Wybór płyty głównej pod Ryzen 3800x

Witam szukam jakiejś dobrej płyty głównej pod Ryzen 7 3800x budżet tak do 800zł. Płyta nie musi być z najnowszym chipsetem ale potrzebuję żeby obsługiwała RAM 3600mHz i miała przynajmniej 6 USB i jedno usb-c.
Pozostałe podzespoły które posiadam:
Ryzen 7 3800x
Dysk Adata 1TB M.2
GTX 1070ti
NZXT Kraken X62
16GB Ram DDR4 3600mHz VIPER

Zależy czy chcesz kręcić procek, teoretycznie i B450 obsłużą, ale na nich nie pobawisz się zbytnio w OC i zostaje x570…

Chyba powinno wystarczyć.

coś z B450 MAX będzie wystarczające, natomiast w tym budżecie możesz też zainteresować się płytami X570 i tu stawiałbym na MSI:

Trochę taniej, da się dorwać też X470 MAX:

MSI x570 Gaming plus w testach mocno się grzał na sekcji zasilania (ok. 115 stopni). Obawiam się, że podobnie może być w tym PRO szczególnie przy mocnym procesorze.

A co sądzicie o tej trochę ponad budżet

Znalazłem tą płytę na media expert za 859zł
A na proline za 839zł tylko nie wiem co to za sklep polecacie tam kupować czy lepiej dopłacić 20zł i zamówić w media expert

Nie, w testach sekcja grzeje się do ponad 100 stopni. W tym budżecie albo x570 Gigabyte Aorus Elite, albo Tuf Gaming plus.

BTW. Trzeba było kupić 3700x. Zostałoby więcej kasy na mobo.

Ja 3800x kupiłem za 1380zł :smiley: więc cię mocno opłacało

A, to zmienia postać rzeczy. Niemniej w tej cenie MSI odpada, tak samo jak Gigabyte Gaming X. Zostaje Aorus lub Tuf Gaming.

TUF akurat sam posiadam.

Chyba zdecyduję się na Aorus ponieważ posiada więcej USB ale szkoda że nie ma usb-c