Wybór płyty, pamieci, chłodzenia

Hej, po tylu miesiącach pisania na tym forum o doborze komponentów zamówiłem dzisiaj ryzena 1200af (tak wiem nie najlepiej ale witamy w koronaswirusie). Chciałbym kupić do niego płytkę pod oc. Mój wybór padł na asrock b450-m steel legend. Co myślicie o niej ? Oprócz tego chce kupić fortisa 3 rgb i hyperx’y 3200mhz cl16 (a może są jakieś lepsze w tej cenie?)

Ramy kupuje 2x4 i w przyszłości 16gb ram bo nie ma po co kupować więcej skoro za niedługo ddr5

Za rok wymieniłbym procesor na 3700x lub 4600 bo zacznę dorabiać pieniądze za rok w wakacje. O ile płyta obsłuży jeszcze 4th gen

Realnie za 5 lat.
Płyta obsługuje 4th gen.

Wiewiórki na mieście ćwierkają, że Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO (uff) wciąga nosem nie tylko Fortisa, ale i Grandisa. Jedyna wada to brak RGB. Za to cena zbliżona do “zwykłego” Fortisa 3.

1 polubienie

Czy zmieści się do q300l?

Jeśli się zmieści to dzięki. Nie sądziłem ze w tej samej cenie może być coś tak bardzo lepszego :stuck_out_tongue:

Spróbuj sam znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Okej, dzięki będę mieć jeszcze 40mm luzu wiec spoko. Dzięki za pomoc

Skąd wziąłeś 40mm?

Mam na myśli ze 40mm wolnej przestrzeni pomiędzy szyba a coolerem zostanie

Tak średnio bym powiedział, z informacji na stronie producenta obudowy wynika, że buda przyjmuje chłodzenie CPU do wysokości 159 mm.

No to prawie na styk

Teraz jak zobaczyłem