Wybór procesora

Cześć! Potrzebuję pilnie pomocy, gdyż spalił mi się procesor i nie wiem jaki zakupić nowy, by pasował do mojej płyty głównej i karty graficznej.

Oto moje informacje o kompie:

Spalony procesor:

Duron 800mHz

Model: SPX ATX/2.01

115/230V 6A/3A 60/50HZ

Zasilacz:

K7S5A

105

Płyta główna:

ITE

IT870 5F

0133-BXS

M5B180

Karta graficzna:

Geforce2 MX200 32MB

Proszę szybko odpowiedź i z góry dziękuję za pomoc.

a jaką kaską dysponujesz ??

No ja nie wiem czy to oznaczenie plyty czy zasilacza?

Jesli masz K7S5A to włożysz maks AthlonaXP 2600+, oczywiscie po zaktualizowaniu biosu.

Rzeczywiście możliwe, że to jest oznaczenie płyty głównej, bo nie znam się na tym za dobrze. A tak w ogóle to jaki powinieniem mieć zasilacz, bo wiem, że ten, który akurat posiadam jest za słaby, gdyż często komputer się restartuje; dodam tylko jeszcze że mam 256MB RAM i dysk 40GB.

Odpowiadając na kolejne pytanie to planuje zakupić procesor do 200zł, chociaż nie musi to być procesor ze sklepu (może być używany) - byle był obsługiwany przez moją płytę główną.

procek dosyc dobry cena/wydajnosc

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9806

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80933181

from http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/ … 90918.html

a zasilacz ogolnie powinien wystarczac na takim konfigu ale ma pewnie swoje lata jak niechcesz wydac duzo kasy to FORTRON

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80907946

lub jakis ze sklepu 300w za 50zl no chyba ze chcesz cos za wieksza kase twoj wybor

Proponujesz mi zakup procesora Durona 1,8 GHz? Ale czy na pewno moja płyta główna uciągnie taki procesor? I czy na pewno mój zasilacz wystarczy dla tego sprzetu, gdyż aktualnie przez ten zasilacz co jakiś czas mi się komputer wyłącza i muszę poczekać aż się schłodzi i znowu włączyć.

Aby Was bardziej wprowadzić w temat mam dokładniejsze informacje o moim sprzecie, gdyż znalazłem papiery.

Typ procesora

AMD Duron, 800 MHz (4 x 200)

Nazwa płyty głównej

ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej

SiS 735

Pamięć fizyczna

256 MB (SDRAM)

Typ BIOS’u

AMI (09/20/01)

Karta wideo

NVIDIA GeForce2 MX 100/200 (32 MB)

Akcelerator 3D

nVIDIA GeForce2 MX 100/200

Karta dźwiękowa

SiS 7012 Audio Device

Dysk fizyczny

IC35L060AVV207-0 (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Napęd dysków optycznych

LG CD-ROM CRD-8521B (52x CD-ROM)

Karta sieciowa

802.11g Wireless LAN PCI

Czy tyle informacji wystarczy by stwierdzić, że ten procesor będzie w 100% odczytywany przez moją płytę główną? Jesli nie - piszcie śmiało.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Złączono Posta : 12.01.2006 (Czw) 1:13

Żeby było wszystko jasne publikuje poniżej dokładne informacje o mojej płycie głównej wygenerowane w programie AIDA32, gdy komputer jeszcze działał i proszę o pomoc w wybraniu odpowiedniego procesora i lepszego zasilacza.

Właściwości płyty głównej

ID płyty głównej: 62-0920-001437-00101111-040201-SiS735$K7S5AK7S5A Release 09/20/2001 S

Nazwa płyty głównej: ECS K7S5A

Właściwości magistrali FSB

Typ magistrali: DEC Alpha EV6

Szerokość magistrali: 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania: 100 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania: 200 MHz

Przepustowość: 1600 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci

Typ magistrali: SDR SDRAM

Szerokość magistrali: 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania: 100 MHz

Efektywna częstotliwość taktowania: 100 MHz

Przepustowość: 800 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej

Liczba gniazd procesora: 1

Liczba gniazd rozszerzeń: 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR

Liczba gniazd pamięci: 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM

Urządzenia zintegrowane z płytą główną: Audio

Współczynnik postaci: ATX

Rozmiar płyty głównej: 240 mm x 300 mm

Mikroukład płyty głównej: SiS735

Dobra dobra, wiemy już jakiego masz kompa, wystarczy. Jedyne czego nie wiemy to tego:

A nie wiemy dlatego, że o zasilaczu nic jak dotąd nie napisałeś. I nic nie napiszesz dalej dopóki nie otworzysz obudowy i nie spiszesz marki i mocy zasilacza z tabliczki do niego przyklejonej. Wklejanie kolejnych raportów z aidy, everesta czy czegokolwiek innego nic nie da.

“Uciągnie”, spokojna głowa. Obsługuje Wszystkie procki na SocketA, więc tego Durona też. Może aktualizacja biosu być ewentualnie potrzebna ale raczej nie sądzę.

Moc mojego zasilcza to: 250W , a o marce to nic tam chyba nie ma :shock:.

Ale wydaje mi się że mój zasilacz ze starości już nie daje rady :frowning: i mimo iż ma 250W to musi i tak być wymieniony bo komp mi się wcześniej zwieszał - aż procesor się spalił.