co do efektu, to jakiś czas temu któryś producent wypuściła na rynek takiego gotowca. nie pamiętam dokładnie już kiedy i jaki, ale ładnych kilka lat temu. o ile pamiętam boczne można było 'schować" w/za głównym ekranem.
co do ‘chałupniczego’ metody to można podobny efekt uzyskać wieszając po bokach monitora głównego dwa 15" lub 17" (trzeba dopasować by dłuższa krawędź mniejszego była zbliżona do krótszej głównego). reszta to już zabawa w ustawieniach kart graficznej/monitorów: główny - orientacja pozioma, boczne - pionowa.
szukaj uchwytów/ramek typu mulit screen - często są one przygotowywane pod konkretną liczbę ekranów, ale są i takie, które dają dość dużo swobody w konfigurowaniu. z tym, że jest to raczej sprzęt typu ‘professional’ niż ‘home’ i nie kupisz go w pierwszym lepszym sklepie rtv/it.
Ja mam od prawie 3 lat monitor LG M2780D i jestem zadowolony. Choć pełnił funkcję monitora do PC tylko 7 miesięcy, gdyż kupiłem laptopa. Od tamtej pory pełni raczej funkcję telewizora i do wyświetlania gier z PS3. Świetny monitor. Polecam.