Wybór procesora

Witam

Mam dylemat zastanawiam się nad kupnem procesora ale nie wiem który wybrać z tych dwóch (intel core i3 a amd A8 X4 3850).

Doradźcie który lepszy do gier i do tego sprzętu radeon 6790 (stary procek core 2 duo) zasilacz be quiet 500 w

Mało informacji o sprzęcie. :smiley:

Dopisz co masz Najlepiej z oddzieleniem co do czego. Wtedy pomogę.

A po drugie jaki masz socket* w płycie głównej.? Czy również zamierzasz wymienić.?

*socket (gdybyś nie wiedział) to wejście na mobo dla procesora.

To jest tak mam 3gb ram ddr 2 800 mhz procesor core 2 duo 2,6 ghz grafika radeon hd 6079 1 gb pamięci płyta ga-p35-ds3.

Planuje wymienić płytę procesor i ramy.

Brałbym i3. Wydajniejszy w grach. Chyba, że lubisz się bawić w podkręcanie, to wtedy AMD.

Do i3 weź płytkę ASRock na chipsecie h67 i ram GoodRam 8GB 1333 MHz

Dodam że procek ma być do gier a morze wiecie i podacie jakieś inne propozycje do 500 zł

Jeśli ma być na platformie Intel, to najwyżej i3-2130, a jeśli AMD, to AMD X6 FX 6100.

Jeśli AMD to Phenom II Quad Core 955. 3.4 Ghz na start możesz kupić Black Edition to wtedy podkręcisz do 4.0 nawet. cena na morele.net to zaledwie 422 zł.

To lepiej kupić 960T i rzucić się na odblokowanie rzeni.

A po co mu te X6. W grach i na 100 % nie wyczuje inaczej z wydajnością podczas pracy z np. muzyką czy wideo, tu zwracam honor ale jest droższy.

A jak wy myślicie czy może pojadę na tym procku jeszcze przez 1 rok i Ivy Bridge wyjdzie i kupić intela core i5 drugiej generacji z niższa cenę.

A tego obecnego podkręciłbym do 3,5 ghz na jakimś lepszym chłodzeniu. Co o tym myślicie

Jasne, że pociągniesz, szczególnie gdy podkręcisz - sam się przymierzam do Sandy Bridge, ale ciągnie się waham, czy nie zostać przy AMD (tutaj chociaż podstawka jest na lata, a LGA1155 idzie w odstawkę w przyszłym roku na rzecz LGA1150 :wink:

A jakie polecilibyście coolery pod core 2 duo i żeby wszedł na i5

Cooler Master CP5-7JD1B Silent (socket A)

A wejdzie na core 2 duo i na i5

Nie, bo to jest inny socket