Wybór niedrogiego laptopa - lepiej SSD czy 8 GB RAM?

Cześć,

poszukuję laptopa dla żony do prostych zastosowań - wybrałem już 2 opcje, natomiast nie wiem co lepiej wybrać - więcej RAM czy lepszy dysk - prośba o porady, co lepiej sprawdzi się w codziennej eksploatacji :slight_smile:

Wiesz że 320-15 nie są polecanymi laptopami ???

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/1000/Win10 MX130 IPS
Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/120+1000/Win10 MX130 IPS
Najlepiej kup jej takiego Acera z matrycą IPS i aluminiową obudową.

natomiast nie wiem co lepiej wybrać - więcej RAM czy lepszy dysk

8GB RAM to standard od kilku ładnych lat, kupuj najlepiej ze slotem M.2 na dysk SSD i 2,5" na HDD.

Ja wolałbym dysk SSD który daje kopa, a zainstalowanie w przyszłości więcej pamięci o ile okaże się potrzebna to chwila. Możesz też kliknąć od razu 8 GB.

Przyłączam się do sugestii.

@anon41799040
@Miszkurka2000

Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/4GB/120+1000/Win10 Szary
Matryca FULL HD IPS lepsze kąty widzenia jak w modelu Lenovo który podałeś, procesor 7 generacji wystarczy do zwykłego użytkowania. Dysk SSD PCIe oraz HDD na dane, lekki z aluminiową obudową, system w cenie.

HDD do laptopa to taki średni pomysł bym powiedział.

Tu są dwa dyski HDD na dane, SSD PCIe na programy i system.

Docelowo najlepiej i tak byłoby mieć zarówno SSD jak i 8GB RAM. A łatwiej zmienić dysk na taki jak się chce (a którego jakość na 90% będzie lepsza niż fabrycznie wsadzana jednostka) niż borykać się z doborem właściwej pamięci która zagra ładnie z płytą główną i nie będzie konfliktować z istniejącą pamięcią. Dlatego ja sugeruję jednak 8GB RAM, a SSD dołożyć sobie przy okazji.

Domyślam się że żona nie będzie grała 5 gier AAA w tym samym czasie więc nie potrzeba jej 1TB dysku twardego. Filmy i zdjęcia pomieści na SSD który ma więcej sensu w laptopie ze względu na brak elementów mechanicznych które podczas wstrząsów mogą się uszkodzić, o kilku czy nawet kilkunastokrotnym wzroście prędkości odczytu nawet nie będę wspominał.
Pomyśl (skoro już wybrałeś ten laptop) czy nie lepiej zdecydować się na taką konfigurację:

Dołożysz półtorej stówki, ale będzie to dużo wydajniejsza jednostka, sprawiająca przyjemność podczas użytkowania, a nie przypominająca o uczuciu podjętego kompromisu :wink:

1 polubienie