Panowie,
Potrzebuje pomocy w dobraniu technologii do prowadzenia bloga i konsultingu. Na razie główne zamierzenie będzie budowanie marki, aby później bardziej eksplorować temat konsultingu. Niemniej jednak społeczność powinna odgrywać dużą rolę. Jeżeli chodzi o zawartość, to na początku głownie opierałbym się na blogu na którym regularnie dodawałbym artykuły kilku różnych kategorii i mieć możliwość łatwego dodawania nowych sekcji. Docelowo planowałbym dodanie sklepu internetowego, modułu QandA z ocenami (to zintegrowane raczej z forum) oraz kursów online. Na początku opcja finansowania serwisu a’la pateron i dla wspierających dostęp do wydzielonych sekcji zarówno na blogu jaki forum ze szczegółowymi informacji w konkretnym już temacie.
Co do systemów to rozważam póki co wordpress i ghost. Jednak ze względu na wymagania, ilość modułów i integracji bardziej ten pierwszy wydaje się właściwy. Niemniej jednak nie skreślam innych technologii / CMS, tudzież nawet . Zależy mi na dobrym wsparciu i łatwości obsługi, bo mimo doświadczenia w IT, dawno nie miałem styczności z HTML i wolałbym się skupić na zawartości.
Co do forum, to podoba mi się jak wygląda discourse, flarum i nodebb. Z czego ten ostatni jest jakby bardziej "user friendly". Flarum wydaje się nie w pełni gotowy. W samej funkcjonalności forum oczekiwałbym poniższych:
- Login zintegrowany ze strona główną
- Komentarze na stronie głównej pod postami zintegrowane z forum
- System rang, ocen postów i reputacji użytkowników
- Personalizacja dostępu dla osób wspierających finansowo (patreon, subskrypcje etc)
- Tworzenie grup wewnętrznych i udzielanie im dostępu do odpowiedniego podforum
Dodatkowo istotny byłby czat. Zastanawiałem się nad integracją z disord, bo aplikacja na telefon istnieje i nie trzeba wymyślać koła na nowo i podobno integracja ze stroną jest możliwa. Dodatkowo rss, fejsbuk i twitter, ale to obecnie raczej standard.
Hosting to już inna sprawa. Doradźcie gdzie to umieścić, aby było tanio i sensownie i z czasem gdy zajdzie potrzeba racjonalnie i elastycznie zwiększać zasoby zużywane przez serwis.
Za wszystkie pomysły dziękuje "from the mountains" serdecznie.
Salata