Wybór laptopa

Cześć.
Planuję zakup tego laptopa: https://allegro.pl/hp-15-bs-intel-core-i5-8gb-1tb-radeon-530-4g-win10-i7356785830.html

Czy ktoś z was go posiadał/posiada? Jak się sprawuje? Czy to dobra oferta? Może ktoś zaproponuje lepszą (liczy się też cena)?
— Edycja —
Ponieważ temat wylądował w dziale sprzęt, to dodam, że laptop musi śmigać pod kontrolą GNU/Linux (najlepiej OpenSuSE) i Windows 10.

Czy to dobra oferta?
Tak - o ile mieszkasz na bliskim wschodzie. Jak w Europie to zdecydowanie nie.

HP 15-bs010ne Renew - poserwisowe, odnowione
rozdzielczość HD Ready 1366x768 - jak by był rok 2001
układ klawiatury QWERTY polski programisty +dodatkowo inny, arabski

Jedyne sensowny nowy laptop to Aspie 5 z matrycami IPS (tańsze maja TN) z częściowo aluminiową obudową i slotem M.2 na dysk SSD + podświetlana klawiatura czyli praktycznie standard.

Acer Aspire 5 i3-8130U/4GB/1000/Win10 MX130 IPS - 2299zł
Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/1000/Win10 MX130 IPS - 2449zł
Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/1000/Win10 MX130 IPS + SSD M.2 120GB - 2579zł

i3-8130U (8gen z 2018) jest wydajniejszy od i5-7200U (2017).

Nie słuchaj opowieści dziwnej treści, które padną pod tym tematem od większości użytkowników, gdyż nie wiem czy coś nie mają z tego wyciskania badziewu na forum. Propozycja jest naprawdę niezła, ale powiedz do czego laptop ma w rzeczywistości służyć?

Głównie do programowania pod GNU/Linux (platforma docelowa też GNU/Linux) - stąd dodam sobie dodatkową kość, jak i do grania. Robienie notatek w szkole (stąd dodatkowa karta graficzna Intela, bo nie zawsze będzie gdzie go podłączyć do gniazdka) i oczywiście serwowanie po internecie.

Jakie gry odpalać, to temat przyszłości. Cities: Skylines, jakieś natywne Tropico (chyba 5 jest natywne), Civilization III-IV (Wine), Civilization V-VI (natywne) i pewnie jeszcze poszukam coś, w co będę chcieć pograć.

Jeszcze myślę nad dodaniem kości RAM (8 GiB), by mieć 16 GiB, ale nie znam się na sprzęcie i nie wiem, jakie kości dobrać. Mam w obecnym laptopie 8 GiB Esperansy chyba (dzisiaj jeszcze wejdę do setup i sprawdzę).

Chyba nie znam takiej marki pamiątek… :thinking:

Co do laptopa, o który pytasz - nie polecałbym. To jakiś refurb, który dotarł do nas jeszcze z jakiegoś Iranu, Turcji czy Allah wie skąd. :wink: Nie jest też niczym wybitnym na tą cenę, żeby ryzykować. Gdyby jeszcze miał fajną matrycę IPS i to w 1080p czy dodatkowo jakiś dysk SSD (którego chyba nie może mieć, nie wiem czy tu M.2 jest?).

Budżet rozumiem do ok. 2000 zł? A co z używkami? To jest taka cena gdzie fajne laptopy za tą cenę można znaleźć.

Używek nie chcę mieć. Budżet może być o 1000 PLN większy, ale musiałbym najpierw to skonsultować z resztą rodziny.

Niestety już zakupiony i dzisiaj ma mi przyjść do domu.

Masz 14 dni na zwrot. Jak tylko paczka dotrze to zanim ją rozpakujesz - zrób kilka zdjęć. Potem także tego co jest w środku. Na wszelki wypadek :slight_smile:

Podchodząc do 3000 zł można kupić dużo fajniejszy sprzęt niż ten HP, i to nówka sztuka ze sklepu. :slight_smile:

Nie sugeruj się wypowiedziami kolegów, którzy bardzo chętnie podpowiedzą wszystko co maksymalnie nagnie Twój budżet. Odpal go i sprawdź swoją subiektywną oceną czy wg Ciebie jest wystarczający czy nie.

@panicagaming a co Ty taką antyreklamę wszystkim pomagającym tutaj robisz, co? Autor kupił jakiś refurb od Arabów za 2000 zł z Core i5 i przeciętną kartą dedykowaną. Ekran w 1366x768 i to TN. Jeszcze gdyby to chociaż było z jakiejś fajnej linii, np. ProBook…ale to zwykły Pavilion. I powiedz mi, że nie ma nic lepszego NOWEGO za chociaż 2,5 tys?

Proszę bardzo - już IdeaPad 320 z i5-8250U, 8GB RAM i MX150 to zdecydowanie lepszy wybór. Budżetu mocno nie nagina - 2500/2600 zł. I nówka.

1 polubienie

Na sprzęcie się nie znam. Dlatego zawsze wolałem grać na konsolach. Tam gra jest dostosowana do sprzętu i zazwyczaj wyciska z niego co najmniej dużo. Nie trzeba wybierać podzespołów. Jednak nie wszystkie gry są na konsole. Z tego powodu pytałem się o pomoc i kupiłem laptopa z licencją na Windows, bo nie ukrywam, że chodzi mi też o gry.

Do wyboru - do koloru (i to dosłownie :joy: ).
Chyba najprędzej tego Asusa bym polecał.

PS: Wiem, że trochę przepłacam. Przed wybraniem tego laptopa, którego doradził mi sprzedawca, miałem do wyboru dwie konfiguracje. Obie kosztowały o 300 PLN taniej. Jedna miała kartę zintegrowaną i dedykowaną, ale ta dedykowana miała tylko 2GiB pamięci. Dostarczana z nim jest też instalacji Windows 10. Druga konfiguracja była bez Windows 10, nie miała karty Intela, ale ta AMD miała 4GiB pamięci. Poprosiłem sprzedawcę o pomoc, by połączyć obie konfiguracje w jedną, lepszą, a on mi zaproponował tą.