sprzęt w porządku :slight_smile:

• czy ewentualnie warto byłoby dorzucić te parę stówek na i7 8750H? Tak jak pisałem- chciałbym zeby był na lata, ale tez z drugiej strony nie wiem czy bym wykorzystał cały potencjał tego procesora.

Wizualnie ten Legion fajnie sie prezentuje. Nie wygląda typowo gamingowo, bo tego też chciałem uniknąć.

Dysk SSD możesz kupić w każdym czasie, nie musi być od razu. Tylko w tym problem że trzeba tam przerzucić system, znaczy nie trzeba lecz to nie będzie sensu wkładać SSD i nie przerzucić tam systemu.
ADATA 240GB M.2 PCIe XPG SX8200

Z dysków NVMe to polecam Samsung 970 EVO + z kodem samsung-crew za free gierka The Crew 2

A ten o mniejszej pojemności? Tak zeby tylko pod system był, bo jeśli miałbym ciąc po kosztach, to chyba własnie na tym trochę.
Generalnie dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za pomoc :slight_smile: