Płyta główna:
Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 (Rewizja 1.5)
Wentylatory:
be quiet! Light Wings LX 140mm PWM High-Speed (3x na przodzie obudowy, 1x na tyle obudowy)
Procesor:
AMD Ryzen 7 5800X
Chłodzenie procesora:
Noctua NH-D15 G2 LBC
Radiator dla dysku:
be quiet! M.2 MC1 Pro
Dysk:
Samsung 990 Pro 1 TB
Obudowa:
Kolink Citadel Mesh ARGB (Wersja która zmieści płytę E-ATX)
Zasilacz:
MSI MPG A850G PCIE5 850W
Dlaczego usilnie chcę radeona? Ponieważ używam systemu linux, a tam radeony bardzo pięknie chodzą a nvidia się obija ze sterownikami jak zawsze. Ogólnie to myślałem nad kartą rx 7800 XT ale na dzień dzisiejszy praktycznie nigdzie jej nie ma. W tej samej/podobnej sumie jest rx 9070 bez XT. Jeśli kupiłbym tego RX 9070 bez XT to nie będę miał bottlenecka w grach na ultra w 1440p? Czy RX 9060 XT? Budżet to max 2600 zł.
Skoro zadajesz takie pytanie, to nie wiesz co to bottleneck.
Nie ma czegoś takiego w „grach / programach” - to można rozpatrywać indywidualnie pod konkretną grę czy program. Bo każdy kod inaczej wykorzystuje zasoby procesora i grafiki.
Dziś grasz w Diablo 4 i będzie to śmigać super a za miesiąc zostaniesz fanem Stellaris i gra położy Twój procek na łopatki po 30h grania, a grafika będzie dłubać w zębach z nudów.
Wchodzisz na stronę internetową sklepu, wybierasz dział: karty graficzne Radeon i ustawiasz zakres cenowy 2000 - 2600 zł. To samo robisz w innym sklepie dla porównania a jak sobie coś upatrzysz to potem jeszcze sprawdź opinię o tej grafice ale nie na stronie sklepu. Poszukaj też testów wydajności w porównaniu do innych grafik. Na tej stronie sprawdzisz bootleneck ale nie bierz tego tak dokładnie na serio (to jest taki ogólny test syntetyczny): https://pc-builds.com/bottleneck-calculator
P.S. Jeśli dużo grasz to procek mógłby być mocniejszy.
Tak, chciałbym mocniejszy ale musiałbym zmienić platformę na AM5. Chciałem ogólnie 5800X3D ale nigdzie go nie widzę, a jak już to używka. Jaki procek byś polecił na AM4 od AMD?