Wybór pomiędzy HD, a Full HD

Witam wszystkich,

borykam się z pewnym problemem, a mianowicie mam do wyboru dwa prawie że identyczne laptopy.

Oba modele wspomagane są kartą graficzną nvidia gt 540m. Oba również mają po 15,6".

Jedyna różnica jaka je dzieli, to rozdzielczość wyświetlana.

Jeden z nich wyświetla w 1366 x 768, a ten drugi w 1920 x 1080. Ten z Full HD jest o 150 zł droższy.

I teraz nasuwa się pytanie, który z nich wybrać? Podobno przy matrycy 15,6 nie wyczuje róznicy w rozdzielczości.

A karta może nie wyrabiać w grach przy większej rozdzielczości.

Co Wy sądzicie na ten temat?

Sądzę, abyś brał ten z mniejszą rozdzielczością…

przy okazji gry będą płynniej chodziły, a na laptopie faktycznie, to FullHD to takie potrzebne, że hej…

i jak w gre będziesz chciał pograć, to FullHD wyjdzie Ci bokiem, obraz w grze będzie rozciągnięty przy mniejszej rozdzielczości,

bo FullHD na laptopie płynnej rozgrywki raczej Ci nie da, prędzej przeszkodzi w niej.

Myślę, że FullHD na 15,6" nie ma sensu. Dużej różnicy nie zauważysz przy takiej wielkości ekranu, karta graficzna będzie więcej zasysała prądu, a 150zł zawsze w kieszeni.

Też mam laptopa 15,6" i spokojnie 1366x768 w 100% wystarcza :smiley:

Ja w sumie zastanawiałem się, czy do swojego nowego kompa, który zakupiłem w wyniku spalenia się tego z podpisu ( spalenie miało głupią przyczynę :wink: ) nie brać

GTXa 570 i nowego monitora… ale stwierdziłem - kit z tym, może być GTX 580 i mój stary monitorek 20 cali 1680x1050… nie muszę mieć żadnych FullHD w 24 calach xD

A mogłem wziąć Philipsa, który b. ładnie wyświetla obraz, za 540 zł na x-komie, 24 cale FullHD za różnice w cenie między GTX 570, a GTX 580 :wink:

Gry na tym moim starym dłużej będą chodziły płynnie :slight_smile: Chyba, że po kilku latach zmienię monitorek :smiley:

Ja bym nie brał full hd w lapku… Z praktyki wiem, że to nie ma sensu.

Dziękuje za cenne rady, dzięki Wam nie mam już wątpliwości.

Moje przypuszczenia okazały się prawdziwe :).

Biorę ten z mniejszą rozdzielczością , ta jak planowałem. :smiley: