Wybór płyty głównej

mam pytanie czy
płyta główna gigabyte g31m-s2l
a
gigabyte ga-g31m-s2l
to jest ta sama płyta czy już inna

Różnica widzę tylko w literkach GA na początku modelu? :wink: Tak, to jest dokładnie ta sama płyta.

chyba masz racje bo jak porównuje sobie zdj to płyta z przedrostkiem ga jest chyba odświeżoną wersją

żadna tam “odświerzona wersja” - po prostu wersja skrócona nazwy vs. pełna. 99% płyt Gigabyte rozpoczyna nazwę modelu od GA.

Tak było wcześniej. :stuck_out_tongue: W nowych płytach (tym bardziej gamingowych) jakoś porzucili te literki…

Dokładnie, tak jest.

Jakoś nie zauważyłem, ba - producent też jakoś o tym jeszcze nie wie. Przedrostek GA, wyparował JEDYNIE w przypadku “marki” Aorus, ale z tym jest tak jak z Kingstonem i HyperX …

O cholercia racja. :open_mouth: No to mój błąd - Gigabyte ciągle się wyróżnia, i w większości przypadków można poznać ich płytę po samym pełnym modelu. :joy:

To może być też oznaczeni na jaki rynek to jest sprzedawane docelowo,GB to wielka brytania,UE to pewnie unia a GA to co to może być Grenlandia albo Grecja.

Ooo…kuraczki… no ciekawe ciekawe. :joy: Ymm…nie. Tak nie jest jednak. :stuck_out_tongue: GA to po prostu oznaczenie GigAbyte’a i tyle.

Są 3 wersje: 1.0; 1.1; 2.0
W praktyce różnią się tylko wyglądem.

Na stronie widzę tylko rewizje 1.0 i 1.1. :wink: A różnią się całkiem istotnym czynnikiem - wymieniono te tandetne kondensatory na sekcji zasilania CPU. :wink: To nie jest tylko wizualna różnica.

Strona podaje: (rev. 1.1/2.0) rev. 1.0

Dużo to zmienia? Zamiast czterech, dali trzy większe. Nie słyszałem, żeby płyta z rewizją 1.0 miałą z nimi problemy.

Po 5-10 latach będzie różnica. :wink: Czyli…teraz.

I ja na stronie widzę tylko coś takiego:
image

A tu? https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-G31M-S2L-rev-11-20#ov

Myślę, że 1.1/2.0 nie bez przyczyny ma jedną podstronę bo może naprawdę niczym się nie różnią? :slight_smile: 1.0 od 1.1 (2.0) jednak pod gołym okiem widać, że się różni.

Mam nadzieję, że u mnie nie będzie.