Wybór monitora do podglądu/dodatkowego

Cześć, jaki monitor możecie polecić jako “drugorzędny”?
Od kilku dni myślę nad nabyciem drugiego monitora który by służył do podglądu, oglądania czegoś gdy na pierwszym gram lub pracuje. Obecnie posiadam BenQ GL2250HM, który z lekkim sercem mogę polecić. Chciałbym, aby drugi monitor był podobnej wielkości co ten. (~22") oraz miał przynajmniej zbliżone barwy. Obowiązkowo także musi posiadać wejście HDMI.
Myślałem nad Asus VS229H-P, ale nie jestem pewien czy to będzie dobra inwestycja.
A może jakieś propozycje, aby obecny używać jako “dodatkowego”, a zakupić jakiś który służyłby za główny?
Progu cenowego jako tako nie ma, aczkolwiek nie chciałbym płacić niebotycznej kwoty za sam monitor.
Z góry dzięki

Nie wiem, może jestem dziwny, ale nie lepiej będzie po prostu kupić drugi taki sam monitor, skoro ma mieć tą samą przekątną?

Też nad tym myślałem, aczkolwiek nie odpowiada mi szeroka rama w tym BenQ. A jeśli chodzi o przekątną, to nie ma być taka sama, a zbliżona.Nie do końca sprecyzowałem o co mi chodzi w tamtym poście, po prostu nie chciałbym kupić 27" gdy ten ma 21,5". Myślę, że max. do 24" byłoby w porządku.

dwa dni temu składałem komputer z tym monitorem. Wąskie ramki, dobre odwzorowanie kolorów.

Jeżeli ma to być monitor dodatkowy, to koniecznie szukaj czegoś z matrycą IPS, bo będziesz tutaj potrzebował porządnych kątów widzenia. Dobrą opcją dla Ciebie może być Dell S2218M . Kąt widzenia 178 stopni, redukcja migotania, filtr światła niebieskiego, no i bardzo cieniutkie ramki.

Ten dell na pierwszy rzut oka prezentuje się fajnie, aczkolwiek nie ma wejścia HDMI.
Prawdopodobnie zamówię tego AOCa, aczkolwiek kusi mnie także Iiyama XU2290HS-B1. Też ma matryce IPS, wąskie ramki, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest czarny, przez co ładnie by się prezentował przy BenQ
Temat najpewniej do zamknięcia.

Twoja ostatnia propozycja nie ma DisplayPort i to chyba tyle różnic.

1 polubienie

Jeśli tak twierdzisz to zamówię tą Iiyame. Czarny kolor bardziej mnie przekonuje. Czytałem także opinie na jego temat to ludzie chwalą jego kolorki.
Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.

Obecnie posiadam BenQ GL2250HM 3, który z lekkim sercem mogę polecić.

Bo nie miałeś dobrego monitora z IPS-em :slight_smile: Ja bym tego przeznaczył na boczny.

A jako główny dał np. X2483HSU-B3 za 569zł z matrycą AMVA.

Też różne kombinacje praktykowałem ale najlepiej wypadają dwa takie same monitory.
Obecnie mam dwie parki takich samych u siebie i u córki.

Zależy do czego używasz komputer, ale fajnie jest mieć chociaż jeden monitor który można przekręcić o 90 stopni, to przydaje się np. przy tekstach.