Witam sprzętowców serdecznie.
…te dwa moduły, które pokazujesz na screenach taktowane są częstotliwością 1600 MHz, a różnią się od siebie producentem i napięciem zasilania. Oczywiście lepsze są te o niższym napięciu zasilania, gdyż mniej się grzeją, a to ma bezpośredni wpływ na ich żywotność i bezawaryjną pracę. W tym przypadku przy różnym napięciu zasilania, moduły zawsze są zasilane napięciem wyższym. Inaczej rzecz się ma, gdy różnica dotyczy częstotliwości wtedy moduły taktowane są najniższą częstotliwością zamontowanego modułu, a wiadomo jest “wszem i wobec”, że wyższa częstotliwość to większa wydajność modułów. W związku z powyższym nie wdając się w rozważania na temat zauważalności wydajności spowodowanej wyższą częstotliwością taktowania RAM-u przy współpracy z procesorami Intela CPU i APU to jeśli Cię tylko stać to kup moduły pamięci o najwyższym dopuszczalnym przez MOBO taktowaniu i najniższym zasilaniu. W innej sytuacji materialnej lub gdy moduły będą pracowały z modułami ze screenów (PC3-12800), moduły DDR3-1600MHz, 1,5V będą bardzo dobrym wyborem.
Dzięki za pomoc… Pojawiły się właśnie takie: HyperX FURY Series (2 x 8 GB) DDR3 1866 MHz CL10 DIMM Memory Module Kit. 310zł - mam wrażenie, czy atrakcyjna cena? Jest jakiś haczyk w tych pamięciach?
…wg producenta Twoje MOBO obsługuje dwustronne (1,5V) moduły pamięci Kingston HX318C10FWK2/16 także moduły, które wskazałeś HyperX FURY Series (2 x 8 GB) DDR3 1866 MHz CL10 DIM czyli Kingston HX318C10FRK2/16 będą działały poprawnie. Pamiętaj jednak o tym, że pamięci jeśli chodzi o współpracę z innymi modułami są bardzo chimeryczne i czasami zdarza się, że nie chcą współpracować z innymi pamięciami chociaż “wszystkie znaki na niebie i ziemi” wskazują, że powinny.
-------------------
btw. jeśli w kompie kolor nie ma znaczenia to kup czarne - czarne radiatory najlepiej odprowadzają ciepło HX318C10FBK2/16 (litera B - Black, W - White, R - Red, bez tych literek - Blue )
Dzięki, kolor nie ma znaczenia, nie mam żadnych przezroczystych pleksi Jakby coś nie grało, to mogę zawsze sprzedać obecne 4 x 4GB i dołożyć do kolejnych 16GB…
… dokładnie tak możesz zrobić. Życzę udanego zakupu.