Witam,
prosiłbym was o radę, poszukuję lustrzanki do fotografii (na chwilę obecną amatorskiej, krajobraz, pseudo sesje) chciałbym coś w miarę przyszłościowego (nie starego, ale też nie najnowszego sprzętu), ponadto służyłaby ona do nagrywania filmów (coś pokroju vlogów) więc liczyłbym w tej kwestii na stosunkowo dobra jakość, przy słabszym oświetleniu. Rozpatruję głównie używany sprzęt, dlatego stawiam na coś ze średniej półki 3k/4k oficjalnie i przy dobrych wiatrach, może uda mi się dostać to urządzenie za około 2k.
Bardzo dziękuję !
To fotograf robi zdjęcie. Aparat jest tylko narzędziem. Lustrzanka za 2k do celów jakie opisałeś zupełnie się nie sprawdzi. Dlaczego? Bo tyle, to kosztuje dobry obiektyw
Popatrz np na taki aparat jakim jest Panasonic LX100.
Tak, tak, natomiast jeżeli chodzi o nagrywanie, tutaj już większą rolę jednak odgrywa aparat,a wiadomo że każdy zachowuję się inaczej przy słabszy oświetleniu Tak jak wspomniałem, rozpatruję używany sprzęt, który cenowo sięga 3/4k, a który przy dobrej okazji mogę dostać na olx/allegro za 2k, w prawdzie z obiektywem “kitowym” ale, załatwienie lepszego obiektywu nie jest dla mnie problemem
Jeżeli chodzi o markę, to zastanawiam się głównie między Nikonem a Canonem
Niby tak ale jeśli chcesz lustrzankę Nikona, która nagra film 4k z 30fps jak ten Panasonic LX100 to musisz wydać jakieś 5 tysi na Nikona D7500 Ale owszem, uzyskasz lepszą jakość, przy ciemniejszej scenie
ps. ale ta ‘lepsza jakość’ to nie jest jakaś duża różnica - zobacz TUTAJ.
Nie zależy mi na nagrywaniu w 4k Spokojnie wystarczy mi dobra jakoś FHD, i nagrywanie przy 24kl by uzyskać “filmowy” efekt
Jeżeli chodzi o słabsze oświetlenie, to głównie chodzi mi, by szumy nie rzucały się tak w oczy, oraz nie ukrywam ,że dobrą opcją byłaby stabilizacja obrazu. Sprawdziłem, jak wypadają cenowo Nikony z serii D7200/7500 i nie jest to na mój budżet, co najwyżej w grę wchodzi D7100, tylko że on nie ma ruchomego ekarnu. Natomiast, z pewnością nie chce nic z serii D5(…) ponieważ, nie posiadają one wbudowanego autofocusa, przez co najważniejszą rolę odgrywa dobry obiektyw. Niestety nie mam żadnych informacji odnoście zaplecza Canona, dlatego liczę na pomoc forum
Co konkretnie masz na myśli pisząc o stabilizacji obrazu? Pytam bo to określenie już dawno oderwało się od przekroczenia granicy czasu naświetlania, którą wyznacza odwrotność ekwiwalentu długości ogniskowej dla pełnej klatki.
ps. a co do stabilizacji obrazu przy filmowaniu lustrzankami, zobacz TUTAJ.
Widzę,że mam stare informację Między innymi chodziło mi o stabilizację przy dłuższym czasie naświetlania, ale główną sprawą jest stabilizacja podczas nagrywania, coś podobnego do Steady-Shot od Sony.
Eh, chyba mam za duże wymagania
“SteadyShot” czy też “Super SteadyShot” to handlowa nazwa elektronicznej techniki stabilizacji obrazu opatentowanej przez Sony. A ta działa bardzo różnie. Z lektury forów dla userów Sony, można jednak szacować, że to co Sony pokazuje w materiałach marketingowych nijak się ma do rzeczywistości (jak niektózy piszą, jedyny efekt jaki obserwują to znacząco szybsze zużycie akumulatora)
Znaczy ja, akurat znam steady shot z Xperi Z5, którą użytkuję, i przyznaję, że działa ona całkiem nieźle, dlatego dałem takie porównanie
Czy zatem uważa Pan, że Nikon D7100 byłby dobrym rozwiązaniem, czy może poleca Pan coś innego?
Uważam, że cały ten wątek służy potwierdzeniu wyboru, którego faktycznie już dokonałeś i szukasz potwierdzenia
ps. Nikon D7100 ma ograniczony czas nagrywania filmu do 20 min, ZOBACZ.
Nie do ma Pan rację Z początku liczyłem na fachowe propozycję, i podpowiedzi. Następnie rzuciłem przykład jako D7100, przez co liczyłem na opozycję co do tego sprzętu i ciekawszą propozycję z argumentami
No, ale wyszło jak wszyło
Odpowiedź dostałeś w moim pierwszym poście. Sam określiłeś parametry (aparat do wszystkiego) do których pasuje tylko LX100 (oraz Leica D-Lux typ 109)
Tylko mi od początku chodzi o lustrzankę a nie kompakt
Taa, i będziesz kitem na auto fotografował
W tym przedziale cenowym jeśli chodzi o robienie zdjęć na początek dla amatora polecałbym coś z Pentaxa k-30, k-50, k-70 , ponieważ:
- uszczelnione body
- stabilizacja obrazu wbudowana w aparat - oprócz modelu k-30
- najlepsze obiektywy kitowe - dla aparatów w tym przedziale cenowym - ani Nikon ani Canon takich kitów nie daje
- mocowanie obiektywu typy K daje możliwość używania całej gamy starych wyśmienitych obiektywów manualnych.
Jeśli chodzi o jakość nagrywanych filmów … nie odbiega od swoich cenowo porównywalnych “rywali” czyli generalnie taka sobie w kiepskim oświetleniu.
Tutaj oczywiście duża rolę gra zastosowany obiektyw, kitowe na ogół są na ogół dość ciemnie i “miękko rysujące” - niezależnie od marki - a przy filmach potrzeba jasnych i lepiej się sprawdzają “twarde” (tak moim skromnym zdaniem).
Jeżeli jednak bardziej Ci zależy na jakości filmów to propozycja kupienia LX100 jest jak najbardziej na miejscu
w tym przedziale cenowym trudno by znaleźć aparat który potrafi tak wyśmienicie połączyć jakość filmów i zdjęć.
Jeśli Pentax to dobrym wyborem z drugiej ręki będzie K5 i kit DA 18-135 WR
Haha, dobre Pierwsze, od początku proszę o propozycje lustrzanki, a nie kompaktu, który będzie dla mnie przysłowiowym śmieciem, bo do szybkiego zdjęcia bez wyciągania maszynerii, wystarczy mi moja Z5
Kolejną kwestią, że jestem raczkującym średniakiem a nie jeszcze poziomem poniżej amatora, fakt faktem, jeszcze wielu rzeczy się uczę, ale do tego potrzebuje jednak swojego sprzętu. “pracowałem” wcześniej na pożyczonym Nikonie D5500 z obiektywem 18-105 oraz na 35mm, więc nie mów mi że będę leciał cały czas na kitowym obiektywie i jeszcze tym bardziej z auto
Podałem przykłady firm takich jak Nikon czy Canon, bo mniej więcej znam ich kulturę pracy
@marco130 dziękuje za propozycję, postaram się ją rozważyć
Przepraszam, nie wyszedł mi ten żart Chodziło mi o to, że lustrzanki to już przeszłość. EVIL-e (bezlusterkowce) wygrywają już prawie wszędzie
https://www.youtube.com/watch?v=4L2A-yMsFGY
Ah, żeby mnie było jeszcze stać na te bezlusterkowce i ich obiektywy