Witam, obecnie posiadam procesor i5-2320 CPU @3.00Ghz, lecz jest on za słaby, procesy zabierają mi cały czas 100% jego możliwości. Szukam lepszego procesora i nie jestem pewny jaki wybrać i chciałbym się Was poradzić, na zakup mam 1500zł. Zależy mi na wielozadaniowości, komputer działa 24/7 więc OC raczej nie wchodzi w grę, ze względu na możliwość przegrzania.
igrek , mocny procesor + dużo RAMu jest wymagane w niektórych zastosowaniach, np. kompilacja. Karta graficzna potrzebna jest wtedy jedynie do wyświetlania tapety. A gość ma 12GB RAM, więc zakładam, że o coś takiego chodzi.
W tle działa bardzo dużo procesów, a mianowicie są to procesy gry przez internet, mam 16 aktywnych połączeń z tą grą gdzie postacie cały czas same grają, wszystko działa w tle i jest automatyczne, chcę zwiększyć tę ilość procesów do możliwie jak największej.
4770K jest na podstawkę 1150 a twoja płyta ma 1155 (jeśli chcesz ten procesor to musisz też zmienić płytę główną).
4770 jest najnowszym procesorem Intela (następną generacją 3770), jest wydajniejszy od 3770 o ok 10 do 15 % (obecnie platforma 1150 jest nie opłacalna w zakupie i sklepowe procesory mają problemy z wysoką temperaturą).
Masz płytę z chipsetem H67 (nie ma możliwości podkręcania procesora po przez mnożnik), więc nie ma sensu kupować np. i7 3770K (która dedykowana jest do podkręcania).
Jeśli komputer działa 24/7 i nie chcesz OC to rzeczywiście Xeon (procesor serwerowy, więc mający działać 24/7) wydaje się dobrym wyborem. Taki zestawik:
Xeon E3-1230v2 + MSI B75A-G43 + chłodzenie Fera Pro kosztuje 1313zł na esc.pl. Chłodzenie Ci się przyda, bo procesor będzie po prostu chłodniejszy, co zapewne przełoży się na dłuższą żywotność.
Czy różnica będzie odczuwalna w porównaniu do i5-2320 przy Xeonie ? Może lepiej kupić i7 na OC i dobre chłodzenie ?
– Dodane 10.06.2013 (Pn) 16:15 –
W grę wchodzi również do dwóch miesięcy zakup dysku oraz karty graficznej każde po około 1000zł więc zależy mi na tym, żeby wszystko potem pasowało do mojej płyty głównej i było z górnej półki na jakiś rok co najmniej.
Jeśli płyta główna oparta jest na chipsecie H67 to podkręcanie procesora za pomocą mnożnika odpada. Intel Core i7 3770 3.4GHz będzie dobrym wyborem - to bardzo wydajny procesor, dedykowany dla osób niepodkręcających cpu.